TV TIPY 11.7. - 17.7. 2005

TV TIPY 11.7. - 17.7. 2005

článok



11.7.
pondelok:
21.30  Na mňa sa môžeš spoľahnúť  USA, 2000 (ČT2)
Debut režiséra a scenáristu Kennetha Lonergana s dvoma nomináciami na Oscara (najlepšia herečka v hlavnej úlohe - Laura Linney a najlepší pôvodný scenár - Kenneth Lonergan). Príbeh filmu zachytáva Sammy Prescottovú (Laura Linney), slobodnú matku z malého mestečka, na ktorú sa v poslednej dobe zosypáva lavína problémov. Akoby nestačilo, že musí plniť nezmyslené príkazy nového šéfa a starať sa o syna. Teraz má na krku aj ľahkomyseľného brata. V hlavných úlohách sa ďalej predstavia Mark Ruffalo, Matthew Broderick a Rory Culkin.

               21.50  Vek nevinnosti  USA, 1993 (Markíza)
New York. Píše sa rok 1871. Lepšia spoločnosť tých čias vytvorila svet s takou rovnováhou, že jeho harmóniu mohlo zničiť obyčajné zašepkanie, nevhodné slovo alebo gesto. Spoločenská smotánka sa riadila pevnými - hoci nepísanými a nikdy nevyslovenými - pravidlami a rituálmi, ktoré prísnejšie než akýkoľvek zákon určovali, čo je vhodné a čo sa nesmie. V tomto prostredí sa pohybuje mladý právnik Newland Archer (Daniel Day-Lewis) a jeho snúbenica May Wellandová (Winona Ryder), mladé a nevinné stvorenie, ktoré je dokonalým produktom spoločenskej triedy. Newland a May ctia konvencie a tradície, ich manželstvo je žiaduce, ich budúcnosť jasná. Do svadobných príprav však ako blesk z čistého neba vstupuje rušivý prvok - pôvabná Ellen Olenska (Michelle Pfeiffer)... Režisér Martin Scorsese (Letec) svojím poňatím historického filmu ukazuje, že "staré zlaté časy" nikdy neexistovali a že sú výhradne odrazom našich prianí a predstáv.


12.7.
utorok:
21.45  Americké graffiti  USA, 1973 (Dvojka)
Nostalgický pohľad na rockenrolovú éru 60-tych rokov zachytáva jednu noc leta 1962, kedy štyria kamaráti trávia poslednú noc v rodnom meste pred tým, než odídu na univerzitu. Film je príbehom o dospievaní a lúčení sa s detstvom. Soundtrack obsahuje najväčšie hity tohto obdobia. Okrem mnohých iných ocenení získala snímka režiséra George Lucasa (Hviezdne vojny) dva Zlaté glóbusy a niekoľko nominácii na Oscara.

           21.50  Vyvolený  USA, 2000 (Markíza)
Zdanlivo priemerný David Dunn (Bruce Willis), člen ochranky na filadelfskom futbalovom štadióne, prežíva manželskú krízu a trpí nevysvetliteľnými pocitmi smútku. Svojho času zázračne prežil železničnú katastrofu a bol jediným zo 132 pasažierov, ktorý nehodu prežil. A to bez jediného škrabanca! Nebyť tejto tragédie by sa o ňom svet nebol nikdy dozvedel, no pozornosť médií čoskoro utíchne. Vyhľadá ho však svojrázny majiteľ galérie a vyznávač komiksov Elijah Price (Samuel L. Jackson), podľa ktorého sú komiksy záznamami skutočnej histórie, i keď "prešpikované" komerciou. M. Night Shyamalan (Šiesty zmysel) a jeho štvrtý a zároveň skvelý režisérsky počin.

TV Tipy 11.7. - 17.7. 2005 TV Tipy 11.7. - 17.7. 2005

13.7.
streda:
21.55  Nasledujúca zastávka Raj  USA, 1998 (JOJ)
Keď zúfalo hľadáte pána Pravého všetkými možnými spôsobmi, ťažko nakoniec uveriť tomu, že ním je práve ten muž, s ktorým sa denne míňate na ulici. Erin (Hope Davis) je mladá zdravotná sestra, ktorú opustil jej dlhoročný priateľ, politický aktivista Sean (Philip Seymour Hoffman). Po sklamaní sa učí žiť svoj vlastný život sama, ale len do okamihu, kedy jej matka podá v jej mene zoznamovací inzerát. Romantická komédia zaujímavého režiséra Brada Andersona (The Machinist).

           23.15  Filozofický dialóg  USA, 1990 (Dvojka)
Film o vášnivých mysliteľoch. Na stredovekom pozadí francúzskeho Mont Saint Michel sa rozvíja v jesennom popoludní filozofický dialóg. Tri individuality ocitajúce sa na križovatke svojho bytia sa pokúšajú nazrieť do budúcnosti našej planéty skúmaním minulosti. Vedec, politik a básnik diskutujú o veku technológie, vedy a o schopnosti človeka odolať rizikám súčasnosti prostredníctvom posunu v myslení. Tento nový pohľad na svet umožní ekologickému, globálnemu spoločenstvu vnímať a zosúladiť expanziu vedy s realitou. Hodnotový systém by sa mal zakladať na partnerstve a spolupráci, a nie na nadvláde a súťaživosti. Filmová expresia vynárajúcej sa novej vízie, nádejnej a súcitiacej, ktorá odráža základné spojenie medzi všetkými vecami. Iba pomocou vytvorenia nových paradigiem - vysvetľuje film - možno prekonať eskalujúcu krízu našej planéty... V hlavných úlohách Liv Ullmann, Sam Weterston, John Heard.


14.7.
štvrtok:
22.50  Svätí z pevnosti Washington  USA, 1993 (Jednotka)
Sedemsto postelí v rade. To je "Fort Washington", azylový dom pre bezdomovcov v New Yorku. Sem sa dostane naivný schizofrenik Matthew (Matt Dillon) potom, ako jeho byt padne za obeť demolácii. Ak by Matthewa nevzal pod ochranné krídla sused z vedľajšej postele Jerry (Danny Glover), veterán z Vietnamu, bol by Matthew medzi zlodejmi, dealermi a vydieračmi úplne stratený. Jerry ho naučí ako si zarobiť peniaze čistením predných skiel áut. Snívajú o tom, ako si budú raz môcť dovoliť vlastnú spoločnú strechu nad hlavou. Réžia Tim Hunter.

            22.55  Chybný krok  USA, 1992 (Markíza)
Keď traja drogoví díleri spáchajú vraždu, skrývajú sa v arkansaskej dedine. Nerátajú však so šerifom Dalom Dixonom, ktorý s trojicou zločincov zúčtuje a všetko dá do poriadneho pohybu. A to do takého, s akým ani samotná polícia nerátala. V hlavných úlohách krimi thrilleru Carla Franklina (Prezumpcia viny) sa predstavia Bill Paxton a Cynda Williamsová. 

TV Tipy 11.7. - 17.7. 2005 TV Tipy 11.7. - 17.7. 2005

15.7.
piatok:
20.00  Žandár a mimozemšťania  Francúzsko, 1979 (ČT1)
Rozprávaniu obyčajného žandára o tom, že videl lietajúci tanier, spočiatku nikto neveril. Keď však na mimozemšťanov natrafí aj strážmajster Cruchot, historky sa chopí tlač, televízia a reklamné agentúry. Zo Saint Tropez sa stáva peklo na zemi. Klasika v hlavnej úlohe s Louisom de Funesom.

           21.10  Deti storočia  Francúzsko, 1999 (Dvojka)
Film rozpráva príbeh vášnivej, ale deštruktívnej lásky dvoch najvýznamnejších predstaviteľov svojej spisovateľskej generácie: emancipovanej spisovateľky George Sandovej a dekadentného básnika Alfreda de Musseta. Je atraktívny nielen samotným námetom a hviezdnym obsadením - Juliette Binoche a Benoit Magimel - ale aj úžasnou scénografiou zachytávajúcou atmosféru romantizmu - éry plnej rozporov a vášní.


16.7.
sobota:
17.45  Svadba upírov  Československo, 1993 (Jednotka)
Richard Bancroft (Rudolf Hrušínský najml.) pochádza z Anglicka a so svojim puritánskym strýkom Archibaldom (Petr Nárožný) práve prichádzajú do Prahy. Keď však tento mladý a naivný muž v hostinci stretne tajomnú Oliviu (Iveta Bartošová), už nedokáže myslieť na nič iné. Zdá sa, že ani Olívii nie je Richard cudzí a tak sa spolu môžu pokúsiť o nemožné: zosobášiť sa! Vyskytol sa tu však jeden problém: Olivia a všetci jej známi sú upíri...

            21.20  Minority Report  USA, 2002 (ČT1)
Tento príbeh nie je úplným nezmyslom (len tak trošku) a v roku 2054 sa bude v rôznych formách odohrávať prakticky denne. Kriminalita stúpala astronomickou rýchlosťou a šírila sa ako vírus. Jedinou možnosťou, ako predísť vraždeniu je funkčnosť systému, ktorý by dokázal určiť vraha pred samotným činom - prakticky vidieť budúcnosť. Nápad zrealizovalo Ministerstvo spravodlivosti. Jej elitná jednotka PreKrim dokáže vďaka trom jasnovidcom zabrániť zločinom skôr, než sa skutočne stanú. Veliteľom jednotky je detektív John Anderton (Tom Cruise), ktorý nemá ani najmenší dôvod pochybovať o neomylnosti systému až do okamihu, keď sa on sám stane podozrivým z kriminálneho činu. Réžia: Steven Spielberg.

            21.25  Pinero  USA, 2001 (Dvojka)
Film zachytáva búrlivý život pôvodom portorikánskeho básnika, dramatika a herca Miguela Pinera, považovaného za priekopníka poézie ulice, neskôr pretavenej do hip-hopu a rapu. Nie je to klasický životopisný film v chronologickom slede zobrazujúci biografické udalosti, skôr sa sústredí na vyjadrenie emocionálnej podstaty umelca, zožieraného vnútornými démonmi, no naplno prežívajúceho každú chvíľu svojej existencie. Pinero spracoval zážitky z väzenia v Sing Singu, kde si odpykával trest za drobné krádeže a dealerstvo, v divadelnej hre Short Eyes, ktorá sa stala hitom newyorkskej dramatickej scény.

             22.25  Total Recall  USA, 1990 (JOJ)
V roku 2081 stavebný robotník Douglas Hauser (Arnold Schwarzenegger) navštívi cestovnú kanceláriu, ktorá ponúka dovolenku na Marse formou implantovaných spomienok. Vôbec netuší, že na Marse už kedysi bol a pracoval tam ako tajný agent pre krutého politika, ktorý mu nechal vymazať pamäť. Americký akčný sci-fi thriller režiséra Paula Verhoevena (Robocop, Základný inštinkt).

             23.30  Čierny jastrab zostrelený  USA, 2001 (Markíza)
Tretieho októbra je elitná sila amerických vojakov a pechoty OSN, ktorá je zodpovedná za rozdeľovanie dávok jedla, vyslaná na bežnú misiu. Ich úlohou je v strede mesta Mogadisha uniesť a eskortovať na základňu dvoch Somálskych vojenských veliteľov, vysokopostavených poručíkov diktátora Mohameda Farrah Aidida, ktorí môžu ovplyvniť vývoj politickej situácie a zamedziť eskalácii hladomoru, devastujúceho celú krajinu. Avšak zdanlivo bezpečne vyzerajúca mierová misia sa obráti nesprávnym smerom a zmení sa na desivú nočnú moru. Pravdivý príbeh, ktorý sa odohral počas Somálskej občianskej vojny, bol nakrútený podľa knihy Marka Bowdena "Black Hawk Down". Režisér Ridley Scott (Blade Runner, Votrelec, Gladiator) si vybral vďačnú tému, ktorú pomocou zaručených hollywoodskych postupov preniesol na filmový pás.

TV Tipy 11.7. - 17.7. 2005 TV Tipy 11.7. - 17.7. 2005


17.7.
nedeľa:
14.35  Čert nespí  SR, 1956 (JOJ)
Satirický poviedkový film - obhajoba práva na súkromný smútok, kritika propagandistických lží uverejňovaných v novinách a kritika alkoholizmu na pracovisku. Všetky poviedky rámcuje priebeh zasadnutia fiktívnej komisie, ktorá hodnotí dostatočnú kritickosť predloženého filmu. Snímka vznikla na základe rovnomennej zbierky satirických poviedok Petra Karvaša.  

            20.00  Krása divokých koní  USA, 2000 (JOJ)
Mladý rančer John Cole (Matt Damon) sa zamestná na statku bohatého Mexičana ako kovboj a čoskoro si získa jeho obľubu a dôveru. Keď sa ale zaľúbi do jeho krásnej dcéry Alejandry de la Rocha (Penélope Cruz), všetko sa zmení... Americký dobrodružno-romantický film režiséra a herca Billy Bob Thorntona (Sling Blade).

             21.05  Päť podozrivých  GB, 2003 (Jednotka)
Spravodlivosť si žije celkom vlastným časom. A ani štrnásť rokov starý prípad sa nemôže cítiť istý v tom, že celkom zapadne prachom. Najmä, ak Hercule Poirot (David Suchet) uzná, že je čas opäť ho otvoriť. Caroline Crane bola odsúdená na smrť za údajnú vraždu svojho manžela. Ako motív žiarlivosť. Keď sa však ich dcéra vráti z Kanady, dozvedá sa skutočnú pravdu o svojich rodičoch a presvedčí Poirota, aby opäť prešetril celý prípad. Avšak ako sa čoskoro ukáže, pôvodní svedkovia zločinu nie sú otvorením prípadu vôbec nadšení...

             21.30  Húkanie sovy  SR, 1989 (Dvojka)
Televízna adaptácia detektívneho románu americkej spisovateľky. Príbeh deštruktívnej žiarlivosti štvorice citovo nevyzretých mladých ľudí. Konflikt v húkaní sovy, ktorý sa končí drámou, začína sa celkom nevinne. Robert Forester, tridsaťročný konštruktér, už niekoľko dní pozoruje zo záhrady cez okno mladé sympatické dievča. Uspokojuje ho tento pohľad do pokojnej cudzej domácnosti a dodáva mu síl do jeho vlastného osamelého života. To sa však nepáči jej snúbencovi, ktorý ho vyhľadá na pracovisku a... Film Vida Horňáka.

             22.55  Noc v opere  USA, 1935 (ČT2)
Hudobná filmová groteska uvádza americké trio komíkov, bratov Marxovcov, na vrcholu ich filmovej kariéry. Je to prvý film bratov Marxovcov pre spoločnosť Metro-Goldwyn-Mayer a zároveň ich prvá filmová komédia bez najmladšieho brata Zeppa.


HIT TÝŽDŇA
15.7.
piatok:
22.55  Dvanásť opíc  USA, 1995 (Markíza)
V roku 1996 došlo ku katastrofe, keď nebezpečné víry vyhubili deväťdesiatdeväť percent ľudstva. Tí, ktorí prežili, sa ukryli v podzemí. Príbeh samotný začína v roku 2035, keď sa vedci pokúšajú pomocou stroja času preniknúť do minulosti a tragédii zabrániť. Jedným z "dobrovoľníkov" je aj väzeň James Cole (Bruce Willis), ktorý sa po nie príliš presnej ceste do minulosti ocitne v roku 1990. Je zadržaný políciou a skončí v blázinci, keď chce lekárskej komisii vysvetliť, že je z budúcnosti a jeho úlohou je získať informácie o skupine ekologických teroristov, hovoriacich si Dvanásť opíc. Práve oni totiž pravdepodobne zavinili vypustenie smrtiacich vírov. Skvelé sci-fi plné časových paradoxov režiséra Terryho Gilliama (Brazil) s vážnym Bruceom Willisom a bláznivým Bradom Pittom. Ak nemáte na piatok večer program, toto je jasná voľba. 


sHIT TÝŽDŇA
15.7.
piatok:
23.10  Krvavý tieň  USA, 1997 (Jednotka)
Myslím, že stačí jedno meno - Michael Paré, aby ste pochopili, že pokiaľ neodoláte, stretnete sa s jedným z najhorších béčkových filmov, aké boli kedy nakrútené. Edward D. Wood Jr. by pukol od závisti.   

 


autor Peter Konečný 11.7.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.