MATRIX REVOLUTIONS - SKLAMANIE ROKA?

MATRIX REVOLUTIONS - SKLAMANIE ROKA?

článok



ADRIÁN ŽIŠKA

Hneď na začiatku musím uviesť, že Revolutions a jeho bratské autorské duo si u mňa vyslúžili veľký rešpekt a nehynúce uznanie, pretože u mňa dokázali to, čo sa doteraz žiadnemu filmu nepodarilo - výrazne otočiť moje výsledne hodnotenie. Keď som videl Revolutions prvý krát, bol som veľmi sklamaný. Druhá a tretia projekcia podopretá zhliadnutím prvých dvoch častí môj názor ale postupne upravili. Zrazu začalo do seba zapadať čoraz viac vecí, myšlienok a vysvetlení. Mojej mysli sa začal odkrývať skutočne veľmi premyslený a obsiahly príbeh. Chcem ešte dodať, že na veľa myšlienok, ktoré spôsobili správne „docvaknutie" v celkovej stavbe príbehu trilógie som postupne prišiel sám, ale posledné časti tejto skladačky mi pomohol objaviť výborný článok českého recenzenta Kamila Filu na Filmwebe, podrobne rozpisujúci pozadie celého príbehu. Touto cestou mu preto ďakujem za podnetný materiál, ktorý v mojom prípade zaplnil posledné medzery.

Hodnotiť Revolutions samostatne mi padne veľmi zaťažko, pretože spolu s Reloaded skutočne tvoria jeden film a s pôvodným Matrixom ucelený príbeh. Príbeh, ktorý je nádherným podobenstvom a naplnením slova evolúcia. Od úspešného nájdenia Vyvoleného alias mesiáša s koncentrovaným rozprávaním o ceste úzkej skupiny ľudí (Matrix) až po udalosti s rozsiahlym počtom zainteresovaných entít, ktorých riešenie ovplyvní celú populáciu - nielen ľudí, ale aj strojov a programov (Reloaded+Revolutions). V druhom, nemenej dôležitom pláne môžeme epický rozmach trilógie badať v samotnom jadre zápletky - od objavenia faktu, že vnímaná skutočnosť bola ilúziou (Matrix) až po nastolenie kardinálnej otázky: „čo je zmyslom života?" za koexistencie skúmania pravého významu slova evolúcia (Reloaded+Revolutions). Tretí diel nastolené otázky rieši a uzatvára, vďaka čomu obsahová stránka a samotný film má u mňa skoro najvyššie hodnotenie.

Dôvodom, prečo som nakoniec nesiahol po hodnotení najvyššom je vojnová scéna v Zione. Po formálnej stránke je to spravené takmer bezchybne, až na jeden záber som mal pocit, že to, čo vidím je skutočné a nie v 90% vygenerované počítačom (hmm, nie je vám to povedomé :-). Čo ma ale sklamalo je to, akou nelogickou a miestami, kvôli podľa mňa zbytočnému pátosu, prvoplánovou taktikou vybavili tvorcovia útočiace sentinely. Negatívnych pocitov z tejto sekvencie filmu sa mi nepodarilo zbaviť ani po spomínanom treťom zhliadnutí.

Revolutions pre mňa predstavuje dôstojné zavŕšenie trilógie. Ide o veľmi kvalitné dielo, ktorého v mojom prípade o dokonalosť oberá menší škrabanec na vonkajšej fasáde.

Hodnotenie: 9/10

Matrix Revolutions - sklamanie roka? Matrix Revolutions - sklamanie roka? Matrix Revolutions - sklamanie roka?

MAREK VOJTKO

Možno je to dané tým, že ma Matrix: Reloaded sklamal a moje očakávania tým pádom neboli vysoké, ale Revolutions ma dobre pobavil. Bohužiaľ iba „dobre" - nie som unesený, nie je to film roka a ak si kúpim DVD, tak iba kvôli úplnosti trilógie. Matrix: Revolutions neponúka nič viac a nič menej ako dve hodiny solídnej zábavy. Jedným slovom: horší ako Matrix ale lepší ako Matrix: Reloaded.

Prečo? Narozdiel od Matrix: Reloaded totiž konečne zase o niečo ide - v stávke je celý Zion, ľudstvo a v neposlednom rade aj naši hrdinovia. Kým bol Neo v Reloaded nesmrteľným hrdinom (a tým pádom prišiel film o hocijaké napätie alebo väzbu s postavami), v Revolutions znova trpí a je zraniteľný. Perfektná bitka o Zion okrem dokonalých efektov ponúka aj vynikajúce vykreslenie beznádejnosti boja - pri miliónoch sentinelov lietajúcich v Dóme ju je až cez plátno cítiť.

Ale napriek všetkým grandióznym efektom, vynikajúcim bojovým scénam a dobre vypointovanému koncu, mám isté výhrady - viackrát som sa v kine pristihol pri rozmýšľaní nad detailmi, ktoré sú veľmi nepodstatné. Ako napríklad: prečo nebola stratégia obrany Dómu iná/lepšia? Počas filmu ma napadli viaceré, lepšie možnosti obrany a plno otázok sa mi brodilo hlavou: prečo nemajú zbrane, ktoré by pokryli väčšiu plochu ale strieľajú stále s guľometmi, prečo len zopár vojakov útočilo na vrták, ktorého zničenie bolo podľa hlavného veliteľa prioritou obrany, atď.? Považujem to osobne za veľkú chybu filmu, že ma nedokázal tak zaujať aby som nad týmto nemusel rozmýšľať resp. mojej pozornosti dovolil sa od neho takto vzdialiť. Podobné v podstate logické chyby mi extrémne vadili a ničia konečný dojem z filmu. A každý, kto Revolutions videl, vie, že sa tieto problémy dali vyriešiť aj inak, bez toho, aby sa scéne ubralo na vážnosti ...

No a nakoniec dva najvážnejšie nedostatky Revolutions: ľúbostné scény a posledné minúty. Wachowski, napriek tomu, že vedia písať super akčné scény, to s ľúbostnou zápletkou proste nevedia. Obrovské klišé na konci Matrixu som dokázal prehltnúť iba vďaka hneď nadväzujúcemu fantastickému koncu. Neove zachránenie Trinity na konci dvojky mi už extrémne vadilo a dve ľúbostné scény v Revolutions boli už viac vtipom ako tým, čím mali byť - srdcervúcou záležitosťou. A posledné minúty len-len že nezabili vynikajúco vypointovaný príbeh - pri ich pozeraní som sa pýtal iba: prečo? Bez toho, aby som prezradil koniec poviem iba, že prudká zmena v správaní sa strojov je viac ako len nepochopiteľná ...

Nečakajte Matrix, nič super sa neudeje - z dobrého nápadu boli efekty vyhypované na maximum, príbeh ochudobnený a limitovaný na hollywoodsky štandard. Dve hodiny kvalitnej zábavy, ale s originálnym Matrixom nemajú Revolutions už nič spoločné ...

Hodnotenie: 6/10

Matrix Revolutions - sklamanie roka? Matrix Revolutions - sklamanie roka? Matrix Revolutions - sklamanie roka?

JANO HUŠTÁK

Pôvodný Matrix patrí medzi filmy, ktoré otvárajú oči, rozširujú obzory a kladú otázky, na ktoré je zaujímavé vymýšľať odpovede. Je príkladom filmárskej odvahy. Reloaded aj Revolutions sú smutnými ukážkami filmárskej zbabelosti, pretože otázky položené v Reloaded aj odpovede, ktoré predkladá Revolutions, už nie sú ničím zaujímavé. "Podarí sa odvážnemu hrdinovi zachrániť svet pred skazou?", "Prežije Zion útok strojov?", "Na koho strane skutočne stojí Veštkyňa?" Opäť sme sa dostali do bezpečia šedivého priemeru a klišé. Najkrajší moment v Revolutions - scéna, keď sa Neo rozpráva na stanici metra s poľudštenými programami - naznačuje, o čo zaujímavejší by tretí diel mohol byť. Ostáva však len pri zbožnom želaní. Štvrtý a ďalšie diely očakávam s veľkými obavami...

Hodnotenie: 5/10


MATEJ ORAVEC

Celková mánia okolo Matrix Revolutions ma zastihla ešte pred premiérou, v kamióne na námestí SNP. To ako som sa dostal na polnočnú premiéru mi ešte teraz pripadá lepší Matrix ako Matrix Revolutions. V kamióne som postrieľal všetkých agentov a nahral 3500 bodov, čím som sa dostal k tajnému štvormiestnemu kódu, ktorý som mal vysloviť do telefónu. V tabuľke som si našiel búdku na autobusovej stanici, ktorá mala zvoniť v presne určený čas. Na autobusovej stanici som sa stretol s ďalšími nadšencami s rovnakými zámermi. Bol som tretí v poradí, ale prišlo to až ku mne. Dvíham slúchadlo a v ňom: „Vitajte v Matrixe." Ja som povedal tajné heslo a hodinu pred premiérou som si vyzdvihol lístky. Tu by som najradšej skončil.

V kine som celý čas sedel s otvorenými ústami a neveril vlastným očiam, ani ušiam. To snáď nemyslia vážne! To si zo mňa robia srandu, nie? Ten film nemal žiadne napätie, žiadnu gradáciu, zato mal dlhé a patetické dialógy a súboj Nea so Smithom vo vzduchu ma doslova urážal. Po otázke, či ešte niekedy uvidíme Nea som sa už nezdržal a konečne sa pobavil. Pri odchode z kina som bol viac ako šťastný, že som tie lístky vyhral, lebo by som bol skutočne schopný pýtať si späť peniaze. Hovoril som si, že si musím prečítať nejakú recenziu, aby som to pochopil. Do dnešného dňa som ich prečítal niekoľko, ale vznikli Matrix Reloaded a Revolutions skutočne len pre peniaze? Ak áno, tak je to veľmi smutné. Matrix Revolutions považujem za jeden z najhorších filmov roku.

Hodnotenie: 1/10

Matrix Revolutions - sklamanie roka? Matrix Revolutions - sklamanie roka? Matrix Revolutions - sklamanie roka?

PETER KONEČNÝ

Tak a skončila veľká trilógia. Tento rok sa uzavrie aj ďalší veľký príbeh Pán prsteňov, čiže pomaly prichádza čas komplexných hodnotení. Môj názor na Matrix má klesajúcu tendenciu. Zatiaľ čo prvý diel vytvoril nový kult, diel druhý už len dráždil novými otázkami, na ktorých rozlúsknutie sme si museli počkať do dnešných dní. Otázne je, či to čakanie stálo za to. Revolutions sa podobne ako Reloaded stále snaží pôsobiť ako niečo viac, ako len obyčajný, dobre natočený film a pritom ide stále len o nadpriemerný blockbuster. Reklama postavila diváka do úlohy „to jednoducho musíš vidieť" a tak sa do kín nahrnuli skutočne všetci. Matrix ale nie je úplne filmom pre všetkých, takže došlo k značnému názorovému rozdeleniu publika. Už teraz sa dá presne určiť, že pokiaľ ste boli pri sledovaní Reloaded v siedmom nebi, čaká vás niečo podobné aj pri Revolutions. Pokiaľ to nie je váš prípad, budete asi sklamaní.

Určite najtemnejší diel trilógie je po stránke dejovej jasným ťahom na bránku. Vedľajšie postavy už dostávajú len minimum priestoru a filozofické myšlienky nahradili skôr patetické až komické dialógy („Jednu kanadu som si obúvala 10 minút"). Atmosféra prvej časti sa stratila už pri Reloaded, a pri Revolutions sa z nej už nepodarilo nič zachrániť. Potešiteľné je, že sa neopakuje nič podobné, ako bol Morpheusov prejav v Zione, ale zato bratia Wachowski úspešne servírujú niekoľko dávok klišé a pátosu (Trinity spomalene beží oproti Neovi, srdcervúce scény pri súboji o Zion a pod.)

Revolutions je čo sa týka scenáristickej stránky najhoršou časťou celej ságy. Tvorcovia sa vzdali snahy otvoriť ďalšiu peripetickú časť fabuly a vsadili všetku energiu do jej akčnej roviny. Áno, vizuálna stránka je do detailu prepracovaná a opäť platí, že každé políčko filmu by sa dalo zarámovať, ale to ma z toľko očakávaného záverečného dielu zaujímalo najmenej. Vzrušovala ma predstava veľkej pointy, katarzného záveru a otvorenia ďalších možných tém a interpretácii. Tým nechcem povedať, že Matrixovská skladačka do seba nezapadla, skôr som po rozohranej partií čakal jednoducho viac. Snahe o reálnosť veľkého súboja strojov a ľudí som neveril (desaťtisíce sentinelov si nevie poradiť so stovkou ľudských bojovníkov?) a výsledok tohto stretu, ktorý išiel absolútne proti celému kontextu, som už bral len s úsmevom. Konzekvencia tvorcov sa tak ubrala smerom k akčnej prezentácii počítačových trikov.

Už cítim ako na mňa niektorí verní a prehnane nekritickí obdivovatelia bratov Wachowskich, ktorí posledných pár mesiacov nerobili nič iné, ako len dokola pozerali DVD Reloaded s občasnou prestávkou na jeden z deviatich animovaných filmov tzv. série Animatrix, či výstrel v počítačovej hre Enter The Matrix, majú najväčšiu chuť poslať nejakého agenta z Matrixu, aby mi to pekne ručne-stručne vysvetlil. To by ale nič nezmenilo na mojom názore, že Matrix nebol plánovaný ako trilógia a ziskuchtivosť štúdii z neho vytvorila vysokorozpočtový hybrid. Len dúfam, že skutočne platí - „Všetko čo má začiatok, má aj koniec". Veštica mi totiž prezradila, že Neo sa ešte možno vráti...

Hodnotenie: 5/10

Matrix Revolutions (USA, 2003, 129 min.)
Réžia: Andy a Larry Wachowski. Scenár: Andy a Larry Wachowski. Kamera: Bill Pope. Hudba: Tim Commerford, Don Davis, Tom Morello, Brad Wilk, Zack De La Rocha. Hrajú: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Monica Bellucci, Jada Pinkett, Mary Alice, Tanveer Atwal, Ian Bliss, Collin Chou, Nathaniel Lees, Clayton Watson.


autor redakcia 11.11.2003
  • Soundtrack: The Matrix Revolutions (24.11.2003 1:14:12)
  • Matrix Revolutions (06.11.2003 10:57:36)
  • Preview: Matrix Revolutions (05.11.2003 6:11:02)
  • Matrix Revolutions a Trója (31.10.2003 11:11:15)
  • Matrix Revolutions v dvoch formátoch (04.10.2003 5:55:32)
  • Silver ospevuje Matrix Revolutions (16.06.2003 19:30:19)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.