TV TIPY 3.4. - 9.4. 2006

TV TIPY 3.4. - 9.4. 2006

VOD recenzia



3.4.
pondelok

21.35  Metropolis  (Metropolis), Nemecko, 1926/2001 (ČT2)
Sci-fi? V európskom kontexte radšej spoločensko-kritická metafora v podaní vtedajšieho prominenta Fritza Langa. Film - hmota, "geometria architektúry" (slovami Lotti H. Eisnerovej) a technicky najnáročnejší film známych ateliérov UFA pred finančným krachom. Herecká kreácia Brigitte Helm (vedľa Luisy Brooks asi najvýraznejšej ženskej predstaviteľky nemeckého expresionizmu) poskytuje zložitú dvoj-úlohu v náročných podmienkach nemého filmu. Ako pre väčšinu expresionistických filmov, aj pre Metropolis je príznačné technické novátorstvo, vrátane revolučného triku s použitím veľkých zrkadiel s názvom Schuftanov proces.

21.55  Nie som blázon  (Nobody’s Fool), USA, 1994 (JOJ)
Nezodpovedný ľahtikár a egoista Sully Sullivan (Paul Newman) poberá dôchodok, pracuje u staviteľa Carla Roebucka (Bruc Willis) a ešte aj stíha flirtovať s jeho mladou manželkou Toby (Melanie Griffith). Keď sa do mesta prisťahuje jeho zabudnutý syn aj s rodinou, starý muž sa chce polepšiť a napraviť svoje hriechy, len aby ho vlastná rodina s vnúčikom prijala skôr, než bude príliš neskoro... Dráma režiséra Roberta Bentona (Kramer vs. Kramerová).

TV Tipy 3.4. - 9.4. 2006 TV Tipy 3.4. - 9.4. 2006

4.4.
utorok

22.00  Stará známa pesnička  (On Connait La Chanson), koprodukcia, 1997 (Dvojka)
Jeden z najnovších filmov legendárneho francúzskeho režiséra Alaina Resnaisa je objavným i zábavným dielom. Resnais podobne ako vo svojich starších filmoch s nadhľadom a duchaplnosťou experimentuje so žánrom muzikálu na poli umeleckého filmu a opäť s vynikajúcimi výsledkami. Jednoduchý romantický príbeh o dvoch sestrách Odile a Camille a ich milostných peripetiách je doplnený populárnymi francúzskymi pesničkami, ktoré postavy používajú na vyjadrenie svojich pocitov. Na rozdiel od klasického muzikálu sa však prechody od dialógu k piesni nerealizujú prostredníctvom fantaskných pasáží, ale postavy zanôtia iba časť pesničky, ako by to bola súčasť ich dialógu. Film získal 7 Cézarov a množstvo cien i nominácií na filmových festivaloch po celom svete.

22.00  Omen  (Sung horn), Thajsko, 2003 (Film+)
Big, Dan  Beam sú priatelia. Ani jeden z nich netuší, že v jednom okamihu sa celý ich osud razom zmení. V ich živote sa totiž objavia dve záhadné ženy, jedna staršia pani a jedna mladá žena. Buď Big, Dan alebo Beam – jeden z nich musí zomrieť. Ktorý z nich to bude a kedy sa to stane? Prečo a akú pascu na týchto mužov dve ženy prichystali? Nikto nevie odpoveď. Napätie sa neustále zvyšuje a ich strach je neodvrátiteľný.


5.4.
streda

23.15  Kritická starostlivosť  (Critical Care), USA, 1997 (ČT1)
Mladý lekár Werner Ernst (James Spader) musí riešiť rozpory medzi záujmami svojich nadriadených, zdravotnej poisťovne a vlastným svedomím. Nemocnica niekedy ovplyvňuje životy niektorých pacientov len preto, že je to pre ňu finančne výhodné. Komédia cez slzy slávneho režiséra Sidney Lumeta (Vražda v Orient Expresse).

23.20  Alžbeta  (Elizabeth), GB, 1998 (Markíza)
Oskarmi ovenčená dráma o vzostupe anglickej kráľovnej Alžbety I., ktorá sa preslávila svojou neústupčivosťou a pevnou rukou. Film zachytáva boj protestantov proti katolíkom, obdobie intríg, úkladných vrážd a popráv. Brilantným spôsobom vykresľuje históriu v časoch, kedy sa osud Anglicka ocitol na okraji hlbokej priepasti. A to v kombinácii rozprávkovej prírody a nádherných kostýmov s pochmúrnou atmosférou bitiek, stredovekých žalárov a silných dialógov. Film je dramatickým obrazom desiatich rokov Alžbetinho života, rokov, ktoré môžeme nazvať stratenou nevinnosťou, v ktorých sa budúca modla národa ťažko a za cenu najvyšších strát snažila prežiť a byť kráľovnou. Boli to roky naplnené intrigami a zradou, doba, kedy sa Alžbeta pokúšala zmieriť náboženský rozkol krajiny a hľadala spôsob, ako úspešne balansovať medzi veľmocenskými záujmami Španielska a Francúzska, kedy bola ohrozovaná zo všetkých strán. Boli to roky, kedy sa učila prijať svoj údel...

TV Tipy 3.4. - 9.4. 2006 TV Tipy 3.4. - 9.4. 2006

6.4.
štvrtok

22.55  Pavúk  (Spider), Kanada/GB, 2002 (ČT2)
Dennis Cleg (Ralph Fiennes) bol v detstve svedkom smrti svojej matky. Zločin spáchali jeho otec s milenkou. Otázka znie, či to, čo si Dennis pamätá sa naozaj stalo… Jeden z najkontroverznejších režisérov súčasnosti David Cronenberg (eXistenZ, História násilia) rozplieta pavučinu osudu bývalého chovanca psychiatrickej liečebne, ktorý po predčasnom prepustení z kliniky začne zvlášť brutálnym spôsobom vraždiť obyvateľov Londýna.

23.15  Polnočný Expres  (Midnight Express), USA/GB, 1978 (Jednotka)
Film slávneho režiséra Alana Parkera (Pink Floyd The Wall, Evita). Príbeh nakrútený podľa skutočnej udalosti. Mladý Američan Bill Hayes (Brad Davis) má smolu. Pre malé množstvo drog, ktoré u neho našli v Turecku, je odsúdený na tridsať rokov väzenia. Každodenné mučenie a ponižovanie sú niečím samozrejmým a čoskoro si uvedomí: Uteč alebo zomri. Útek sa pre neho stane jediným dôvodom, prečo ešte žije... námet a scenár: Billy Hayes a William Hoffer.


7.4.
piatok

22.00  Môj brat Tom  (My Brother Tom), GB, 2001 (Dvojka)
Krásna a citlivá stredoškoláčka Jessicca dospieva na zdanlivo pokojnom britskom predmestí. Spriatelí sa s podivínom Tomom, ktorého prenasleduje miestny gang. Spolu nájdu slobodu a čistú radosť zo života v priľahlých lesoch, kam sa utiekajú pred svetom tam vonku. Vytvoria si vlastné univerzum, v ktorom sa stanú spriaznenými dušami. Ich idylický platonický vzťah je však čoskoro narušený, keď Jessiccu tajne znásilní jej učiteľ a rodinný priateľ. Až prostredníctvom tohto bolestného zážitku pochopí, že Toma od malička zneužíva jeho vlastný otec. Silný a autenticky stvárnený príbeh je drsnou a úprimnou výpoveďou o poznačenej mladosti, čistej láske k inej bytosti, ale tiež o ľudskom pokrytectve a krutosti.

22.20  Krvavý príliv  (Crimson Tide), USA, 1995 (Prima)
Ruskí aultranacionalisti ohrozujú svetový mier. Američania preto vyhlásia najvyšší stupeň pohotovosti a pošlú do východného Pacifiku nukleárnu ponorku. Ale plavidlo stratí spojenie s pevninou a nie je jasné, či má čakať, alebo ihneď zbombardovať nepriateľa. Denzel Washington a Gene Hackman v hlavných úlohách akčnej drámy režiséra Tonyho Scotta (Muž v ohni, Domino).

23.10  Sprisahanie strelného prachu  (Gunpowder, Treason & Plot), GB, 2004 (ČT1)
Trinásť rokov žila Mária Stuartová na francúzskom dvore, kam ju matka poslala počas dlhej a krutej škótsko-anglickej vojny. Teraz sa vracia, aby zasadla na osirelý trón ako právoplatná škótska kráľovná. Prichádza plná ideálov zmieriť nezmieriteľné. Historická dráma Gilliesa MacKinnona.

01.15  X-Men  (X-Men), USA, 2000 (JOJ)
Keď v roku 1944 chlapec svojim hnevom v poľskom koncentračnom tábore zdemoloval polovicu pletiva, čudovali sa nielen dozorcovia, kam sa to vlastne dostali a s kým majú dočinenia. V neďalekej budúcnosti 21. storočia však má ľudstvo i vnukovia dozorcov pomerne jasno. Mutanti sú medzi nami. Na prvý pohľad ich nerozoznáte, ale berte na vedomie, že každý z nich má schopnosť, ktorá môže byť vražedná alebo ostatným nebezpečná. Niektorí jedinci sa narodili s unikátnou genetickou mutáciou, ktorá ich obdarila nadprirodzenými schopnosťami. Slúžia ľudstvu a chránia svet, ten im však nedôveruje a bojí sa ich. Prvá časť inteligentného akčného sci-fi režiséra Bryana Singera (Zvyčajní podozriví).

TV Tipy 3.4. - 9.4. 2006 TV Tipy 3.4. - 9.4. 2006

8.4.
sobota

20.00  Spider-Man  (Spider-Man), USA, 2002 (Markíza)
Ešte včera bol Peter Parker (Tobey Maguire) obyčajný študent s pozoruhodným nadaním na fyziku. To však bolo včera. Jediná návšteva oddelenia pre genetiku na Columbijskej univerzite a malé pohryznutie zmutovaným pavúkom ho radikálne zmenilo.  Na druhý deň ráno už nepotrebuje ani silné dioptrie, ani hodiny v posilňovni.  Okrem svalov dostal do vienka i superschopnosti pavúčieho rodu. Udrží sa na stene, môže sa hojdať na vláknach, má nadľudskú silu a predovšetkým pavúčí  zmysel, ktorý ho varuje pred každým nebezpečenstvom. A ten bude potrebovať. Šialený milionár Norman Osborn (Willem Dafoe), vlastniaci chemickú firmu OsCorp, v ktorej prebieha výskum nanotechnológií, sa totiž práve premenil na Zeleného Goblina a hodlá s pomocou ničivých zbraní ovládnuť svet... Podarená komiksová adaptácia Sama Raimiho.

21.05  Cesta do Ameriky  (Coming to America), USA, 1998 (ČT1)
Princ Akeem (Eddie Murphy) z Afriky si odmieta vziať nevestu, čo mu vybrali rodičia. Napokon mu dovolia odísť v sprievode sluhu do Ameriky a tam si nájsť budúcu nevestu. Akeem začne pracovať v pizzerii a zaľúbi sa do majiteľov dcéry Lisy (Shari Headley). Odhalia jeho totožnosť? Romantická komédia Johna Landisa (The Blues Brothers).

22.30  451 stupňov Fahrenheita  (Fahrenheit 451), GB, 1966 (Dvojka)
Science-fiction podľa predlohy Raya Bradburyho o totalitnej spoločnosti v bližšie neurčenej budúcnosti, v ktorej sú všetky knihy spálené alebo zakopané. Film je trpkou víziou televíznej spoločnosti budúcnosti, kde sa knihy stali nebezpečným symbolom samostatného myslenia vymykajúceho sa diktátu totalitárneho režimu. Hrdina príbehu Guy Montag je požiarnikom, ktorého úlohou je spaľovať knihy. Prostredníctvom bibliofilky Clarissy, do ktorej sa zamiluje, začína objavovať nádherný svet kníh a začína chápať strašnú mašinériu moci, ktorá sa skrýva za ich ničením. Stojí pred ťažkým rozhodnutím vrátiť sa k predošlej tupej nevedomosti a poslušnosti, alebo si vybrať život renegáta. Film Fracoisa Truffauta.

23.05  9 ½ týždňa  (9 ½ Weeks), USA, 1986 (JOJ)
Kto by už nepoznal erotický thriller Adriana Lyneho (Jakubov rebrík, Lolita) v hlavných úlohách s nádhernou Kim Basingerovou a Mickeyom Rourkeom. Vzájomná fascinácia či psychická a sexuálna závislosť tajomného biznismena Mickeyho Rourka a plachej blondínky Kim Basingerovej siahajú až za hranice ľudskej únosnosti.


9.4.
nedeľa

20.05  Piráti z Karibiku  (Pirates of the Caribbean: The Curse ...), USA, 2003 (Jednotka)
Sme v sedemnástom storočí. Gentlemanský Kapitán Jack Sparrow (Johnny Depp) spojí svoje sily s námorníkom Willom Turnerom (Orlando Bloom), aby zastavili vyčínanie nebezpečných pirátov, ktorí uniesli dcérou guvernéra, krásnu Elizabeth (Keira Knightley). Piráti, vedení kapitánom Blackheartom (Geoffrey Rush) však dajú naším hrdinom poriadne zabrať. Piráti nie sú tak celkom obyčajní smrteľníci. Ich duše putujú už stáročia pod starovekou kliatbou niekde medzi životom a smrťou a ich telá sa za mesačného svitu premieňajú v kostlivcov. Jack Sparrow sa zapotí, ako ešte nikdy. Megaúspešný film v produkcii hollywoodskej legendy Jerryho Bruckheimera režíroval Gore Verbinski (Kruh) ...

22.10  Madisonské mosty  (The Bridges of Madison County), USA, 1995 (Prima)
Po smrti Francescy Johnsonovej (Meryl Streep) sa jej deti dozvedia, že mala mimomanželský pomer. Najskôr ich to šokuje, ale neskôr si uvedomia pravdu: matka uprednostnila rodinu pred osudovou láskou. Románik z roku 1965 bol silnejší ako čokoľvek v jej živote. Romantická dráma režiséra a herca v hlavnej úlohe Clinta Eastwooda.

22.35  Frekvencia  (Frequency), USA, 2000 (Jednotka)
Nielen život, ale celá história sa skladá z detailov, ktoré nemôžete zmeniť, ako sa vám zapáči. Mladý policajt John Sullivan (James Caviezel) by však predsa len rád niečo zmenil. Je to už tridsať rokov, čo jeho otec zahynul pri hasení požiaru. John bol vtedy mladý chlapec, ale ešte stále nedokáže na tragédiu zabudnúť. Keď jedného večera nájde starú otcovu vysielačku, pokúsi sa zapojiť ju. O to väčšie je však jeho prekvapenie, keď sa mu na druhom konci ozve požiarnik menom Frank Sullivan (Dennis Quaid). John sa nedokáže ubrániť pocitu, že práve hovorí so svojim otcom. Môže ho tak varovať pre nešťastím, lenže následky, ktoré vznikli na celom behu udalostí sú omnoho závažnejšie, ako by si John mohol predstaviť... S kauzalitou sa pohral režisér Gregory Hoblit (Hartova vojna).

23.10  Odysseus  (Ulysses), UK/USA, 1967 (ČT2)
Adaptácia románu Odysseus írskeho spisovateľa Jamesa Joyca v podaní amerického režiséra Josepha Stricka. Joyce využil známeho antického mýtu a zaznamenal všednú púť pokrsteného írskeho žida Leopolda Blooma Dublinom v priebehu jedného dňa. Použil techniku surového záznamu (alebo prúdu vedomia), realisticky popisujúcu všedné životné úkony jednotlivých postáv a nesúvislý rok ich myšlienok. Joseph Strick sa spolu so scenáristom Fredom  Hainesom pomerne verne držali predlohy aj keď museli rozsiahle dielo nevyhnutne skrátiť. Strickov Odysseus bol odbornou kritikou hodnotený silne rozporuplne.


HIT TÝŽDŇA
6.4.
štvrtok

23.30  Spomienky na vraha  (Memories of Murder), Južná Kórea, 2003 (Film+)
Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami – sériou nevyriešených vrážd, ku ktorým došlo v rokoch 1986 – 1991 v provincii Hwa-Sung. V malom meste v okruhu dvoch kilometrov je postupne v priebehu šiestich rokov znásilnených a následne zavraždených desať žien. Medzi obeťami neexistuje žiadna súvislosť, ktorý by mohla pomôcť dolapiť vraha. Detektívi Cho, Park a Seo postupne vypočujú viac ako 3000 podozrivých a do pátracej akcie je zapojených viac ako 30 000 policajtov. Lenže chytiť a usvedčiť nevypočítateľného vraha sa nakoniec javí ako nadľudská úloha...

sHIT TÝŽDŇA
8.4.
sobota

22.15 Aljaška v plameňoch  (On Deadly Ground), USA, 1994 (Prima)
Steven Seagal je rozhodnutý bojovať za krásnu Aljašku, inú možnosť v sobotu večer nemá. Vy však určite máte, napríklad prepnúť na Dvojku, kde vás čaká zaujímavý filmový zážitok...

 


autor Peter Konečný 3.4.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.