TV TIPY 8.11. - 13.11. 2005

TV TIPY 8.11. - 13.11. 2005

VOD recenzia



8.11.

utorok

 

21.55  Panelové vzťahy  (Panelkapcsolat), Maďarsko, 1982 (Dvojka)

Tretí film režiséra Bélu Tarra tematicky i formálne nadväzuje na režisérov debut Rodinný krb. Dokumentuje rozpad manželského páru žijúceho na veľkom mestskom sídlisku s dvoma malými deťmi. Muž jedného dňa bez upozornenia i slova vysvetlenia nahádže pár vecí do cestovnej tašky a napriek protestom svojej manželky odíde, sám nevie kam, jednoducho preč. Režisér potom v retrospektíve a až nemilosrdne autenticky zachytáva udalosti, ktoré muža k tomuto kroku viedli. To, čo u neho spočiatku vyzeralo ako nezáujem o rodinu a snaha ujsť za lepším životom, sa postupne začína kryštalizovať ako dôsledok neustálych výčitiek zo strany manželky, ktorá trpí izoláciou na materskej a nedokáže sa realizovať inak ako obmedzovaním a ponižovaním svojho manžela.

 

00.00  Cela  (The Chamber), USA, 1996 (Prima)

V roku 1967 sa v štáte Missouri stala tragédia – pri atentáte na židovského advokáta a ochrancu ľudských práv Marvina B. Kramera zahynuli jeho synovia. Za dvojnásobnú vraždu odsúdili Sama Cayhalla na trest smrti. Takmer 20 rokov po vynesení rozsudku sa vnuk odsúdeného, mladý advokát Adam Hall, snaží vymôcť milosť, alebo aspoň odklad výkonu trestu. Adam má do činenia s radikálnym rasistom a je si toho vedomý...

TV Tipy 8.11. - 13.11. 2005 TV Tipy 8.11. - 13.11. 2005

9.11.

streda

 

18.40  Pán veľrýb  (Whale Rider), Nový Zéland/Nemecko, 2002 (Film+)

Ústrednou postavou príbehu je Koro a jeho vnučka Pai. Koro mal odjakživa v malej komunite domorodých obyvateľov na Novom Zélande veľkú úctu a vážnosť. Narodil sa totiž s magickou schopnosťou rozumieť veľrybám. Ostrovania ho považujú za svojho najvýznamnejšieho obyvateľa, pretože práve s ním /a jeho schopnosťou/ spájajú svoju identitu. Nadišiel však čas, aby Koro odovzdal svoje umenie a schopnosti mladšiemu nástupcovi. Prichádzajú mladí muži z celého ostrova, aby podstúpili skúšky, ktoré majú preveriť ich schopnosť načúvať veľrybám. Z nich má vzísť nový pán veľrýb... Film je fascinujúcim príbehom veľkej túžby po láske, priateľstve a uznaní. Túžby takej veľkej, aká sa môže zrodiť iba v srdci dieťaťa.

 

21.55  Šerif za mrežami  ČSR, 1965 (Dvojka)

Dramatický príbeh z prostredia nápravno-výchovného ústavu pre mladistvých. Mladý Jakub sa z falošnej solidarity nechá odsúdiť za krádež namiesto "šerifa" ich partie. Dúfa, že "šerif" jeho gesto ocení. Toto presvedčenie mu dodáva silu vydržať neznesiteľné pomery v ústave. Réžia: Dimitrij Plichta.

 

 

10.11.

štvrtok

 

22.00  Než sa zotmie  (Before Night Falls), koprodukcia, 2000 (ČT2)

Vynikajúci film režiséra Juliana Schnabela zobrazuje životný príbeh kubánskeho disidentského spisovateľa Reinalda Arenasa (Javier Bardem). Silný príbeh o proteste, homosexualite, emigrácii a krutej smrti ponúka česká televízia.

 

23.05  Americké psycho  (American Psycho), USA/Kanada, 2001 (JOJ)

Portrét mladého, ambiciózneho psychopata, ktorý žije, pracuje a zabíja v New Yorku. Frustrácie, ktoré prináša luxusný život snoba, si Christian Bale vybíja brutálnym vraždením nepohodlných spolupracovníkov, bezbranných mileniek i neznámych ľudí. Alebo nie?

TV Tipy 8.11. - 13.11. 2005 TV Tipy 8.11. - 13.11. 2005

11.11.

piatok

 

21.50  Besný pes a Glória  (Mad Dog and Glory), USA, 1993 (Jednotka)

Wayne Dobie (Robert De Niro) je policajný fotograf, ktorý však radšej mal byť umelcom. Aj napriek tomu, že je to skvelý profesionál, s ostatnými vecami si nevie veľmi poradiť. Osud mu však privedie do cesty situáciu, ktorá jeho život radikálne zmení. Wayne totiž zachráni život mafiánskemu bossovi Frankovi Milovi (Bill Murray) a ten sa mu hodlá odvďačiť. Môže sa stať boss podsvetia najlepší priateľ s policajtom? To je absolútne vylúčené, ale Frank sa o to snaží. A ako znak dobrého priateľstva mu ponúka jednu jeho zamestnankyňu Gloriu (Uma Thurman). Ženská ruka by sa Waynovi zišla viac ako si myslí, ale predsa len, to všetko sa nedá len tak. Spoločnosť zločincov je to posledné, po čom Wayne túži. Lenže Frank sa nevzdáva a Gloria je prekrásna...

 

22.00  Pianistka  (La Pianiste), Francúzsko/Rakúsko, 2001 (Dvojka)

Adaptácia kontroverzného románu rakúskej spisovateľky Elfriede Jelinek, nositeľky Nobelovej ceny za literatúru. Rešpektovaná klavírna interpretka Erika vyučuje na viedenskom konzervatóriu hru na klavír. Hoci má už dávno cez tridsať rokov, ešte stále žije s matkou. Tá Eriku neustále kontroluje a šikanuje. Pre Eriku je jediným únikom zo spárov despotickej matky únik k sexuálnym deviáciám, voyerizmu a masochistickému sebazmrzačovaniu. Žije svoj dvojitý život izolovane a v ústraní, jej styky s vonkajším svetom sú iba formálne. Za chladnou a odmeranou maskou skrýva všetky potláčané city a nenaplnené vášne. Až do chvíle, keď spoznáva mladého atraktívneho a navyše hudobne nadaného inžiniera techniky Waltera, ktorý sa chce stoj čo stoj venovať hre na klavír profesionálne...

 

 

12.11.

sobota

 

20.00  Skala  (The Rock), USA, 1996 (Markíza)

Generál Frank Hummel (Ed Harris) sa po dlhej službe vlasti rozhodol potrestať neprávosti, ktorých bol svedkom počas svojej kariéry. Toto rozhodnutie v ňom klíčilo už dlho, avšak až po smrti svojej ženy ho mohol začať uskutočňovať. S pomocou naverbovaných vojakov, s ktorými slúžil, sa mu podarí z vojenského skladu ukradnúť 16 rakiet s chemickým plynom VX-2. Jedná sa o jednu z najstrašnejších zbraní, aké kedy človek stvoril. Za svoju základňu si Hummel zvolil Alcatraz - kedysi obávané väzenie, dnes turistickú atrakciu, prezývanú "Skala". Zajal osemdesiat rukojemníkov, rakety nasmeroval na San Francisco a celú záležitosť oznámil FBI. Najlepším mužom na chémiu je Dr. Stanley Goodspeed (Nicolas Cage).

 

22.00  Pláž  (The Beach), USA/GB, 2000 (Prima)

Mladý Američan Richard (Leonardo DiCaprio) sa so skupinou priateľov túla po Ázii. Počas pobytu v Bangkoku stretne čudného chlapíka, tuláka Daffyho (Robert Carlyle), ktorý spácha samovraždu. Richard získa jeho mapu, na ktorej je zakreslené tajné miesto na jednom thajskom ostrove, ktoré je údajne pozemským rajom - nádherná, turistami neskazená pláž. Spriatelí sa s mladým francúzskym párom - Etiennom (Gillaume Canet) a Françoise (Virginie Ledoyenová). Trojica sa vyberie miesto nájsť, čo sa im podarí. Ostrov je skutočne taký, ako bol popisovaný, s jedinou výnimkou - nie je opustený... Réžia Danny Boyle (28 dní potom).

 

22.05  Ulice veľkomesta  (City Streets), USA, 1931 (Dvojka)

Klasika žánru film noir v hlavnej úlohe s mladým Gary Cooperom. Nan, dcéra kšeftára a výpalníka, je zaľúbená do Kida, ktorý pracuje na strelnici. Napriek Naninmu nahováraniu nemá Kid ani najmenšiu chuť pridať sa ku gangu jej otca a získať tak dosť peňazí, aby svojej milej zabezpečil komfort, na aký si zvykla. Nan však radikálne zmení názor na profesiu svojho vyvoleného, keď ju otec zapletie do vraždy a ona si musí odkrútiť nejaký čas vo väzení. Zatiaľ čo je Nan vo väzení, jej otcovi sa podarí Kida presvedčiť, aby sa pridal k mafiánom. Keď ju však z väzenia prepustia, nechce mať už so svetom zločinu nič spoločného a snaží sa z neho dostať i Kida. Ale zdá sa, že na to je už prineskoro..

 

22.40  Votrelec 2  (Aliens), USA, 1986 (Jednotka)

Ako jediná prežila z legendárnej vesmírnej lode Nostromo. Ripleyová prežila roky celkom sama. Keď dopravnú loď Nostromo nájde záchranná čata, dôstojníčka Ripleyová konečne môže veriť v návrat domov na Zem. Lenže pokoj môže trvať len krátko. Na nedávno kolonizovanej planéte sa objavujú problémy. Ripleyová so špeciálne vycvičenou jednotkou musí čeliť smrtiacemu útoku votrelcov... Druhé pokračovanie kultového filmu Votrelec, ktorý režíroval James Cameron (séria Terminator, Titanic), v roku 1986 vychádzajúca hviezda Hollywoodu... 

TV Tipy 8.11. - 13.11. 2005 TV Tipy 8.11. - 13.11. 2005

13.11.

nedeľa

 

14.35  Sedem rokov v Tibete (Seven Years in Tibet), USA, 1997 (Prima)

Brad Pitt chcel vyjsť na horu, ale napokon to išlo s ním dolu z kopca. Ako Rakúšan to nemal počas vojny ľahké ani na ďalekom Východe a napokon mu trvalo celých sedem rokov, kým sa dostal k svojej rodine. Ale ani návrat nebol najjednoduchší. Zaujímavý filmový príbeh režiséra J. J. Anauda.

 

22.10  V moci posadnutosti  (Malice), Kanada/USA, 1993 (Jednotka)

Sú šťastným párom, ktorý túži život prežiť najlepšie ako sa len dá. Tak veľmi túžia mať deti. Aj ich nedávno kúpený dom znamená, že títo dvaja svoje predsavzatia dokonale plnia. Andy Safian (Bill Pullman) je uznávaným učiteľom a dekanom a jeho žena Tracy (Nicole Kidman) pracuje s deťmi. Jed Hill (Alec Baldwin) sotva stihol nastúpiť do nemocnice vo Westerley na miesto chirurga a už neoperuje prvý prípad ťažko ranenej študentky. Polícia nemá žiadnu stopu, čo mimoriadne znepokojuje dekana fakulty Andyho. Andy a Jed sú, ako sa ukáže, starí priatelia a tak sa Jed dostane do Safianoveho domu ako podnájomník. Tracy rozhodne nie je nadšená, ale splácanie záväzkov je dôležitejšie. Jedného dňa sú zavraždené dve Andyho študentky. A medzi podozrivými je aj Andy. Naviac, Jed musí urýchlene operovať Tracy. Od tohto momentu začalo všetko odznova. Ale celkom inak...

 

22.55  Prekliatie ostrova Saint-Pierre  (La Veuve de Saint-Pierre), Fr., 2000 (ČT2)

Dej je založený na skutočných udalostiach z rokov 1849-50 na ostrove Saint-Pierre neďaleko kanadského Newfoundlandu. Muž, odsúdený na smrť za vraždu v opitosti, čaká na kata. Ubytujú ho u veliteľa miestnej posádky. Stará sa oňho kapitánova žena.

 

03.50  Dlhá cesta domov  (The Long Way Home), USA, 1997 (Markíza)

Hlavnou postavou láskavého a citlivého príbehu je päťdesiatsedemročný dôchodca Tom Gerrin (Jack Lemmon), ktorý sa po smrti manželky presťahoval k  synovi Kenovi. Ten s najlepšími úmyslami predal v dražbe jeho dom a chce sa o neho starať so svojou ženou Bonnie. Myslí to dobre, svojou predstavou o láskavosti a pozornosti však Toma dusí. To všetko sa zmení v okamihu, keď sa Tom stretne s 21- ročnou slobodomyseľnou Leanne Bossertovou, ktorá cestuje z Kansasu do Kalifornie za rodičmi. Tom sa impulzívne rozhodne ísť s ňou, a keď sa jej počas cesty pokazí auto, dvojica putuje ďalej stopom. Spočiatku to nie je ľahká cesta, pretože Tom je starý frfľoš, kým Leanne neúctivé dieťa z bohatej a problematickej rodiny. Napriek tomu sa pomaly učia chápať jeden druhého, a navzdory všetkým rozdielom sa z nich stanú  priatelia. Tento neobvyklý vzťah pomáha obom prekonať rôzne prekážky a začať na konci cesty nový život...

 

 

HIT TÝŽDŇA

12.11.

sobota

 

22.55     Kill Bill  (Kill Bill: Vol. 1), USA, 2003 (JOJ)

Bývalá členka špičkového zabijáckeho komanda sa rozhodne navždy skončiť s minulosťou a chce sa vydať. Jej svadobný deň sa však zmení na krvavé jatky v okamihu, keď na ňu zaútočí jej bývalý šéf Bill a pokúsi sa ju zabiť. Mladá žena však nezomrie, i keď si to všetci myslia: šťastnou náhodou vražedný útok prežije, ale upadne do kómy. Po piatich mučivo dlhých rokoch sa vracia z temného prahu smrti s jedinou myšlienkou: pomstiť sa všetkým, ktorí jej ublížili, bez ohľadu na to, čo ich k tomu viedlo. Ku všetkému odhodlaná hrdinka, ktorá si hovorí “Nevesta”, však najprv musí zistiť kto je proti nej – a tiež to, či neexistuje niekto, kto by mohol stáť na jej strane... Rozbor tohto Tarantinovho zatiaľ posledného filmu nájdete tu.

 

 

sHIT TÝŽDŇA

11.11.

piatok

 

01.30  Európa expres  (Európa expressz), Maďarsko, 1999 (JOJ)

Zvyčajne vás od pozerania shitu týždňa odhováram, ale tentoraz by ste si v piatok v noci mali nájsť čas. Veď uznajte, ako často vidíte maďarský akčný film o psychicky narušenom ruskom zlodejovi Zavarovi (Zoltán Rátóti), ktorý sa rozhodne uniesť vlak, aby „hladko“ prekĺzol cez hranice? Akčák ako bič od režiséra menom Csaba Horváth. To musíte vidieť!



autor Peter Konečný 8.11.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.