TV TIPY 25.4. - 30.4. 2006

TV TIPY 25.4. - 30.4. 2006

VOD recenzia



25.4.
utorok

16.00  Sibírsky barbier  (Sibirskiy tsiryulnik), koprodukcia, 1998 (ČT2)
Príbeh s atmosférou evokujúcou staré časy sa odohráva v Rusku v rokoch 1885 až 1905. Starnúca Američanka v nej odhaľuje svojmu synovi totožnosť jeho pravého otca. Spomína si na udalosti, ktoré sa stali od chvíle, keď vo vlaku do Moskvy stretla mladého ruského kadeta a prežila s ním jednu noc plnú vášne.

22.00  Hirošima, moja láska  (Hiroshima mon amour), Fran./Jap., 1959 (Dvojka)
Režisér Alain Resnais nakrútil film podľa scenára spisovateľky Marguerite Durasovej. Jeho ústrednou témou je osobná aj historická pamäť a zabúdanie. Francúzska herečka prichádza roku 1959 do Hirošimy nakrútiť film o mieri. Spoznáva tu Japonca, ktorý jej pripomína jej prvú lásku, nemeckého vojaka z 2. svetovej vojny. V tomto rafinovane vyrozprávanom filme, ktorého ťažisko leží v atmosfére a pocite, sa prelína minulosť s prítomnosťou a ich priesečníkom je ľudské vedomie, reflektujúce všetko okolo seba. 2. svetová vojna, atómový útok na Hirošimu a Nagasaki ako aj život moderného Japonska sa zlievajú do časopriestoru, v ktorom sa stretáva jeden muž a jedna žena, rozdelení kultúrou a spojení vášňou.

TV Tipy 25.4. - 30.4. 2006 TV Tipy 25.4. - 30.4. 2006

26.4.
streda

23.10  Sexi beštia  (Sexy Beast), GB, 2000 (ČT1)
Otvárať bankové trezory po celom Anglicku bolo pre Gala kedysi rovnako ľahké ako lúskať oriešky - až na jeden prípad, ktorý ho stál 9 rokov života za mrežami. A tak ked už mal všetkého dosť, zobral manželku a peniaze a kúpil si na španielskej Riviére slušnú vilku. Tu si nažívali spolu s priateľmi Aitchom a Jackie v božom pokoji a sladkom ničnerobení, až kým sa im jedného dňa neohlásil Don Logan, bývalý parťák, s ponukou na superextrahyperlukratívny džob...

23.50  Drahšia než rubíny  (A Price above Rubies), GB/Fr./USA, 1998 (Markíza)
Sonia Horowitzová (Reneé Zellwegerová) sa vydá do ortodoxnej židovskej rodiny, prísne dodržiavajúcej všetky rituály. Spočiatku obdivuje svojho manžela Mendela (Glenn Fitzgerald) pre jeho morálnu čistotu a bezúhonnosť. Je ochotná podstúpiť čokoľvek, i akceptovanie pre ňu niekedy nezmyselných pravidiel, len aby ich vzťah fungoval. Ale jej obeť nestačí. Sonia veľmi skoro pochopí, že ich životu niečo chýba. Mendel,  riadiaci sa neustálymi zásadami,  nie je schopný naplniť očakávania emotívnej a vášnivej ženy.  Cez deň pracuje ako učiteľ v židovskej škole, po nociach sa vzdeláva a neustále modlí. Narodenie syna na situácii nič nemení, skôr naopak.


27.4.
štvrtok

22.45  Ten chlapec bude nakrúcať  (The Kid Stays In the Picture), USA, 2002 (ČT2)
Neobyčajný filmový dokument zachytáva príbeh hollywoodskeho producenta a bývalého šéfa štúdia Paramount – Roberta Evansa. Fešný mladík začínal ako obyčajný obchodník s odevmi. Do sveta filmu vstúpil v roku 1956. V jednom hotelovom bazéne si ho všimla herečka Norma Shearer a ponúkla mu filmovú úlohu. Evans sa však na plátne sklamal a uchytil sa viac ako producent. Paramountu šéfoval v rokoch 1966-1974.

23.00  Milujte svojho zabijaka  (Confessions of a Dangerous Mind), USA, 2002 (Markíza)
Píše sa začiatok šesťdesiatych rokov 20. storočia. Energický mladík Charles H. Barris (Sam Rockwell), ktorý vidí svoju budúcnosť v práci pre vznikajúce televízne médium, sa jedného dňa zoznámi s čudným mužom. Dajú sa nezáväzne do reči, z ktorej po niekoľkých drinkoch pre Barrisa  vyplynie finančne zaujímavá ponuka pracovať pre vládu Spojených Štátov. Presne povedané, ponuka stať sa agentom Americkej tajnej služby – Central Intelligence Service. Vábivý svet plný dobrodružstiev a štedro hradených ciest do zahraničia znie Barrisovi zaujímavo, a tak súhlasí. Film je režijným debutom hereckej hviezdy Georgea Clooneyho, producentom je nemenej slávny Steven Soderbergh (Traffic, Erin Brokovich).

TV Tipy 25.4. - 30.4. 2006 TV Tipy 25.4. - 30.4. 2006

28.4.
piatok

22.00  Zúčtovanie  (The Reckoning), GB/Španielsko, 2003 (Dvojka)
Dej filmu je zasadený do Anglicka 14. storočia. Kňaz sužovaný fyzickými hriechmi hľadá vykúpenie a odpustenie na úteku z farnosti. Tak sa stretáva so skupinou potulných hercov. S nimi prichádza do mestečka, kde sa práve chystá upálenie mladej ženy za údajné bosoráctvo a vraždu. Táto udalosť na hercov zapôsobí tak silno, že sa rozhodnú namiesto pripravovanej biblickej hry zinscenovať zločin, ktorý mala žena spáchať. Počas predstavenia vychádza najavo, že obyvatelia mesta vedia, že žena nie je vinná a kňaz sa aktívne zaslúži o jej záchranu. Tak nachádza vykúpenie vlastných hriechov. Film je pôsobivou evokáciou éry stredoveku a zároveň i napínavým thrillerom o duši hľadajúcej odpustenie.

22.40  Ľud verzus Larry Flynt  (People vs. Larry Flynt), USA, 1996 (Jednotka)
V roku 1996 nakrútil Miloš Forman svoj najkontroverznejší film - životopis známeho pornomagnáta Larryho Flynta. Ako vyplýva z názvu snímky, hlavnou osou príbehu je séria súdnych procesov, v ktorých sa Flynt (Woody Harrelson) snaží o dôsledné uplatnenie slobody slova, ktoré zaručuje prvý dodatok americkej ústavy. Formanovi sa podarilo vytvoriť pôsobivý portrét grobianskeho, arogantného podnikateľa, ktorý zámerne provokuje pokryteckú spoločnosť. Film získal okrem dvoch nominácii na Oscara aj Zlatého medveďa a Zlatý glóbus.


29.4.
sobota

15.50  Blízke stretnutie tretieho druhu  (CE3K), USA, 132 (Jednotka)
Všetko nasvedčuje tomu, že vo vesmíre zďaleka nie sme jediná inteligencia. Masterpiece Stevena Spielberga, ktorého základy položil už vo svojom študentskom filme z roku 1965. Snímka analyzuje zložitú sieť indícií, ktoré vedú k jednoduchému výsledku: nielenže nie sme na svete sami, ale čoskoro sa staneme svedkami stretnutia tretieho druhu, teda v "ufologickej" terminológii, stretnutia tvárou v tvár mimozemskej civilizácii. Fantastické scény s prepracovanými efektmi a posolstvom. Film získal deväť oscarových nominácii.

21.50  Odtiaľto až na večnosť  (From Here to Eternity), USA, 1953 (Dvojka)
Adaptácia románu Jamesa Jonesa sa odohráva roku 1941 na americkej vojenskej základni na Hawaii. Sem prichádza vojak Robert Prewitt tesne pred útokom na Pearl Harbour. Jeho nový kapitán Dana Holmes sa dozvedel o Prewittových boxerských schopnostiach a bezpodmienečne chce, aby boxoval za jeho tím. Prewitt však už s boxom prestal a ponuku odmieta, čím stratí kapitánove sympatie. Navyše, do kapitánovej ženy, ktorá sa častokrát pokúša uniknúť z nešťastného manželstva pomocou nevery, sa zaľúbi seržant Warden. Film je portrétom vzťahov medzi vojakmi a ich ženami a partnerkami. Bol ocenený 8 Oscarmi.

TV Tipy 25.4. - 30.4. 2006 TV Tipy 25.4. - 30.4. 2006

30.4.
nedeľa

19.55  Matrix Reloaded  (Matrix Reloaded), USA, 2003 (Prima)
Pokračovanie kultovej sci-fi, ktorá redefinovala žáner akčného filmu a získala 4 Oscarov, nás opäť zavedie do temného sveta budúcnosti, ovládaného strojmi. Ľudstvo naďalej trpí v otroctve virtuálnej reality, z ktorého ho môže oslobodiť len veštbou predpovedaný Vyvolený. Novodobý spasiteľ Neo (Keanu Reeves) musí v druhej časti čeliť novým protivníkom - sú nimi Dvojčatá, nemilosrdní zabijaci, v skutočnosti smrtiace vírusy, ktoré sa pohybujú Matrixom a dokážu ho meniť a podriaďovať svojej vôli rovnako ako Neo. Okrem nich ide Vyvolenému po krku aj agent Smith, ktorý sa oddelil od Matrixu a teraz Nea prenasleduje na vlastnú päsť. Navyše ako vírus dokáže naklonovať sám seba, takže Neo bude v jednej z vrcholných scén filmu čeliť takmer stovke identických agentov Smithov. Medzitým sa Trinity a Morpheus snažia zachrániť tajomného Kľúčnika, ktorý dokáže otvoriť každé dvere v Matrixe a je dôležitou zbraňou ľudí v boji proti strojom. I medzi robotmi prebieha boj o nadvládu nad virtuálnou realitou, a zároveň sa snažia objaviť posledné ľudské mesto Zion, ukryté v hlbinách Zeme. Všetky udalosti vedú k veľkej vojne ľudí proti strojom, ktorá vypukne v tretej časti.

20.05  Doba ľadová  (Ice Age), USA, 2002 (Jednotka)
Sú traja. A je to tím na pohľadanie. Mamut, tiger a leňochod už majú zimy plné zuby, ale zasa nie až tak. Sú predsa na zimu zvyknutí. Veď iné ani nepoznajú. A vydávajú sa spoločne na cestu, ktorú vedci nazývajú migrácia. No a na ceste nájdu malého človeka, ešte dieťa a keďže majú dobré srdce, rozhodnú sa ho vrátiť rodičom. Je to cesta ako sa patrí: plná dobrodružstiev, ale aj starostí. „Čo vlastne budeme jesť?“, pýtajú sa, ale nakoniec sa ukazuje, že oveľa viac problémov má mamut s tým, aby mu niekto nestúpil na chobot. Tiger si pre zmenu musí vždy zachovať chladnú hlavu a leňochod, ten má problémy nájsť si stálu partnerku. To nie ako mamut... Ten je príliš tučný, aj keď sa vyhovára na to, že je to ochlpenie, a všetkým sa to len zdá...Zdá sa ale, že sa chystá nejaká veľká zmena. Len dúfajme, že to nebude zmena klimatická...


HIT TÝŽDŇA
29.4.
sobota

23.10  Léon   (Leon), USA/Francúzsko, 1994 (JOJ)
V talianskej štvrti veľkomesta New York žije osamelým životom starnúci profesionálny vrah Léon (Jean Reno). Stará sa iba o svoju rastlinu v kvetináči, pije mlieko a stýka sa iba s mafiánskym majiteľom reštaurácie Tonym (Danny Aiello), ktorý mu zaobstaráva zákazky. Jeho život sa však zmení v okamihu, keď sa zoznámi s dvanásťročnou Mathildou (Natalie Portman), ktorá žije spolu s rodinou v susednom byte. Dievča ako jediné náhodou prežije masaker svojej rodiny, ktorú vyvraždí psychopatický policajt z protidrogového oddelenia Stansfield (Gary Oldman), pretože Mathildin otec mu ukradol časť zo zásielky drog. Léon neochotne sľúbi, že sa o dievča postará, ale odmietne ju zaúčať sa zabijáckemu remeslu. Mathilda totiž chce pomstiť svojho štvorročného bračeka, ktorého jediného je jej z celej vyvraždenej rodiny ľúto. Medzi oboma čudákmi vzniká neobyčajný vzťah… Režisér Luc Besson vo svojej vrcholnej forme v akej ho už asi nikdy neuvidíme.


sHIT týždňa
29.4.
sobota

23.10  Jason X  (Jason X), USA, 2001 (Markíza)
Spomínate na legendárneho zabijaka Jasona z kutlového béčkového hororu 80. rokov Piatok trinásteho? Kto by to bol tušil, že raz skončí ako zabijak na kozmickej lodi a že si ako Superman zalieta v zemskej atmosfére? Neveríte, uveríte... bohužiaľ.

 


autor Peter Konečný 24.4.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.