TV TIPY 2.1. - 8.1. 2006

TV TIPY 2.1. - 8.1. 2006

VOD recenzia



2.1.
pondelok

21.20  Koniec podľa Hollywoodu  (Hollywood Ending), USA, 2002 (ČT2)
Zápletka je jednoduchá a pritom geniálna. Príbeh neurotického (akého iného) režiséra Vala Waxmana (Woody Allen), ktorý len zúfalo spomína na svoju slávu dostáva nové impulzy. Jeho bývala manželka Ellie mu ponúkne skvelú šancu v podobe veľkého filmu. Stačí jediné, odviesť svoj štandard a otvoriť si dvere späť do ligotavej spoločnosti. Val sa snaží. Veľmi sa snaží. Pokúša sa prehltnúť to, že jeho veľká láska dala prednosť arogantnému majiteľovi filmových štúdii, snaží sa prehltnúť to, že jeho sok je mu šéfom. Snaží sa premôcť úzkosť, že opäť zlyhá. Snaží sa, ale sebe utiecť nemôže. V predvečer prvého filmovacieho dňa ho postihne psychosomatický šok: oslepne! Zdalo by sa, že pre režiséra je to koniec, ale chyba lávky!

22.40  Cesta draka  (Way of the Dragon), koprodukcia, 1972 (Jednotka)
Predposledný film legendy kung-fu filmov Bruce Lee-ho. Myslel si, že sa dobre naje, ale mafiáni nedajú pokoj majiteľom reštaurácie v Taliansku a tak sa Bruce musí podujať vykonať zopár nevyhnutných krokov, aby ich chránil. Kopance budú len tak lietať a na konci sa možno odohrá súboj storočia: Bruce Lee vs. Chuck Norris?


3.1.
utorok

23.40  Jerry Maguire  (Jerry Maguire), USA, 1996 (Prima)
Je mladý, sympatický, bohatý, úspešný a dravý. Pracuje ako športový agent tých najvýznamnejších športovcov. Postupne ale zisťuje, že biznis nie je všetko. Zaoberať sa etickou stránkou svojej profesie sa však neopláca. Je vyhodený z práce a stráca všetkých kolegov a priateľov. Zostal mu už len jeden klient - neúspešný hráč amerického futbalu. Tom Cruise a Renée Zellwegerová vo filme režiséra Camerona Crowa (Vanilkové nebo).

00.10  Liek pre Lorenza  (Lorenzo’s Oil), USA, 1992 (Markíza)
Po návrate z Východnej Afriky sa učiteľka sťažuje na správanie malého Lorenza. Po niekoľkých vyšetreniach sa zdá, že chlapec je hyperaktívny. Jeho agresivita sa však stupňuje, a tak dôjde k dôkladnejším vyšetreniam. Tie ukážu, že ide o vrodenú poruchu metabolizmu, spôsobujúcu nezvratnú degeneráciu mozgu a nakoniec i smrť. Lekári ho liečia konzervatívnymi metódami, ale chlapcov stav sa stále zhoršuje. Rodičia odmietajú dať syna do ústavu a starajú sa o neho doma. Obaja začnú študovať rôzne odborné medicínske materiály, až narazia na nádejnú informáciu. Napriek nedôvere odborníkov zoženú Lorenzovi čistú kyselinu olejovú v jedlej forme a synovi ju podávajú. V hlavných úlohách: Susan Sarandon a Nick Nolte.

TV Tipy 2.1. - 8.1. 2006 TV Tipy 2.1. - 8.1. 2006


4.1.
streda

13.35  Metropolis  (Osamu Tezuka’s Metropolis), Japonsko, 2001 (Markíza)
Príbeh chlapca a jeho strýka, ktorý je súkromným detektívom, sa odohráva v ďalekej budúcnosti. V nej žijú vedľa seba roboty a ľudia a ich súžitie je až priveľmi komplikované a zložité. Skrátka – nežijú spolu v zhode. Mnohé roboty sú totiž nútení obývať len vyhradené oblasti a je im súdená úloha obyčajných ľudských sluhov, čo – samozrejme – neprispieva k harmonickému súžitiu. Keď sa však chlapec stretne s robotom Timou, všetko sa zmení. Obidvaja pochopia a uvedomia si, ako veľmi sú v živote dôležité city, ktorými však vládnu len ľudia... Japonský animák s ratingom PG-13 pre násilné a deštrukčné scény, určený hlavne staršiemu divákovi dáva Markíza o pol druhej na obed.

20.00  Štyri pierka  (The Four Feathers), USA/UK, 2002 (ČT2)
Film Štyri pierka je historický veľkofilm o hrdinstve, oddanosti a rivalite v láske. Píše sa rok 1898 a britský dôstojník sa odmieta postaviť na čelo svojho pluku, keď sa dozvie, že jeho regiment odchádza do Sudánu kvôli vojenskému konfliktu. Priatelia a príbuzní mu pošlú štyri biele pierka, ktoré symbolizujú zbabelstvo. Aby znovu získal stratenú česť, preoblečie sa za Araba a tajne zachráni životy tých, ktorí ho predtým označili za zbabelca. Od filmu režiséra Shekhara Kapura (Kráľovná Alžbeta) nečakajte žiaden zázrak, avšak je to jediné, čo môžem v tento deň ponúknuť...


5.1.
štvrtok

9.45  Raňajky u Tiffanyho  (Breakfast at Tiffany’s), USA, 1961 (Markíza)
Sú ich tisíce. Naivných, obyčajných, dobre vyzerajúcich mladých žien, ktoré si myslia, že sa zbavia priemernosti, každodennej tvrdej driny a budú žiť ako hviezda prvej veľkosti. Žiť americký sen podľa obrázkových časopisov a televíznej reklamy. Veď to vyzerá tak jednoducho – dostať sa na vrchol. Treba prekonať len pár prekážok, trochu sa pokoriť, trochu klamať, občas robiť niečo nie celkom fér, ale potom príde nádherný život celkom podľa predlohy z časopisu... Žiaden film nedokáže lepšie zvýrazniť šarm a krásu Audrey Hepburnovej tak,  ako táto romantická adaptácia Capoteho novely.

20.00  Nepriateľ štátu  (Enemy of the State), USA, 1998 (Markíza)
Robert Clayton Dean (Will Smith) je úspešný mladý právnik, afro-američan. Zastupuje šéfa agentúry, ktorý sa snaží o rozšírenie právomocí sledovania vybraných osôb. To sa však nepáči kongresmanovi, ktorý je však „elegantne“ odstránený priamo vládnymi agentmi. Jeho vraždu zaznamená na videokameru náhodný obdivovateľ kačíc, ktorý v zmätku dá nahrávku Robertovi do tašky s vianočnými nákupmi. Krátko nato je zavraždený. V momente sa Robert dostane sa do pozornosti Národnej bezpečnostnej služby. Má to čo oni chcú, a neprestanú kým to nedostanú. Akčák Tonyho Scotta (Muž v ohni).

21.35  Vojakovo dievča  (Soldier’s Girl), USA, 2002 (ČT2)
Hrdinami tejto strhujúceho americkej drámy sú dvaja zamilovaní ľudia, ktorí však rozhodne netvoria štandardný pár. Jeden z nich je muž a druhý sa chce stať ženou. Hovorí si Calperina a živý sa vystupovaním v bare, ktorí vo chvíľach voľna navštevujú vojaci z neďalekej základne. Jedným z nich je aj nováčik Barry Winchell (Troy Garity). Ten je sám prekvapený, akým čírym ženstvom ho Calperina okúzľuje. Film režiséra Franka Piersona sa dotýka rovnakej témy ako oscarová dráma Kimberly Peirceovej Chlapci neplačú (1999) a vznikol taktiež podľa skutočných udalostí. 

22.20  Rasputin  (Rasputin), Maďarsko, 1996 (Markíza)
Denne pil toľko vodky, že by to položilo stádo volov. Jeho rukami prešlo toľko žien, že by sa z nich dala postaviť armáda. Niektorí ho zatracovali, iní obdivovali. Grigorij Rasputin (Alan Rickman), nevzdelaný mužík, ktorý chodil v otrhanom rubáši, žil v zemľanke a jedol plesnivé zemiaky, sa neuveriteľnou ctižiadosťou, cieľavedomosťou a neopísateľnou silou svojej osobnosti dokázal vyhrabať z blata a špiny. Rozmarom osudu sa stal dokonca poradcom cára Nikolaja (Ian McKellen), liečiteľom cároviča Alexeja (Freddie Findlay), jediného následníka dynastie Romanovcov, ktorého lekári nedokázali vyliečiť a skepticky sa stavali aj k Rasputinovým schopnostiam, a dokonca aj milencom jeho matky (Greta Scacchiová).

TV Tipy 2.1. - 8.1. 2006 TV Tipy 2.1. - 8.1. 2006


6.1.
piatok

20.00  S tebou ma baví svet  (S tebou mě baví svět), ČR, 1982 (Markíza)
Každoročná „pánska jazda“ troch otcov sa po zásahu razantných manželiek stáva niečím ako materskou školou v zimnej prírode. Aj keď je to pre mužov poriadna čiara cez rozpočet, nepodliehajú panike, lebo sú presvedčení, že ich výchovné metódy spoľahlivo predstihnú metódy matiek. A počas spoločného pobytu troch mužov so šiestimi deťmi na horách sa ukáže, že sú skutočne lepšími pestúnmi ako ich mamy, najmä ak práve tie nie sú v dohľade. Mužské výchovné metódy sú veľmi svojrázne a vyvolávajú plno zmätkov a úsmevných situácií...

21.35  Nepovedz ani slovo  (Don’t Say a Word), USA, 2001 (Markíza)
Nathan Conrad (Michael Douglas) je úspešný psychológ. Berie 200 dolárov na hodinu, spolu s krásnou manželkou a múdrou dcérkou obývajú byt v luxusnej štvrti. Čím je lepší, tým má väčšie problémy stíhať prísť domov skôr, než dcérka bude musieť ísť spať. Posledný prípad, Elizabeth, ktorú 10 rokov posúvajú z cvokárne do cvokárne, vyzerá na psychodelické nenávratno. Dr. Conrad je jej poslednou šancou. Druhý deň ráno. Reťaz na apartmáne Conradovcov je precviknutá a dcérka chýba. Únoscovia nechcú peniaze, chcú tajomstvo pochované v pamäti pacientky. Tá je teraz pre Dr. Conrada poslednou šancou.

23.05  Krupier  (Croupier), GB, 1997 (ČT1)
Raz bude spisovateľ. Ale i budúci spisovateľ musí jesť. Prečo by teda neprijal prácu v kasíne, keď krupiarske remeslo ovláda a keď je kasíno navyše studnicou charakterov, osudov, či príbehov? Jack (Clive Owen) chce byť len pozorovateľom, ale pokušenie je silné.

23.30  Apollo 13  (Apollo 13), USA, 1995 (Markíza)
Apríl 1970 sa do dejín americkej astronautiky zapísal čiernymi písmenami. Po starostlivých prípravách a úplne bez povšimnutia verejnosti vyštartovala na Mesiac vesmírna raketa Apollo 13. Prvé tri dni prebiehali hladko, ale onedlho sa reproduktoroch ozvalo známe "Houston, we have a problem". Vesmírnu drámu podľa skutočných udalostí nakrútil s hviezdnym hereckým obsadením (Tom Hanks, Kevin Bacon, Bill Paxton, Gary Sinise, Ed Harris) režisér Ron Howard (Čistá duša).


7.1.
sobota

10.40  Vtedy na západe  ½ (Once Upon a Time in the West), Tal./USA, 1968 (JOJ)
Tajomný pištoľník Harmonica (Charles Bronson) prichádza ochrániť záujmy krásnej vdovy Jill McBainovej (Claudia Cardinale), ktorej rodinu vyvraždil nemilosrdný Frank (Henry Fonda), najnebezpečnejší pištoľník divokého Západu... Kultový spaghetti western Sergia Leoneho s nezabudnuteľnou hudbou Ennia Morriconeho. Rachot vlaku prehlušuje úzkostlivé tóny harmoniky a my tušíme, že západ už nikdy nebude taký ako kedysi... Je tu však ďalšia obava... formát obrazu 4:3, ktorý toto širokouhlé dielo definitívne zničí. Uvidíme, ako to nakoniec dopadne.

15.10  Legenda  (Legend), UK, 1985 (Jednotka)
Všetko alebo nič. Týmto sa riadi zlý démon, ktorý s ľudstvom nemá žiadne ušľachtilé plány. Rozporuplne prijaté fantasy pod režisérskou taktovkou Ridley Scotta.
 
16.25  Barbier Sibírsky  (Sibirskiy tsiryulnik), koprodukcia, 1998 (ČT2)
Príbeh s atmosférou evokujúcou staré časy sa odohráva v Rusku v rokoch 1885 až 1905. Starnúca Američanka v nej odhaľuje svojmu synovi totožnosť jeho pravého otca. Spomína si na udalosti, ktoré sa stali od chvíle, keď vo vlaku do Moskvy stretla mladého ruského kadeta a prežila s ním jednu noc plnú vášne. Réžia Nikita Michalkov (Unavení slnkom).

21.05  Ryba menom Wanda  (A Fish Called Wanda), USA/GB, 1998 (ČT1)
Bol to dokonalý plán. Diamanty za milióny libier zmenili v niekoľkých minútach majiteľov a štyria, čo sa ich tak hravo zmocnili – uhľadený gangster George s koktavým komplicom Kenom, svojou americkou milenkou Wandou a jej „bratom“ – boli razom „za vodou“. Veď dvadsať miliónov delené štyrmi, to je skutočne slušná sumička, ktorá dokáže každého zabezpečiť na celý zvyšok života. Svižná kriminálna komédia v dobe nakrúcania takmer osemdesiatročného režiséra Charlesa Crichtona a montypythonovského herca Johna Cleesa v sebe spája čierny anglický humor a nezadržateľné tempo amerických akčných filmov.

21.45  Equilibrium  (Equilibrium), USA, 2002 (Markíza)
21. storočie, svet po tretej svetovej vojne. John Preston (Christian Bale) je zvláštny agent vycvičený na trestanie ľudí, ktorí nedodržiavajú spoločnosťou stanovené pravidlá. Striktný režim sveta budúcnosti likviduje každého, kto prejaví cit či ukrýva knihy, umelecké diela a hudobné nosiče. Tie sú totiž zakázané, pretože vedia vyvolať emócie a ohrozujú tak umelú stabilitu totálneho štátu založeného na strachu. Čo sa stane, keď agent s povolením zabíjať všetkých, ktorí sa nejakým spôsobom pokúšajú vymknúť tomuto neznesiteľnému životu,  vynechá svoju pravidelnú dávku Prozia – drogy zbavujúcej ľudí emócií? A čo sa stane, keď tento muž vzápätí stretne krásnu a citlivú mladú ženu, ktorá je odsúdená na smrť? Johnovi nezostáva nič iné, ako prehodnotiť všetko, čo dosiaľ bezducho vyznával, a pokúsiť sa zachrániť svet i seba samého.

TV Tipy 2.1. - 8.1. 2006 TV Tipy 2.1. - 8.1. 2006


8.1.
nedeľa

14.35  Súboj Titanov  (Clash of the Titans), VB, 1981 (Markíza)
Perzeus (Harry Hamlin) bojuje s čarami, s antickými bohmi a príšerami, aby zachránil krásnu Andromedu (Judi Bowkerová) pred morským netvorom. Ako syn boha Dia a pozemskej krásky je však nevedomky zatiahnutý do žiarlivých scén Diovej manželky Héry (Claire Bloomová) a hnevlivých konfliktov ostatných bohov. Perzeus využije magické zbrane, ktorými ho vyzbrojili bohovia na príkaz Dia, a v nebezpečnej nočnej výprave sa mu podarí odhaliť odpoveď na novú hádanku Andromedy, ktorú musí uhádnuť ten, kto si ju chce vziať za ženu. Radosť však netrvá dlho, lebo márnivá kráľovná Kasiopeia (Sian Phillipsová) urazí Thetis  (Maggie Smithová) a bohyňa žiada za odplatu Andromedinu smrť...

20.00  Zoznámte sa, Joe Black  (Meet Joe Black), USA, 1998 (Markíza)
Mediálneho magnáta Williama Parrisha (Anthony Hopkins) navštívi smrť s výhodnou ponukou – odklad odchodu zo sveta, za možnosť naučiť sa niečo o ľuďoch. Smrť sa prevtelí do mladého Joea Blacka (Brad Pitt) a vstúpi do života rodiny Parrishovcov. Všetky plány však naruší láska...

20.00  Posol: Príbeh Johanky z Arcu  (Messenger: The Story...), Fran., 1999 (JOJ)
Obrovské očakávania zahusťovali éter pred týmto režisérskym počinom Luca Bessona. Žijúca francúzska národná legenda robí film o večnej francúzskej legende. Tak ako náš Jánošík nejednému (filmárovi) zlomil krk, tak aj Johanka a jej plamene popálili viac ako bolo milé. Obrovský, výtvarný film, ktorý však mal rozhodne väčšie ambície, než sa nakoniec udialo. Rozporuplný príbeh dievčaťa, ktoré ešte pred dovŕšením dospelosti spasí Francúzsko, vyhrá vojnu a položí svoj život, ponúka množstvo obrovských tém, ale i množstvo klišé. Kto si čo vyberie, to má... Ja len dodám, že záverečná pasáž s Dustinom Hoffmanom jasne naznačuje, ako dobré to mohlo byť...

22.00  Spy Game  (Spy Game), UK/USA, 2001 (Jednotka)
Príbeh o partnerstve a priateľstve, o vzťahu medzi učiteľom a žiakom, či mačkou a myšou, odohrávajúci sa vo svete plnom intríg, ktoré poznamenali dobu od vojny vo Vietname až po koniec studenej vojny. Píše sa rok 1991 a veterán služby v CIA Nathan Muir (Robert Redford) je posledný deň v službe pred odchodom do penzie, keď sa dozvedá, že jeho niekdajší chránenec Tom Bishop (Brad Pitt) sa dostal do vážnych problémov. Je v čínskom väzení, obvinený zo špionáže  a má do 24 hodín zomrieť. Z obáv pred medzinárodným incidentom sa od neho CIA dištancuje. Jeho záchrana predstavuje totiž veľké riziko…

02.05  Sezóna Titanov  (Remember the Titans), USA, 2000 (JOJ)
Stredoškolský černošský tréner Denzel Washington sa odváži siahnuť na tradičné hodnoty amerického futbalu a v roku 1971, v čase zániku rasovej segregácie v USA, zostaví zmiešané mužstvo. Podarí sa mu prekonať rasové predsudky a intoleranciu v štáte Virginia, kde je tento šport nielen váženou a uctievanou inštitúciou, ale najmä životným štýlom bielych občanov? Americký športový film režiséra Boaza Yakina (Fresh).


HIT TÝŽDŇA
??

Akosi som sa tentoraz nevedel rozhodnúť...


sHIT TÝŽDŇA
3.1.
utorok

22.00  Replikant  (Replicant), USA, 2001 (JOJ)
Aký by to bol začiatok roka bez božského, úžasného a stále skvelo kopajúceho Jeana-Claude Van Damma? Len dodám, že dnes si pre vás prichystal lahôdku, o tom, ako šialeného zabijaka prenasleduje vlastný klon. To (ne)musíte vidieť...

 


autor Peter Konečný 2.1.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.