OSCAR JE ZA DVERAMI...

OSCAR JE ZA DVERAMI...

článok



Je zaujímavé sledovať rozpoltenosť milovníkov strieborného plátna. Na jednej strane si väčšina z nás uvedomuje, že všetky tie zlaté a iné sošky sú viac-menej marketingovým ťahom, či silne subjektívnou voľbou, na druhej strane blízkosť oného magického dátumu nástojčivo rozprúďuje tému, kto, alebo čo je najlepšie. Ako keby bolo možné krásu merať...

Glóbusy, maliny a zoznamy

Tesne pred vyhlásením najočakávanejších filmových cien roka sa odohrávajú v rýchlom slede za sebou tri zaujímavé udalosti, ktoré predznamenávajú kto vystúpi na filmový Olymp. Prvou z týchto udalostí je udeľovanie Zlatých glóbusov. Táto cena vytvorená zahraničnými novinármi akreditovanými v Hollywoode často lavíruje medzi dvoma polohami. Mnohokrát je označovaná za prestížnu vďaka inej štruktúre porotcov než je to u Oscarov a jej významným plusom je tiež podrobnejšie rozdelenie kategórii. Snáď najviditeľnejšie je to pri rozdelení na film a televíziu a potom na drámu a komédiu/muzikál. Druhou polohou vnímania Glóbusov je akceptovanie faktu, že ide "až" o druhé najprestížnejšie kategorizovanie a jeho jediným cieľom je trafiť sa do výberu akademikov. Tohtoročné udelenie prvej ceny veľkolepému Návratu kráľa a komornej Lost in Translation (Stratení v preklade) nahráva argumenty obom táborom. 

Oscar je za dverami...

Najmladšou zo spomínaných ceremónii je ironicky - recesistická odovzdávka Zlatých malín. Tohtoročné 24. udeľovanie titulu najhorší filmový počin roka si pravdepodobne s chuťou zahryzne najmä do (ešte donedávna) páru snov Jennifer Lopezová a Ben Affleck. Ich neromantický, nevtipný a nezarábajúci počin menom Gigli je top favoritom. Maliny sú časovo i významom zavesené na Oscaroch (nominácie i odovzdávanie na zlato nasprejovanej maliny sú vždy deň pred Oscarovskými dátumami) a pravdupovediac, väčší ako podenkový život nemajú. Napriek tomu, že označiť čosi za najhoršie je in a pop. S tým (a samozrejme s poriadnou porciou hanby) súvisí fakt, že za dvadsaťštyri rokov si bol z množstva "ocenených" pre malinu iba jeden jediný. Tom Green, verný to obraz svojej materskej MTV. Hoci napríklad taký Sly Stallone, by si z cien mohol založiť golfovú školu...

Posledným stupienkom k sláve v Kodak Theatre je vyhlásenie nominácii na cenu Americkej filmovej akadémie. Samotné nominácie slúžia nielen ako upútavka na Show night, ale aj ako určitá náplasť pre tých, ktorým zostanú (skutočné) slzy v hľadisku namiesto tých pripravených na javisku. Predsa len titulka "nominated" na plagáte predáva lepšie, než nič. Tentoraz prezident filmovej akadémie Frank Pierson predniesol svoj shortlist dvadsiatych štyroch kategórii v spoločnosti Sigourney Weaverovej a my sa teraz pokúsime odhadnúť, čo a ako môže dopadnúť.

What is hot

Hlavnou otázkou nominačných dní je, či konečne premení Peter Jackson svoje filmové snaženie na zlaté sošky v tých najhorúcejších kategóriách. Prsteňová trilógia sa už zapísala do oscarovských dejín tým, že ako prvá mala tri roky po sebe nomináciu na hlavnú cenu za najlepší film. Celkovo jedenásť nominácii na Návrat kráľa vyznieva dominantne, ale po predošlých skúsenostiach to nemusí znamenať "nič". Vplyvnejším bude asi tlak všeobecnej verejnej mienky. Po pravde, skôr sa mi zdá na mieste cena za trilógiu ako za jeden film, a myslím, že prípadné udelenie ceny aj tak bude chápané.

Oscar je za dverami... Oscar je za dverami... Oscar je za dverami...

Druhou vecou je, že konkurencia tento rok zďaleka nedorástla rozmerov Hodín, či Adaptácie. Morská dráma Master and Commander: Na opačnom konci sveta sa drží nadpriemerných kvalít, ale na Oscara v kategórií najlepší film podobne ako "koníkarský" Seabiscuit, podľa mna nemá. Mimoriadne preceňovaný a svojím spôsobom dosť nemorálny Mystic River (Tajomná rieka) držia nad vodou priemerné herecké výkony, ale ako sa ukázalo aj to stačilo, aby si Sean Penn odniesol Glóbus za najlepší herecký výkon. Potvrdzuje sa, že značka (v tomto prípade Eastwood) predáva. To už vážnejším kandidátom v hereckej bitke bude Bill Murray a jeho Lost in Translation, ktorý súdiac podľa ohlasov, oprášil žáner inteligentnej komédie v skutočne veľkom štýle. Myslím, že nielen mňa osobne by však najviac potešilo prvenstvo Johnny Deppa. Jeho neuveriteľný kapitán Sparow z príjemnej disneyovskej tuctovky Piráti Karibiku môže raz a navždy dokázať, že veľké herectvo sa dá odviesť úplne všade. Senzáciou je nominácia len trinásťročnej Keishi Castle-Hughesovej, ktorá má vďaka silnej hereckej kreácii v Pánovi veľrýb, šancu získať ocenenie najlepšej herečky a stať sa tak najmladšou držiteľkou Oscara za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Inou (filmovou) kávou je nominácia na neamerický film roka. Ak už pominieme americkú (pomerne sebastrednú) predstavu o filmovom Olympe ako o veľkej fastfoodovej miestnosti s malým okienkom pre neamerické špeciality, i tak je pri čom sa zastaviť. Na jednej strane veľká česká radosť za nominované Želary (čoskoro vo vašom kine), na druhej strane niektoré ťažko pochopiteľné absencie. Spomeniem len glóbusového Usámu, zlatým levom ocenený Návrat, Trierov Dogville, či nemecký komedionálny hit Good bye Lenin. V tejto kategórii sa neamerickí filmoví novinári ďaleko rozišli s akademikmi a zostane len na každom z nás, komu dá za pravdu.
 
Všetko sa rozhodne 29. februára tradične v Kodak Theatre a už tradične s Billym Crystalom, ktorý po ročnej prestávke vystrieda minuloročného konferenciéra Steva Martina.

 


autor Vladimír Kurek 17.2.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.