PROFIL: TIM ROBBINS

PROFIL: TIM ROBBINS

článok



Tim Robbins hral v jednom z najmilovanejších filmov nie len americkej kinematografie. Ak sa aj občas o slovo prihlásia diváci, nechápajúci, čo všetci vidia na pobyte v Shawshanku, ich hlasy sú v zanedbateľnej menšine. Ak hráte v takejto zbožňovanej snímke, teoreticky by sa jednalo o prekliatie a to sa s vami zvykne vliecť celú kariéru. Robbinsovi sa ale podarilo prekročiť vlastný tieň a hoci sa dá diskutovať, či odvtedy hral čo i len v jednom filme, schopnom postaviť sa po bok Shawshanku, nezaspal na vavrínoch, s herectvom čiperne pokračoval. Dodnes, keď sa jeho vysoká postava (cca 195 cm) s ľahko zapamätateľnými a len pomaly starnúcimi rysmi tváre objaví na plátne, publikum sa usmeje a pohodlne usadí. Lebo vie, že s týmto chlapíkom nuda nehrozí.

VIZITKA

Celým menom: Timothy Francis Robbins
Dátum a miesto narodenia: 16. 10. 1958, West Covina, Kalifornia (USA)
Životná partnerka a deti: herečka Susan Sarandonová, majú spolu dve deti
Zaujímavosti: Je kamarát s Johnom Cusackom. Spolu si  zahrali už v celej sérii filmov (The Sure Thing, Tapeheads), z nich najzvučnejšie znie vydarená romantická komédia podľa románu Nicka Hornbyho Všetky moje lásky.

Narodil sa v kalifornskej West Corvinii, ale vyrastal (so sestrou a bratom... obaja sa dnes venujú herectvu) v zazobanej newyorskej štvrti Greenwich Village. Gény na verejnú prezentáciu zdedil po otcovi; Gill Robbins bol hercom so speváckymi sklonmi (zahral si reverenda v Bob Roberts). Herectvo si Tima, resp. naopak, našlo už počas štúdia na strednej škole. Z lásky k nemu neváhal obsadiť ani takú „ponižujúcu“ pozíciu, ako je divadelný osvetľovač.

New York University nedokončil práve z lásky k umeniu. Namiesto nepohodlnej stoličky vyrazil do sveta, kde pôsobil doslovne ako pouličný umelec. Napokon sa ale k štúdium vrátil; absolvoval dramatické umenie v Los Angeles (konkrétne na University of California). Aby bol čo najlepší, cestoval kvôli zlepšovaniu herectva až do Francúzska; herectvo študoval v Paríž, u herca Georgesa Bigota.

Profil: Tim Robbins Profil: Tim Robbins

Že to myslí vážne (a že sa nemieni uspokojiť iba s herectvom) dokázal začiatkom 80. rokov; založil divadelný súbor The Actor´s Gang. V ňom sa uplatnil ako herec, scenárista, režisér. Súbor hrával prevažne v hrách, napísaných Timom a jeho kamarátom, Adamom Simonom. Herci sa stali časom natoľko obľúbení, že keď malo USA rozhodnúť, kto ich bude reprezentovať na škótskom Edinburgskom festivale ´89, dostali tú česť práve oni.

Divadlo Timovi zaberalo nemálo času, ale našiel si čas aj na propagáciu vo svete hollywoodskych celovečerných filmov. Predtým a popritom hosťoval v seriáloch (Moonlighting, St. Elsewhere), čo je mu typické dodnes (Simpsonovci). Prvé zaznamenania hodné filmy jeho kariéry sa vzťahujú na polovicu 80. rokov. Aj to hviezdou toho prvého (náboru do US Army, inými slovami Top Gun Tonyho Scotta) bol krásavec Tom Cruise a ten druhý sa preslávil tým, aké komerčné fiasko sa z neho vykľulo (neokrôchaná fantasy o Káčerovi Howardovi). Robbinsovi zo toho ťažkú hlavu nerobil, veď už pár rokov nato hral v Sheltonovej športovčine Bull Durham s Kevinom Costnerom, spolupracoval s Robom Reinerom (The Sure Thing), s montypythónom Terrym Jonesom na Erik the Viking, s ceneným černošským režisérom Spikeom Lee na Horúčke džungle. V Jakubovom rebríku Alana Parkera  stelesnil vietnamského veterána Jakuba Singera, majúceho po návrate domov problémy s drogovými experimentmi z tajných pokusov. Robert Altman mu ponúkol hneď niekoľko úloh (Short Cuts, Prêt-à-Porter), pričom za jeho Hráča bol herec ocenený v Cannes. Po spolupráci s bratmi Coenovcami (Záskok s Paulom Newmanom) prišiel zlom.

1994 bol rokom Forresta Gumpa. Má sa ale za to, že keby Tom Hanks neprišiel, bola by oscarovým favoritom adaptácia novely Stephena Kinga, Rita Hayworthová a Vykúpenie z väznice Shawshank (u nás vyšla v zbierke autorových štyroch noviel pod súhrnným názvom „Štyri ročné doby“). Réžie a scenára sa ujal Frank Darabont, z názvu vypustil kľúčovú herečku Hayworthovú  a „príbeh o večnej nádeji“ prebehol americkými kinami tak rýchlo, že ho nikto nezaregistroval. Až po oznámení nominácií na Oscara, kde získala Rita sedem nominácií (z „netechnických“ kategórii scenár, film a herec Morgan Freeman), nastal zlom. Diváci ho začali vyhľadávať, všímať si ho... zamilovali si ho, prečo to nepovedať nahlas. Robbins tu stelesnil do mainskej väznice prichádzajúceho mladíka Dufresnea, odsúdeného za dvojnásobnú vraždu (manželky a jej milenca). Príbeh plynie v pomalom tempe, s postavami strávime celé desaťročia, sledujeme život vo väznici, stávame sa súčasťou jej sveta. Kto by zabudol na „Nepotiahol som spúšť, ale i tak som ju zabil“? Na osamelého starca (James Whitmore) z lavičky kŕmiaceho holubov? Na vychladené pivká počas horúčavy? Na plagát? A na oslobodzujúce finále, na pláž?

Profil: Tim Robbins Profil: Tim Robbins

Aby si oddýchol od vyčerpávajúcich projektov, prijal rolu reklamného agenta Nicka. Tomu sa zrúti celý život, keď nájde manželku (Kelly Prestonová) v posteli s iným, v bláznivej komédii Stevea Oedekerka Niet čo stratiť. Tu stvoril pár s brutálnym černošským komikom Martinom Lawrenceom ako neschopným pouličným zlodejíkom. Sledovať výškové rozmery medzi týmito parťákmi bolo prekvapivo nie jediným zábavným miestom tejto vcelku svižnej sitcomovo ladenej pozeranej. K temnejším príbehom sa vrátil už svojim ďalším projektom, rafinovaným thrillerom z pera Ehrena Krugera (Vreskot 3) Miluj blížneho svojho. S Joan Cusackovou sa nasťahoval do susedstva Jeffa Bridgesa, do pokojnej štvrte Arlington Road. Bridges začína mať podozrenie, či až podozrivo príjemní susedia Langovci nie sú teroristickou bunkou...

Nikto nie je dokonalý a i Robbins v dobrom úmysle občas prijme rolu, ktorá jeho filmografiu špatí. Alebo máte iný názor na bezradnú sci-fi Briana De Palmu Misia na Mars? V nej stelesnil Woodyho Blakea, veliteľa astronautov (jedného z nich si zahral mladý Jerry O´Connell, ešte v 80. rokoch tiež hrajúci v jednej zbožňovanej kingovčine, nostalgickom Stand By Me), letiacich na záchrannú misiu na Mars. Tu ich čaká nejedno šokujúce prekvapenie (paradoxne o pôvode života na Zemi, nie Marse). Robbins sa poučil a do ďalšieho blockbusteru, komiksovej Storyho Fantastickej štvorky, konkrétne do úlohy Dooma, už neišiel.

Nikdy si o sebe nenamýšľal falošné veci, nezaujal bulvár drogovými excesmi... a nebál sa urobiť si zo seba srandu prijatím cameo roličky. Výborným príkladom nie je ani tak mihnutie sa v streštenej komédii Mikea Myersa o Austinovi Powersovi (konkrétne druhý diel o špiónovi, ktorý ma pretiahol), ale skôr rolička televízneho hlásateľa, ktorý sa s ďalšími žurnalistickými osobnosťami  a členmi ich spravodajských tímov (až na Owena Wilsona celý spolok Frat Pack) stretne v šialenej pouličnej bitke, ktorá prerastie do kurióznej masakry v hite exota Willa Ferrella  Správar. Cudzie mu nie sú ani filmy, ktoré jeho filmografiu nešramotia, ale, na druhej strane, ani ju nevylepšujú a v ktorých ustupuje do úzadia v rámci „poskytnutia priestoru pre novú generáciu hercov“: jeho verzia Billa Gatesa v počítačovom thrilleri Elita (Ryan Phillippe), bláznivá komédia z pera Charlieho Kaufmana (Večný svit nepoškvrnenej mysli) Zlez zo stromu (Rhys Ifans), Pravda o Charliem (Mark Wahlberg). Málokedy ho zahliadnete v romantike (IQ s Meg Ryanovou a Walterom Matthauom).

Profil: Tim Robbins Profil: Tim Robbins

Nový dych chytil v 21. storočí dvojicou výborných snímok. Je zaujímavé, že v oboch si zahral po boku hercov, s ktorými sa už v minulosti stretol. So Seanom Pennom (a Kevinom Baconom) si zahral kamarátov z detstva, na staré kolená zapletených do prípadu vraždy dcéry jedného z nich. Režijné opraty držal kovboj Clint Eastwood a kritika aj diváci išli do kolien. Tajomná rieka bola sólo pre hercov a strhujúci príbeh plný prekvapení, krutých scén. S Pennom sa prvý raz T.R. stretol vo svojom režijnom počine o mŕtvom mužovi, ktorý prichádza. Za svoje výkony v Tajomnej rieke  boli obaja ocenení soškou Oscara za najlepšie mužské herecké výkony v hlavnej a podpornej (Robbins) úlohe.

Ako každý, i Robbins si potrebuje občas oddýchnuť. Jeho účinkovanie vo fantasy ladenej sci-fi Zathura, s ktorou k nám práve prilieta do kín (od toho istého spisovateľa, čo napísal Jumanji a Polárny expres) chápme ako oddychové spestrenie od psychicky náročnej práce, ktorú odviedol ťažkotonážnymi rolami zakríknutého zavalitého Dave Boyle v Tajomnej rieke a šialenca Harlana Ogilvyho v Spielbergovej Vojne svetov (prvý krát sa stretli ešte v 80. rokoch v seriáli Amazing Stories). V nej sa po rokoch stretol s Tomom Cruiseom a ich scény z pivnice („stretnutie s ufónmi“ a  „za zavretými dverami“) patria do rodu tých, ktoré slabšie povahy nerozchodia. V tomto filme sa, hoci len nepriamo, po rokoch stretol so spoluväzňom Freemanom; ten však tento krát k filmu narozprával iba úvodné slovo.

T.R. je aj režisér. Na filmoch, ktoré režíruje, často pracuje aj ako scenárista, autor pesničiek a  producent (z pozície majiteľa filmovej produkčnej firmy Havoc Inc.). Debutoval Bobom Robertsom (1992). V tom si aj zahral a o.i. tu využil svoj spevácky talent. Rovnomenného titulného hrdinu si prvý krát zahral v slávnej americkej TV show Saturday Night Live ´86. Táto satira sa stretla s priaznivým prijatím u kritiky (na Oscara nominovaná réžia). Medzi jeho ďalšie réžie patrí dráma Cradle With Rock či televízna spolu-réžia (s Jefery Levyom) Queens Supreme. Zatiaľ najväčší úspech z pozície režiséra dosiahol adaptáciou podľa skutočných udalostí napísaného románu Helen Prejeanovej Mŕtvy muž prichádza. Titulnú rolu na smrť idúceho väzňa ponúkol oscarovému búrlivákovi Seanovi Pennovi, rolu sestry, ktorá k nemu ku koncu nachádza cestu, si zahrala Robbinsova životná družka.

Tou je dodnes (od roku 1988) herečka Susan Sarandonová, od ktorej je mladší o dvanásť rokov. Spolu majú dvoch synov, Jacka Henryho a Milesa. Príbeh o mŕtvom mužovi nebol ich prvým stretnutím. K tomu došlo pri filme Bull Durham. Odvtedy sa stretli ešte niekoľko krát (Hráč, Bob Roberts, Cradle Will Rock). Dnes je Tim Robbins vyzretý, skúsený herec. Nerúti sa do každého druhého projektu a napriek vráskam, ktoré pribudli na tvári nevyčerpateľnou nádejou žijúceho Andyho, je to stále ten pohodový chlapík, ktorého majú niektorí z nás tak radi.

 

Herecká filmografia Tima Robbinsa:
2005  Zathura – Vesmírne dobrodružstvo (Zathura: A Space Adventure)
La Vida secreta de las palabras,
Vojna svetov (War of the Worlds)
2004  Správar (Anchorman: The Legend of Ron Burgundy)
2003 Code 46 
Tajomná rieka (Mystic River)
The Day My God Died  ... iba hlas
2002  Pravda o Charliem (The Truth About Charlie)
2001  Zlez zo stromu (Human Nature)
Elita (Antitrust)
Sex, dievčatá čokoľvek a.k.a Všetky moje lásky (High Fidelity)
Misia na Mars (Mission to Mars)
1999  Austin Powers: Špión, ktorý ma pretiahol (Austin Powers: The Spy Who Shagged Me)
Cradle Will Rock  .... iba hlas
Miluj blížneho svojho (Arlington Road)
1997 Niet čo stratiť / nie je čo stratiť (Nothing to Lose)
1994 I.Q. 
Prêt-à-Porter
Vykúpenie z väznice Shawshank (The Shawshank Redemption)
Záskok (The Hudsucker Proxy)
1993 Krátke strihy (Short Cuts)
1992 Bob Roberts 
Hráč (The Player)
1991  Horúčka džungle (Jungle Fever)
1990 Jakubov rebrík (Jacob's Ladder)
Twister 
Cadillac Man
1989 Erik the Viking
Kráľovná krásy (Miss Firecracker)
1988  Tapeheads 
Bull Durham 
1987 Päť rohov (Five Corners)
1986 Káčer Howard (Howard the Duck)
Top Gun "Amazing Stories" 
1985 Malice in Wonderland
The Sure Thing 
Fraternity Vacation 
1984 No Small Affair 
Toy Soldiers

Režijná filmografia Tima Robbinsa:
1999 Cradle Will Rock 
1995 Dead Man Walking 
1992 Bob Roberts 

 


autor Ivan Kučera 8.2.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Dobrodružný
Minutáż˝: 113 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK: 9.2. 2006
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.