PROFIL: DAVID MORSE

PROFIL: DAVID MORSE

článok



Nech vidíte tohto urasteného chlapa v hocičom, len čo vstúpi na scénu, ste presvedčení, že absenciou rešpektu netrpí; je rázny, charakterný, fyzicky zdatný, duševne vyspelý, povahovo kľudne vyrovnaný, chladnokrvný. Či hrá kladného hrdinu alebo sviňu, držíte mu palce. David Morse, kráľ podporných rolí, patrí k hercom, schopným predať divákom aj Zlo. V jeho podaní sa hranica medzi Zlom  a Dobrom zotiera. Scenár to nie vždy dovolí, ale občas to vyjde a výsledkom je v takom prípade napr. Skala, pre mnohých - napriek podradnému akčnému žánru - dodnes Davidov životný herecký výkon v tom zmysle, že jeho hrdinovi prisúdil vlastnosti, aké sa k nemu najviac hodia – čestnosť napriek zápornej situácii, do ktorej bola inak silná, lojálna postava vhodená.

Narodil sa 11. 10. 1953 v štáte Massachusetts. Po absolvovaní školy a  zmaturovaní sa dal dokopy s hereckým súborom Boston Repertory Theater, kde vydržal šesť rokov. Nemal pocit, že jeho herecké umenie je bezchybné – pokračoval teda štúdiom herectva u Williama Espera v New Yorku. Po tom, čo zaujal ako divadelný herec, či už na Broadway alebo na menej renomovaných doskách, založil hereckú skupinu Left Coast Repertory.

Profil: David Morse Profil: David Morse

Zo začiatku mu, okrem divadla, ponúkla istotu malá obrazovka. V televíznom seriáli St. Elsewhere, štartujúcom v roku 1982, hral doktora Jacka Morrisona a nebol jediný, kto tu zberal skúsenosti a neskôr sa stal hviezdou. V hereckom obsadení figurovali i mená Helen Huntovej či Denzela Washingtona. Morse si tu vyskúšal i réžiu (ďalej v jeho režisérskej filmografii figuruje réžia seriálu Piatok trinásteho). V prvej polovici deväťdesiatych rokov prišiel sitcom Big Wave Dave´s. Titulnú rolu vytvoril začiatkom roku 2002 po boku Georgea Dzundzu v Taxi (Hack) ako Mike Olshansky - skrachovaný bývalý policajt s nulovým súkromným životom, teraz sa živiaci ako taxikár a pomáhajúci svojim klientom. Jeho meno je spojené aj s niekoľkými televíznymi snímkami (Zemetrasenie na diaľnici 880, Smrť v priamom prenose). Televízia mu ponúkala zabezpečenie hlavne keď ešte nebol známy ako schopný herec z celovečerných príbehov. Ale dobrých desať rokov to žiadna veľká sláva nebola. Od začiatku osemdesiatych rokov do začiatku deväťdesiatych hrával v dodnes prehliadaných snímkach (vo frankensteinovskom Prototype hral cyborga po boku svojho „otca“ Christophera Plummera).

Veľké plátno sa voči nemu dlhé roky správalo chladne a za jeho prvý úspech môžeme považovať až drámu The Indian Runner režírujúceho herca Seana Penna. Ako šerif v malom meste tu vytvoril pár s Viggom Mortensenom ako svojim nepodareným, k zločineckému svetu náchylným bratom. Penn si ho vybral aj do svojho ďalšieho filmu - Križovatka smrti (The Crossing Guard). Tu sa predstavil v zápornej úlohe opilca, po boku mstiaceho sa Jacka Nicholsona. Popri tom si skúšal i nenápadnejšie úlohy, či už štatistu v akčnom trileri s Kim Basingerovou a Alecom Baldwinom Útek do Mexika, alebo otec Macaulaya Culkina, v skutočnosti mladistvého delikventa, zvádzajúceho boj so svojim bratrancom (Elijah Wood) v detskom trileri Dobrý synček.

Profil: David Morse Profil: David Morse

V roku 1995 prišlo k jeho prvému filmovému stretnutiu s adaptáciami diel prevažne hororového spisovateľa Stephena Kinga - ale Hollandova televízna adaptácia Časožrútov (The Langoliers) neobdržala veľké ovácie. Čo sa dá povedať aj o podobne nevydarenej kingovčine Prepotrebné zbytočnosti, kde podobne nezaujal Ed Harris. Práve s ním vytvoril Morse v roku 1996 (pravdaže v Skale) silný pár na zlú stranu prejdúci generál a jeho verná pravá ruka. V bombastickej réžii Michaela Baya a produkcii dua Simpson / Bruckheimer  sa Harris stáva vyvrheľom, aby vydieral vládu USA pre dobro obetí jeho mužov, ktorí padli v boji, ale vláda  ich rodiny adekvátne neodškodnila za stratu. S komandom vzbúrených žoldnierov obsadí turistickú atrakciu blízko San Francisca, niekdajšiu väznicu Alcatraz, s turistami ako rukojemníkmi a ním odcudzené zbrane hromadného ničenia naznačujú, že to myslí vážne. Napriek presnému hrdinskému herectvu Seana Conneryho a Nica Cagea to bolo práve silné Zlo, ktoré robí zo Skaly dodnes len ťažko poraziteľný akčný triler. A práve toto Zlo vlastne vôbec nie je zlé. Pohnútky generála Hummela sú pochopiteľné i pre samotných hrdinov – čo neznamená, že to ospravedlňuje prostriedky, akými sa snaží obhájiť dobrú vec. Kam by sa ale dostal bez svojho verného majora Baxtera, do poslednej chvíle mu kryjúceho chrbát? V týchto verných, ťažko skúšaných polohách to Davidovi svedčí oveľa viac, ako v pozícii nenápadného zlosyna. Napríklad minimálnym priestorom obdarovaného doktora Petersa, toho ozajstného šíriteľa vražedného víru vo vizionárskom kulte Terryho Gilliama 12 Opíc.

Po sérii menej úspešných projektoch, kde si zahral podporné úlohy (akčný Dlhý bozk na dobrú noc, záporná rola v lekárskom trileri s Hughom Grantom Smrtiaca liečba) zaujal ako zosnulý otec Jodie Fosterovej. Tá v zadumanom sci-fi Roberta Zemeckisa Kontakt putuje naprieč vesmírom za signálom mimozemskej civilizácie a k otcovi ju dodnes priväzuje silné puto prejavujúce sa v niekoľkých retrospektívach, čo môže mať dopad na veci, ktoré sa ešte len stanú. Ako dehonestujúco oproti tomu pôsobia jednorozmerné figúrky, ako bol veliteľ SWAT-u Adam Beck vo Vyjednávačovi! Scenár sa sústredil natoľko na vzťah medzi vyjednávačmi Samuelom L. Jacksonom a Kevinom Spaceym, že na ostatné postavy sa pozabudlo. Vrátane veliteľa Becka, ktorý príliš neskoro pochopí, kde sa v skutočnosti skrýva pravda. Morse sa túto postavu márne snažil predať ako nebezpečného chlapíka, ktorý si po vzore Tommyho Lee Jones iba robí svoju prácu.

Profil: David Morse Profil: David Morse

Po účasti v režijnom debute Antonia Banderasa Leto v Alabame sa karta obrátila výraznou podpornou rolou v adaptácii Kingovho bestselleru Zelená míľa. Tento druhý výlet ranka Darabonta do sveta kingovských väzníc sa dočkal podobne priaznivého ohlasu, ako ten predchádzajúci v Shawshanku. V centre diania stojí jednoduchý ale dobrosrdečný John Coffey (Michael Clark Duncan) v čase Hospodárskej krízy odsúdený na trest smrti zo znásilnenia a vraždu dvoch dievčatiek. Vo väzení sa v pokojnej trojhodinovej minutáži rozplieta nie len príbeh tohto obrovského černocha, ale i jeho posledných opatrovateľov – ľudských bacharov v čele s Tomom Hanksom. Jeho pravú ruku si nezahral nikto iný, ako Morse; v úlohe tvrdého ale spravodlivého Brutusa Howella, nájduceho si aj a väčšinou kolegov kladný vzťah k údajne beštiálnemu zabijakovi, sa našiel.

Zatiaľ posledným hercovým kontaktom s Kingovou tvorbou je rolička fotografa Bobbyho Garfielda, ktorému pohreb detskej kamarátky odštartuje spomienky na jedno príliš horúce leto, počas ktorého mal kamarátov, ktorí ho nezradili, prvý krát sa zamiloval a spoznal tajomného pána Brautigana (Anthony Hopkins). Inými slovami, režisér Scott Hicks a Srdce v Atlantíde (Hearts in Atlantis, 2001) - nie príliš dokonalý, ale beztak nedocenený nostalgický príbeh plný radosti i bolesti.

Výrazný part Davidovi ponúkol Taylor Hackford v napínavej dráme Skúška života. Ako manžel Meg Ryanovej je v Južnej Amerike unesený za cieľom výkupného. Na pomoc prichádza skúsený vyjednávač (Russell Crowe), ktorý sa ale zaplieta s klientkou. Zaujímavá dráma sa ale nakoniec preslávila predovšetkým údajnou romancou medzi Ryanovou a Croweom, ktorá prepukla v jej rozvod s Denisom Quaidom. A pritom Morse preukázal, že má i na relatívne hlavnú úlohu – ako zbedačený, ale nádej takmer nikdy nestratiaci Peter Bowman bol ozdobou snímky. Do poslednej chvíle sa drží nádeje a v krajných situáciách pre záchranu holého života koná všestranne. Teda ako aj samotný herec. Ako dôkaz jeho univerzálnosti nech slúži pohľad do jeho filmografie, kde vedľa akčného trileru Návnada s Jamiem Foxxom kraľuje i von Trierov kontroverzný muzikál s Björk ako Tanečnicou v tme.

Jedným zo zatiaľ posledných snímok Davida Morsea je mysteriózny koprodukčný triler Predvolanie do pekla (Double Vision). Tu ako agent FBI Kevin Richter prichádza do preňho neznámeho ázijského sveta, aby miestnemu policajtovi (Tony Leung) pomohol so sériou zvláštnych úmrtí. Teraz ku nám prichádza v podpornej úlohe po boku Brucea Willisa v kladne hodnotenej kriminálke Richarda Donnera 16 blokov. Od roku 1982 je takmer dva metre vysoký D.M. ženatý s herečkou Susan Wheeler Duffovou (sitcom Murphy Brownová).

 


autor Ivan Kučera 23.6.2006
  • 16 blokov (26.06.2006 5:42:22)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Dráma
    Minutáż˝: 105 min
    Krajina: USA Nemecko
    Rok výroby: 2006
    Homepage www

    Premiéra: 3.3. 2006
    Premiéra SK: 8.6. 2006
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.