PROFIL: NEVE CAMPBELL

PROFIL: NEVE CAMPBELL

článok



Šarmantná Neve Adrianne Campbellová (časopis People ju v rokoch 1998 – 2000 dva krát označil za jedného z 50. najkrajších ľudí na svete), narodená 3. 10. 1973 v Ontariu (Kanada), má umenie v krvi. Jej rodičia (Marnie & Gerry Campbellovci) a ich rodičia majú bohaté skúsenosti so svetom divadla - už nejaké viedli alebo režírovali hry, prípadne učili herectvo. Neve sa nespreneverila a od detstva udržovala tradíciu v rodine – venovala sa štúdium herectva a spevu.

Ale jej najväčšou láskou bol balet. Pracovala na ňom na renomovanej škole National Balet School of Canada, na ktorú keď sa dostala, nemala ani desať. To ju síce doviedlo do spolku Canada´s National Ballet, ale štúdium bolo natoľko prísne a vyčerpávajúce, že sa odzrkadlilo na jej psychickom zdraví a musela predčasne odísť (diplomatickejšie zdroje hovoria o tom, že štúdium nedokončila kvôli viacerým zraneniam). Balet, resp. tanec, resp. pohyb ako taký, jej v nasledujúcich rokoch výrazne pomáhal a ako hovorí, pomáha jej dodnes; s energiou v krvi a schopnosťou sústrediť sa, je jej pohyb po pľaci  jednoduchší, živší a niektorí režiséri si na túto jej minulosť aspoň v jednej scéne spomenú (divadelné vystúpenie vo Vreskote 2). Úplne nezatrpkla ani na divadlo, veď už ako tínedžer bola angažovaná do hry Fantóm opery v réžii Hala Princea.

Profil: Neve Campbell Profil: Neve Campbell

Keď v roku 1978 vrieskala Laurie Strodeová doslova o život v majstrovskom kúsku Johna Carpentera Halloween, robila to tak legendárne, že počas osemdesiatych a takmer celých deväťdesiatych ju z trónu Scream Queen žiadna iná hollywoodska herečka nezosadila. A že sa o to mnohé pokúšali (Heather Langenkampová ako Nancy zo série Nočná mora na Elm Street). Jamie Lee Curtisová odolávala zubu času a fanúšikovia slasherov preukázali vernosť závideniahodnú v reálnom živote medziľudských vzťahov. Jediný obrat od konca 70. rokov dodnes nastal len raz. Iste, bola tu Jennifer Love Hewittová, Sarah Michelle Gellarová, snáď i Jessica Bielová alebo jedna netalentovaná a nevýrazná prsnatá blondína za druhou v sérii Piatok 13, ale len jedinú herečku zobrali znalci slasherov na milosť takmer jednohlasne. Zamilovali si Neve Campbellovú z trilógie Vreskot. Ale aj ju svojim záujmom prekliali. Doteraz sa N.C. snaží byť aj niekým iným, ako len stredoškoláčkou Sidney Prescottovou, tri krát (a producenti by radi aj štvrtý a piaty) čeliacou sériovým vrahom so záľubou v pozeraní hororov a pomste. Rada by plnohodnotne zažiarila i na inej pozícii, ako jen kráľovná vrieskania. Doteraz je to ale skôr boj s veternými mlynmi. A to napriek tomu, že Neve zlá herečka rozhodne nie je.

Výrazne ju preslávila televízia párikom tínedžerských seriálov. Kým z prvého, Kapely Catwalk, odišla z etických resp. osobných dôvodov („Daisy sa časom vyspala skoro s každým. Začalo to byť už ozaj deprimujúce.“), v druhom, úspešnej a obľúbenej Správnej päťke (Party of Five), vydržala do konca. Ako rebelantská Julie tu našla uplatnenie spolu s ďalšími štyrmi súrodencami (najstaršieho Charlieho si zahrala neskoršia hviezda seriálu LOST, Matthew Fox) Salingerovcami, stratiacich pri nehode oboch rodičov a nútených starať sa sami o seba. Zaujímavosťou je, že v seriáli hosťovala aj Jennifer Love Hewittová, vďaka trileru Viem, čo ste robili minulé leto (1997) na okamih pokladaná za novú nádej slasheru (a teda Campbellovej konkurentku). 

Definitívny zlom pre 166 cm vysokú Neve nastal v roku 1995. Jednak hrala smutné dievča nadviažuce kontakt so Strašidlom cantervillským (Patrick Stewart) v rovnomennej televíznej snímke, a potom jednu zo stredoškoláčok (ďalej Fairuza Balková a Rachel Trueová) zasväcujúcich do svojho magického spolku novú spolužiačku (Robin Tunneyová) a vytvoriac tak skupinu Čarodejníc. Stelesnila tu požiarom znetvorenú Bonnie a výraznú podpornú rolu dostal aj Skeet Ulrich. 

Profil: Neve Campbell Profil: Neve Campbell

Ju aj jeho preslávil už nasledujúci rok, kedy mal premiéru slasher (v horore hrala ale už v roku 1994, konkrétne v kanadskej Beštii) predčasne odpísaného Wesa Cravena a začínajúceho scenáristu Kevina Williamsona. Ich požmurkávaním na hororového fanúšika naprataný Vreskot sa stal nečakaným hitom. Neve Campbellová sa predstavuje ako titulná hrdinka - outsider Sidney, rok po brutálnej vražde svojej matky čeliaca v zaspatom mestečku Woodsboro sérii drastických útokov na seba a svojich kamarátov zo strany tajomného maskovaného vraha. Milovníci krvavých hororov boli vo vytržení a nasledovala celá spŕška krvákov, z ktorých menujme aspoň Fakultu, Halloween H20 alebo Nezvratný osud. Craven sa do Campbellovej platonicky aj mentorsky zamiloval a predstavil ju vo vynikajúcom hororovom svetle. Zbytočne nekričala a aj keď ju život tĺkol, nevzdávala sa. Bojovala. A pritom vlastne ani nemala príliš veľké prsia (jej záľuba v nosení svetrov odhalená?). Ako vraví tento hororový guru a filmový otec Freda Kruegera - „Mali ste ju chuť chrániť, ale popri tom ste vedeli, že to zvládne aj sama, lebo je fit ako ktorákoľvek iná akčná hrdinka“.

V rokoch 1995 – 1997 bola vydatá za barmana a herca Jeffa Colta. Spoznala ho ešte v Kanade, presnejšie v divadle, kde hral Fantóm opery. Colt ale nebol ochotný znášať pozíciu „pána Campbella“. A skutočne; v  tomto období to Neve ako herečka konečne odpálila. Síce vedela, čo jej hrozí, ak spadne do škatuľky Kráľovnej výkriku (a  ak občas pozerala horor, vždy si zakrývala tvár vankúšom), ale nakoniec prijala ponuku na Vreskot 2. Jednak sa na ňom po úspešnom origináli stretla rovnaká zohratá partia a jednak scenár pre ňu predstavoval výzvu. Sidney sa vracia do víru vražedných udalostí, ale tento krát je silnejšia, po predchádzajúcich zážitkoch skúsená. Nie je to už šedá myška, ale ani troska. Skôr od určitej chvíle bojovníčka ochotná do vecí radikálne zasiahnuť, len aby mala istotu, že démon sa už do jej života nevráti. Ani posttraumatický stres, obľúbená to prímes pokračovania hororov, jej nezabránil v akčnosti. Toto húževnaté dievča svoju kožu za lacno nepredá. Hoci sa všetci dušovali, že do Vreskotu 3 by išli len neradi, hlavne vďaka honorárom sa „veľmi neradi“ zmenilo na „prečo nie?“. Trilógia, odštartovaná v roku 1996, sa ukončila v roku 2000. Bratia Weinsteinovci, ktorých Dimension produkoval väčšinu slasherov toho obdobia, v sérii chceli pokračovať, ale dodnes sa tak nestalo.

Neve sa márne snažila vyskočiť z prekliatej škatuľky Kráľovnej vrieskania. Väčšinou sa snažila neprilievať olej do ohňa (erotický triler s Denise Richardsovou a Mattom Dillonom Divoké hry), ale ani výlety do romantických vôd (s Matthewom Perrym a Dylanom McDermettom v Traja do tanga) ani do vážnejších polôh (začínajúca herečka Julie Blacková v sedemdesiatych rokoch slávneho Klubu 54) jej akosi nepomáhali. Vybuchol dabing na video určeného Levieho kráľa 2 aj symbolické stretnutie s J. L. Curtisovou v 460 podozrivých.

Profil: Neve Campbell Profil: Neve Campbell

Vďačnú úlohu jej dal až renomovaný Robert Altman v Company (za čo zobrala v roku 2003 dovtedy jej najvyšší honorár, päť miliónov dolárov). Uňho stelesnila profesionálnu baletku Ry po boku Malcolma McDowella a Jamesa Franca. Na tomto svojom vysnenom projekte sa podieľala aj ako autorka námetu a producentka. Ďalej prišla u nás priamo na video uvedená Milenka. Už vábivo nahý obal naznačoval, že Neve ukáže veci, po akých jej fanúšikovia, povedzme si to na rovinu, túžia od roku ´96. A už úvodný sprchovací kút ich potešil. Neve tu stelesnila mladú, príťažlivo atraktívnu Veru, plávajúcu životom veľkomesta a zahrávajúcu si s mužmi, peniazmi a ku koncu už aj smrťou.

Príbeh o niečom uprednostní i za cenu, že jeho autori sú príliš zahľadení do seba na to, aby nakrútili ľahšie stráviteľný film. Preto sa jej filmografia v posledných rokoch uberá smerom, akým sa mainstreamové publikum nepozerá, ale, čo je horšie, vlastne ani náročnejší divák. A pritom už kvôli spolupráci so slávnymi staršími kolegami to Campbellovej za to zrejme stojí – Miranda Richardsonová (Fešák Churchill), Val Kilmer (Sprisahanie), William H. Macy (Panika)... a teraz údajne veľmi bizarný muzikál Tráva, s ktorým k nám prichádza na plátna kín.

Rozhodne netreba hádzať flintu do žita. Vyrovnaným, dospelým dojmom pôsobiaca Neve je príliš schopná, skromná a disciplinovaná na to, aby nemala nádej. Stačí sa predsa pozrieť, kam to dokopali snáď celé tucty vďaka vyvražďovačkám odštartovaným od deväťdesiateho šiesteho mladučkých hviezdičiek (v akej súvislosti a kedy posledný krát ste počuli o Rose McGowannovej, Davidovi Arquetteovi, Skeetovi Ulrichovi, Freddiem Prinzeovi juniorovi, Jamiem Kennedyovi či Jerrymu O´Connellovi?) a je jasné, že Campbellová na tom ako herečka vlastne vôbec nie je zle.

Bude ale niekedy mega hviezdou? Ťažko. Nie ani tak preto, že mega hviezda sa nestala ani z Jamie Lee Curtisovej, ale preto, že Neve: 1/ nedáva zámienky k útoku bulvárom na svoju osobu (možno ešte tak vzťahmi s Matthewom Lillardom a Johnom Cusackom, tie už ale má za sebou, zato ale má za sebou už aj zasnúbenie s britským hercom Johnom Lightom). 2/ Nejde jej o kariéru v Hollywoode. Možno by potešila, ale nie je prioritou. Prioritou je rodina, napr. rozvedení rodičia alebo traja bratia, z toho dvaja nevlastní (jeden z nich má Tourettov syndróm, pre organizáciu ktorej je Neve hovorkyňou). Ako sa občas preriekne o osobnom živote, zo všetkého najradšej aj tak po vyčerpávajúcom dni zájde za rodinou a pár priateľmi. Má rada víno.

 


autor Ivan Kučera 22.6.2006
  • Tráva (22.06.2006 3:18:23)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Muzikál/Komédia
    Minutáż˝: 109 min
    Krajina: USA Nemecko
    Rok výroby: 2005
    Homepage www

    Premiéra: 16.4. 2005
    Premiéra SK: 22.6. 2006
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.