TV TIPY 28.2. - 5.3. 2006

TV TIPY 28.2. - 5.3. 2006

článok



28.2.
utorok

21.55 Všetko o mojej matke  (Todo sobre mi madre), Fran./Špan., 1999 (Dvojka)
Jedno z vrcholných diel enfant terrible španielskej filmovej postmoderny Pedra Almodóvara je poctou všetkému ženskému a materskému. Hrdinkou filmu je Manuela, ktorej syn Esteban zomiera pri autonehode práve v deň svojich narodenín. Manuela pred synom vždy tajila totožnosť jeho otca, ktorý je transvestita, ale po jeho smrti sa rozhodne s tragédiou vyrovná tak, že otca menom Lola vyhľadá. Vydáva sa preto z Madridu do Barcelony a na ceste sa stretáva s celou galériou ženských postáv, reprezentujúcich rôzne podoby ženskosti...

22.05  Bojovník  (Musa), Južná Kórea/Čína, 2001 (Film+)
V roku 1375 sužujú Čínu spory medzi dynastiami Yuan a Ming. Bojovníci využívajú rôzne nekalé praktiky. Keď Yuanovi vojaci unesú dcéru vodcu dynastie Ming, deviati Koryo bojovníci, vracajúci sa z exilu, sú rozhodnutí zachrániť ju... 

TV Tipy 28.2. - 5.3. 2006 TV Tipy 28.2. - 5.3. 2006

1.3.
streda

21.55  Suterén  (Suterén), SR, 1983 (Dvojka)
Film zobrazuje osud človeka, ktorý pri svojej statočnej práci, bežnom úsilí po troške šťastia natrafil na nepochopenie, sebectvo, karierizmus a zbabelosť. Je výkričníkom za nerovným bojom o občiansku česť uprostred kontrastu oficiálnej a reálnej hierarchie vedeckého pracoviska. Hlavný hrdina má iba jednu voľbu. Zmieriť sa so svetom, v ktorom žije, alebo sa proti nemu vzbúriť. Osobná morálka, česť a napokon i svedomie mu káže zvoliť si tú druhú. Vytvára sa tu akési napätie medzi zmyslom života a prijatou „absurditou“, medzi realitou a túžbou. Napriek tomu jeho vzbura nie je márna. Nachádza to najdôležitejšie...

23.20  Angelin popol  (Angelas Ashes), Írsko/USA, 1999 (Markíza)
Film je adaptáciou rovnomenného autobiografického románu Francka McCourtha, v ktorom spomína na svoje neľahké detstvo, ktoré strávil v chudobnej štvrti írskeho mesta Limerick. Vydanie románu sprevádzal v USA menší škandál, pretože autorova rodina sa od neho dištancovala a spochybňovala pravdivosť spomienok McCourtha. Film samotný pomerne verne kopíruje dejovú líniu knihy, avšak miestami vyznieva chladnejšie. Dráma režiséra Alana Parkera (Evita)


2.3.
štvrtok

22.50  Krvavá nedeľa  (Bloody Sunday), GB/Írsko, 2001 (ČT2)
Na 30.1. 1972 naplánovalo írske hnutie za občianske práva mierový pochod ulicami severoírskeho mesta Londonderry. Britská vláda však preventívne pochody zakázala. Výsledkom zásahu stovky britských vojakov bolo 13 mŕtvych. Dráma režiséra Paula Greengrassa (Bournov myýtus).

01.15  Oholený klenotník  (Sweenew Todd), Írsko/USA, 1997 (Markíza)
Americký horor o stratenom klenotníkovi, vraždiacom holičovi a jeho milenke, ktorá robila široko ďaleko vyhľadávané mäsové pochúťky... Príbeh, ktorý sa odohráva v 19. storočí v Londýne, začína v okamihu, keď pán Mannheim (Peter Woodthorpe), obchodník s diamantmi, navštívi holičstvo Sweeneyho Todda (Ben Kingsley). Nikto ani netuší, že má práve vo vrecku niekoľko diamantov v celkovej  hodnote päťdesiattisíc dolárov.  Posadí sa do holičovho kresla a od toho okamihu ho už nikto neuvidí... Klenotníkových veriteľov znepokojí jeho zmiznutie natoľko, že poveria amerického gentlemana, pána Carlyla (Campbell Scott), aby Mannheima našiel. 

TV Tipy 28.2. - 5.3. 2006 TV Tipy 28.2. - 5.3. 2006

3.3.
piatok

22.00  Kukuška  (Kukuška), Rusko, 2002 (Dvojka)
Dej filmu sa odohráva na konci II. svetovej vojny kdesi uprostred tundry. Fínsky snajper Wille a kapitán červenej armády Ivan sa stretávajú sa na území nikoho, v domčeku Laponky Anni. Ivan nevie po fínsky, Wille po rusky, ani jeden z nich nevie po laponsky. Anni nevie ani po rusky ani po fínsky. Tieto komunikačné problémy, ale nielen oni, vytvárajú celý rad humorných situácií s krásnymi pointami. Rogožnikovi sa podarilo vďaka dobrému scenáru a skvelým hereckým výkonom nakrútiť vynikajúcu vojnovú tragikomédiu, odhaľujúcu absurdnosť vojny.

22.05  Šiesty zmysel  (The Sixth Sense), USA, 1999 (Markíza)
Cole Sear (Haley Joel Osment) je malý chlapec, ktorý má zvláštny dar. Dokáže vidieť a počuť duchov mŕtvych ľudí. Postupne začne s duchmi komunikovať a zistí, že každý z nich má svoj príbeh a svoj problém. Cole dúfa, že ak duchom pomôže, prestanú ho navštevovať. Jedinou jeho nádejou je detský psychiater Malcolm Crowe (Bruce Willis), ktorý strávi s Colom veľa času a snaží sa mu pomôcť. Shyamalanova vstupenka do siene slávy…

22.50  Rambo  (Rambo: First Blood), USA, 1982 (Prima)
John Rambo (Sylvester Stallone) prežil vietnamské peklo. Po skončení vojny sa nedokáže zorientovať v civilizovanom svete, putuje z mesta do mesta a navštevuje starých priateľov. Šerifovi Willovi Teasleymu však Rambo prekáža a snaží sa ho zničiť. Väzenie je len začiatok...


4.3.
sobota

21.35  Nepriateľ štátu  (Enemy of the State), USA, 1998 (Prima)
Robert Clayton Dean (Will Smith) je úspešný mladý právnik, Afroameričan. Zastupuje šéfa agentúry, ktorý sa snaží o rozšírenie právomocí sledovania vybraných osôb. To sa však nepáči kongresmanovi, ktorý je však "elegantne" odstránený priamo vládnymi agentmi. Jeho vraždu zaznamená na videokameru náhodný obdivovateľ kačíc, ktorý v zmätku dá nahrávku Robertovi do tašky s vianočnými nákupmi. Krátko po tom ho zavraždia... V okamihu sa Robert dostane sa do pozornosti Národnej bezpečnostnej služby. Má to, čo oni chcú - a neprestanú, kým to nedostanú… Réžia: Tony Scott (Muž v ohni, Domino)

22.00  Komitas  (Komitas), Nemecko, 1988 (Dvojka)
Mních Soghmon Soghmonian, známy ako Komitas, bol presláveným arménskym skladateľom a dirigentom, ktorý sa vďaka svojim orchestrálnym a zborovým vystúpeniam stal symbolom arménskej kultúrnej jednoty. Na sklonku 19.storočia cestoval po arménskom vidieku a zbieral ľudové piesne, aby ich zachoval v kultúrnom dedičstve. V roku 1915 sa jeho hudobná kariéranáhle skončila v dôsledku nervového zrútenia, spôsobeného vyhladením približne troch štvrtín populácie krajiny Ottomanskou ríšou. Zmorený bolesťou a vystavený krutostiam psychiatrických kliník, Komitas stratilposledné zbytky duševného zdravia a na viac ako 20 rokov sa utiahol do svojho vlastného sveta sužovaný spomienkami.

23.30  Podozrenie  (Under Suspicion), USA, 1999 (ČT1)
Ulice tropického prístavu San Juan, na ostrove Portoriko, sú zaplnené na prasknutie. Koná sa tu tradičný festival. Tí, čo sa veselia, ani netušia, že v meste došlo k dvom závažným zločinom. V oboch prípadoch sa stala obeťou neplnoletá dievčina, ktorú páchateľ pred smrťou znásilnil. Bohatý právnik Henry Hearst (Gene Hackman) sa chystá, so svojou omnoho mladšou ženou Chantal (Monica Bellucci), na dobročinný večierok, keď sa ozve telefón, ktorým ho policajný kapitán Victor Benezet (Morgan Freeman) vyzve, aby sa zastavil na policajnej stanici k doplneniu výpovede…

TV Tipy 28.2. - 5.3. 2006 TV Tipy 28.2. - 5.3. 2006

5.3.
nedeľa

22.05  Tvárou v tvár  (Face/Off), USA, 1997 (JOJ)
Agent Sean Archer (John Travolta) konečne chytí teroristu Castora Troya (Nicolas Cage). Troy nainštaloval na neznámom mieste v Los Angeles časovanú bombu, ale po boji s políciou je v kóme. Jediný spôsob ako zabrániť apokalypse, je "prevteliť" sa do Troya, a získať informácie od jeho uväzneného brata. Archer tak urobí. Troy sa však nečakane dostane z kómy a prevezme na seba Archerovu podobu. Poctivého policajta zatknú, sebavedomý zločinec robí kariéru v FBI a zaujme miesto aj v protivníkovom súkromí. Seanovi sa podarí z väzenia ujsť, ale zdá sa takmer nemožné, aby dokázal, že skutočný zločinec sa skrýva za jeho tvárou. Podarí sa mu v hre na život a na smrť zvíťaziť? Akčný film majstra bielych holubíc - režiséra Johna Wooa (M:I-2, Paycheck)

23.05  Zabudnite na Mozarta  (Zabudnite na Mozarta), ČSR/Nemecko, 1985 (Dvojka)
Pôvodný televízny film, vyrobený v koprodukcii s NSR, ktorý sa na pôdoryse kriminálneho pátrania po záhadných okolnostiach predčasnej smrti geniálneho skladateľa W. A. Mozarta, vyslovuje k závažnej problematike zmyslu umeleckej tvorby a cene života a smrti. Aj napriek tomu, že dielo dôsledne vychádza z faktografie jeho života, nechce byť životopisným filmom v tradičnom zmysle slova. Zámerom režiséra a scenáristu bolo vysloviť sa aj ku problematike vzťahu umelca a spoločnosti, keďže rebel Amadeus vyrastal z duchovných koreňov Francúzskej revolúcie a dostával sa do častých konfliktov so zástancami rigidného absolutizmu.

23.15  Intimita  (Intimacy), Fran./GB, 2002 (ČT2),
Hlavným hrdinom filmu je Jay, starnúci barman, ktorý opustil svoju manželku a deti a žije sám so svojimi depresiami v otlčenom dome na predmestí Londýna. Po čase získa zvláštnu známosť - ženu, ktorá každú stredu chodí k nemu na pár hodín (alebo minút) surového, živočíšne naliehavého sexu. Nepoznajú navzájom svoje mená, nikdy sa nerozprávajú a obom im to dokonale vyhovuje - až kým Jaya jeho samota nenahlodá natoľko, že sa rozhodne o svojej "neznámosti" niečo zistiť...

23.15  Upír z Feratu  (Upír z Feratu), ČR, 1982 (Prima)
Jeden z mála hororov socialistického filmu. Automobilka Ferat poskytne pretekárke Mime nové vozidlo a ona mu úplne podľahne. Jej priateľ Dr. Marek, však má zlú predtuchu. Čoskoro zistí, že auto poháňa nezvyčajné palivo – ľudská krv. Každý, kto sa zapletie s Feratom, skončí zle. Film režiséra Juraja Herza.


HIT TÝŽDŇA
5.3.
nedeľa

02.30  Oscar 2006  (PRO 7, HBO)
Netradičný hit týždňa, ktorý si nejeden/jedna z vás určite nenechá ujsť. Čaká nás prebdená noc spojená s odhalením jednej z najväčších dilem päťtisíc-člennej akadémie, zodpovednej za zvolenie najlepšieho filmu roka 2005. Tak ako sa rozhodnú? Vyhrá téma homosexuality, alebo štúdia nastoľujúca otázky terorizmu?

sHIT TÝŽDŇA
1.3.
streda

02.00  Deepstar 6  (Deep Star Six), USA, 1989 (JOJ)
Dvanásť odborníkov z podmorského laboratória DeepStar 6 buduje na dne oceána tajnú odpaľovaciu rampu. Keď v jaskyni pod morským dnom zobudia neznámeho tvora, ich misia sa zmení na boj o holý život! A to aj vaša, pokiaľ neprepnete, či sa radšej nebudete venovať tej nádhernej činnosti známej ako spánok.

 


autor Peter Konečný 28.2.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.