TV TIPY 22.8. - 28.8. 2005

TV TIPY 22.8. - 28.8. 2005

VOD recenzia



22.8.
pondelok

21.25  Čo trápi Gilberta Grapea  (Whats Eating Gilbert Grape?), USA, 1993 (Jednotka)
Gilbert Grape (Johnny Depp) žije v mestečku Endora, v ktorom sa toho veľa nedeje. Okrem svojej práce v obchode musí ešte dávať pozor na svojho retardovaného brata Arnieho (Leonardo DiCaprio). A to ho dosť otravuje. Ernie si totiž rád vymýšľa, dokonca kvôli nemu prišla do Endory aj polícia, keď vyliezol na vodnú vežu. Raz skríži Gilbertovi cestu niekto, kto ho nenechá ľahostajným. Becky (Juliette Lewis) so svojou starou mamou začnú mať problémy s autom práve v Endore. Becky je milé dievča a Gilbertovi netrvá dlho a zaľúbi sa do nej. Podmanivá úsmevná-dráma švédskeho režiséra Lasse Hallströma (Pravidlá muštárne, Čokoláda).

21.45  Piano  (The Piano), Austr./Nový Zéland/Fr., 1993 (Markíza)
Nemá Angličanka Ada McGrathová (Holly Hunter) prichádza v polovici 19. storočia na Nový Zéland. Priváža si so sebou dve veci, bez ktorých sa nemôže zaobísť a ktoré predstavujú zmysel jej života: malú dcérku Floru (Anna Paquin) a piano. Prichádza do tejto nehostinnej krajiny, ktorá stojí za pokraji kolonizácie, aby sa vydala za muža, ktorého nikdy predtým nevidela. Anglický usadlík Alisdair Stewart (Sam Neill) je pre ňu východiskom z núdze a predstavuje možnosť, ako uniknúť pred odsúdením viktoriánskou spoločnosťou - pretože jej dcéra je nemanželské dieťa. Adine piano sa postupne stáva symbolom jej vášnivej lásky k negramotnému susedovi Georgovi Bainesovi (Harvey Keitel), ktorý nemej žene prejavuje oveľa viac pochopenia a záujmu, než jej vlastný manžel...


23.8.
utorok

10.15  Princezná Mononoke  (Mononoke-hime), Japonsko, 1997 (Markíza)
Fantastická sága, plnokrvná v príbehu i posolstve. Súboj ľudí a bohov, ako metafora pre expandujúcu civilizáciu ľudí, je veľkým filmom, ktorý prehliadnuť len preto, že je animovaný, je nemiestne ignorantstvo. Markíza opäť nepochopiteľne zaraďuje tento vážny animák do detského programu. Réžia Hayao Miyazaki (Cesta do fantázie).

21.45  Než sa zotmie  (Before Night Fall), USA, 2000 (Dvojka)
Druhý film Juliana Schnabela (Basquiat) je inšpirovaný rovnomennou knihou kubánskeho básnika a spisovateľa Reinalda Arenasa. Arenas sa narodil v roku 1943 na Kube a zomrel v exile v New Yorku v roku 1990. Stal sa revolucionárom v čase, keď bol ešte dieťa a vo svojich dvadsiatich rokoch získal za svoj prvý román národnú cenu. Iba krátko však trvá priazeň a záujem oficiálnych miest o jeho tvorbu a tak ďalšie knihy vychádzajú v zahraničí. To však už zhubný režim neminie ani v najmenšom tolerovať a Arenas putuje do väzenia. Revolúcia požiera svoje deti a aj zo sna sexuálnej slobody ostal iba sen. Jeho homosexualita bola jeho druhým najväčším nepriateľom. Nádej však zomiera posledná a tak Arenas dostáva možnosť oficiálne emigrovať do USA. Ani tam však nenachádza to, po čom tak túži a o čo prišiel v čase, keď bol dieťa. Jeho najväčšou túžbou bolo mať vlastný domov...

TV Tipy 22.8. - 28.8. 2005 TV Tipy 22.8. - 28.8. 2005

24.8.
streda

22.20  Prípad Pelikán  (The Pelican Brief), USA, 1993 (Prima)
Spravodlivosť v Spojených štátoch má zabezpečiť nový predpis, ktorý predĺži funkčné obdobie sudcov Najvyššieho súdu na doživotie. Malo by sa tak predísť korupčným tlakom a ovplyvňovaniu jednej z najdôležitejších zložiek moci. Pre bohatých podnikateľov však nie je problém najať si atentátnika a nepohodlných ochrancov zákona jednoducho zavraždiť. Dohady o násilnej smrti dvoch najvýznamnejších sudcov analyzuje aj mladá študentka práva Darby Shawová (Julia Roberts). Thriller režiséra Alana J. Pakulu (Všetci prezidentovi muži).

22.50  Nižinskij  (Nijinsky), USA, 1980 (Jednotka)
Životopisný film o legendárnom tanečníkovi. V umení zúri expresionizmus, avantgarda prežíva svoje najšťastnejšie obdobie. V Rusku, v jednom z centier svetového umenia Vaslav Nižinskij má talentu na rozdávanie a ak pôjde všetko podľa plánu, raz sa stane šéfom ruského baletu. Ten však nateraz vedie legendárny Sergej Djagilev, s ktorým vychádzať však nie je žiadna hračka. Je to láska ako sa patrí, ale láska medzi umelcami nikdy nie je úprimnou. Stačí jedna prekážka a vzťah dostáva vážne trhliny...


25.8.
štvrtok

21.45  Ľúbi ma, neľúbi ma  (A la folie, pas du tout), Francúzsko, 2002 (Jednotka)
Každá love story má dvoch protagonistov. O tom by mohla Angelique (Audrey Tautou) rozprávať naozaj dlho. Potom, ako sa zaľúbila do ženatého doktora, snaží sa o niečo celkom nemožné. Aby opustil svoju tehotnú manželku. Veď ju predsa tak veľmi ľúbi. Alebo neľúbi? To je otázka, ktorú si Angelique bude musieť položiť niekoľkokrát, aby konečne uverila skutočnej pravde. Láska je slepá, ale srdce je spoľahlivé a len tak ľahko sa nepoddá. Nakoniec, Angelique o nápadníkov vôbec nemá núdzu. Žiaľ, jej srdce bije len pre jedného, ale do hry už konečne musí vstúpiť aj rozum. Ale možno je nakoniec pravda ukrytá celkom inde. A rozum by sme hľadali márne...

23.45  Prípad neoprávneného zabitia  (A Case of Deadly Force), USA, 1986 (ČT1)
Boston, 29.1. 1975. Členovia špeciálnej policajnej jednotky sledujú auto, ktoré údajne ukradla dvojica černošských lupičov. V skutočnosti si však policajti pomýlili poznávaciu značku. Neoficiálny štandardný postup je strieľať hneď, bez výstrahy a overenia totožnosti. Televízna dráma režiséra Michaela Millera.

TV Tipy 22.8. - 28.8. 2005 TV Tipy 22.8. - 28.8. 2005

26.8.
piatok

22.20  Teória letu  (The Theory of Flight), GB, 1998 (Dvojka)
Rojko Richard je posadnutý túžbou lietať a realizuje ju prostredníctvom rôznych nefunkčných lietajúcich strojov. Pri jednom z neúspešných letov je zatknutý a po opakovaných výstrahách potrestaný verejnou službou. Stáva sa opatrovateľom v domove pre ťažko fyzicky postihnutých, kde stretáva Jane - mladú ženu umierajúcu na motoneurónovú poruchu. Medzi nimi vzniká priateľstvo a Jane poprosí Richarda o pomoc pri realizovaní jej jedinej túžby: prv než zomrie, chce stratiť panenstvo. Keď Richard zvolí, vydávajú sa na šialené dobrodružstvo nájsť pre Jane gigola. Film režiséra Paula Greengrassa (Bournov mýtus) je skvelým hereckým výkonom Heleny Bonham Carter v úlohe postihnutej, no duševne silnej a odhodlanej ženy.
 
23.30  Nebezpečná sieť  (Best Laid Plans), USA, 1999 (JOJ)
Úspešný podnikateľ Bryce (Josh Brolin) sa po návrate do rodného mestečka stretne s bývalým spolužiakom Nickom (Alessandro Nivola), ktorý po dokončení školy nemal toľko šťastia. Robí nenávidenú prácu a márne hľadá spôsob, ako uniknúť z beznádejnej pasce ubíjajúceho života. Jeden zdanlivo nevinný večer strávený spoločne zmení pre Brycea na nočnú moru - zoznámi sa v miestnom bare s atraktívnou blondínou Lissou (Reese Witherspoonová). Keď Nick odíde domov, o chvíľu mu Bryce zavolá, že potrebuje jeho pomoc. Strávil totiž s Lissou príjemné sexuálne chvíľky, ale dievča mu potom oznámilo, že má len šestnásť rokov a obviní ho zo znásilnenia. Bryce dievča spúta v pivnici a prosí Nicka, aby mu pomohol. Chce ju zabiť! Situácia sa tragicky komplikuje...


27.8.
sobota

17.05  Módna návrhárka  (Designing Woman), USA, 1957 (ČT2)
Športový novinár Mike Hagen (Gregory Peck), ktorý je na služobnej ceste mimo New York, prežije divokú noc. Na druhý deň ráno si nepamätá skoro nič z toho, čo robil počas niekoľkých posledných hodín. To mu nakoniec pripomenie pôvabná Marilla Brownová (Lauren Bacall). Práve s ňou totiž v alkoholickom opojení napísal dôležitý článok o pochybných metódach známeho manažéra boxerov. Romanticky ladenú komédiu nakrútil klasik americkej kinematografie režisér Vincente Minnelli (Ziegfeldov kabaret, Stretneme sa v St. Louis)

17.10  Deň, ktorý neumrie  SR, 1974 (Dvojka)
Na pozadí široko koncipovaného príbehu posádky povstaleckého pancierového vlaku je zobrazená vnútorná dráma muža, zbeha slovenskej armády, bytostne nenávidiaceho vojnu a zabíjanie. Film režiséra Martina Ťapáka (Pacho, hybský zbojník). V hlavných úlohách sa predstavia Štefan Kvietik, Radoslav Brzobohatý a Emília Vášáryová.

21.35  Dieťa osvietenstva  (L'Enfant des lumieres), Francúzsko, 2002 (Jednotka)
Grófka Diane de Brevyves z Paríža nachádza útočisko na vidieckom sídle. Práve to je jediným majetkom, ktorý jej so synom zostal. Jej život postihla pohroma. Jej manžel zbankrotoval a spáchal samovraždu. Rozhodne sa svojho syna Alexisa vychovať sama a priviesť ho k pomste tým, čo zapríčinili otcovo nešťastie. Všetci, ktorí sa čo i len najmenšou mierou pričinili o toto rodinné nešťastie, budú jedného dňa potrestaní. Sen o pomste je stále živý a už nebude trvať dlho, kým sa sen stane skutočnosťou...

21.40  Ostrovné správy  (The Shipping News), USA, 2001 (ČT1)
Pán Quoyle (Kevin Spacey) je šedivý, bezvýrazný človek poznačený nešťastným detstvom. Do jednotvárnej samoty jeho života zasiahne Petal (Cate Blanchett) - divoká, nespútaná žena, ktorá si ho v priebehu pár minút dokonale omotá okolo prsta. Porodí mu dcéru a prespáva v jeho byte, no to je asi tak všetko, čo majú spoločné. Quoyle je do nej beznádejne zamilovaný a mučivo trpí jej ľahostajnosťou. Krátko po smrti Quoyleovho otca príde na návštevu jeho teta Agnis a v ten istý deň umiera Petal pri autonehode. Teta Agnis rozhodne, že všetkým prospeje zmena vzduchu, a tak sa vyberú po stopách rodinných koreňoch Quoyleovcov - do drsnej, studenej kanadskej provincie Newfoundland. Réžia náš známy Lasse Hallström (Pravidlá muštárne, Čokoláda, Čo trápi Gilberta Grapea).

22.15  Aféra Thomasa Crowna  (The Thomas Crown Affair), USA, 1999 (Prima)
Poisťovacia agentka Cathy Banningová (Rene Russo) sleduje obchodníka Thomasa Crowna (Pierce Brosnan). Podozrieva ho z krádeže cenného Monetovho obrazu. Počas vyšetrovania medzi nimi preskočí iskra, ale každý naďalej hrá sám za seba. Ich ctižiadosť však zájde priďaleko. Romantický thriller režiséra Johna McTiernana (Smrtonosná pasca).

TV Tipy 22.8. - 28.8. 2005 TV Tipy 22.8. - 28.8. 2005

28.8.
nedeľa

14.55  Návrat Jána Petru  SR, 1985 (JOJ)
Dramatický príbeh o mužovi, ktorý sa po dlhých rokoch väzenia vracia domov, zachytáva premenu východoslovenskej dediny v 50. a 60. rokoch. Ján Petro (Milan Kňažko) za vojny bojoval proti fašizmu, po oslobodení presadzoval kolektivizáciu dediny, ale na začiatku 50-tych rokov bol odsúdený za vraždu. Po návrate domov sa však cíti osamelý a len s ťažkosťami sa mu darí zabudnúť na minulosť. Film Martina Ťapáka (Stratená dolina)

15.55  Spomienky na Afriku  (Out of Africa), USA, 1985 (Prima)
Karen (Meryl Streep) sa viac-menej formálne vydala za baróna Brora Blixena (Klaus Maria Brandauer) a odišla za ním do Afriky. Na čiernom kontinente založí kávovníkovú plantáž. Okrem problémov s jej udržiavaním musí čeliť vojne, životne láske, ale aj pohlavnej chorobe a impotencii. Skutočný príbeh ocenený 7 Oscarmi. Réžia Sydney Pollack (Tlmočníčka).

22.55  Cesta draka  (Way of the Dragon), Hongkong, 1972 (Jednotka)
Posledný film legendy kung-fu filmov Bruce Lee-ho. Myslel si, že sa dobre naje, ale mafiáni nedajú pokoj majiteľom reštaurácie v Taliansku a tak sa Bruce musí podujať vykonať zopár nevyhnutných krokov, aby ich chránil. Kopance budú len tak lietať a na konci sa možno odohrá súboj storočia: Bruce Lee vs. Chuck Norris?

23.15  Titus  USA, Taliansko, 1999 (ČT2)
Filmová adaptácia slávnej hry Williama Shakespeara rozpráva príbeh rímskeho vojvodcu, ktorý sa vracia z vojny proti Gótom a ako zajatkyňu si privádza gótsku kráľovnú Tamoru a jej synov. Najstaršieho z nich dá zabiť, aby si tak uctil pamiatku svojich synov, ktorí padli v boji. No Tamorini synovia sa pomsta. V úlohe Titusa sa predstaví famózny Anthony Hopkins.

23.25  Pre dobro pacienta  (...First Do No Harm), USA, 1997 (Markíza)
Keď Lori Reimullerová (Meryl Streep) zistí, že jej syn Robbie (Seth Adkins) má epilepsiu, spočiatku dôveruje vedeniu nemocnice i lekárom, ktorí zastávajú názor, že jeho chorobu nemožno liečiť, ale iba dostať pod kontrolu a naučiť sa s ňou existovať. Keď však synov zdravotný stav doslova "ide dolu vodou", Lori začne byť zúfalá a cítiť sa bezmocne. Čoskoro sa však vzchopí a začína svoj vlastný výskum - zaoberá sa všetkou dostupnou literatúrou ohľadom liečenia a možnosti vyliečenia tejto choroby. Keď sa rozhodne vyskúšať alternatívnu liečbu zvanú Ketogenic Diet podľa doktora Johnsa Hopkinsa, stretne sa s odporom a nepochopením synových doktorov, ktorí sú odhodlaní legálnym spôsobom zabrániť Lori, aby zobrala syna z ich nemocnice.


HIT TÝŽDŇA
23.8.
utorok

21.55  Muž, ktorý vedel priveľa  (The Insider), USA, 1999 (Markíza)
Film bol nakrútený podľa skutočných udalostí, zhrnutých v obsiahlom článku novinárky Marie Brennerovej, uverejnenom v roku 1996 v májovom čísle časopisu Vanity Fair. Insiderom, teda osobou zasvätenou do dôverných informácií, je tu doktor Jeffrey Wigand (Russell Crowe), bývalý vedúci pracovník výskumného laboratória tabakovej firmy Brown & Williamson. Ten však bol prepustený kvôli tomu, že interným listom nepriamo obvinil šéfa firmy z krivej prísahy. Bossovia siedmich veľkých tabakových spoločností totiž pred americkým kongresom odprisahali, že nikotín podľa nich nie je návykový. V skutočnosti však firmy tabak upravovali chemickými aditívami, ktoré návyk na nikotín ešte viac zvyšujú... Vynikajúci thriller Michaela Manna (Collateral).


mega-sHIT TÝŽDŇA
27.8.
sobota

20.00  Fontána pre Zuzanu 3  SR, 2000 (JOJ)
Bál som sa tohto okamihu... Ibi v akcii je väčšie peklo než Dennis Rodman v utorok večer na JOJke v ďalšom sHITe týždňa - Simon Sez. Nech sa páči, vyberajte...

 


autor Peter Konečný 22.8.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.