TV TIPY 10.7. - 16.7. 2006

TV TIPY 10.7. - 16.7. 2006

VOD recenzia



10.7.
pondelok

21.30  Trinásť rozhovorov o tom istom  (13 Conversa ...), USA, 2001 (ČT2)
V súčasnom New Yorku sa odohrávajú štyri vzájomne nezávislé, a pritom jemne prepojené príbehy. Snímka je o nestálosti a vrtkavosti osudu a o tom, že pojem “šťastie” môže byť relatívny. To si v jednej chvíli uvedomia všetci hlavní hrdinovia.

21.45  El Condor  (El Condor), USA, 1970 (Prima)
Dvaja trestanci na úteku potrebujú získať zlato, aby si mohli kúpiť slobodu. Jedinou možnosťou je vykradnúť ostro stráženú pevnosť El Condor, v útrobách ktorej je údajne skrytý poklad. Legendy hovoria o niekoľkých miliónoch dolárov v zlate.


11.7.
utorok

21.50  8 ½  (Otto a Mezzo), Fran./Tal., 1963 (Dvojka)
Felliniho autorská kontemplácia nad sebou samým, svojou tvorbou, životom a umením. Dej filmu rámcuje pobyt režiséra Guida (Felliniho filmové alter ego Marcello Mastroianni) do kúpeľov, kde chce načerpať silu a tvorivú inšpiráciu na ďalší film. Je unavený zo slávy, úspechu, zo svojho života, priateľov, manželky i mileniek. Film získal okrem iných ocenení aj Oscara ako najlepší zahraničný film.

01.50  Tajomstvo hradu v Karpatoch  (Tajemství hradu...), ČR, 1981 (Markíza)
Gróf Teleke (Michal Dočolomanský), sprevádzaný verným sluhom Ignácom, narazí na výlete v krajine Karpatia, vo Vyšných Vlkodlakoch na stopu svojej záhadne stratenej milenky – opernej divy Salse. Je presvedčený, že jeho láska je väznená v zrúcaninách Čertovho hradu, kde ju drží barón Gorc (Miloš Kopecký), ktorý ku svojim zvráteným zločinom využíva vynálezy šialeného vedca Orfánika… Dobrodružnú komediálnu paródiu nakrútil v roku 1981 režisér Oldřich Lipský na motívy románu Julesa Verna.

TV Tipy 10.7. - 16.7. 2006 TV Tipy 10.7. - 16.7. 2006

12.7.
streda

22.35  Zabiť vtáčika  (To Kill a Mockingbird), USA, 1962 (Dvojka)
Filmová dráma vznikla podľa literárnej predlohy Lee Harpera, ocenenej roku 1960 Pulitzerovou cenou. Dej príbehu sa odohráva v tridsiatych rokoch v Alabame, rasovými predsudkami rozdelenom južanskom meste. Film režiséra Roberta Mulligana získal troch Oscarov.

01.30  M. Butterfly  (M. Butterfly), USA/GB, 1993 (Markíza)
Keď sa v roku 1988 začalo na Broadway hrať predstavenie Davida Henryho Hwanga, bol to pre divákov šok. Hlavný predstaviteľ - B.D. Wong - sa prevtelil do operného speváka z Pekingu, ktorý prezlečený za ženu unesie francúzskeho diplomata. To, čo divákov šokovalo, nebola skutočnosť, že muž uniesol muža, ale skutočnosť, že sa Wong na javisku vyzliekol úplne donaha. Režisér David Cronenberg  nevsadil pri filmovej adaptácii diela na prekvapujúce momenty, ale na herecké obsadenie.


13.7.
štvrtok

21.45  Zostaňme spolu  (Stand-by), Francúzsko, 2000 (Dvojka)
Gérard a Heléne - pár v strednom veku - sa rozhodnú začať nový život a presťahovať sa za Gérardovou atraktívnou pracovnou ponukou do Buenos Aires. Na letisku Orly však Gérard Heléne nečakane opúšťa, povie jej, že ju už nemiluje a odlieta sám. Film bol ocenený na viacerých festivaloch ako najlepší debut (Montreal, Molodist) a hlavná predstaviteľka Dominique Blanc si za svoj výkon odniesla okrem iných cien aj Cézara pre najlepšiu herečku.

22.05  Noc vo Varennes  (La Nuit de Varennes), Fran./Tal., 1982 (ČT2)
Jún, rok 1791. V dome spisovateľa a tlačiara Restlifa de la Bretonne zhabe úradník knihu amerického mysliteľa Thomasa Paina – Ľudské práva. Ten práve odchádza z Paríža a de la Bretonne sa ho snaží ešte zastihnúť, aby mu oznámil, čo sa stalo.

TV Tipy 10.7. - 16.7. 2006 TV Tipy 10.7. - 16.7. 2006

14.7.
piatok

20.10  Smaragdový les  (The Emerald Forest), GB, 1985 (Film+)
Powers Boothe (Bill Markham) je americký inžinier žijúci v Brazílii. Jeho syn je unesený jedným z domorodých kmeňov. Členovia kmeňa ho vychovávajú ako svojho vlastného. Boothe sa však nevzdáva ani po dlhej dobe a pokračuje v pátraní po synovi. Až po mnohých cestách a dobrodružstvách konečne syna nachádza. Dobrodružná dráma režiséra Johna Boormana.

23.25  Tora! Tora! Tora!  (Tora! Tora! Tora!), USA, 1970 (JOJ)
Nedajte si ujsť útok japonských bombardovacích lietadiel na americkú základňu v prístave Pearl Harbor, vyrozprávaný tak z pohľadu Američanov, ako aj Japoncov. Americký vojnový film režiséra Richarda Fleischera.


15.7.
sobota

16.45  To je ale bláznivý svet  (Its a Mad Mad Mad World), USA, 1963 (ČT2)
Po automobilovej nehode na diaľnici sa niekoľko náhodných svedkov zbehne okolo ťažko zraneného muža. Smiler Gogan im v posledných okamžikoch svojho života prezradí, že v parku Santa Rosita v Kalifornii je zakopané veľké množstvo dolárov. Nečakaný „darček“ svedkom poriadne zamotá hlavu. Americký oscarový film režiséra Stanley Kramera

22.15  Rambo  (Rambo: First Blood), USA, 1982 (JOJ)
Sylvester Stallone ako vietnamský veterán John Rambo sa nenechá ponižovať americkou políciou, naopak, arogantný šerif v ňom prebudí inštinkty bojovníka elitných Zelených baretov a v Oregone sa rozpúta peklo. Proti takému profesionálovi nemá vidiecka polícia ani Národná garda žiadnu šancu.

23.05  Taking Off  (Taking Off), USA, 1971 (Dvojka)
Prvý film Miloša Formana nakrútený v americkej emigrácii je inšpirovaný pesničkou slávnych Beatles "She s leaving home". Táto generačná výpoveď o tragickom neporozumení medzi deťmi kvetov a ich rodičmi rozpráva príbeh Larryho a Lyne Tyneových, ktorých dospievajúca dcéra Jeannie utiekla kvôli opakovaným nezhodám z domu. Hoci film bol ocenený Veľkou cenou poroty na MFF Cannes, v USA sa stretol s komerčným neúspechom a uznania sa mu dostalo až po rokoch.

02.35  Strach a hnus v Las Vegas  (Fear and Loathing ...), USA, 1998 (Markíza)
Amerika v roku 1971 je celkom inou zemou, akou bola pred pár rokmi. Bola plná naivnej nádeje, že svet pôjde zmeniť úprimnou láskou, rockom a drogami, fantasticky rozširujúcimi obzory. Zistiť, čo je zlé, bolo ešte nedávno také jednoduché. Teraz všade vládne neistota, sklamanie, zloba a šialenstvo. Ale novinár Raoul Duke (Johnny Depp) si toto poznanie veľmi neberie k srdcu. Ako vždy lieta v drogách, možno iba viac ako obvykle…

TV Tipy 10.7. - 16.7. 2006 TV Tipy 10.7. - 16.7. 2006

16.7.
nedeľa

17.40  Spustite tu revolúciu bezo mňa  (Start the Rev...), USA, 1970 (ČT2)
Americká bláznivá komédia Buda Yorkina nás zavedie priamo do pohnutých udalostí francúzskej histórie. Čo viac, ukáže divákom, ako vlastne naozaj začala slávna francúzska revolúcia a čo bolo jej príčinou. Na začiatku stál jeden popletený vystresovaný doktor v zájazdnom hostinci, ktorý musel zvládnuť naraz dva predčasné pôrody jednovaječných dvojčiat...

22.05  Tanec s vlkmi  (Dances with Wolves), USA, 1990 (Markíza)
Poručík John Dunbar (Kevin Costner) sa stáva hrdinom, keď sa vydá do frontovej línie priamo k nepriateľovi. Po vyliečení zranenej nohy sa Dunbar hlási do posádky na hraniciach a veliteľ ho pošle do najvzdialenejšej oblasti Fort Sedgewick na západnej hranici. On je však jej jediným obyvateľom, takže nie div, že sa spriatelí s osamelým vlkom a pokúša sa nadviazať kontakt s neďaleko žijúcim kmeňom Siuxov.

22.55  Slepý Geronimo a jeho brat  (Slepý Geronimo ...), SR, 1993 (Dvojka)
Videofilm o ťažko skúšanej bratskej láske, nakrútený podľa novely A.Schnitzlera. V hlavných úlohách Peter Mankovecký, Vlado Hajdu, Matej Landl, Karol Spišák...

00.20  Červená koža  (Skins), USA, 2002 (ČT2)
Do indiánskej rezervácie Pine Ridge nás privádza príbeh dvoch charakterom sa odlišujúcich bratov. Mladší Rudy pracuje ako policajt a doslova každý deň sa stretáva s biedou a živorením svojich súkmeňovcov. Nezamestnanosť, alkoholizmus a domáce násilie sa stalo pre miestnych obyvateľov niečím úplne normálnym.


HIT TÝŽDŇA
12.7.
streda

20.00  Tri farby: Modrá  (Trois couleurs: Blue), Fran./Poľsko, 1992 (ČT2)
Prvý film voľnej trilógie, inšpirovanej farbami francúzskej trikolóry a revolučným heslom Sloboda, Rovnosť, Bratstvo – ide pritom (podobne ako v prípade Dekalógu) len o nezávislú motiváciu, v ktorej netreba vyhľadávať hlbšie záväzné významy. Kieslowski vychádza z tradičnej symboliky farieb a spája tri celkom odlišné príbehy jednotlivých filmov len drobnými previazanosťami (vo všetkých sa napr. objavuje stará žena či muž, prácne odhadzujúci fľašu do kontajnera). Film Modrá sa v príbehu ženy, ktorá na strašnú traumu z tragickej smrti manžela – známeho skladateľa a malej dcérky pri autonehode sebazáchovne reaguje odmietnutím všetkého, čo dosiaľ tvorilo jej život, zamýšľa nad možnosťami človeka odlúčiť sa od všetkého vrátane vlastnej minulosti. Tragédiou paralyzovaná Julie sa rozhodne začať nový život s vytesnením minulosti, bez toho, aby sa citovo viazala k akýmkoľvek hodnotám. Postupne sa oslobodzuje od mučivej rany a nachádza novú vôľu žiť. Pocitové stavy hrdinky sú analyzované v troch dejstvách, záverečná apoteóza lásky a života je vyjadrená zhudobneným úryvkom z Epištoly sv. Pavla Korinťanom a snímkom ešte nenarodeného dieťaťa. Nereligiózny film je predchnutý vierou v zušľachťujúcu moc umenia a lásky k blížnemu. Kieslowski potvrdzuje schopnosti nájsť konkrétny ekvivalent na vyjadrenie abstraktných myšlienok a pocitov absurdity. Vo formálne perfekcionistickom diele obdivuhodne pracuje s nájazdmi na detaily predmetov, s opakovaním automatických giest, so zvukovou stopou, a najmä s tonalitou modrej farby (od zamatovo temnej po priezračne azúrovú), s nepopierateľným vzťahom k metafyzickým polohám príbehu. Poetikou a štýlom pripomína Modrá predchádzajúci Dvojaký život Veroniky, nemá však jeho existenciálnu naliehavosť ani jeho prepracovanú stavbu. Dejovo poddimenzovaná snímka je umocnená Preissnerovou pateticky osudovou hudbou, J. Binocheová dodáva postave Julie patričnú tajuplnosť, zdanlivú „tvrdosť“ a image modernej ženy. Vonkajškovou „elegantnosťou“ sa film líši od režisérovej tvorby z „poľského“ obdobia; presviedča štýlovou čistotou a brilantným filmovým videním.


sHIT TÝŽDŇA
14.7.
piatok

23.50  Čeľuste: Odplata  (Jaws: The Revenge), USA, 1987 (Markíza)
Minulý týždeň to začalo, dnes to pokračuje...

 


autor Peter Konečný 10.7.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.