KULT: HALLOWEEN

KULT: HALLOWEEN

článok



Môže sa človeku stať niečo také hrozné, že ho to ovplyvní po zvyšok života?

Vzhľadom k tomu, že drvivá väčšina ságy nikdy nedosiahne hranicu kultu (možno s výnimkou H20, ktorý je však na to ešte mladučký), ale zároveň sa nemôžem (a nechcem) tváriť, že existuje iba originál Johna Carpentera a nie aj celá séria, bude reč aj o nej. Dodajme, že film Halloween je známy aj pod snáď až príliš presným a zdĺhavým prekladom Predvečer Sviatku Všetkých Svätých. Tento sviatok poznáme aj my na Slovensku. Slávime ho prvého novembra. Halloween je teda deň pred týmto sviatkom, čiže tridsiaty prvý október. Ak pozeráte americké seriály (napr. Roseanne, že), často sa nejaká epizóda odohráva práve počas neho. Americké deti sa vtedy prezliekajú do rôznych masiek strašidiel (vrátane Britney Spearsovej), s rodičmi chodia od domu k domu a dospelí im dávajú sladkosti.

17-ročná  Laurie Strodeová (20-ročná Jamie Lee Curtisová) sa na Halloween stane terčom  bezdôvodných útokov vražedného psychopata. Michael Andrey Myers nosí bielu masku a už ako 6-ročný zabil 31. 10. 1963 v illinoiskom mestečku Haddonfield veľkým kuchynským nožom svoju sestru Judith a jej milenca. Dostal sa do starostlivosti doktora Sama Loomisa, ktorý od začiatku navrhoval zavrieť ho doživotne a najmä niekam hlboko do kobky ústavu pre psychicky narušených spoluobčanov v Smith's Grove. Riaditeľ to však rezolútne odmietol, a tak sa prípadu napokon ujal predsa len Loomis (aby sa ho neujal niekto neschopný). Zachoval sa ako profesionál a celé roky sa snažil  preniknúť do chlapcovej duše. Ale až po rokoch sa definitívne usvedčil v tom, že žiadnu nemá. Počas prevozu na súd, keď mal Michael  21, pacient unikol a vyberal sa do rodného mestečka. Loomis a aj miestny šerif Leigh Brackett (Charles Cyphers) sa mu síce zavesili na päty, stále však ostali o krok pozadu. Zdá sa, že trojica opatrovateliek detí - Laurie a jej kamarátky Lynda (P. J. Solesová) a šerifova dcéra Annie (Nancy Loomisová) - , nebude na tohtoročný Halloween spomínať v dobrom. Ehm, ak vôbec nejaké nabudúce ešte bude…

Nápad o vrahovi opatrovateliek (počiatočný názov znel "The Babysitter Murders") sa zrodil v hlave producenta Irwina Yablansa (produkoval už Carpenterov Assault on Pricinct 13). Námet rozpísal do podoby scenára Carpenter a jeho vtedajšia priateľka Debra Hillová. Kým tá písala "dievčenské pasáže", on sa sústredil na Loomisove preslovy o Absolútnom Zle (prácu mali hotovú ani nie do mesiaca). Yablans následne do hry zatiahol producenta menom Moustapha Akkad (ten znamená pre halloweensku sériu to, čo Shaye pre Kruegera a Cunningham pre Jasona) a réžiou poveril Carpentera. Ten súhlasil  pod podmienkou, že bude mať "právo posledného strihu" a tiež sa netajil tým, že film nemieni nakrúcať ako typický lacný krvák, ale "inteligentne". Má to za následok, že sledujeme celé minúty obeť a za chrbtom sa jej nenápadne mihoce vrah. Toto deptanie  spôsobí, že výsledná smrť je pre nás, divákov, už len akýmsi vydýchnutím, úľavou. Jednotlivé scény vrážd sú vykreslené v podstate bez kvapky krvi. Všimnite si teda, že tie najslávnejšie horory bývajú plné strachu, ale malého až nulového množstva krvi a explicitného násilia (Omen, Votrelec, Ringu).

Kult: Halloween Kult: Halloween Kult: Halloween

Carpenter (toho času už mal na konte Temnú hviezdu, pokladanú za jeden z inšpiračných zdrojov Votrelca), sa podieľal aj na hudobnej stránke, stvoriac slávny ústredný zlovestný motív, naveky zviazaný so ságou. Všetko zložené za týždeň a čosi. Na filme pracovali hlavne režisérovi kamaráti a hororoví fanúšikovia, veď s takým rozpočtom býva nakrúcanie jednou veľkou improvizáciou. Krásnym príkladom, aj keď sa nám nepodarilo zachytiť názor advokátov pána Shatnera, je, že masku stvoril Tommy Lee Wallace tak, že v obchode kúpil masku kapitána Kirka zo Star Treku a trošku ju upravil. Okrem neho sa pod maskou ukrýval aj režisér osobne a po väčšinu minutáže Nick Castle. Vo filme si  zahrala aj  Hillová, konkrétne "ruky" malého Michaela. Toto meno v sérii zase až tak často nezaznie. Častejšie mu hovoria  On,  To,  The Shape.

Jamie Lee Curtisová, dcéra Janet Leighovej (Marion z Psycha) a Tonyho Curtisa (Niekto to rád horúce), mala šťastie, že Carpenter s Hillovou trvali práve na nej. Tá doba bola predsa len naklonená úplne iným ženským typom, spomeňme  Meryl Streepovú, Sally Fieldovú, Jane Fondovú (Carpenter mal slabosť aj pre Annie Lockhartovú z Lassie, tá však okamžite odmietla). Nebola to doba žiab Curtisovej či Ripleyovej - Weaverovej. Jamie bola však dobrou voľbou; podala natoľko vystresovaný výkon, že jej ani inak snaživá Neve Campbellová (Vreskoty) ani po desaťročiach titul  "Kráľovnej výkriku" nevzala.

Ak sa tu ale dá hovoriť o nejakom hereckom výkone, treba ho pripísať  na konto charizmatického Donalda Pleasencea, niekdajšieho zamestnanca železnice a pilota Kráľovského letectva (bol zostrelený a rok strávil v nemeckom zajatí). Ani on však nebol prvým  kandidátom na rolu filozofujúceho psychiatra (tou bol  Christopher "Dracula" Lee). Pleasence, inak cenený shakespearovský divadelník (Old Vic Laurencea Oliviera) do filmu nechcel ísť, ale prehovorila ho dcéra, milujúca Carpenterovu dovtedajšiu tvorbu. Takže mu nakoniec bolo fuk, že za prácu dostal plácu  desať tisíc dolárov. Donald týmto filmom pripomína Aleca Guinnessa z Hviezdnych vojen; obaja cenení veteráni sa masovo preslávili, s prepáčením,  až komerčnou prkotinou. Loomis na rozdiel od Kenobiho nie je ani tak akčnou postavou, do deja nijako radikálne nezasahuje (mimo finále). Plešivejúci herec účinkoval aj v ďalších epizódach ságy a v posledných nehral len preto, že tri roky pred sedmičkou (H20)  zomrel. Jeho pomocníčku, mladú zdravotnú sestru Marion Chambersovú, stelesnila Nancy Stephensová a tiež nie iba v jednej časti.

Film bol nakrútený (behom jari) za tri týždne a vzhľadom k rozpočtu (300 tisíc dolárov) a tržbe (60 miliónov) býva dodnes v rebríčku najziskovejších nízkorozpočtových filmov. Dočkal sa celej série, o ktorej bude reč o chvíľu. Dočkal sa aj nespočetného množstva nasledovníkov, veď viac-menej "založil" hororový podžáner slasher alias teenagerskú vyvražďovačku.  Býva pokladaný za prvý zo Svätej trojice  (ďalej Piatok trinásteho a Nočná mora na ulici Elm), ale nie každý nasledovník ho dokázal napodobniť a zároveň pridať niečo vlastné. Takže tu boli aj vyložené tuposti, ktoré vymenili jednu masku za druhú, jeden sviatok za iný a výsledkom potom bol Valentín, kde vraždil chlap v potápačskej kombinéze, krompáčom a budúcim obetiam posielal valentínske  bonboniéry s básničkami.

Halloween bol zárodok úspešnej, aj keď kvalitatívne nevyváženej, série. V roku 1981 (teda až tri roky po úspechu originálu) nakrútil začínajúci rutinný mäsiar Rick Rosenthal  Halloween II. Film však i naďalej vznikal pod drobnohľadom Carpentera, veď ten sa na ňom  podieľal nie len ako spolu scenárista (s Hillovou), ale aj ako spolu-skladateľ (s Alanom Howarthom) a s Hillovou, Akkadom a Yablansom produkoval.  Do dvojky sa vrátila vlastne väčšina tvorcov / hercov z originálu (samozrejme len tí, čo ho  prežili). Takže Laurie si opätovne zahrala Curtisová (aj keď slovo zahrala je na jej ležanie v posteli a plazenie sa chodbami silné slovo). Vrátil sa aj Dr. Pleasence, jeho zdravotná sestra  Marion (Nancy Stephensová) aj šerif Brackett alias Charles Cyphers. Čerešničkou na torte je, že, keď na úvod nakukneme pod plachtu s mŕtvou Nancy Loomisovou, nevidíme dablérku Nancy Loomisovej, ale "ozajstnú" Nancy Loomisovú. Z nových postáv menujme Jimmyho Lloyda, ktorého si strihol  Lance Guest. 

Kult: Halloween Kult: Halloween Kult: Halloween

Príbeh pokračuje ešte tej noci, kedy Laurie ako jediná z dievčeniec prežila Myersovu masakru (toho si zahrali Tony Moran + Dick Warlock) a drvivá väčšina filmu sa odohráva počas nočnej šichty v nemocnici, kam ju previezli. Doktor Loomis medzitým behá po temnom mestečku, tušiac, že Myers prežil (no bodaj by netušil, keď Myers proste odkráčal z trávnika). Dvojku vystihuje už prvá scéna, v ktorej Myers napochoduje do rodinného domu a zabije krásne dievča, to všetko "len tak". Film, ktorý nie je len nočnou morou pre Laurie, končí v hmlistom pohalloweenskom ráne. Dvojka má svoje plnohodnotné miesto v sérii predovšetkým vďaka  omu, že až teraz sa oficiálne dozvieme, že Laurie je Michaelova sestra, čo bol nutný spoiler.
                          
Rok potom prišiel s krikom Halloween 3. Je pokladaný za kiks nielen v histórii ságy, ale aj hororových pokračovaní všeobecne; veď Myers sa v ňom neobjaví! Zamrzí to o to viac, že tento zločin, pardon, počin, má na režijnom svedomí osobne Tommy Lee Wallace. Štvorku - s  podtitulom Návrat Michaela Myersa - mal na starosti režisér Dwight H. Little (nakrúca dodnes, typickým príkladom jeho tvorby je Anakonda 2). Piate pokračovanie životných peripetií smutného chlapca Michaela prebehlo v réžii Dominiquea Othenin-Girarda (v roku 2001 pre TV režíroval križiacky epos Crociati a.k.a. Die Kreutzritter s Alesandrom Gassmanom v hlavnej úlohe).

Šiesty príbeh, známy aj ako Hall6ween alebo Halloween 666,  niesol podtitul   Kliatba Michaela Myersa (a.k.a. Halloween: The Origin of Michael Myers). V  roku 1995 ho nakrútil  Joe Chappelle v produkcii Moustaphau & Maleka Akkadovcov. Hrdinkou je Kara a jej synáčik Danny. Že do Haddonfieldu  zavíta aj Michael (George P. Wilbur) sa dalo čakať (aj keď, po skúsenostiach s trojkou…). Nikto však nečakal, že legendy o ňom budú prebité akýmisi žvástmi o Druidoch a šialeným kolegom doktora Loomisa (jeden z posledných filmov Pleasencea, zomrel ešte toho roku vo Francúzsku). Nech už si o  týchto pokračovaniach  myslíte čokoľvek, snáď sa zhodneme na tom, že z Myersa sa - na rozdiel od Kruegera a Jasona - nikdy nestala vyložená akčná figúrka, ktorá by nás ohadzovala "zábavnými" popravami; táto sága vždy bola pomerne vážna, aj keď nie obdarovaná bohvieako kvalitnými zápletkami, svetobornými režisérskymi prácami a hereckými výkonmi, nominovanými aspoň na mizerný Zlatý glóbus.

Nečakaný (ale všeobecne vítaný) návrat ku kvalite sa dostavil v ´98-om  prostredníctvom Stevea Minera (dvojka a trojka Piatku trinásteho alebo Warlock) a bratov Weinsteinovcov z Dimension Films. Siedmy film série niesol podtitul H20. Túto šifru možno chápať nie len ako symbolický odkaz na vodu v tom smere, že "krv nie je voda", ale, čo je logickejšie - H ako Halloween a 20 ako o 20 rokov neskôr. Dej nadväzuje na dvojku, ostatné diely ignoruje. Laurie (Curtisovej comeback; vo filme sa mihne aj jej matka) pod menom Keri Tateová riaditeľuje nóbl škole v lesoch kalifornského mestečka Summer Glenn, má syna Johna (Josh Harnett toho roku hral aj v ďalšej williamsovčine - Fakulta) a priateľa - študijného poradcu Willa (Adam Arkin - seriál Nemocnica Chicago Hope). Blížia sa Dušičky, a to si píšte, že strýčko Michael (kaskadér Chris Durand) príde osláviť Johnove sedemnástiny.

Podiel  na kvalite mal aj šéf výroby Kevin Williamson, inak scenárista oboch Vreskotov, ktoré  oživili záujem publika o teen-vyvražďovačky. Len v USA sa môže stať, že niekto, kto je v detstve vystrašený na smrť  prvým dielom, sa po rokoch podieľa na natočení IMHO druhej najlepšej časti série. (Zosnulý Pleasence je prítomný aspoň prostredníctvom hlasu v prológu.) Úspech H20 sa dá vysvetliť ako protest obecenstva, ktoré už malo plné zuby uvrieskaných, nemožných pubertiakov bez chladnej hlavy.  Hrdinkou je zrelá, skúsená žena,  konajúca chladnokrvne a vie majstrovsky narábať s požiarnickou sekerou (prítomná je však aj mladá generácia - Michelle Williamsová, Jodi Lynn O´Keefeová alebo  Adam Hann-Byrd). Tento nekompromisný horor dosiahol, že vo vraždiacich scénach cítime strach a bolesť obetí, a to aj  bez gore majstra Saviniho. Prospela mu nielen negatívna reklama (15-ročný chlapec z Riverside v Kalifornii vyhlásil, že dobodal svoju vychovávateľku preto, lebo "mi to povedal zabijak v mojej hlave"), ale celkový "dospelý" prístup, charakterizovaný krátko a jasne Curtisovou: "Chcela som povedať pravdu o tom, čo sa stane, ak človeku zničí nevinnosť šialenec". A skutočne - Laurie je v jej podaní troska, držaná v realite alkoholom a antidepresívami.

Snahu filmárov, že to myslia vážne, naruší minimum kiksov (Michaela posadili za volant) a snáď aj až priostrý úvod (okrem zostarnutej Nancy "Marion" Stephensová to schytá korčuľou aj mladý Joseph Gordon-Lewitt, jeden z Takých normálnych mimozemšťanov), ale už následná scéna s Myersom na  záchodoch - kedy má príležitosť zabiť matku s dcérou - dokazuje, že atmosféra sa vracia k  originálu. "Dvacinkou" sa to skrátka malo skončiť a bolo by to tak dobre. Ale nestalo sa. 

Kult: Halloween Kult: Halloween Kult: Halloween

Halloween: Vzkriesenie (v Čechách "Zmrtvýchvstání") režíroval "dvojkový" Rosenthal a príbeh sa krúti okolo fenoménov reality show a Internetu. Od svojich predchodcov sa H8 odlišuje v tom, že obsahuje dvoch po hereckej stránke smiešnych spevákov /(rapperov Tyru Banksovú & Busta Rhymesa.) Nehádžme však všetkých do jedného vreca, veď rapper LL Cool J bol v H20 na pomilovanie./ Zločin sa odohrá už v prológu, kedy sa jednak stretneme s Curtisovou a jednak je nám vysvetlené (toľko drzosti na priestore pár sekúnd, ach jaj), prečo Michael prežil. Dej sa následne presunie  do domu, v ktorom dotyčný vyrastal. Samozrejme, je práve Halloween. Šesť teenagerov, vedených pannou  (Bianca Kajlichová), dobrovoľne nastúpi do strašidelných priestorov s kamerami. Čo sa však stane, ak sa na scéne skutočne objaví slávny sériový vrah? Na rozdiel od H20 proti vrahovi (Brad Loree) stojí iba mladá generácia,  v akčných scénach (Rhymes dokonca vybalí bojové umenie na vyvaleného Michaela) mu nudne skáčuca na dýku. Obnažená, surovo ladená Geddesova kamera miestami filmu dá atmosféru a je tu aj hŕstka dobrých nápadov (dvaja Michaelovia, blázon posadnutý sériovými vrahmi), ale to je asi tak všetko. Vrcholom sú naivné kvázi filozofovania nad tým, ako sa z človeka stane Myers. Ak ale patríte k ľuďom, ktorí vidia pohár poloplný, mám pre vás návrh. Tvárte sa, že existuje iba jednotka, dvojka a H20 - a máte  namakanú  trilógiu!

V podstate o každom sequel, nielen hororovom, sa hovorí, že je definitívne posledný. Čo sa týka bielej masky, hovorilo sa to už o vyrážačke H20 (ktorá by bola dôstojnejším zakončením, než si  sága  zaslúžila) a platilo to aj o osmičke. Jej tržba sa ale postarala o to, že už sa dlho rozpráva o definitívne poslednej časti, teda deviatke. Nech už bude o hocičom, nezúčastní sa jej Debra Hillová (produkovala aj Cronenbergovu kingovčinu o Mŕtvej zóne). Zomrela ako 54-ročná 7. marca 2005. Samotnému Carpenterovi by kvalitný horor len a len prospel, veď autor niekoľkých ďalších žánrových klasík (Hmla, Vec) dnes nakrúca Upírov alebo Duchov Marsu.

A my na malom skromnom Slovensku? Sviatok Všetkých Svätých je tu štátny sviatok. Deň pred ním nenesie pomenovanie Halloween, meniny oslavuje Aurélia. Po našich mestách zatiaľ nebehajú decká v maskách Frankensteinovej bytosti či upírov, ale keď si uvedomíme, že na Vianoce aj ku nám už chodí Santa Claus a čo sa stalo so štrnástym februárom, je len otázkou času, kedy sa Halloween začne "oslavovať" aj u nás. Ak vám smiem navrhnúť spôsob, akým si ho uctiť: prechádzkou po osvetlenom cintoríne. Tá atmosféra je krajšia, ako nám predstavujú americkí filmári.


Kedy a čo, aby ste mali prehľad, vy moje drahé romantické dušičky:

2002   Halloween: Vzkriesenie (Halloween: Resurrection)
1998   Halloween: H20 (Halloween: Twentieth Years Later)
1995   Halloween 6: Kliatba Michaela Myersa (Halloween VI: The Curse of Michael Myers)
1989   Halloween 5: Pomsta Michaela Myersa (Halloween V: The Revenge of Michael Myers)
1988   Halloween 4: Návrat Michaela Myersa (Halloween IV: The Return of Michael Myers)
1982   Halloween III (Halloween III: Season of the With)
1981   Halloween II
1978   Halloween (John Carpenter´s Halloween)

 


autor Ivan Kučera 26.10.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.