TV TIPY 16.5. - 22.5. 2005

TV TIPY 16.5. - 22.5. 2005

VOD recenzia



16.5.
pondelok:
21.30  Príbeh jednej ženy  GB/USA, 2001 (ČT2)
Témou príbehu je život Iris Murdochovej, jednej z najvýznamnejších postáv anglickej filozofie a literatúry 20. storočia (že ste o nej ani vy doteraz nič nepočuli? Sme to ale na Slovensku nevzdelaní :-). Literárnu predlohu tvoria dve knihy, ktoré napísal jej manžel John Bayley. Pani Murdochová, ktorá zomrela v roku 1999, trpela na Alzheimerovu chorobu a film zachytáva nemilosrdný postup choroby spolu s lepšími časmi Irisinej mladosti (dá sa to meno vôbec skloňovať?).

              22.35  Aimée a Jaguár  Nemecko, 1999 (Jednotka)
Rok 1943 bol tým rokom, kedy už vojnu pocítili aj v Berlíne. Lilly je žena nacistického dôstojníka a stará sa najmä o svoju rodinu. Felice má svoje tajomstvá a každý deň žije naplno. Lilly a Felice sa jedného dňa stretnú a vznikne medzi nimi vášnivý milostný vzťah. Osud všetkých však poznačí návrat dôstojníka Wehrmachtu domov, ktorý zistí, že život Lilly sa zmenil preňho šokujúcim spôsobom. Tento neobvyklý príbeh je nakrútený podľa skutočných udalostí. Film bol nominovaný na Zlatý Glóbus a na Berlinale získal Strieborného medveďa za najlepšie ženské herecké výkony.


17.5.
utorok:
22.50  Posadnutosť  Taliansko, 1943 (Dvojka)
Prelomové dielo, ktoré anticipovalo príchod neorealizmu v talianskej kinematografii, je adaptáciou románu amerického spisovateľa Jamesa M. Caina "Poštár zvoní vždy dvakrát". Režisér Luchino Visconti (Smrť v Benátkach)rozpráva vo svojom filmovom debute príbeh o zhubnej vášni medzi vydatou ženou Giovannou a mladým tulákom Ginom. Milenci sa rozhodnú zabiť Giovanninho manžela, no neskôr sa nedokážu vyrovnať s výčitkami svedomia. Film sa vyznačuje silnou autentickosťou zobrazenia, Viscontimu sa dokonale podarilo prostredníctvom pustého prostredia talianskeho vidieka zachytiť vnútorné stavy postáv. Pre škandalóznosť námetu a Viscontiho ľavičiarske názory ho fašistická cenzúra v dobe vzniku zakázala a uvedený bol až po oslobodení.

           23.10  Votrelci  USA, 1986 (JOJ)
Záchranný modul s Ellen Ripleyovou (Sigourney Weaverová) konečne dorazí k Zemi, kde jej zážitkom nikto nechce veriť. To trvá až do chvíle, keď jej reprezentant spoločnosti, pre ktorú pracovala, Carter J. Burke (Paul Reiser) prezradí, že stratili spojenie so stopäťdesiatčlennou kolóniou, ktorú medzičasom postavili na planéte, kde sa po prvý raz Votrelec objavil a osídlenci sa ju pokúsili teraformovať - premeniť na planétu pozemského typu. Ripleyová ako poradkyňa predpovedá katastrofu. Po pristátí na zničenej stanici kolonistov komando nájde iba jediného živého ľudského tvora - sedemročné dievča Newt (Carrie Hennová), ktorého sa Ripleyová ujme. Vzápätí vojakov napadnú stovky hrôzostrašných Votrelcov, tentoraz v réžii Jamesa Camerona (Terminátor)

TV Tipy 16.5. - 22.5. 2005 TV Tipy 16.5. - 22.5. 2005


18.5.
streda:
20.00  Do cudzej náruče  GB/USA, 2000 (ČT2)
V priebehu posledných deviatich mesiacov od vypuknutia 2. svetovej vojny bolo vďaka ústretovosti britského parlamentu a iniciatíve dobrovoľných organizátorov odvezených z územia Nemecka a ním okupovaných krajín do Anglicka viac než desaťtisíc židovských detí. Boli tak zachránené pred istou smrťou v koncentračných táboroch. Dokumentárny film režiséra Marka Jonathana Harrisa získal v roku 2001 Oscara.

           21.50  Jesenná (zato) silná láska  SR, 2003 (Dvojka)
Scenáristický, režisérsky a producentský debut herečky a divadelnej režisérky Zity Furkovej nakrútený na motívy rovnomennej knihy poviedok Rudolfa Slobodu. Rozpráva komorný príbeh starnúceho hudobného skladateľa žijúceho vo vyprahnutom manželskom zväzku, v ktorom nenachádza ani inšpiráciu pre svoju tvorbu, ani zmysel života. Až pri náhodnom stretnutí s mladou poetkou objavuje lásku a inšpiráciu, ktorú po celý čas hľadal vo svojej hudbe. Jeden z nových slovenských filmov, ktorý nenašiel pochopenie u našej kino-distribúcie a po slávnostnej premiére skončila jeho púť v našich kinách.


19.5.
štvrtok:
21.45  Pamätaj si moje meno  USA, 1978 (ČT2)
Neil (Anthony Perkins) žije šťastne s manželkou na predmestí a pracuje ako sezónny robotník. Jedného dňa ho zaskočí príchod bývalej ženy Emily (Geraldine Chaplin). Tá strávila 12 rokov vo väzení za vraždu. Emily sa nedokáže zmieriť s realitou a hľadá spôsob, ako sa Neilovi pomstiť. Thriller Alana Rudolpha.

            22.55  MTV EXIT: Paralelné životy  (Prima)
Celoeurópska kampaň EXIT, organizovaná MTV Europe Foundation, pokračuje 5-dielnym cyklom krátkych filmov Paralelné životy. Ich cieľom je pomôcť v boji proti obchodu s bielym mäsom a vysvetliť, ako sa môže každý z nás nechcene namočiť do tohto amorálneho kšeftu. Stovky mužov využívajú služby prostitútok a pritom ani netušia, že sú spolupáchateľmi jedného z najhorších zločinov...

TV Tipy 16.5. - 22.5. 2005 TV Tipy 16.5. - 22.5. 2005


20.5.
piatok:
21.50  Hukkle  Maďarsko, 2002 (Dvojka)
Úsmevný príbeh z jednej dedinky, kde sa napohľad nič nedialo... Film rámcuje postava starého dedka sediaceho na priedomí, ktorý neustále štikúta a neprítomne sleduje chod dediny okolo seba. Opitý muž chrápe na voze, žienky šijú v krajčírskej dielni, chlapi po šichte hrajú kolky, chodia do krčmy, iní pracujú na poli, aby bola pšenica, z nej múka, z múky halušky, jednoducho prirodzený kolobeh, ktorý znamená zmysel života, ale dočasného. Zaujímavou postavou je totiž milostivá starká, ktorá zbiera konvalinkové listy a pripravuje z nich do malých fľašiek jed. Policajt má zrazu príležitosť vyšetrovať sériu nečakaných vrážd a nudný život je zrazu veľmi vzrušujúci...

          22.10  Experiment  Nemecko, 2001 (Markíza)
Všetko sa to začína ako hra v mene vedeckého výskumu. Dvadsať mužov má za ňu po dvoch týždňoch dostať honorár 2000 dolárov. Skúmanie agresívneho správania v simulovanom väzenskom prostredí má byť iba "hra", v ktorej "hráčmi" je osem mužov v úlohe "strážcov" a dvanásť v úlohe "väzňov. Pokiaľ väzni sú zavretí a musia poslúchať, strážcovia majú inštrukcie udržiavať poriadok. No dajte ľuďom moc a začnú sa diať neočakávané veci. Zoberte ľuďom hrdosť a ľudskosť - a ešte sa to zhorší. Ako bežia dni, moc a autorita vyprovokujú vzburu a odvetu. Súboj je stále surovejší a po čase sa zotrú hranice medzi "reálnou" situáciou a "experimentom"...

          00.35  Prízraky  USA/Nový Zéland, 1996 (Markíza)
V meste Fairwater dochádza k ďalšiemu podivnému úmrtiu na srdcové zlyhanie. Za štyri roky takto zomrelo 36 ľudí. Všetko začalo po afére s Johnnym Charlesom Bartlettom (Jake Busey), psychopatickým nemocničným ošetrovateľom, ktorý v záchvate šialenstva zastrelil dvanásť ľudí. Bol popravený a odsúdená bola aj Patricia Ann Bradleyová (Dee Wallace-Stone), ktorá ho oddane milovala. Tá však bola po piatich rokoch prepustená a žije v starom dome aj s matkou. Aj keď bol Bartlett popravený, je to práve jeho duch, kto má na svedomí všetky záhadné smrti. O prípad sa zaujíma nielen miestna novinárka a psychopatický agent FBI Milton Dammers (Jeffrey Combs), ale aj miestny vyháňač duchov Frank Bannister (Michael J. Fox). Práve on sa zoznámi s manželmi Rayom (Peter Dobson) a Lucy (Trini Alvarado) Lynskeyovými, ktorí sa do mestečka prisťahovali len nedávno a obaja pozorujú zvláštne prízraky. Peter Jackson vo svojich predprstenových časoch...


21.5.
sobota:
16.30  Len pre tvoje oči  GB, 1981 (JOJ)
Britskú špionážnu loď vybavenú systémom ATAC, ktorý umožňuje vysielať štartovacie kódy pre strely Polaris, niekto potopil v Albánskom mori. Všetky svetové mocnosti vysielajú svojich najlepších mužov na miesto katastrofy, aby sa pokúsili ATAC ukoristiť. Skupina gréckych priekupníkov zavraždí manželov Timothyho a Ionu Havelockovcov, ktorí po lodi pátrali z poverenia britskej vlády, a ich dcéra Melina (Carole Bouqetová) sa v snahe pomstiť smrť svojich rodičov spojí s Jamesom Bondom (Roger Moore). Postupom času vyjde najavo, že vrahovia Havelockovcov pracujú pre Emila Leopolda Locquea (Michael Gothard), pravú ruku gréckeho pašeráka a agenta KGB Kristatosa (Julian Glover), ktorý chce odovzdať ATAC sovietskemu generálovi Gogolovi (Walter Gotell)...

             21.25  Joe Kidd  USA, 1972 (Dvojka)
Western z obdobia americko-mexickej vojny. Joe Kidd je bývalý lovec ľudí a tvrdý chlapík na americkom juhozápade. Práve tu je skupine Mexičanov odoprené právo na ich pozemky a všetky záznamy o ich majetku sú zničené. Na čele s Louisom Chamom, charizmatickým mexickým vodcom, sa so zbraňou v ruke domáhajú svojich práv a žiadajú pozemkovú reformu. Bohatý statkár Frank Harlan má tiež záujem na týchto pozemkoch a chce veci riešiť po svojom. Najme si skupinu zabijakov, aby zlikvidovali Mexičanov a od Joe Kidda chce, aby mu pomohol vystopovať Chamu. Joe Kidd nechce mať spočiatku s celou vecou nič do činenia, ale keď mu Chama ukradne kone a vyhráža sa jeho priateľom, dochádza mu trpezlivosť.

             22.50  Podfu(c)k  GB/USA, 2000 (Markíza)
Ukradnúť obrovský briliant v Antverpách je jedna vec, dostať ho cez Londýn do New Yorku vec druhá. Chapík, ktorý má transport diamantu na starosti, totiž holduje hazardu, v ilegálnom boxerskom ringu sa schyľuje k dopredu zaplatenému zápasu a na ukradnutý osemdesiatštyri karátový diamant má zálusk ďalší zlodej - chladnokrvný zabijak Boris. Uletená gangsterka Guya Ritchieho (Zbal prachy a vypadni!) s Bradom Pittom a Benicio del Torom v hlavných úlohách.

TV Tipy 16.5. - 22.5. 2005 TV Tipy 16.5. - 22.5. 2005

22.5.
nedeľa:
19.55  Reťaz  ČR, 1981 (Prima)
Zdravotná sestra Marta Kavanová je zvyknutá na bezstarostný život. Po náhlej smrti manžela sa však musí ubrániť násilníkom. Tí sa domáhajú peňazí, ktoré údajne jej muž získal ilegálnou cestou. Marta si pomaly uvedomuje, s kým vlastne dlhé roky žila... Krimi príbeh Jiřího Svobodu.

             22.00  Delá z Navarone  USA, 1961 (Jednotka)
Kultový vojnový film s Gregory Peckom, Anthony Quinnom a Davidom Nivenom. Sú to muži na pohľadanie. Sú to muži činu. Ako členovia spojeneckého diverzného komanda sú spolu s ostatnými vyslaní do Nemcami okupovaného Grécka. Počas nebezpečnej misie majú zničiť veľké poľné delá nemeckej armády. Tie sú sústredené na ostrove Navarone. Vojnová dráma režiséra J. Lee Thompsona získala sedem nominácii na Oscara.

             23.25  Sling Blade  USA, 1995 (ČT2)
Karl Childers (Billy Bob Thornton) vychádza po 25 rokoch z psychiatrickej liečebne, kam sa dostal za vraždu matky a jej milenca, do normálneho sveta. Nadviaže silný citový vzťah k chlapcovi, ktorý bol matkiným milencom terorizovaný, Chce nešťastnému kamarátovi pomôcť. Famózna dráma herca a zároveň debutujúceho režiséra Billy Bob Thorntona (Ples príšer, Muž ktorý nebol)

HIT TÝŽDŇA
21.5.
sobota:
23.20  Smrť panien  USA, 1999 (Jednotka)
Láska a nenávisť; sex a smrť; spomienky a túžba. A jedno veľké tajomstvo. Okolo domu rodiny Lisbonových sa točia všetci chlapci. Žije v ňom päť krásnych sestier, ktorým rodičia zakazujú chodiť von, a chlapci o nich vedia iba preto, že ich tajne sledujú cez okno. Táto rodina skrýva tajomstvo, ktoré by nikto neodhalil, keby miestny playboy Trip nepozval krásnu Lux Lisbonovú na večierok. Rodičia dokonca dovolia dievčatám ísť von a všetko vyzerá v poriadku. Keď sa Trip a Lux zblížia, veci naberú nečakaný spád. Chlapci teraz nechcú dievčatá iba sledovať. Chcú ich zachrániť... Film Sofie Coppoly (Stratené v preklade).


sHIT TÝŽDŇA
20.5.
piatok:
23.00  Bez boja  Kanada, 1994 (Jednotka)
Zločinecký gang obsadí miesto konania súťaže krasy, drží rukojemníkov a požaduje obrovské výkupné v diamantoch. Akčáreň Paula Lyncha (TV série Xena, Viper), ktorej sa rozhodne vyhnite!

 


autor Peter Konečný 16.5.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.