TV TIPY 31.1. – 5.2. 2006

TV TIPY 31.1. – 5.2. 2006

článok



31.1.
utorok

22.00  Úspech môjho tajomstva  (La flor de mi secreto), Špan./Fran., 1995 (Dvojka)
Prvý z filmov španielskeho režiséra Pedra Almodovára, ktorý sa usiluje o vážnejší tón. Ale samozrejme, s typickým almodóvarovským šarmom, zmyslom pre iróniu, sebairóniu a absurdné situácie. Hrdinkou príbehu je Leo, úspešná autorka brakovej romantickej literatúry. Hoci knihy sú úspešné a lukratívne, Leo ich nenávidí a pohŕda nimi. Preto ich publikuje pod pseudonymom a pod vlastným menom v časopisoch uverejňuje zdrvujúce kritiky na vlastné knihy. Okrem toho prežíva manželskú krízu...

00.35  eXistenZ  (eXistenZ), Kanada/GB/Francúzsko, 1999 (JOJ)
Už kultová záležitosť Davida Cronenberga o tom, kde končí realita a začína iba hra. Ak ste o tomto diele doteraz len počúvali samé chýry, máte jedinečnú možnosť zažiť na vlastnej koži prenesenie do iných dimenzii. Čaká vás príbeh Allegry Gellerovej (Jennifer Jason Leigh), legendárnej vynálezkyni nového typu interaktívnych hier, ktorú ohrozujú nepriatelia virtuálnych svetov...

TV Tipy 31.1. – 5.2. 2006 TV Tipy 31.1. – 5.2. 2006

1.2.
streda

22.00  Súkromné životy  (Súkromné životy), SR, 1990 (Dvojka)
Mnohé z autorsky mužských výpovedí vypovedajú o ženskom svete aspoň s takou vnímavosťou ako samotné ženské autorky. Na hranice územia slovenského ženského filmu vstúpil tematizáciou ženy aj režisér Dušan Hanák predovšetkým svojimi projektmi Tichá radosť (1985) a Súkromné životy (1990). Hanákove filmové ženy sa vo väčšine prípadov ukrývajú vo svojich nie veľmi stabilných, malých, uzavretých svetoch. Ticho sa bránia, vylúčiac zo svojej tesnej blízkosti mužov, cez ktorých sa stávajú príliš zraniteľné. Súkromné životy - je psychologický príbeh o životných osudoch dvoch nevlastných sestier, herečky Eleny a psychologičky Nadi.

23.05  Miluj blížneho svojho  (Arlington Road), USA, 1999 (JOJ)
Vysokoškolský učiteľ Jeff Bridges chce odhaliť nebezpečného teroristu Tima Robbinsa, ale stane sa jeho obeťou. Profesor Faraday (Jeff Bridges) sa od smrti svojej manželky zaoberá terorizmom. Zoznámi sa s novými susedmi, ktorí sú veľmi priateľskí. Avšak jeden z nich je trochu iný... Americký thriller režiséra Marka Pellingtona (Proroctvo z temnôt).


2.2.
štvrtok

21.35  Milujte svojho zabijaka  (Confessions of a Dangerous Mind), USA, 2002 (ČT2)
Zúbožená nahá postava muža stojí bezbranne uprostred hotelovej izby. Ideálna filmová situácia na bilancovanie vlastnej minulosti. Muž, ktorý bol cez deň ľudový zabávač a večer vraždil na objednávku CIA, vám porozpráva osudové okamihy svojho života. Kontroverzný príbeh muža dvoch tvárí Chucka Barrisa, ktorý bol slávnym televíznym šoumenom i vrahom CIA. Film je režijným debutom hereckej hviezdy Georgea Clooneyho, producentom je nemenej slávny Steven Soderbergh (Traffic, Erin Brokovich).

22.35  Bláznivý runway  (Pushing Tin), USA/Nemecko, 1999 (Markíza)
Nick Falzone (John Cusack) a Russell Bell (Billy Bob Thornton) sú leteckí dispečeri. Obaja sú dobrí, odvážni a sebavedomí, uvedomujú si to a sú doslova posadnutí súperením. Za každých okolností musia tromfnúť ostatných, či už v práci alebo v manželstve. A pre svoje víťazstvo sú ochotní použiť aj nie práve najčistejšie metódy, čím sa ich okolie a dokonca aj lietadlá vo vzdušnom priestore častokrát dostávajú do nezávideniahodnej situácie. Jedného dňa však zistia, že pre dvoch je na terminále málo miesta. Začína sa tvrdý boj...

TV Tipy 31.1. – 5.2. 2006 TV Tipy 31.1. – 5.2. 2006

3.2.
piatok

19.55  Oddiel 10 z Navarone  (Force 10 from Navarone),  GB, 1978 (Prima)
Vojakov, ktorí porazili Nemcov na ostrove Navarone, vyšlú do Juhoslávie. Ich úlohou je zastaviť bývalého spolubojovníka Nikolaja (Franco Nero), podozrivého z kolaborácie s nepriateľom. Misiu Force však skomplikuje zostrelenie jedného z lietadiel. Akčná vojnová dráma režiséra bondoviek Guya Hamiltona (Goldfinger, Diamanty sú večné) s Robertom Shawnom a Harrisonom Fordom v hlavných úlohách.

22.00  Ignoranti  (Le Fate ignoranti), Francúzsko/Taliansko, 2001 (Dvojka)
Antonia a Massimo sú už vyše desať rokov manželmi, žijú v peknej vilke na predmestí Ríma a všetko nasvedčuje tomu, že sú ideálnym párom. Keď však Massimo zahynie pri autonehode, Antonia sa oddá úplnému zármutku. Nechodí do práce, zanedbáva priateľov a celkom sa uzatvorí do svojej bolesti. Až do chvíle, kedy sa náhodou dozvedá, že Massimo mal sedem rokov milenecký vzťah. Keď si prezerá veci po zosnulom manželovi, ktoré jej priniesli z jeho kancelárie, je medzi nimi i obraz s venovaním, ktorý odhaľuje jeho neveru. Antonia je postavená pred nečakanú skutočnosť manželovho dvojitého života...

23.35  Ľud verzus Larry Flint  (The People vs. Larry Flint), Kanada/USA, 1996 (Prima)
V roku 1996 nakrútil Miloš Forman svoj najkontroverznejší film - životopis známeho pornomagnáta Larryho Flynta. Ako vyplýva z názvu snímky, hlavnou osou príbehu je séria súdnych procesov, v ktorých sa Flynt (Woody Harrelson) snaží o dôsledné uplatnenie slobody slova, ktoré zaručuje prvý dodatok americkej ústavy. Formanovi sa podarilo vytvoriť pôsobivý portrét grobianskeho, arogantného podnikateľa, ktorý zámerne provokuje pokryteckú spoločnosť. Film získal okrem dvoch nominácii na Oscara aj Zlatého medveďa a Zlatý glóbus.

TV Tipy 31.1. – 5.2. 2006 TV Tipy 31.1. – 5.2. 2006

4.2.
sobota

11.55  Superman  (Superman), USA, 1978 (Markíza)
Volá sa Kal-el a pochádza z planéty Krypton. Ako jediný prežil explóziu počas obrovskej kozmickej katastrofe, keď ho otec,  kryptonský vedec Jor-El (Marlon Brando), vyslal v malej vesmírnej lodi do vesmíru. Dieťa pristane na Zemi, neďaleko mestečka Smallville, kde sa ho ujmú bezdetní manželia Kentovci, žijúci na osamelej farme. Chlapec má od malička mimoriadne schopnosti, ktoré sa každým rokom umocňujú. Po smrti adoptívneho otca sa mladý Clark Kent (Christopher Reeve) stretne s duchom Jor-Ela, ktorý bol zakódovaný v jednom z kryptonských kryštáľov. Výsledkom niekoľkoročnej otcovej inštruktáže je superman so všetkými atribútmi: vie lietať, má bezchybný sluch a zrak, silu, s ktorou dokáže zdvíhať domy i lietadlá, a naviac je takmer nezraniteľný.

15.05  Život je krásny  (La Vita e bella), Taliansko, 1997 (JOJ)
Židovský kníhkupec Roberto Benigni v snahe uchrániť svojho synčeka pred poznaním krutej pravdy života predstiera, že koncentračný tábor, kde sú uväznení, je len akýmsi druhom zábavnej hry.

21.05  Hodiny  (The Hours), USA, 2002 (ČT1)
Jeden deň a v ňom osudná chvíľa v živote troch žien, z ktorých každá žije v inej dobe. Napriek tomu sú ich osudy navzájom prekvapivo prepojené. Života a dielo Virginie Woolfovej (Nicole Kidman) ovplyvňuje príbeh dvoch ďalších žien, žijúcich v dvoch ďalších obdobiach - v Kalifornii 60.rokov a v súčasnom New Yorku. Famózny film Stephena Daldryho (Billy Elliot) je učebnicou filmovej réžie a scenáristiky.

21.05  Znamenia  (Signs), USA, 2002 (Markíza)
Hlavným hrdinom príbehu režiséra M. Night Shyamalan (Šiesty zmysel, Osada) je Graham Hess (Mel Gibson) bývalý reverend, ktorý po nečakanej tragickej smrti svojej ženy stratil svoju vieru. Teraz žije so svojimi dvomi deťmi Morgan (Rory Culkin), Bo (Abigail Breslin) a s mladším bratom Merrillom (Joaquin Phoenix) v ústraní na hospodárskej farme. Grahamove depresiou poháňané bežné dni, ale čaká zmena. Pohľadom na 150 metrové piktogramové znamenie v blízkom kukuričnom poli to všetko len začína. Čudné správanie psov, zvláštne nočné návštevy nadpozemsky rýchlych bytostí, Grahamov beznádejný pocit ešte viac prehlbujú. Napätie rastie každou mimozemskou loďou odvysielanou v televízii. Oni sú tu a na priateľov sa veľmi netvária...

22.00  Bezstarostná jazda  (Easy Rider), USA, 1969 (Dvojka)
Kultový road-movie Dennisa Hoppera, ktorý odštartoval éru generácie nového Holywoodu. Všetko sa začína jedným veľkým predajom kokaínu. Vďaka tomu prídu dvaja priatelia Wyatt (Peter Fonda) a Billy (Dennis Hopper), k peniazom a môžu si začať užívať. Kúpia si motorky a vydajú sa objavovať Ameriku. Film podáva nekonvenčný pohľad na Ameriku, krajinu neobmedzených možností , slobody, ale aj krajinu mnohých predsudkov a uniformity.

22.50  Minority Report  (Minority Report), USA, 2002 (Jednotka)
Tento príbeh sa v roku 2054 bude možno v rôznych formách odohrávať prakticky denne. Kriminalita stúpala astronomickou rýchlosťou a šírila sa ako vírus. Jedinou možnosťou, ako predísť vraždeniu je funkčnosť systému, ktorý by dokázal určiť vraha pred samotným činom - prakticky vidieť budúcnosť. Nápad zrealizovalo Ministerstvo spravodlivosti. Jej elitná jednotka PreKrim dokáže vďaka trom jasnovidcom zabrániť zločinom skôr, než sa skutočne stanú. Veliteľom jednotky je detektív John Anderton (Tom Cruise), ktorý nemá ani najmenší dôvod pochybovať o neomylnosti systému až do okamihu, keď sa on sám stane podozrivým z kriminálneho činu. Réžia: Steven Spielberg.

01.10  Requiem za sen  (Requiem for a Dream), USA, 2000 (ČT1)
Sen o ideálnom živote. Dom, auto, rodina. Túžba každého človeka. V Amerike tak ľahko realizovateľná. Krajina nepreberného množstva možností. Tu sa všetko môže splniť za pár rokov ako mávnutím čarovného prútika. Ale aj nemusí. A práve o tej druhej možnosti vypovedá Rekviem za sen. Prečítajte si viac o tomto mrazivo silnom filme režiséra Darrena Aronofskyho (Pi).


5.2.
nedeľa

13.25  Za hrsť dolárov  (Per un pugno di dollari), Nem./Tal./Špan., 1964 (Jednotka)
Svojim spôsobom je to ten najnebezpečnejší muž pod slnkom. Prichádza do mesta celkom neznámy. Do mesta, ktoré rozdeľuje totálna vojna dvoch klanov. Vojna medzi Baxterovcami a Rojovcami ho však nevyvádza z rovnováhy. Väčšina ľudí by už dávno utiekla alebo upadla do večného spánku. On však urobil niečo celkom iné. Rozohral hru na obe strany s cieľom využi? situáciu vo svoj prospech...

16.55  Stratené spomienky  (Souvenirs perdus), Francúzsko, 1950 (ČT2)
V poviedkovom filme francúzskeho režiséra Christiana-Jaqua sa stretneme s celou radou hviezd francúzskeho filmu, v dobe keď, až na Gérarda Philipa, stáli na počiatku svojej umeleckej kariéry.

21.00  Muž na drôte  (Muž na drátě), ČR, 1985 (Prima)
Evžen Macík sa stane svedkom prepadnutia sporiteľne. Keď lupič na úteku pustí z rúk kufrík a peniazmi, Evžen neodolá a zoberie ho. Akoby toho nebolo dosť, prihlási sa vyšetrovateľovi ako svedok. Kapitán Richter však tuší, že niečo nie je v poriadku. České krimi režiséra Júliusa Matulu v hlavných úlohách s Jiřím Bartoškom a Helgou Matulovou.

22.05  Ozbrojený a nevinný  (Armed and Innocent), USA, 1993 (Markíza)
Rodina Hollandovcov žije v odľahlej časti malého mestečka. Keď sa ich 11- ročný syn Chris vráti jedného dňa zo školy domov, stane sa svedkom lúpežného prepadnutia. Podarí sa mu nabiť pušku a vystreliť...  Privolaná jednotka skonštatuje, že dvaja zo zlodejov umreli na následky zranení a tretiemu sa podarilo ujsť. Po páchateľovi je vyhlásené pátranie. Rodičia sa synovi snažia vysvetliť, že muži boli delikventi a on vykonal dobrú vec, keď sa bránil...

22.50  Posledný coctail  (Posledný coctail), SR, 1993 (Dvojka)
Televízna adaptácia divadelnej hry S. Mrozka, ktorá je výpoveďou o svete, v ktorom žijeme. Autor v nej nekladie len sugestívne otázky, ale hľadá aj odpovede, ktoré bez moralizovania nachádza. Réžia: Miloslav Luther.

23.00  Objavenie nebies  (The Discovery of Heaven), Holandsko, 2001 (ČT2)
Boh sa rozhodol odvrátiť sa od ľudí. Preto žiada, aby sa dosky v Desatorom prikázaní vrátili do neba. Žiadny anjel však nemôže zostúpiť na zem, aby ich priniesol, nebesá potrebujú na túto úlohu ľudského sprostredkovateľa. Archanjel Gabriel nájde riešenie...


HIT TÝŽDŇA
5.2.
nedeľa

22.15  Gangy New Yorku  (Gangs of New York), USA/Nem./Tal., 2002 (Jednotka)
Začalo to ešte tridsať rokov pred dokončením diela, ktoré Scorseseho zapísalo do histórie ako najvitálnejšieho a najproduktívnejšieho filmového tvorcu svojej generácie. Raz na návšteve u svojho priateľa sa mu dostala do rúk kniha Herberta Asburyho -Kronika newyorských gangov. "Zalistoval som v nej náhodou, ale po chvíli som už nemohol prestať čítať," tvrdí Scorsese. "Knihu som nemohol odložiť. Pri jej čítaní sa mi vybavovali spomienky na príbehy, ktoré som ako chlapec, vyrastajúci v new-yorskej štvrti Malé Taliansko, počúval s otvorenými ústami. Kniha totiž skrývala legendy a príbehy starého newyorského podsvetia. Bolo fascinujúce, ako sa praktiky mafie v priebehu sto rokov takmer nezmenili. Spôsobmi, aké používali gangy v polovici 19. storočia, sa inšpirovala tiež súčasná mafia." Prečítajte si recenziu publikovanú v čase slovenskej kino-premiéry.


sHIT TÝŽDŇA
3.2.
piatok

22.40  Masaker v Texase  (Texas Massacre: Next Generation), USA, 1994 (JOJ)
Keď shit, tak poriadny – povedali sa na programovom oddelení televízie JOJ a v piatok nám to celé rozbalia. Starý známy notorický vrah Leatherface opäť dvíha svoju povestnú motorovú pílu! Korisťou jeho kanibalskej rodinky sú tentoraz štyria študenti, ktorí zablúdili v lese na ceste zo školského plesu. Podarí sa niekomu z nich prežiť? Pevne verím, že až na diváka, nikomu…

 


autor Peter Konečný 31.1.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.