PREMIÉRY 13.11. 2003

PREMIÉRY 13.11. 2003

článok



A je to tu. Konečne do našich kín priplávali dlho očakávané rybičky. Okrem nich aj nie veľmi podarený Nepriestrelný mních a klubový Jean-Marc Barr so svojim ďalším filmom.

Premiéry 13.11. 2003 Premiéry 13.11. 2003 Premiéry 13.11. 2003

HĽADÁ SA NEMO

Hlavnými hrdinami filmu sú malá pestrofarebná korálová rybka menom Nemo a jeho prehnane starostlivý otec Marlin. Napriek zákazu svojho otca Nemo hneď prvý deň v škole opúšťa bezpečie korálového útesu a vydáva sa do hlbokej vody, aby kamarátom dokázal svoju odvahu. Nanešťastie je odchytený športovým potápačom a končí v akváriu v prístavnej zubnej ordinácii v Sydney. Jeho otec sa s pomocou modrej korálovej rybky Dory vydáva na jeho záchranu. Cestou čelia mnohým nebezpečenstvám a stretajú najrozličnejších obyvateľov morských hlbín. Medzitým Nemo spolu s ostatnými obyvateľmi akvária - pračudesnou partiou morských tvorov - pripravuje plán úteku späť do mora...

Finding Nemo (USA, 2003, 101 min.)
Réžia: Andrew Stanton, Lee Unkrich. Scenár: Andrew Stanton, Bob Peterson. Kamera: Sharon Calahan, Jeremy Lasky. Hudba: Thomas Newman. Hrajú: Hovoria: Nemo (Miško Dutka), Marlin (František Výrostko), Dory (Helena Krajčiová), Gill (Marián Geišberg), Deb (Slávka Halčáková), Bruce (Jozef Vajda), Coral (Kamila Magálová), Nigel (Daniel Dangl), Crush (Ivan Laca), Bloat (Martin Kaprálik).

Premiéry 13.11. 2003 Premiéry 13.11. 2003 Premiéry 13.11. 2003

NEPRIESTRELNÝ MNÍCH

Tajomný mních bez mena (Chow Yun-Fat), majster kung-fu, už šesťdesiat rokov putuje po celej zemeguli. Opatruje magický zvitok, v ktorom sa ukrýva kľúč k neobmedzenej moci. Cíti však, že jeho biologické hodiny netikajú tak silno ako predtým. Vydáva sa preto do mesta vyhľadať muža, ktorý by bol hoden stať sa jeho nástupcom. Pouličný zlodejíček Kar (Seann William Scott) je výrastok, zahľadený do seba. Ale práve on jedného dňa zachráni mníchovi život. Mních sa rozhodne, že zvitok zdedí práve on. To však ešte netuší, čo je mladík zač a koľko práce a energie bude musieť sám vydať, aby Kara naučil zodpovednosti. Odhliadnuc od toho, od tej chvíle spoločne bránia svet pred zločincami, lačniacimi po neobmedzenej moci a schopnými spáchať čokoľvek, len aby sa zmocnili zvitku. Sily zla predstavuje predovšetkým fanatický nacista Strucker(Karel Roden). Mních a Kar ale nebudú sami: na ich stranu sa pridá i ruská mafiánska princezná, zvaná Bad Girl.

John Woo síce film nerežíroval, ale postaral sa o produkciu. Má dostatok skúseností a vedel, komu má svoj projekt zveriť. Réžie sa ujal debutant Paul Hunter, ktorého doterajšou skúsenosťou za kamerou boli hudobné videoklipy so slávnymi hviezdami ako sú Jennifer Lopez, Lenny Kravitz, Eminem , Courtney Love, Christina Aguilera a ďalší. Karel Roden, ktorý vo filme stvárnil hlavnú zápornú rolu, absolvoval kvôli filmu tvrdé lekcie kung-fu.

Bulletproof Monk (USA, 2003, 104 min.)
Réžia: Paul Hunter. Scenár: Ethan Reiff, Cyrus Voris. Kamera: Stefan Czapsky, Anthony Nocera. Hudba: Eric Serra. Hrajú: Chow Yun-Fat, Seann William Scott, Jaime King, Karel Roden, Victoria Smurfit, Marcus Jean Pirae, Mako, Roger Yuan

Premiéry 13.11. 2003

BLAŽENÉ BYTOSTI

Zakončenie voľnej trilógie Jeana-Marca Barra pod názvom Blažené bytosti (Being Light) dovršuje jej myšlienkový oblúk pojednaním o slobode samostatného myslenia vo svete, ktorý vyvíja čoraz silnejšie tlaky na jeho štandardizáciu a banalizáciu.

V úvode rozohráva mierne bizardný vzťah Maxima (Romain Duris, známy z Gatlifovho Gadjo Dilo) a bohatého Američana Jacka Lesterhoofa (Jean-Marc Barr). Ten prichádza do Francúzska za obchodom, má dojednať kontrakt s nádejným klientom. Urobí však zásadnú chybu, pretože si za tlmočníka angažuje práve Maxima, čerstvého absolventa psychiatrickej liečby. Z obchodu nič nie je, ale Maxim Jacka fascinuje svojou veselou naivitou a priamočiarou emocionalitou. Rozhodne sa, že pôjde spolu s ním do Indie hľadať jeho milú Justine ( Elodie Bouchez).

Kým v prvých dvoch dieloch - Milenci (1999) a To je moje telo (2000) nechýbalo Barrovým postavám realistické ukotvenie a dôveryhodnosť, tentoraz je celé smerovanie príbehu a jeho pôsobivosť narušená prílišnou excentrickosťou, ktorá mala byť podľa všetkého chápaná ako komediálne východisko filmu. Je síce príjemné vedieť, že ešte stále existujú tvorcovia s odvahou siahnuť k neštandardným metódam , t.j. spojeniu filozofického posolstva , úteku z materiálneho sveta do nirvány sveta tretieho, a komediálneho žánru, pravdou však ostáva, že to veľmi nevyšlo.

Tvorcovia ako Barr, zanietený vyznávač hnutia Dogma, však majú stále čo divákovi ponúknuť. Sú to i tentoraz vynikajúce herecké výkony, ale najmä tvorivá bezprostrednosť, s akou vysiela svoje vízie sveta v ústrety načúvajúcim.

Being Light (Francúzsko, 2001, 95 min.)
Réžia: Jean-Marc Barr, Pascal Arnold. Scenár: Jean-Marc Barr, Pascal Arnold. Kamera: Pascal Arnold. Hudba: Irina Decermic, Misko Plavi. Hrajú: Jean-Marc Barr, Romain Duris, Élodie Bouchez, Isabelle Candelier, Philippe Duquesne, Pascal Aubert, Jean-Christophe Bouvet, Anu Majumar.

 


autor Peter Konečný 13.11.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.