KINO POD HVIEZDAMI BEGINS

KINO POD HVIEZDAMI BEGINS

článok



Tak, otvorenie Kina pod hviezdami máme zdarne za sebou, čo nám spôsobilo zostarnutie aspoň o desať rokov, ale verím, že pre všetkých prítomných divákov išlo o príjemne strávený večer. Aby ste si nemysleli, že slávnostné otvorenie je všetko, naprogramovali sme kino až do decembra, a tak si môžete pekne s predstihom povyberať filmy, ktoré vás zaujímajú. Nezabudnite na to, že ku každej projekcii dostane pribalené bonusy ako teoretické úvody, zaujímavých hostí, súťaže o DVD a knihy, či po-filmové debaty.

Len pripomeniem, že začiatky premietaní kina Pod hviezdami na Súťažnej 18, sú vždy o 19.00. 

Kino Pod hviezdami Begins Kino Pod hviezdami Begins

OKTÓBER

Témy: utorky - Veľká 1962, štvrtky - Nové severské kino

11. 10.
Slnko v sieti (r. Š. Uher, ČSR, 1962, 90 min.)
Film Štefana Uhra z roku 1962 býva označovaný aj ako predvoj českej novej vlny. Ide pritom o príbeh dospievajúcich Fajola a Bely, ktorí riešia vzťahy medzi sebou navzájom, ale aj individuálne rodinné. Zaujímavé formálne postupy použité pri nakrúcaní (kameramanské riešenia Stanislava Szomolányiho, ako aj využívanie nehercov) robia z filmu skutočne pozoruhodné dielo nielen slovenskej kinematografie.

13. 10.
Wilbur sa chce zabiť
(r. L. Scherfig, Dánsko, 2002, 110 min.)
Čierna komédia, ktorej názov je presným vystihnutím hlavnej dejovej línie. Wilbur sa chce zabiť a rieši popritom vzťahy so svojim bratom Harbourom a Alice, ktorá vstúpi do života bratov. Film stavil na čierny humor, vďaka čomu vyznieva tragikomicky a oprostený od hollywoodskeho pátosu a sentimentu ponúka príjemne stráveny čas v kine.

18. 10.
Havrania cesta (r. M. Hollý, ČSR, 1962, 90 min.)
Súdobý príbeh z prostredia stavby diaľkových elektrických vedení zachytáva život a prácu partie montérov, ktorí prišli do horskej dediny elektrifikovať miestne družstvo. Práve tu dôjde k rozkladu partie, keď medzi nimi postupne vznikajú osobné konflikty. Tieto problémy sú vykresľované na pozadí osobnej drámy majstra partie a v Hollého podaní tak sledujeme zaujímavú psychologickú drámu.

20. 10.
Poviedky z kuchyne (r. B. Hamer, Nór./Švéd., 2003, 95 min.)
Švédska nábytkárska firma sa po 2. svetovej vojne rozhodla spraviť vo Fínsku štúdiu o využívaní kuchynského priestoru v domácnostiach starých mládencov v záujme navrhnúť čo najvýhodnejšie a najúspornejšie riešenie tohto priestoru. Do domácností boli vyslaní pozorovatelia, ktorí z upravenej vysokej stoličky pozorovali pohyb mužov po kuchyni. Nesmelo medzi nimi prísť ku kontaktu. Miestami smutný, miestami veselý príbeh jednej absolútne nesúrodej dvojice vypovedá nielen o nábytkárskom priemysle, ale o sile a problémoch v komunikácii medzi ľuďmi.

25. 10.
Boxer a smrť (r. P. Solan, ČSR, 1962, 110 min.)
Nový pohľad na tému degradácie človeka v období fašizmu zachytávajúci tragický príbeh jednotlivca, ktorého jedinou šancou na záchranu života je prijať pravidlá boxérskej hry s veliteľom koncentračného tábora. Konfrontácia moci a fyzickej sily s mravnými hodnotami jednotlivca a jeho zodpovednosťou voči nevinným obetiam útlaku.

27. 10.
Albín menom Nói (Nói Albinói; r. D. Kári, Island/Nem./VB/Dán., 2003, 90 min.)
Pohľad do života mladíka na Islande, kde prežíva všetky radosti, ale najmä strasti  neľahkého dospievania. Tragikomédia mladíka, ktorá je vtipná a inteligentná zároveň a je zaujímavým príspevkom nového severského kina. 

Kino Pod hviezdami Begins Kino Pod hviezdami Begins

NOVEMBER

Témy: utorky - Profil: Štefan Uher, štvrtky - Profil: Jan Švankmajer

3. 11.
Lekcia Faust (r. J. Švankmajer, ČR/Franc., 1994, 89 min.)
Druhý celovečerný film inak už vyše 30 rokov nakrúcajúceho tvorcu prináša mnohovrstvový osobitý, úchvatne imaginatívny pohľad na faustovský mýtus. Hlavným motívom je pokušenie, manipulácia (nemožnosť utiecť pred úzkosťami) a podliehanie zlu, ktoré sa nenápadne prediera do nášho každodenného života. Švankmajer ako obvykle využíva miešanie hraného filmu a animácie.

8. 11.
Organ
(r. Š. Uher, ČSR, 1964, 99 min.)
Dramatický príbeh odohrávajúci sa v období vojnovej Slovenskej republiky. Do kláštora v malom slovenskom meste sa pred fašistami ukryje mladý poľský vojak, nadaný organista. Dostáva sa do konfliktu s netalentovaným miestnym regenschorim, ktorý sa cíti Felixovým nadaním ohrozený. Jeho závisť a zloba vyštve nadaného Felixa z bezpečného úkrytu. Ide o jedno z vrcholných diel nielen Uhrovej tvorby, ale aj celých dejín slovenskej kinematografie.

10. 11.
Niečo z Alenky
(r. J. Švankmajer, Švajčiarsko, 1987, 84 min.)
Švankmajer sa vo svojom celovečernom debute vracia k dvom zdrojom svojej surrealistickej poetiky - ku Carollovej Alici v krajine zázrakov a k východiskám vlastnej tvorby. Inšpiroval sa knihou, predovšetkým však projektuje vlastné snové pocity, zážitky, predstavy a spomienky z detstva a zapája ich do Alenkinho príbehu. Film Něco z Alenky je esenciou nápadov, trikov a výtvarných prvkov z predchádzajúcich Švankmajerových diel.

15. 11.
Tri dcéry
(r. Š. Uher, ČSR, 1967, 94 min.)
Aktualizácia starej ľudovej balady o otcovi a jeho troch dcérach. Starý Majda po vyvlastnení jeho majetku hľadá útočište u svojich troch dcér, ktoré kedysi sám poslal do kláštora, aby nemusel deliť statok. Jedine najmladšia dcéra je aj napriek vyhosteniu z kolektívu svojich radových sestier ochotná sa oňho postarať.

17. 11.
Otesánek (r. J. Švankamajer, ČR/VB, 2000, 127 min.)
Spracovanie rozprávky o rodičoch, ktorý nemôžu mať vlastné dieťa a tak si ho "vyrobia" z dreva z dielne českého majstra surrealizmu. V Švankmajerovom podaní však určite nejde o rozprávku pre detského diváka. Film osciluje na hraniciach veľmi čiernohumornej, miestami až morbídnej komédie a horroru. Pre diváka, ktorému nevadí tento žáner a typ humoru ponúka však solídnu zábavu.

22. 11.
Panna zázračnica (r. Š. Uher, ČSR, 1966, 100 min.)
Štefan Uher sa v Panne zázračnici prikláňa k poetike surrealizmu a vytvára tak skutočne ojedinelé a pozoruhodné dielo slovenskej kinematografie. Príbeh Anabelly, Panny zázračnice podľa novely Dominika Tatarku je surrealistickou víziou, v ktorej nachádzame množstvo tém ako láska, vzťah a postoj k životu a smrti a podobne. Režisér spojil opäť svoje sily s kameramanom Stanislavom Szomolányim a skladateľom Iljom Zeljenkom aby ponúkli divákovi film, o ktorom treba dlho premýšľať, ale ktorý rozhodne stojí za to vidieť.

24. 11.
Spiklenci slasti (r. J. Švankmajer, ČR/Švaj./VB, 1996, 75 min.)
Surrealistický satirický pohľad do ľudského podvedomia a najrôznejších podôb súčasných erotických fetišov. Majstrovsky zaranžovaný kaleidoskop rozpráva o novodobých vášňach a perverziách. Vo filme samozrejme nájdete všetky Švankmajerove postupy, teda miešanie animácie a hraného filmu, ako aj hyperbolizované zvukové efekty. Zaujímavosťou je absolútna absencia dialógov.

29. 11.
Pásla kone na betóne (r. Š. Uher, ČSR, 1982, 77 min.)
Tragikomický príbeh, ktorý zachytáva mentalitu, spôsob života a osobitosti prostredia východoslovenského regiónu. Osudy Johany Ovšeny a jej nemanželskej dcéry Pavlíny sa vzájomne prelínajú, striedajú sa radosti a sklamania a ŹJohana, ktorá žila na dedine ako slobodná matka prežíva svoj životný omyl opakovane v životnom príbehu svojej dcéry. 

Kino Pod hviezdami Begins Kino Pod hviezdami Begins

DECEMBER

Témy: jednotná: Inak o tom istom - detstvo

1. 12.
Návrat
(r. A. Zviagincev, Rus., 2003, 105 min.)
Dvaja bratia vyrastajú len s matkou. Jedného dňa sa zjaví v ich dome muž, ktorý sa vydáva za ich otca. Ale je to naozaj on? Chlapci sa musia vysporiadať aj s touto otázkou a musia riešiť vzťah s pre nich absolútne neznámym mužom. Pozoruhodný film zaujme hereckými výkonmi ako chlapcov, tak aj  Konstantina Lavronenka v úlohe otca a celkovou atmosférou, ktorá vás vtiahne do deja.

6. 12.
Zbojník Jurko
(r. V. Kubal, ČSR, 1976, 78 min.)
Prvý slovenský celovečerný (dlhometrážny) animovaný film z dielne Viktora Kubala, Zbojník Jurko,  je príbehom Jura Jánošíka trochu inak. Miesto dôrazu na hrdinstvo podáva obraz mladíka, ktorý sa vzoprel krivde a neprávosti svojej súčasnej spoločnosti. Kubalovo dielko je veľmi svižne a vtipne animované a režisér si vychutnáva snáď všetky výhody animovaného filmu. 

8. 12.
Trio z Belleville (r. S. Chomet, Fr./Kan./Bel., 2002, 81 min.)
Animovaný film, ktorý poteší viac dospelých ako deti. Film je zároveň antitézou k súčasnej hollywoodskej animovanej tvorbe, v ktorej príbeh zaniká pod nánosom sýtych farieb a špeciálnych efektov. V prípade Tria je to práve naopak. Navyše, ponúka príbeh, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani hraný film.

13. 12.
Trinásťroční (r. A. Lettrich, ČSR, 1960, 45+47 min.)
2 poviedky - Malá manekýnka  a Strieborný favorit sú pohľadom na problémy dospievajúcej mládeže. V prvej poviedke sa 13-ročná Katka stane manekýnkou, kvôli čomu sa jej zhoršia študijné výsledky a jej úspechy v nej prebudia pýchu a samoľúbosť v úsilí vyrovnať sa dospelým. V druhej poviedke chlapec túži po novom bicykli, ale keď peniaze získa nečestným spôsobom, je spravodlivo potrestaný.

15. 12.
Detské hry
(r. Y. Samuell, Franc., 2003, 84 min.)
Tragikomédia o jednej zvláštnej "šialenej láske" podriadenej detskej hre je režijným debutom Yanna Samuella, ktorý v ňom ako bývalý animátor zúročil svoj výnimočný cit pre pestrosť a dynamiku filmového obrazu. Hlavných rolí vo filme, ktorý využíva animované sekvencie i rozprávacie formy blízke kultovej Amélii z Montmartru sa ujali Guillaume Canet (Pláž, Fantom Paríža) a Marion Cotillardová (Taxi; Taxi, taxi; Taxi 2003).

20. 12.
Otec ma zderie tak či tak
(r. O. Krivánek, ČSR, 1980, 83 min.)
Humorne ladený príbeh o chlapcovi, ktorý túži hrať v orchestri aj napriek tomu, že podľa učiteľov nemá hudobný sluch. Po mnohých problémoch doma i v škole sa Vinco napokon presadí v dedinskej kapele ako hráč na heligón.

22. 12.
Gombíková vojna
(r. Y. Robert, Fran., 1961, 90 min.)
Film o deťoch nielen pre deti. Chlapci z dvoch susedných dedín na francúzskom vidieku rozpútavajú vojnu, v ktorej sú najväčšou trofejou a pokladom súperove gombíky. Krehký, citlivý a poetický pohľad do detských rokov, ktorý zaujme mimoriadne autentickým spôsobom rozprávania (aj vďaka detským predstaviteľom hlavných úloh) a jednoduchosťou príbehu, v ktorom je však ukrytá nespútaná radosť a krása detstva ako takého.

 


autor Peter Konečný 10.10.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.