TV TIPY 18.4. - 23.4. 2006

TV TIPY 18.4. - 23.4. 2006

VOD recenzia



18.4.
utorok

22.00  No Smoking  (No Smoking), Francúzsko, 1993 (Dvojka)
Druhý diel diptychu (Smoking/No Smoking) z dielne francúzskeho režiséra Alaina Resnaisa je adaptáciou dvoch hier anglického dramatika Alaina Ayckbourna. Každá z hier má dva možné závery, takže spolu vytvárajú 16 možných variácií príbehu. Pre film bol tento počet oklieštený iba na 12. Smoking spracúva prvé tri verzie hry a sleduje možné vyústenia udalostí po tom, čo sa jedného letného dňa rozhodne žena v domácnosti zapáliť si cigaretu. Druhý diel No Smoking zachytáva tri rôzne následky rozhodnutia tej istej ženy túto cigaretu si nezapáliť. V oboch filmoch sa dej posúva v čase o päť sekúnd, potom o päť dní, o päť týždňov, neskôr o päť rokov...

23.45  Taká zvláštna rodinka  (The Royal Tenenbaums), USA, 2001 (JOJ)
Slovenský preklad názvu tohto amerického filmu je v tomto prípade mimoriadne trefný a príbeh rodinky Tenenbaumovcov je naozaj viac než zvláštny. Royal Tenenbaum (Gene Hackman) a jeho žena Etheline (Anjelica Huston) mali tri deti - Chasa, Richieho a Margot. Chas vynikal obchodníckym talentom, Margot písala úspešné divadelné hry a Richie sa stal najmladším profesionálnym tenistom na svete. Asi je každému jasné, že nejde len tak o obyčajnú rodinu. Otec Royal je tiež mierne "chytený" a tak musel od rodiny odísť. A ako dopadli naši malí géniovia o pár rokov neskôr? Chas (Ben Stiller) žije vo svojom neútulnom luxusnom dome a čaká na neznámu katastrofu, Margot (Gwyneth Paltrowová) je nešťastná z manželstva s úspešným chemikom a Richie (Luke Wilson) sám brázdi na jachte svetové oceány. Zmena nastane až v okamihu keď sa dozvedia, že Royal sa po rokoch vracia domov, pretože umiera na rakovinu.

TV Tipy 18.4. - 23.4. 2006 TV Tipy 18.4. - 23.4. 2006

19.4.
streda

21.50  Túžba po slobode  (Chasing Freedom), USA, 2004 (Jednotka)
Históriu píšu tí odvážni. Skutočný príbeh právničky, ktorá je nútená vziať prípad, aby pomohla afganskej žene, ktorej sa podarilo uniknúť z talibanského režimu. Cesta za vytúženým azylom má však množstvo prekážok. Hrozí jej totiž, že bude poslaná naspäť do zúriaceho pekla bezprávia. Tieto dve ženy sú však odhodlané doviesť svoj boj do víťazného konca...

22.05  Posledný zostáva  (Last Man Standing), USA, 1996 (Prima)
Píše sa rok 1931 a Ameriku zasiahla prohibícia. V uliciach Jericha bojujú znepriatelené pašerácke gangy, ktoré sa snažia ovládnuť mesto. Krv a násilie je živnou pôdou pre nájomného vraha Johna Smitha (Bruce Willis), ktorý cíti, že hra na dve strany sa mu môže vyplatiť. Akčné krimi podľa príbehu Akiru Kurosawi nakrútil Walter Hill (The Warriors).


20.4.
štvrtok

22.45  Viridiana  (Viridiana), Španielsko, 1961 (ČT2)
Škandalózny film jedného z najväčších filmových provokatérov, španielskeho režiséra Luisa Buňuela. Viridiana je mladá novicka z bohatej rodiny, ktorá chce vzdorovať hriešnosti vonkajšieho sveta konaním dobrých skutkov. Vracia sa preto domov, kde zakladá charitu pre žobrákov a tulákov. Okrem toho musí vzdorovať nástojčivým návrhom svojho chlípneho strýka. Vychádza však najavo, že dobro nemusí plodiť iba dobro, pretože chudáci, ktorým Viridiana pomáha, sa menia iba k horšiemu. Buňuel spochybňuje duchovné hodnoty a cnosť svojich hrdinov, nezaoberá sa problémom Boha, ale viery v neho a spôsobom jeho uctievania.

00.35  Blázni ako za mlada  (Still Crazy), GB, 1998 (Markíza)
Najväčším úspechom skupiny Strange Fruit bol festival Wishbeach v roku 1978. Po dvadsiatich rokoch sa hráč na klávesy Tony Costello (Stephen Rea), rozhodne vzkriesiť ich zašlú slávu a doplniť značne preriedené konto  usporiadaním koncertu. Tony pracuje ako dealer kondómov na Ibize a jeho práca potrebuje súrne zmenu. Zostáva už len presvedčiť bývalých členov kapely. Basgitarista Les Wickes (Jimmy Nail) pôsobí ako záhradník, ale tiež by sa rád vrátil do starých dobrých čias. So spevákom a hudobným skladateľom v jednej osobe Rayom Simmsom (Bill Nighy) to tiež nebude ťažké. Uvíta akúkoľvek príležitosť, keď sa bude môcť vzdialiť od svojej prehnane žiarlivej manželky, od ktorej je finančne závislý. Brian Lovell (Bruce Robinson) v skupine hrával na gitaru. Rockeri získavajú informáciu, že zomrel na predávkovanie drogami. Nakoniec sa im podarí Briana predsa nájsť živého. Napriek tomu, že si kapela nie je vôbec istá, či ich o generáciu mladšie publikum nevypíska, vydávajú sa spolu na vytúžené turné. A môže začať Wishbeach 1998...  

TV Tipy 18.4. - 23.4. 2006 TV Tipy 18.4. - 23.4. 2006

21.4.
piatok

22.00  Všetko alebo nič  (All or Nothing), GB/Francúzsko, 2002 (Dvojka)
Smutný príbeh o medziľudských vzťahoch so všetkou ich trápnosťou, malichernosťou, slabosťou, ale aj láskou, pochopením a silou. Film o živote strednej triedy na anglickom malomeste zobrazuje rodinu, z ktorej akoby vzájomné city a náklonnosť rutinou a nudou vyprchali. K diskusii o stave vecí a k prejaveniu vzájomných námietok, citov a náklonnosti ich vyprovokuje až náhla choroba syna. Film režiséra Mika Leigha sa vyznačuje realistickým vykreslením prostredia a vzťahov, zmyslom pre detail a civilnými hereckými výkonmi, ktoré ani v najvypätejších situáciách neskĺzajú do pátosu. Réžia: Mike Leigh (Dve tváre Very Drake).

22.45  U Turn  (U Turn), Francúzsko/USA, 1997 (Jednotka)
Bobby Cooper (Sean Penn) je stelesnenie absolútnej smoly. Vďaka svojej povesti hazardného hráča už prišiel o dva prsty a práve sa ženie do Las Vegas, aby vyrovnal dlh. Pretože môže prísť o ruku a možno aj o celý život. Ale jeho Ford Mustang odrazu začne dymiť a Bobby je rád, že našiel aspoň nejakého mechanika. Aj keď opravár rozhodne nepôsobí dôveryhodne, Bobbymu nezostáva nič iné, len mu zveriť svoje auto a vybrať sa do mesta s príznačným názvom Superior. Je to diera uprostred Arizony, kde zapadnúť nie je žiadnym umením. Bobby tu nemá veľmi čo pohľadávať, pokým sa nezjaví Grace (Jennifer Lopez). Táto "tona" sexappealu ho volá k sebe vešať záclony. Bobby ale nemá ani páru o tom, že Grace je ženatá za žiarlivého McKennu (Nick Nolte), ktorý príde domov v tej najnevhodnejšej chvíli. O malú chvíľu Bobb nebude mať ani auto a ani peniaze na splatenie dlhu. Lákavá ponuka od Grace prichádza ako na zavolanie, ale Bobby v skutočnosti nikdy nemal na ženy šťastie... Krimi thriller Olivera Stonea (JFK, Nixon).


22.4.
sobota

17.10  Kto seje vietor  (Inherit the Wind), USA, 1960 (ČT2)
Mladý stredoškolský profesor Bertram Cates (Dick York) chce svojich študentov zoznámiť s učením, podľa ktorého sa človek vyvinul z opice. V tej chvíly však do triedy vstúpi niekoľko ctihodných občanov, ktorí Catesa odvedú do väzby. Prečo? Teória Charlesa Darwina totiž odporuje zákonu. Je rok 1925 a pobožné južné mestečko Hillsboro sa chce stať posednou baštou, ktorá bude brániť teóriu o tom, že človeka stvoril Boh presne tak, ako je to písané v Biblii. Vynikajúci film režiséra a producenta Stanleyho Kramera.

16.25  Keď príde kocúr  (Až přijde kocour), ČR, 1963 (Dvojka)
Do mesta prichádza kúzelník a privádza so sebou krásnu asistentku Dianu s okuliarnatým kocúrom Mourkom. Večer sa koná predstavenie parodujúce život v mestečku. Na konci zloží Diana Mourkovi okuliare a každý z obyvateľov sa vyfarbí podľa svojej povahy. Dráma režiséra Vojtěcha Jasného ocenená zvláštnou cenou poroty na XVI. MFF v Cannes. V hlavných úlohách sa predstavia Vlastimil Brodský, Jan Werich, Emília Vášáryová.

22.00  Posledné pokušenie Krista  (The Last Temptation...), USA, 1988 (Dvojka)
Adaptácia kontroverzného románu gréckeho spisovateľa Nikosa Kazantzakisa spracúva alternatívny príbeh Ježiša Krista. Ježiš Nazaretský je jednoduchý tesár, ktorého neprestávajú prenasledovať vnútorné hlasy. Film sleduje prerod človeka Ježiša na Boha Krista, opisuje jeho vnútorné pochybnosti, vzťah k učeníkom a k Márii Magdaléne, jeho utrpenie, ale najmä pokušenie najsilnejšie zo všetkých - pokušenie žiť životom obyčajného človeka. Príbeh Posledného pokušenia sa v niekoľkých bodoch zásadne rozchádza s evanjeliami a prezentuje Ježiša ako človeka plného pochybností a strachu. Až ich prekonaním a odolaním pokušeniu sa stáva Bohom. Práve kvôli zobrazeniu Ježiša ako obyčajného človeka vzbudil film Martina Scorseseho  značný rozruch a odmietnutie katolíckou cirkvou, v niektorých krajinách bol dokonca zakázaný.

22.40  Anjel smrti  (Fallen), USA, 1998 (Jednotka)
Príbeh nekompromisného muža, ktorý trpezlivo čelí nástrahám odvekého zla. Detektív John Hobbes (Denzel Washington), sa zaoberá vraždami. A masového vraha sa pokúša nájsť na rušnom chodníku. Potom ho však zaregistruje. Je to malá žena v stredných rokoch. Alebo ten nenápadne vyzerajúci muž vedľa nej. Alebo ten za ňou? Nie, je to niekto celkom iný. Sú to všetci a vlastne žiadny z nich. Hobbes zisťuje, že prenasleduje nezničiteľného nepriateľa... Mysteriózny thriller režiséra Gregory Hoblita (Frekvencia, Hartova vojna).

TV Tipy 18.4. - 23.4. 2006 TV Tipy 18.4. - 23.4. 2006

23.4.
nedeľa

20.00  Obete a vrahovia  (Oběti a vrazi), ČR, 2000 (ČT1)
Príbeh vzdialene inšpirovaný skutočnými udalosťami o vzťahu dvoch súrodencov, Jany a Miroslava a ich márnom boji proti vzájomnej osudovej láske. Ako malé deti ich na život a na smrť spojilo tajomstvo smrti ich nevlastného otca. Film Andrei Sedláčkovej v hlavných úlohách s Karlom Rodenom, Ivanou Chýlkovou a Monikou Hilmerovou.

20.05  Krvavá voľba  (Rules of Engagement), koprodukcia, 2000 (Jednotka)
Skutočný hrdina nikdy nezostane sám. A to platí aj o plukovníkovi Childersovi (Samuel L. Jackson). Po útoku na americkú ambasádu v Jemene je ozbrojená obrana jedinou šancou, ako ubrániť rezidenciu. Veľvyslancova rodina už je evakuovaná, ale po útoku sú zabití traja vojaci. Childers nariaďuje ozbrojenú obranu, ktorá rezultuje v smrť 83 jemenských civilistov. Childersovo rozhodnutie je odsúdené a on sám je postavený pred súd. Plukovník si na soju obhajobu vyberá svojho dlhoročného priateľa a vietnamnského veterána plukovníka Hodgesa (Tommy Lee Jones), ktorý však o svojich kvalitách pri jeho cynizme významne pochybuje. Childers však na svojom rozhodnutí trvá. Súdny spor je predo dvermi a Hodges vie, že sa musí pokúsiť o nemožné. Naviac, konečne má šancu oplatiť svojmu priateľovi jeho dávnu službu z Vietnamu. Childers totiž Hodgesovi zachránil život...

21.50  Ronin  (Ronin), GB/USA, 1998 (JOJ)
V Paríži sa stretne skupina bývalých agentov. Američan Sam (Robert De Niro) je stratég, Nemec Gregor (Stellan Skarsgard), ktorý pracoval pre KGB, je expert na elektroniku. Angličan Spence (Sean Bean) je machrom na zbrane, Američan Larry (Skipp Sudduth) je skvelý šofér. Koordinátorom je Francúz Vincent (Jean Reno). Na režisérskej stoličke sedel John Frankenheimer (Ostrov doktora Moreaua).

23.00  Princezná a bojovník  (Der Krieger und die Kaiserin), Nem., 2000 (ČT2)
Film Toma Tykwera, režiséra kultovej snímky Lola beží o život, opäť v hlavnej úlohe s populárnou nemeckou herečkou Frankou Potente. Podobne ako vo svojich predošlých filmoch, aj v tomto diele sa Tykwer sústredí na hru osudu a náhody ako hýbateľa ľudského života i filmového príbehu. Jeho hrdinkou je mladá ošetrovateľka psychiatrickej liečebne, ktorá vďaka vlastnému zložitému duchovnému svetu dokáže svojich pacientov absolútne pochopiť.


HIT TÝŽDŇA
20.4.
štvrtok

22.15  Big Lebowski  (The Big Lebowski), USA/GB, 1998 (Markíza)
Jeff "Dude" Lebowski (Jeff Bridges) je najlenivejším mužom okresu Los Angeles. Miluje bowling, koktaily Biely medveď, marihuanu a svoj koberec. Spokojne trávi dni povaľovaním, až kým mu dvaja gangstri tento koberec nezničia. Pomýlia si totiž Dudea s jeho milionárskym menovcom a vymáhajú od neho dlhy márnotratnej milionárovej manželky. Keď sa rozhnevaný Dude vydá do domu veľkého Lebowskeho hľadať zadosťučinenie a náhradu za zničený koberec, začína sa príbeh vtipne varírujúci príbehy z detektívok a film noir. Dude sa má stať prostredníkom medzi milionárom a vydieračmi, ktorí uniesli jeho ženu. Všetko sa však skomplikuje keď sa povaľačský antihrdina rozhodne spolu so svojimi kamarátmi - katolíckym Poliakom sláviacim židovské sviatky Waltrom a prihlúplym Donnym - obom stranám vyfúknuť spod nosa milión dolárov. Zapletie sa do situácií, kedy ho pornoproducent sfetuje, feministická akčná umelkyňa využije ako darcu spermie a dokonca sa ocitne vo vani s fretkou. Pseudochandlerovská kriminálna zápletka filmu je pôdorysom, na ktorom bratia Coenovci (Fargo, Muž, ktorý tam nebol) postavili košaté rozprávanie plné bizarných postáv a absurdných situácií okorenených typickým coenovským humorom. Big Lebowski je holdom ležérnemu spôsobu života a oslavou moderného Everymana Dudea. Zároveň je spleťou viacerých žánrov, ktoré s chuťou a fantáziou paroduje.


sHIT TÝŽDŇA
20.4.
štvrtok

23.25  Pes zabijak  (Atomic Dog), USA, 1997 (Prima)
„All fans of bad movies” majte sa na pozore! Jadrová elektráreň totiž stvorila monštrum...


 


autor Peter Konečný 17.4.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.