TV TIPY 4.5. - 7.5. 2006

TV TIPY 4.5. - 7.5. 2006

článok



4.5.
štvrtok

20.00  Fabio Montale  (Fabio Montale), Francúzsko, 2001 (ČT1)
Novinárka Babetta, blízka priateľka Fabia Montala (Alain Delon), mapuje už niekoľko rokov činnosť marseillskej mafie. S Fabiom sa poznajú už roky a obaja veľmi dobre vedia, že sa pri takej práci zahrávajú s ohňom. Pre Montala je risk samozrejmosťou. Televízna séria režiséra José Pinheira.

22.45  Igby  (Igby Goes Down), USA, 2002 (ČT2)
Sedemnásťročný mladík s nezvyčajnou prezývkou Igby (Kieran Culkin) síce pochádza zo zámožnej rodiny, ale okrem peňazí má problém so všetkým na čo sa pozrie. Zatiaľ čo jeho o tri roky starší brat Oliver (Ryan Phillippe) exceluje na univerzite a mieri k politickým výšinám, Igbyho vyhodili prakticky zo všetkých stredných škôl na východnom pobreží USA. Matka o ňom nepovie jediné pekné slovo, otec je schizofrenik. Akýsi mužský vzor má Igby v zazobanom s slizkom krstnom otcovi… Komediálny debut režiséra/herca Burr Steersa (Roger z Pulp Fiction).

23.00  Hra snov  (For Love of the Game), USA, 1999 (Markíza)
Tridsaťsedemročný nadhadzovač Billy Chapel (Kevin Costner) je jedným z posledných hráčov starej školy. Skutočný gentleman baseballu, spoľahlivý, poctivý, skromný hráč, ktorý celých devätnásť sezón prežil v drese Detroitských Tigrov a nikdy ho ani nenapadlo odísť za lepšou ponukou. Teraz sa však ocitne na rozhodujúcej životnej križovatke.  V deň posledného zápasu sezóny sa dozvedá, že jeho klub kúpil nový majiteľ, a ten ho má v úmysle predať. Súčasne mu jeho priateľka Jane (Kelly Prestonová) oznámi, že už má dosť čakania a ustupovania baseballu, ktorý má Billy zjavne radšej ako ju, a že opúšťa nielen jeho, ale aj Spojené štáty a odlieta do Londýna, kde získala výhodnú pracovnú ponuku... Romantická dráma režiséra Sama Raimiho (Spider-Man).

23.25  Dina  (I Am Dina), koprodukcia, 2002 (Jednotka)
Už je to stopäťdesiat rokov od doby, keď sa v Nórsku začal životný príbeh dievčatka menom Dina (Maria Bonnevie). Celkom nešťastne zapríčinila smrť svojej matky a jej otec to nedokázal zniesť. Dina tak vyrástla v domácnosti služobníctva. Navyše, so svojou vinou stále bojuje. 

TV Tipy 4.5. - 7.5. 2006 TV Tipy 4.5. - 7.5. 2006

5.5.
piatok

13.20  Pieseň o sivom holubovi  (Pieseň o sivom holubovi), SR, 1961 (Dvojka)
Poviedkový film, ktorý sa odohráva v slovenských horách na konci druhej svetovej vojny. Pôsobivo prostredníctvom detských hrdinov vypovedá o hrôzach a nezmyselnosti vojny. Réžia: Stanislav Barabáš.

20.00  Štyri svadby a jeden pohreb  (Four Weddings and a Funeral), GB, 1994 (JOJ)
Hugh Grant a jeho priatelia trávia väčšinu sobôt na svadbách. Bavia sa tu nezáväznými rozhovormi, s potešením sa zúčastňujú všetkých obradov, ale sami sa do manželstva neponáhľajú. Až keď mladý muž stretne na jednej svadbe krásnu Američanku Andie MacDowellovú, tuší, že by ona mohla byť tou pravou... Britská romantická komédia Mike Newella (Harry Potter a ohnivá čaša).

23.10  Všetky rána svetla  (Tous les matins du monde), Francúzsko, 1992 (ČT1)
Dojímavá, strhujúca, oduševnená, bolestivá. Veľa ďalších prívlastkov si zaslúži geniálna hudba Sainte Colomba, francúzskeho violistu zo 17. storočia. Film rozochvieva tóny violy da gamba a ich clivý tieň cítiť v obrazoch, farbách i herectve hlavných hrdinov. Životopisná dráma Alaina Corneaua.

23.15  Choď a pozeraj sa  (Idi i smotri), ZSSR, 1985 (Dvojka)
Jedno z najpôsobivejších diel o krutosti vojny prináša apokalyptický obraz vojnových hrôz a utrpenia. Film získal Zlatú cenu a Cenu FIPRESCI na MFF Moskva 1985. Réžia: Elem Klimov.

TV Tipy 4.5. - 7.5. 2006 TV Tipy 4.5. - 7.5. 2006

6.5.
sobota

21.05  Údolie tieňov  (We Were Soldiers), USA, 2002 (ČT1)
Píše sa rok 1965 a Štáty čaká v údolí la Drang prvá veľká bitka vietnamskej vojny. Tak ako pred rokmi aj teraz pýcha doviedla americkú armádu na územie, ktorému nerozumeli. Tak ako vtedy aj teraz sa ocitli v beznádejnom obkľúčení päťnásobnej presily. Lenže teraz tomu velí Hal Moore (Mel Gibson).

21.50  Žeriavy tiahnu  (Letiat žuravli), Rusko, 1957 (Dvojka)
Tento silne protivojnový film nakrútený podľa divadelnej hry (Večne živí) Viktora Rozova, rozpráva príbeh tragickej lásky a predstavuje jeden z najvýznamnejších úspechov sovietskej kinematografie v päťdesiatych rokov. V štýle a hlavne v obsahu sa režisér dokázal plne oslobodiť od skľučujúcich vplyvov „stalinskej epochy“.  V roku 1939 sa do seba v Moskve zamilujú mladá Veronika (Taťjana Samojlovová) a Boris (Alexej Batalov). Skôr ako sa však stačia vziať, vypukne vojna a Boris sa ako hrdý a odvážny vlastenec prihlási dobrovoľne na front. O niekoľko mesiacov neskôr, pri jednom z množstva leteckých náletov je zasiahnutý dom v ktorom býva Veronika zo svojimi rodičmi, ktorí nájdu v troskách domu smrť. Borisovi rodičia vezmú Veroniku bývať k sebe domov. Pocitov zúfalstva a osamotenia sa jej snaží zbaviť Borisov brat. Veronika podľahne jeho naliehaniu a vydá sa za neho.

22.05  Rukojemník  (Hostage), USA/Nemecko, 2004 (Markíza)
Jeff Talley (Bruce Willis)  pracoval veľa rokov ako vyjednávač losangeleského tímu SWAT. Náročná, stresujúca profesia prinútila traumatizovaného policajta prijať miesto šéfa polície v idylickom mestečku Bristo Camino. Sen o kľudnej práci policajta ďaleko od veľkomesta sa pre neho však skončil vo chvíli, keď traja brutálni zločinci, prichytení pri krádeži, zoberú troch rukojemníkov. Prípad ešte skomplikuje skutočnosť, že jeden z nich je pokladníkom mafie, ktorá má dosť spôsobov na ochranu svojich tajomstiev. A tak musí Talley využiť všetky skúsenosti zo svojej bývalej praxe a pokúsiť sa o záchranu ohrozených životov. Film bol nakrútený podľa rovnomenného bestselleru Roberta Craisa.

23.00  Nadaný žiak  (Apt Pupil), USA/Francúzsko, 1998 (Film+)
Stredoškolák Todd (Brad Renfro) odhalí v starom susedovi vojnového zločinca Kurta (Ian McKellen). Kedysi bol Kurt veliteľom koncentračného táboru. Už dlhé roky sa skrýva pod falošnou identitou v jednom americkom mestečku. Todd sa rozhone, že si svoje zistenie nechá pre seba. Kurtovo rozprávanie o hrôzach vojny Todda natoľko zaujíma, že medzi nimi vzniká zvláštne puto s hroznými následkami. Skvelá dráma režiséra Bryana Singera (Obvyklí podozriví, X-Men).

23.10  Kto z koho  (The Score), USA/Nemecko, 2001 (JOJ)
Poznáte to. Každodenná džungľa vás núti byť opatrný. Postupne sa deriete hore, starostlivo zametáte stopy a za zisk si kúpite niečo pekné do bytu. Perzský koberec. Alebo magnum kaliber 9. Dvadsaťpäť rokov práce a zaslúžený dôchodok sa zdá byť skutočne v dohľadne. V tom vám však kamoš dohodí absolútny výpek. Jedna akcia a štyri milióny. Cesta do raja. Keby tu však niečo veľké nesmrdelo... Kamoš vás do toho nejak veľmi tlačí... Ten nový ksicht, čo v tom má prsty nie je celkom kóšer... A ešte aj hackerovi scvokla matka... Asi sa do toho predsa len dáte. Bude to prvý risk v živote, ale určite to víde. Len keby ste vedeli, čo vás to svrbí v chrbte... Réžia: Frank Oz (Bowfinger).

TV Tipy 4.5. - 7.5. 2006 TV Tipy 4.5. - 7.5. 2006

7.5.
nedeľa

14.00  Žandár v New Yorku  (Le Gendarme a New York), Fran., 1965 (Markíza)
Tentokrát je žandársky oddiel vedený veliteľom Gerberom vybraný, aby reprezentoval Francúzsko na medzinárodnom zjazde policajtov v New Yorku. Cruchot, ktorý je opäť stredobodom celého diania, má opäť problémy so svojou tvrdohlavou dcérou Nicole, ktorá sa rozhodne, že sa napriek jeho zákazu pozrie  do Ameriky. Sotva žandári vycestujú, Nicole im je v pätách   a dokonca sa jej  podarí  dostať sa na loď ako čierny pasažier. V Amerike prežije milostný románik s talianskym policajtom Aldom, ktorý sa tiež zúčastní zjazdu, zaspieva si v televízii, ale hlavne zažije mnoho komických situácií so svojím otcom, ktorý ju niekoľkokrát zahliadne a márne  po celý čas prenasleduje...

19.55  Matrix Revolutions  (Matrix Revolutions), USA, 2003 (Prima)
Vo fantastickom závere The Matrix Reloaded, Neo urobil ďalší krok vpred pri hľadaní pravdy vstupom do reálneho sveta – ale transformácia ho mala za následok stratu sily, voľne unášaného, vydaného napospas v zemi nikoho medzi Matrixom a the Machine World. Kým Trinity drží nočnú stráž nad Neovým otupelým letargickým telom, Morpheus bojuje s novým objavom, ako sú dôležitosť viery, vyznania, ktoré môžu byť iným systémom kontroly vynájdenej architektmi Matrixu. V The Matrix Revolutions, záverečná explozívna kapitola v trilógii Matrix predstavuje vojnu medzi človekom a strojom a dosahuje burácajúce crescendo: Zion podporovaný smelými odvážnymi civilnými dobrovoľníkmi ako Zee a Kid, zúfalo bojuje proti Sentinelovej invázii. Vystavení totálnej skaze a zničeniu, obyvatelia poslednej bašty ľudskosti bojujú nielen za svoje vlastné životy, ale za budúcnosť celého ľudského rodu.

20.00  Musíme si pomáhať  (Musíme si pomáhať), ČR, 2002 (ČT1)
Manželia Čížkovci ukryjú v tajnej komore židovského utečenca Davida. Čížek si uvedomuje problém, do ktorého priviedol svoje okolie, avšak pomoc blížnemu v núdzi považuje za samozrejmú vec. Blíži sa koniec vojny a nebezpečenstvo číha na každom kroku. Réžia: Jan Hřebejk.

20.05  Ťažko zamilovaný  (Shallow Hal), USA, 2001 (Jednotka)
lavný hrdina príbehu Hal (Jack Black) ešte ako deväťročný chlapec dáva pri smrteľnej posteli svojho otca sľub, že si bude užívať len so sexbombami a nikdy sa nezamiluje. Strih, Hal má okolo tridsiatky, sexappealom zrovna nehýri a za každú cenu sa snaží o „zbalenie" všetkých krásnych žien ktoré stretne. Je pochopiteľné, že sa mu veľmi nedarí a nutne potrebuje pomôcť. Práve vtedy sa stretne s pochybným školiteľom a hypnotizérom, ktorý mu umožní zbaviť sa povrchného vnímania konzumnej krásy a vidieť ľudí takých krásnych, aké krásne je ich vnútro. Halov život sa od oslobodzujúcej terapie úplne zmení. V meste sa zrazu objaví mnoho krásnych žien, neskutočne okúzlených Halovým šarmom. Ich krásu ale vidí len on sám a nikto iný. Jednou z tých „krások" je aj v reále veľmi obézna Rosemary, ktorú ale Hal vníma ako štíhlu Gwyneth Paltrow.

22.05  Hitler: Vzostup zla  (Hitler: The Rise of Evil), Kan./USA, 2000 (Markíza)
Životopisný príbeh mapuje životnú cestu Adolfa Hitlera (Rober Carlyle), ktorý sa smutne preslávil ako jeden z najtvrdších a najobávanejších diktátorov v dejinách ľudstva. Zachytáva ho od dôb jeho mladosti, keď sa po skončení Prvej svetovej vojny  uchádza o štúdium na maliarskej akadémii, až po jeho vymenovanie za ríšskeho kancelára. Porážka jeho zeme v ňom naštartuje nacionalistický fanatizmus, sprevádzaný antisemitizmom,  a chorobné vášne, ktoré rýchlo prerastú v celoživotnú posadnutosť. Hitler využije celonárodnú povojnovú apatiu a hospodársku krízu a postaví sa na čelo NSDAP. Pomaly, ale neúprosne sa vypracováva, rastie a silnie. O šialenstve „jeho boja“, ale aj o jeho súkromí, spolupracovníkoch i odporcoch, pojednáva prvá časť výpravného filmu, ktorého scenár je založený na dôkladne preštudovaných historických prameňoch a ktorý bol z veľkej časti nakrúcaný v Čechách...


HIT TÝŽDŇA
6.5.
sobota

22.15  Sedem  (Se7en), USA, 1995 (Prima)
Detektív poručík William Somerset (Morgan Freeman) pomaly končí svoju kariéru a jeho poslednou úlohou je zaučiť mladého a ambiciózneho detektíva Davida Millsa (Brad Pitt). Obaja sú nasadení na vyšetrovanie prípadu brutálnej vraždy, ktorý ich neodvolateľne vtiahne do pomýleného a zvráteného sveta psychicky vyšinutého, ale inteligentného a rafinovaného zločinca skrývajúceho sa za "umelecké" meno John Doe (Kevin Spacey) - presne tak sa totiž v policajnom žargóne v po anglicky hovoriacich krajinách označujú neidentifikovaní mŕtvi. Vražedný maniak neúprosne pokračuje v besnom zabíjaní ďalej - už na druhý deň sa nájde zohavené telo najlepšieho advokáta v meste, vedľa ktorého je krvou napísané slovo "chamtivosť". Zdá sa, že to nie je posledná obeť a kým polícia vraha vypátra a zastaví, bude každý zo siedmich smrteľných hriechov - obžerstvo, chamtivosť, lenivosť, smilstvo, pýcha, závisť a hnev - kruto potrestaný... Už kultový film Davida Finchera (Klub bitkárov, Úkryt).


sHIT TÝŽDŇA
6.5.
sobota

02.25  Žoldnier 2  (Mercenary II: Thick & Thin), USA, 1998 (JOJ)
Jeho život je v nebezpečenstve... váš však tiež...

 


autor Peter Konečný 2.5.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.