TV TIPY 20.6. - 26.6. 2005

TV TIPY 20.6. - 26.6. 2005

VOD recenzia



20.6.
pondelok:
21.30  Playtime  Francúzsko/Taliansko, 1967 (ČT2)
Jacques Tati sa na svoj životný opus Playtime pripravoval celých desať rokov. Zriekol sa iných filmov, len aby mohol nakrútiť satiru o zmechanizovanom, odcudzenom, konzumnom svete. Netušil, ako prenikavo vtedy predpovedal budúci vývoj.

               00.25  Vtáci  USA, 1963 (Markíza)
Mladý advokát Mitch Brenner (Rod Taylor) a pekná, ale trochu chladná blondínka z lepšej rodiny Melanie Danielsová (Tippi Hedren) sa stretávajú v obchode so zdanlivo neškodnými vtákmi. Mitch Melaniu zaujme, a preto sa za ním vyberie do jeho rodného mesta Bodega Bay. Tam ju z nepochopiteľných dôvodov napadne čajka. Aj ďalší vtáci sa nepokojne zhromažďujú na rôznych miestach v meste, akoby čakali na signál k útoku. Zatiaľ čo napätie, ktoré vyvolala Melanie svojím príchodom do Mitchovej rodiny, visí na vlásku, vtáčia agresivita prepukne naplno... V meste vypukne panika. Mitcha a Melaniu táto kríza zblíži a v okamihu nečakaného a zvláštneho pokoja opúšťa rodina dom, stále ohrozovaná zlovestne vyčkávajúcim zdivočeným vtáčím kŕdľom... Hitchcockova klasika.

TV Tipy 20.6. - 26.6. 2005 TV Tipy 20.6. - 26.6. 2005


21.6.
utorok:
21.55  Červená pustatina  Francúzsko/Taliansko, 1964 (Dvojka)
Záverečná časť "tetralógie citov" je Antonioniho prvým farebným filmom. Farbu v ňom funkčne využíva na zachytenie psychózy hlavnej hrdinky, trpiacej po autonehode chronickou úzkosťou a depresiami. Dej je zasadený do okolia priemyselným rozvojom zdevastovanej Ravenny, kde žije hlavná hrdinka Guilliana, manželka riaditeľa továrne. Snaží sa svoje psychické problémy pred manželom skrývať a nájsť uplatnenie v podnikaní s interiérovými doplnkami. Manžel, práca, priatelia, ani milenec jej však nepomôžu nájsť životné uspokojenie a tak upadá stále hlbšie a hlbšie do svojej choroby. Antonionimu sa vo filme podarilo zachytiť existenciálnu stratenosť moderného človeka a bezcieľnosť komfortného meštiackeho života.

            22.50  Nadine  USA, 1987 (Jednotka) 
Na začiatku chcela späť iba svoje fotografie. Postupne sa však do toho zaplietli aj iné veci. Je rok 1954 a toto texaské mesto nie je zrovna rajom na zemi. Nadine sa však odmieta zmieriť s tak mizerným životom. Jej manželstvo s Vernonom je na pokraji zrútenia a vyzerá to tak, že okrem spoločného mena tých dvoch už nič nespája. Ale to by nebol život životom, aby sa nestalo niečo, čomu neverí ani ten najnaivnejší optimista. Nadine sa zapletie do niečoho veľmi nebezpečného a jediný, kto jej môže pomôcť, je práve človek, ktorému už nevie ani na meno prísť. V pätách sú jej policajti a po Vernonovi poľujú vrahovia. Láska môže znova ožiť... Komédia s Jeffom Bridgesom a Kim Basinger.


22.6.
streda:
20.00  Stredozemie  Taliansko, 1991 (ČT2)
Skupina talianskych vojakov, vyčerpaná nekonečnou vojnovou kalváriou, zakotví pri brehoch malého gréckeho ostrovčeka. Rozhodnú sa ho dobyť, čo sa im podarí ľahko vďaka tomu, že ostrov je zdanlivo opustený. Obyvatelia sa však vrátia…

           22.45  Battlestar Galactica  ½  USA, 2003 (Jednotka)
Sú tí, ktorí veria, že život na Zemi začal tam. Ďaleko vo vesmíre. Boli členmi prvých tlúp, mohli byť predchodcami starovekých Egypťanov alebo Mayov. Mohli byť architektmi monumentálnych pyramíd alebo vládcami Atlantídy. Niektorí veria, že niekde sú bratia muža, ktorí bojujú o prežitie niekde nad nebom a hľadajú svoj stratený domov, planétu Zem. My veríme týmto veciam. A veríme aj mnohým ďalším? 180 minútové televízne sci-fi rozdelené na dve časti.


23.6.
štvrtok:
22.00  Synova izba  Taliansko, 2001 (ČT2)
Tragický príbeh jednej rodiny v malom meste na severe Talianska začína ukážkou celkom normálneho, pokojného, každodenného života. Jedného dňa sa však všetko celkom zmení. Dospievajúci syn sa z výletu so svojimi priateľmi na more už nikdy nevráti. Otec - psychiater pomáhajúci dennodenne svojim pacientom vyrovnať sa s ťažkými traumami, odrazu nevie, ako ďalej. Porota MFF Cannes 2001 udelila Synovej izbe Zlatú palmu.

            01.10  Bojovník  UK/Francúzsko, 2001 (Markíza)
Časy dávno minulé... Chladnokrvný bojovník Lafcadia (Irfan Khan) žije na samote len so svojím jediným synom Katibom (Puru Chibber), ktorý túži byť presne ako jeho otec - neohroziteľný a všetkými uznávaný služobník vládcu. No otec ho zatiaľ odmieta naučiť svojmu remeslu, pretože je podľa neho primladý. Sám sa práve pripravuje na ďalšiu zo svojich náročných ciest - poddaní krajiny sú nútení odvádzať panovníkovi dane, ak je ich úroda opakovane slabá, úlohou Lafcadiových mužov je drobných roľníkov bez milosti sťať. Ich výprava teraz smeruje do chudobnej dediny, ktorá má existenčné problémy a je neschopná sultánovi zaplatiť. Osadu majú podpáliť a všetkých obyvateľov bez milosti vyvraždiť... Dobrodružná dráma režiséra a scenáristu Asifa Kapadia.

TV Tipy 20.6. - 26.6. 2005 TV Tipy 20.6. - 26.6. 2005

24.6.
piatok:
21.10  Dnes neumieraj  GB, 2002 (JOJ)
Severná Kórea, demilitarizovaná zóna. Bond (Pierce Brosnan) sa vydáva za bohatého kupcu zo západu a chce tak pristihnúť korumpovaného generálovho syna priamo pri čine predaja ilegálnych zbraní. Je však zradený, jeho identita je prezradená. Len tak-tak sa mu podarí utiecť zo smrteľnej pasce a zabiť svojho protivníka, keď sa stane niečo neočakávané - Bond je chytený ... Zatiaľ posledná bondovka, tentoraz v réžii Lee Tamahoriho.

           21.45  Malé katastrofy  Dánsko, 2001 (Dvojka)
Malé katastrofy môžu mať veľké obete. Hneď na začiatku filmu zomrie pri autonehode matka rodiny Ulla. Nemocničný zriadenec John, ktorý bol štyridsať rokov jej manželom, sa síce tvári suverénne, ale je zničený. Pod maskou sympatickej bezstarostnosti tají pred svojimi blízkymi nielen smútok a zmätok, ale aj ťažkú srdcovú chorobu. Na pohrebe Ully sa zíde celá rodina, ktorej jednotliví členovia sa sebe navzájom už dávno odcudzili a každý z nich prežíva svoje vlastné malé veľké katastrofy... Dogmou chytená dráma režisérky Annette K. Olesen. 

           23.15  Mesiáš  ½  GB, 2001 (Jednotka)
Londýn už dlhší čas sužujú brutálne vraždy, ktoré majú na prvý pohľad iba jednu súvislosť. Vrah všetkým obetiam odrezal jazyk a do hrdla strčil striebornú lyžicu. Vyšetrovanie je v plnom prúde a čoskoro sa objaví súvislosť medzi zavraždenými, takže je pomaly celkom jasné, podľa akého kľúča neznámy vrah postupuje. Inšpektor Red Metcalfe je však stiesnený aj čímsi iným. Vlastnou vinou, že kedysi pred rokmi zatiahol svojho brata do problémov. Odvtedy tento muž nemôže jazdiť počas dažďa, ale napriek tomu mu jeho prenikavý inštinkt priniesol ohromnú reputáciu. Tento človek sa vie dostať do mysle vraha a predvídať jeho kroky... 148 minútový televízny thriller režiséra Diarmuida Lawrencea. 

           00.15  Zlodejíčkovia  USA, 1998 (Markíza)
Kráľ chicagského podsvetia pošle svojho najlepšieho muža Mackina (Alec Baldwin), aby „vypomohol“ svojmu detroitskému kolegovi Pointymu (Michael Jai White). Mackin je tichý a uznávaný profík, ktorý svoju prácu robí dôsledne a s čistými rukami. Vždy sa potom vracia do svojho tichého bytu k džezu a chorému psovi. Pointy neznesie vedľa seba konkurenciu a rád si žije na vysokej nohe. Preto sa po akcii pokúsi Mackina zabiť, čo sa mu však nepodarí. Začína sa chladnokrvný boj, ktorý ani na jednej strane nepozná zľutovanie... Krimi debutujúceho Scotta Sandersa.

           00.35  Ako byť ženou a prežiť  Španielsko, 1991 (Jednotka)
Carmen je novinárka s dvoma deťmi, ktorá už má tretieho manžela. Volá sa Antonio a je producentom. Carmen je čím ďalej, tým viac nespokojná. Jej manžel je zaneprázdnený a takmer všetko je proti nej. Nezáujem Antonia o jej city, prácu, priority. Kritika šéfa, ale aj nevšímavosť barmana. Carmen je jednoducho v stredných rokoch a chce urobiť všetko preto, aby bola šťastná. Pravidelne sa vyhráža Antoniovi, že ho opustí. Pokiaľ Antonio nič nepodnikne, je to len otázka času... Španielska rodinná dráma.


25.6.
sobota:
11.45  Princezná Mononoke  Japonsko, 1997 (ČT2)
Fantastická sága, plnokrvná v príbehu i posolstve. Súboj ľudí a bohov, ako metafora pre expandujúcu civilizáciu ľudí, je veľkým filmom, ktorý prehliadnuť len preto, že je animovaný, je nemiestne ignorantstvo. Dnes už kultový animák z dielne Hayao Miyazakiho (Cesta do fantázie).

            16.40  Leto s kovbojom  ČR, 1976 (Markíza)
Doubravka (Daniela Kolářová) doštudovala psychológiu a posledné prázdninové dni trávi na chate so svojim chlapcom. Ten sa pripravuje na skúšky a vyžaduje neustálu pozornosť. Keď dievča stretne Honzu (Jaromír Hanzlík), traktoristu a dočasného pastiera kráv, je to láska na prvý pohľad. Klasická romantická komédia Iva Nováka.

            20.00  Trhák pána Bowfingera  USA, 1999 (Markíza)
Takmer skrachovaný producent Bobby Bowfinger (Steve Martin) dobre vie, čo poriadny filmový trhák potrebuje - skutočnú a lákavú hviezdu v hlavnej úlohe. Pre svoj nový projekt je pripravený urobiť čokoľvek, len aby konečne získal úspech, o ktorom sníval už od detstva. Keď vhodný kandidát, zhýčkaný miláčik publika a médií Kit Ramsey (Eddie Murphy) úlohu odmietne, lebo sa mu nepáči scenár, Bowfinger sa rozhodne zobrať to za iný koniec - prečo sa nakoniec zdržovať nejakým súhlasom a zmluvami, môže predsa na Kita nastražiť situácie, ktoré potrebuje do filmu, v reálnom živote a nafilmovať ho v nich bez jeho vedomia! A na tie, ktoré sa obísť nedajú, jednoducho použije jeho trošku pribrzdeného brata - dvojča Jiffersona, ktorému nik nepovie inak ako Jiff (Eddie Murphy)... Komédia režiséra Franka Oza (Stepfordské paničky).

            20.55  Himaláje  Fran./UK/Švajčiarsko/Nepal, 1999 (Dvojka)
Režisér Eric Valli pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré ako fotograf pre National Geografic nadobudol v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim etnografickým hraným dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstvom a nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady.

            22.05  Vyjednávač  USA/Nemecko, 1998 (Markíza)
Poručík Danny Roman (Samuel L. Jackson) patrí v chicagskom policajnom zbore k najúspešnejším vyjednávačom. Lenže všetko sa obráti vo chvíli, keď jeho kolegu, ktorí sa mu zverí, že podľa jeho informátora došlo k sprenevere policajného fondu, vzápätí zavraždia. Krátko na to totiž vnikne do Dannyho domu jednotka IAD pod vedením inšpektora Terencea Niebauma (J.T. Walsh) a objaví tu podstrčené účty zo sprenevereného fondu a dôkazy o tom, že svojho kolegu zastrelil práve Danny. Od doposiaľ úspešného muža sa všetci odvrátia a niekto celú vec prezradí novinárom, pre ktorých je táto správa vhodná na titulnú stranu... Akčný thriller F. Garyho Graya (Buď Cool).

TV Tipy 20.6. - 26.6. 2005 TV Tipy 20.6. - 26.6. 2005

26.6.
nedeľa:
14.20  Južná pošta  SR, 1987 (JOJ)
Prelomové chvíle detstva päťročného chlapca v časoch povojnového obdobia na južnom Slovensku sa retrospektívne odvíjajú v spomienkach štyridsaťročného spisovateľa. Chlapcov svet je plný svojráznych postáv, ktoré spoluvytvárajú kolorit miesta a obdobia, charakterizovaného politickými, národnostnými a sociálnymi rozpormi. Réžia: Stanislav Párnický (... kone na betóne).

            20.00  Svet patrí nám  ČR, 1937 (ČT1)
V roku 1936 sa politické nebo zaťahovalo hrozbou fašizmu. Voskovec a Werich uviedli na javisku Osvobozeného divadla hru Rub a líce. Hudobným leitmotívom bol optimistický pochod Jaroslava Ježka - Svet patrí nám. Ten dal aj názov tejto satirickej komédii Martina Friča.

            22.15  Red Rock West  USA, 1992 (JOJ)
Bývalého príslušníka námorných síl Michaela Williamsa (Nicolas Cage) si v mestečku Red Rock miestny barman Wayne (J. T. Walsh) popletie s nájomným vrahom, ktorý má zabiť jeho manželku Suzanne (Lara Flynn Boyleová). Michael si zoberie peniaze a odíde na Wayneovu farmu s úmyslom varovať jeho manželku Suzanne. Lara zareaguje tak, ako Michael rozhodne nečakal. Ponúkne mu dvojnásobnú sumu, ak zabije jej manžela. Chce sa ho už konečne zbaviť, aby mohla žiť so svojím milencom Kurtom (Dale Gibson). Michael si vezme peniaze aj od nej a pokúsi sa čo najrýchlejšie opustiť Red Rock.To sa však nepodarí, pretože do mesta prichádza skutočný zabijak Lyle (Dennis Hopper)...

            22.40  Zlý žart  SR, 1993 (Dvojka)
Videofilm podľa F. M. Dostojevského rozpráva tragikomédiu muža, ktorý nevhodnou návštevou svadby svojho podriadeného, chce demonštrovať humanistické myslenie v spoločnosti, ktorá týmto myšlienkam nedozrela. Ukazuje sa však, že i pre neho je humanizmus len deklarovaným prázdnym pojmom, slúžiacim k získaniu popularity. Celá jeho demokratizačná "misia" vyústi do frašky, za ktorú sa z urazenej ješitnosti nemilosrdne mstí podriadenému aj celému okoliu... V hlavných úlohách sa predstavia Marián Slovák, Vladimír Hajdu a Marián Geišberg.

            22.50  Bastard  Poľsko/Francúzsko/Nemecko, 1997 (ČT2)
Filmová dráma o mladom notorickom delikventovi, ktorý dostáva poslednú šancu žiť normálny a relatívne slobodný život. V rámci nápravného programu ho pošlú do detského ústavu kdesi v Rumunsku. Napriek tomu, že je koniec 20. storočia to miesto pripomína bránu do pekiel...


HIT TÝŽDŇA rovnako ako sHIT TÝŽDŇA sú tentoraz na vás. Aký majú vkus čitatelia Kinemy?

 


autor Peter Konečný 20.6.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
11.4 |
hodnotenie 8/10
11.4 |
hodnotenie 5/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.