KINEMA HLIADKA

KINEMA HLIADKA

článok



JÁN HUŠTÁK

 

Myslím, že časť ohromnej publicity, získanej Nočnou hliadkou v západných krajoch, je dôsledkom pretrvávajúcej naivnej predstavy o všeobecnej zaostalosti Ruska, ktorú tento projekt úspešne vyvracia. Samotný film až taký svetoborný nie je, hoci disponuje mnohými nespornými kvalitami. Okrem solídnej réžie, kamery či hereckých výkonov stojí za pozornosť aj určité low-tech čaro sprevádzajúce celý príbeh. Tvorcovia navodzujú tajomnú atmosféru pomocou rozvírených vlasov, rozbitých zrkadiel a iných veľmi jednoduchých prvkov. Namiesto nepríjemného pocitu “lacnej” zábavy však vzniká silný pocit reálnosti, úplne odlišný od sterilnej hollywoodskej produkcie á la Ja, robot. Zásluhu na tom má už spomenutá vysoká remeselná úroveň všetkých zložiek filmu.

 

Hlavným negatívom Nočnej hliadky je prílišná snaha scenára preniesť všetky vrstvy a nuansy literárnej predlohy na plátno. Výsledkom je útvar, kladúci na diváka nerealistické nároky, takže ten sa pri pozeraní musí buď nadmerne sústrediť na prchavé súvislosti, alebo sa zmieriť s pocitom, že mu unikajú podstatné detaily. Zážitok zo samotného príbehu preto nie je tak intenzívny, ako by mohol byť.

 

Hodnotenie: 8/10

Kinema hliadka Kinema hliadka Kinema hliadka

MATEJ ORAVEC

 

Hneď na začiatku ma prekvapila angličtina v prológu, ktorá predznamenala akým smerom sa bude celý film vyvíjať. A nebolo to až tak zlé. Hoci som nečítal knihu, nevadilo mi, že som niektorým veciam nerozumel. Aspoň som sa viac snažil preniknúť hlbšie. Podľa mňa je skvelé, že sa Rusko vydalo hollywoodskym smerom a ak toto bola ochutnávka toho, čo nás ešte len čaká, tak sa už teraz teším na pokračovanie...

 

Hodnotenie: 7/10

 

 

VLADO KUREK

 

Režisér Bekmambetov je zručný videoklipár, ktorý, keď dokáže ovládnuť snahu realizovať všetko v stroboskopickom štýle (posledná scéna na streche vežiaku) a pokorí sa pravde, že menej je niekedy viac, bude raz vedieť urobiť naozaj skvelú jazdu. Ukazuje, že mu nerobí problém skákať zo žánru do žánru, ale zrejme najlepšie sa cíti v hororovej atmosfére. Práve v tomto je jeden z mnohých posunov oproti knihe. Film Nočná hliadka mi atmosférou viac pripomenul knižnú sériu Nekroskop, než pôvodnú predlohu. Žiaľ, to čo mi  zatiaľ u Bekmambetova chýba, je jasná vízia toho, čo je potrebné povedať a ako. Zatiaľ čo napríklad Jackson neváhal nechať zomrieť Boromira v prvom dieli, pretože chápal potrebu finále, Bekmambetov nedokáže film očistiť do línie, ktorá by bola zrozumiteľná a umožnila správne navnadiť na ďalšie návnady. Veľmi ľahko sa tak môže stať, že tomu, kto knihu nečítal, prídu niektoré veci triviálne a iné zbytočne komplikované. Žiaľ, napriek tomu, že autori filmu pracovali na jednej poviedke, neváhali ju obohatiť o úplné nové fakty, ale nedokázali adekvátne k tomu pristúpiť v iných informáciách bližšie k divákovi.

 

V každom prípade som zvedavý na pokračovanie, nielen pre príbeh samotný, ale i pre porovnanie, ako a kam autor filmu vyrástol. Nech si hovorí, kto chce čo chce, môže byť z neho veľmi zručný filmár blockbusterov. Som si istý, že mnohým bude sova, zmenená na nahú Rusku a vôbec svet, v ktorom je viac, ako jedna časopriestorová rovina, poskytovať dostatok zábavy. Ja som mierne sklamaný, ale vo výhľade do budúcnosti mierne optimistický.

 

Hodnotenie: 6/10

Kinema hliadka Kinema hliadka Kinema hliadka

TOMÁŠ DANEČEK

 

Na rozdiel od Vlada som ja knihu Sergeja Lukjanenka nečítal, film teda nemôžem hodnotiť rovnakým metrom ako on. Na jednej strane je to dobre, no na druhej zase nie, pretože... Pre diváka nepoznajúceho predlohu a smer, akým sa bude príbeh uberať v ďalších dvoch častiach, je film vcelku nudným zlepencom všetkého, čo mohol vidieť v poslednom desaťročí, navyše s množstvom hluchých miest a samoúčelných hračiek (The Fast and the Furious). Hlavným sklamaním sú scény bojov, na ktoré som bol naozaj zvedavý. Zostrihané sú natoľko chaoticky, že miestami nie je úplne zrozumiteľné, čo sa vlastne na plátne odohráva (a čo je dôležitejšie - „kto koho praštil“). Nočná hliadka je veľmi, veľmi priemerný film, prezentujúci možnosť nakrúcať hollywoodske filmy v Rusku a za menej peňazí, ako tomu je v USA. Rozhodne by som si však dobre rozmyslel, či zaň zaplatím 160 korunové vstupné.

 

Hodnotenie: 5/10

 

 

MICHAL MICHALOVIČ

 

Hneď v úvode sa priznám: knihu som nečítal a o príbehu Nočnej hliadky som nemal pred vstupom do kinosály ani poňatia (snáď s výnimkou toho, že pôjde o fantasy, kde okrem iného budú aj upíri, ako som sa dozvedel z traileru). Film predchádzala zaujímavá povesť (názory sa pomerne dosť rôznili) a tak som bol zvedavý. Musím sa však povedať, že moja zvedavosť sa čoskoro začala meniť na sklamanie. Filmu sa ani približne nepodarilo zaujať ma, a to v ničom. Príbeh o »farebnej« povahe dobra a zla ma skôr nudil, a od určitej doby som pravidelne začal sledovať, koľko ešte ostáva do konca. Formálna stránka mi prišla ako kvalitné remeslo, avšak bez akéhokoľvek nápadu. No, asi takto nejako by sa dali zhrnúť moje dojmy z prvého dielu plánovanej trilógie. Neviem, čo mám očakávať od pokračovaní, snáď toto bol len prvý krok na ceste, ktorá nájde (kvalitatívne vyššie situované) zavŕšenie v nasledujúcich dieloch. Pre tentoraz je to u mňa za:

 

Hodnotenie: 4/10



autor redakcia 11.11.2005
  • Nočná hliadka (04.11.2005 22:55:50)
  • Preview: Nočná hliadka (25.10.2005 0:57:03)
  • Nočná hliadka trocha inak (05.09.2006 23:43:43)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.