NECH VÁS SILA SPREVÁDZA ...

NECH VÁS SILA SPREVÁDZA ...

článok



Posledná tretina minulého storočia stvorila dvoch režisérov, ktorí dobrodružnými rozprávkami pobláznili celé generácie: Spielberg so svojim mimozemšťanom E. T. a Lucas s Indiana Jonesom vytvorili svety s vlastnými pravidlami.

Z hľadiska popularity nad nimi čnie ešte jeden vesmír. Ten, v ktorom už generácie zúria STAR WARS. Začiatok filmu s ústrednou melódiou je súčasťou mýtu, ktorý sa začal v roku 1977. Z nášho pohľadu ďaleko, v inej galaxii, kde mená George Lucas a Harisson Ford boli málo známe a príbeh o dosiahnutí svojho sna ešte nemal tak blízko k sprofanovanej fráze. Príbeh krásnej princeznej, charizmatického pašeráka a mladého rytiera je klasickou rozprávkou. Len miesto koní lietali X-wingy a imperiálne stíhačky TIE, drak mal len jednu hlavu a úlohu dobrej víly si zahrala všemocná Sila. To všetko tvorí zvláštnu synergiu, ktorá povýši- la jeden životný i filmový príbeh na legendu.

Dôležitým momentom ságy je to, ako plynulo rástla. Hoci z jedného filmu boli 3 a potom 6 epizód, sága je homogénnejšia než trebárs Matrix. Dozrievanie príbehu má spoločenské pozadie. Na konci 70. a začiatku 80. rokov stál svet v neviditeľných zákopoch studenej vojny. Generácii Američanov, ktorým Vietnam a Watergate rozbili ilúzie, rozprávka o boji proti útlaku hovorila z duše. Hviezdne vojny sa stali príbehom o boji za slobodu, proti mnohohlavému drakovi byrokracie. Aj druhá trilógia odráža svet svojho vzniku. Či je to diskusia o EÚ alebo spochybňovanie politiky prezidenta Busha, denne žijeme pochybnosťami o demokracii a hranicu medzi dobrom a zlom musíme hľadať sami.

Tri desaťročia zázraku

Úspech prvého dielu je stále zázrakom. Galaktický guláš westernových, samurajských a komiksových príchutí znie až detinsky prosto. Rovnako aj pomerne nízka úroveň technológií. Čakalo sa "papundeklové" béčko a po zdrvujúcich recenziách ho asi očakával aj Lucas, preto si čistil hlavu s priateľom Spielbergom, jedným z mála, ktorý jeho projektu veril. V kontexte nízkych očakávaní je neuveriteľné, že Lucas si miesto honorára za réžiu vymohol 40 percent z budúceho zisku a autorské práva na pokračovania a merchandising. Tento ťah patrí k najsilnejším momentom svetového biznisu. Obrovský záujem divákov, dramatický nástup popkultúrnej podpory filmu v podobe suvenírov, to všetko nielen rozhodlo o filmovaní pokračovaní, ale urobilo z Lucasa nezávislého autora, ktorý si nemusí od nikoho pýtať peniaze. Lucasove zázraky sa tým však neskončili. Prirátajme k nim vizionárske vybudovanie firmy na výrobu počítačových trikov, odvahu zveriť nasledujúci film inému režisérovi či neskorší úspech trilógie o Indiana Jonesovi - a obraz kinematografického génia je dokonalý.

Keď však na prahu nového tisícročia predstavil Lucas faceliftované staré diely, zožal okrem vďaky aj nespokojné mrmlanie. Niektoré scény ukázali, že nešlo len o kozmetické vylepšenia, ale i o zásah do príbehu. Príchod nových vojen už spôsobil paniku.

Lucas "zabudol" na légie pravoverných fanúšikov a urobil film, aký si žiadala doba. Keďže tá bola iná, zmenila sa aj atmosféra filmu. Lucasovi však zostalo jeho technologické vizionárstvo. Každý film bol správou o stave digitálnych technológií a technických možností kinematografie, aj keď to občas pripomínalo nehrateľnú sekvenciu počítačovej hry.

Lucas si však veci robí po svojom. Neváha zmeniť nakrútené scény, povkladať do nich nové fragmenty a ťahať nás na okraj temnej Sily. A keď mu už odmietame veriť, príde so svojím posledným kúskom…

Star Wars: Epizóda po Epizóde

Napriek časovej postupnosti príbehu budeme rešpektovať poradie, v akom filmy vznikli: 

Nech vás sila sprevádza ... Nech vás sila sprevádza ... Nech vás sila sprevádza ...

Epizóda IV.: Nová nádej
Unikajúca vesmírna loď je dostihnutá obrovským krížnikom a spolu s posádkou roztrhaná na kusy. Obrovitá postava v maske s démonickým dychčaním a s menom Darth Vader zajme senátorku Leilu a hľadá ukradnuté plány cisárskej superzbrane, Hviezdy smrti. Princezná je zajatá, ale plány stihli opustiť loď. Ich strážcami sa stali plecháči R2 (ten rozumný) a C3PO (ten ukecaný). Roboti sa dostávajú nielen na miesto určenia k bývalému generálovi Obi-wan Kenobimu, no i k horlivému mladíkovi Lukovi Skywalkerovi. Zvláštna dvojica potom v spoločnosti pašeráka Hana Sola a jeho chlpatého druha Chewbaccu zachráni Leilu a nakoniec i povstalcov, keď zničia Hviezdu smrti.

Epizóda V.: Impérium vracia úder
Najpopulárnejší diel, pod režisérskou taktovkou Irvina Kershnera, ponúkol nástup imperiálov. Kým cisár a jeho vojská vedené temným Jedim prenasledujú povstalcov, Luke Skywalker pod vedením majstra Yodu trénuje, aby sa stal skutočným Jedim. Útok impéria sa stupňuje, Leia s Hanom sú zajatí a Darth Vader ich využíva ako pascu na Luka. Luke sa ocitne sa zoči-voči Vaderovi a jeho šokujúcemu priznaniu: "Som tvoj otec." Epizóda sa končí absolútne nehollywoodsky: Luke má odťatú ruku a Sola zajmú, zmrazia a vydajú úhlavnému nepriateľovi.

Epizóda VI.: Návrat Jediho
Luke sa stáva majstrom Jedi, nahrádza zomierajúceho Yodu a oslobodzuje Hana Sola z rúk odpudivého pašeráckeho baróna. Medzitým povstalci verní republike zistili, že cisár dokončuje druhú Hviezdu smrti bez povestnej achillovej päty. Zostáva len okamžitý útok. Luke prenikne k cisárovi, aby vyvolal záverečnú konfrontáciu. Keď sa cisárovi nepodarí Luka zlomiť, chce ho zabiť. Podcení však zabudnuté city Dartha Vadera k svojmu synovi. Vader sledujúci utrpenie syna "obráti kabát" a za cenu života zabije cisára. Impérium sa zrúti a republika je obnovená.

Epizóda I.: Skrytá hrozba
Mladučký Anakin Skywalker na zaostalej planéte Tatooine ohuruje leteckými schopnosťami. Dvojica Jediov si talentovaného chlapca všimne. Napriek nesúhlasu rady Jediov si mladý Obi-wan zoberie Anakina za učňa. Jeden zo senátorov menom Palpatine sa stane novým kancelárom.

Epizóda II.: Vojna Klonov
Čoraz viac systémov neverí politike, ktorú reprezentuje senát na čele s Palpatinom. Jediovia sa márne snažia ukončiť konflikty s povstalcami. Vojna kladie do rúk kancelára čoraz väčšie právomoci. Anakin, ktorý dospel v mladého Jediho, dokazuje, že má síce úžasnú Silu, ale nedokáže kontrolovať svoje emócie. Čoraz ľahšie sa poddáva strachu a hnevu, ktoré vedú k temnej strane Sily.

Epizóda III.: Pomsta Sithov
Konečne sa odhalí, kto mal aké úmysly. Z Palpatina je cisár a z Anakina jeho temný učeník Darth Vader. Zo silnej organizácie Jediov zostane kopa mŕtvol a v exile sa ukrývajúci Ben Kenobi a Yoda. Republika je mŕtva a ožíva impérium.
Ako sa to stalo? Zistíte v kine.

Nech vás sila sprevádza ... Nech vás sila sprevádza ... Nech vás sila sprevádza ...

Star Wars: Pomsta Sithov
 
Jeden prsteň doputoval do Hory osudu a v Matrixe ľudia a stroje spoločne zosadili vládu anomálie. V poslednom čase sa stalo módou uzatvárať ságy. Táto sága však už dávno nie je módou. Takmer 30 rokov je súčasťou západnej kultúry a zdá sa, že konečne dospela ku koncu.

S tým koncom je to trochu problematické, ale to je už všeobecne známa okolnosť. Vesmírna rozprávka s prevažne neznámymi hercami z roku 1977 sa postupne rozrástla na trilógiu boja za demokraciu a slobodu. Technológie nového tisícročia umožnili "hračičkárovi" Lucasovi vylepšiť efekty a dali mu aj šancu ponúknuť divákom opačnú stránku príbehu. Príbeh o strate slobody.

Napriek tejto programovej temnote Lucas šokoval. Prvý film novej trilógie akoby produkoval Walt Disney. Príbeh zamorený počítačom vygenerovanými postavami, s postavou dvorného klauna Jar-Jar Binksa dokonale znechutil (väčšinu) pravoverných divákov. V nasledujúcej epizóde Lucas trochu dospel, no romance medzi hrdinkou prvej epizódy princeznou Amidalou a hlavným hrdinom novej trilógie Anakinom Skywalkerom fanúšikovia viac ofrflali, ako by im aplaudovali.

V tejto atmosfére sa začína príbeh, o ktorom všetci vedia "čo", ale nevedia "ako". Rozmach technológií vidieť od prvej sekundy. Veľká vesmírna bitka medzi separatistickými vojskami droidov a republikánskymi silami spĺňa všetko, čo dnes možno od takejto filmovej sekvencie čakať. Po klasickom pohľade kamery zhora dole sa v plynulom zábere prelievajú veľké lode i malé stíhačky, výbuchy striedajú zábery do vnútra kabíny, všetko v starostlivo pripravenej harmónii. Ako keď dirigent sebavedomo rozbieha niekoľko sekcií orchestra naraz.

Už v úvodných minútach však zistíme ešte podstatnejšiu vec. Z Pomsty Sithov priam trčí (v dobrom slova zmysle) pôvodná trilógia. Pri nálete dvojice Jediov vidíme sebavedomé pilotovanie Skywalkera a jeho priateľskú pobavenú komunikáciu s R2, ktorá akoby z čipu vypadla tomu, čo poznáme z Novej nádeje. Konečne precítime, že Luke je Anakinov syn a že od neho mohol zdediť i veľa dobrého. Úplne inak potom vnímame smútok starého Obiwana, ktorý na Tatooine tvrdil Lukovi, že Darth Vader zabil jeho otca... Čo mohlo byť na tretej epizóde najťažšie, sa ukázalo ako najsilnejšia zbraň. Scenáristicky i režijne obratne vytvárané putá na pôvodnú trilógiu sú najsilnejším momentom Pomsty Sithov. Lucasovi sa to takmer bez výhrad podarilo a okrem privedenia "starých tvári" na scénu (Chewbacca, moff Tarkin) zaujímavým spôsobom pripodobňoval aj výtvarnú a hudobnú stránku filmu. Stále viac sa vám pred očami mihajú hranaté stroje, ktoré strácajú fantazijnú ľahkosť nových dielov a pripomínajú pragmaticky riešené koráby z čias Hana Solo.

Nech vás sila sprevádza ... Nech vás sila sprevádza ... Nech vás sila sprevádza ...

Príjemným zistením je, že dynamický film plný efektov Lucas presvietil zmyslom pre vtip, ktorý trochu odkazuje na to najlepšie zo série Indiana Jonesa. Rozhnevaný R2 či visiaci Anakin vhodne odľahčujú rýchle tempo.

Hviezdne vojny boli vždy o príbehu a efektoch. Herci trochu zostávali v tieni postáv. V novej trilógii použil Lucas známe mená (Neeson, McGregor, Samuel L. Jackson, Natalia Portmanová), no ich výkon bol vždy trochu v tieni digitalizácie. Je asi dosť ťažké hrať, keď 90 % kulís a každý druhý partner v dialógu existuje iba v harddiskoch počítačov. I v tomto smere však možno konštatovať, že Pomsta Sithov ponúka viac než predchodcovia. Len škoda, že Natalia Portmanová (Amidala, matka Luka a Leily) nedostala viac priestoru.

Ak možno vesmírnej rozprávke niečo vyčítať, sú to len škrabance na laku. Napríklad nie úplne istá šermiarska zdatnosť Jacksona ako majstra Jedi. Jediná vážnejšia výčitka smeruje, paradoxne, ku kardinálnemu momentu ságy. Hoci Lucas veľmi pomaly rozohrával cestu Anakina k Darthovi Vaderovi, bod zlomu sa mi zdal nepresvedčivý a skratkovitý.

Najsilnejším dojmom z filmu môže byť nakoniec hnev. Hnev, že Lucas najskôr zišiel z cesty a neponúkol nám takéto divadlo už od Skrytej hrozby. Všetci však vieme, že hnev vedie k temnej stránke Sily, a tak si radšej pokojne užívajme koniec jednej rozprávky.

Text bol publikovaný v týždenníku .týždeň.

 


autor Vladimír Kurek 30.5.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Sci-fi/Dobrodružný
Minutáż˝: 130 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.