TV TIPY 25.9. - 1.10. 2006

TV TIPY 25.9. - 1.10. 2006

VOD recenzia



25.9.
Pondelok

19.55  Krotká  SR, 1967 (Dvojka)
Režisér Stanislav Barabáš (1924), jeden z prvých študentov pražskej FAMU, zaujíma osobité miesto v slovenskej kinematografii. Jeho význam spočíva najmä v hľadaní možností autorskej výpovede a v snahe konfrontovať domácu tvorbu s trendmi európskej kinematografie. Pre televíziu nakrútil svoje formálne prelomové dielo – adaptáciu Dostojevského novely Krotká (1968) - psychologickú drámu nerovného manželstva starého majiteľa záložne a mladej dievčiny.

21.25  Všetko najlepšie k narodeninám  (Boldog Szü...), Maď., 2002 (ČT2)
Zakríknutý, nenápadný učiteľ hudobnej výchovy András žije so starostlivou matkou v Budapešti. V deň svojich 30. narodenín sa rozhodne dobehnúť všetko, čo dovtedy nestihol. A nie je to málo – chce prežiť sex s dvoma ženami, nájsť si byt a kúpiť auto.


26.9.
Utorok

22.00  Vertigo  (Vertigo), USA, 1958 (Dvojka)
Slávny thriller majstra filmového napätia Alfreda Hitchcocka rozpráva príbeh detektíva Scottieho Fergussona, ktorý po úraze trpí závraťami a panickým strachom z výšok. Pri jednom z pracovných zásahov stratil kolegu a ťažko sa zranil. Po vyliečení sa odoberá na predčasný dôchodok a nevie, čo s voľným časom. Preto vďačne príjme priateľov návrh, aby sledoval jeho psychicky labilnú ženu Madelaine, ktorá je posadnutá minulosťou. Jej manžel sa obáva, aby si nesiahla na život. Udalosti však naberajú závratný spád, keď Scottie podľahne kúzlu Madelaine...

01.25  Panna alebo orol  (American Perfect), USA, 1997 (JOJ)
Jake je policajný psychológ a práve cestuje na dovolenku do ďalekého Utahu. Je to experimentálna minca a každé dôležité i nedôležité rozhodnutie, ktoré na tejto púti urobí, bude závisieť od obyčajného hodu mincou. Padne teda panna, alebo orol?

TV Tipy 25.9. - 1.10. 2006 TV Tipy 25.9. - 1.10. 2006

27.9.
Streda

22.35  Dotyk smrti  (Bringing Out the Death), USA, 1999 (JOJ)
Nicholas Cage ako newyorský zdravotník prežíva v sanitke rušný víkend plný stresu, krvi, utrpenia i bezmocnosti. Aj vďaka duchom mŕtvych ľudí, ktorých sa mu nepodarilo zachrániť, začína pochybovať o svojom zdravom rozume a zmysle vlastného života. Snímka na pomedzí žánru drsnej čiernej komédie s prvkami psychologickej drámy a s prekvapujúcimi surrealistickými víziami je temnou a drsnou víziou New Yorku, ako ju vidí jeden z najvýznamnejších amerických režisérov Martin Scorsese, ktorý sa po rokoch opäť vrátil k svojmu dávnemu scenáristovi Paulovi Schraderovi. Snímka má početné zhodné momenty s legendárnym Scorseseho Taxikárom z roku 1976.

23.40  Komisár Montalbano  (Comissario Montalbano), Taliansko, 2002 (ČT1)
Kto by chcel zabiť slepca? Úbohého, opusteného starca, strániaceho sa ľudí, čo žije so psom z chudobnej penzie? S najväčšou pravdepodobnosťou si asi zle nadávkoval tabletky na spanie a jeho slabé srdce to nevydržalo. Montalbanovi sa však niečo nezdá...


28.9.
Štvrtok

22.05  Mechanický pomaranč  (A Clockwork Orange), GB, 1971 (ČT2)
Alex de Large (Malcolm McDowell), vodca štvorčlennej partie výtržníkov, žije len pre tri základné veci: násilie, sex a Beethovena. Chodia v klobúkoch a bielych kostýmoch s veľkými suspenzormi. Navštevujú mliečny bar a pijú tamojšiu špecialitu – drogami obohatené „moloko“, ktoré ich zakaždým vybudí k poriadnej dávke ultranásilia. Jedného dňa sa však povestné ucho odtrhne a Alex skončí vo väzení. Je z neho jediná cesta – stať sa pokusným králikom... Filozofická dráma nakrútená podľa novely Anthony Burgessa pána režiséra Stanleyho Kubricka.

23.00  Carlitova cesta  (Carlitos Way), USA, 1993 (Jednotka)
Carlito Brigante (Al Pacino) pochádza z Portorika a práve ho prepustili z väzenia. Je rozhodnutý definitívne skoncovať so svojim predchádzajúcim spôsobom života, ale tlak okolia sa stupňuje. Je takmer nemožné uniknúť nálepke prostredia, z ktorého pochádzate a to Carlito veľmi dobre vie. Carlito sa však pevne rozhodol nepokračovať. Carlito je však stará škola, pre ktorého je priateľstvo najvyššou hodnotou a tak keď ho požiada o pomoc mafiánsky advokát Kleinfeld (Sean Penn), nemôže povedať nie. To je však jeho osudová chyba...

TV Tipy 25.9. - 1.10. 2006 TV Tipy 25.9. - 1.10. 2006

29.9.
Piatok

21.55  Jalla! Jalla!  (Jalla! Jalla!), Švédsko, 2000 (Dvojka)
Bláznivá komédia o ženbe a veciach, ktoré s ňou súvisia, z dielne švédskeho režiséra libanonského pôvodu Josefa Faresa. Film sa vo Švédsku stal diváckym hitom, na MFF Bratislava získal Cenu publika, na MFF Rotterdam bol zaradený do hlavnej súťaže. Švéd Mans a libanonský imigrant Roro sú najlepší priatelia. Pracujú ako zriadenci vo verejnom parku. Náplňou ich práce sú samé nudné veci - čistiť kačací rybník a zbierať hromady psích exkrementov. Napriek tomu si stále myslia, že sú v pohode. Dni pokojne plynú až kým Mans znenazdajky nemôže dosiahnuť erekciu a Roro je postavený pred skutočnosť, že má len týždeň na záchranu od vnúteného manželstva...

23.45  Väznica  (Animal Factory), USA, 2000 (JOJ)
Edward Furlong dostane za predaj drog desať rokov väzenia. Skúsený William Dafoe ho chráni a učí pravidlám prežitia, právnici pracujú na jeho prepustení. Musia to stihnúť skôr, ako ho väzni zabijú alebo pretvoria na rovnaké zviera. Známy herec nezávislých filmov Steve Buscemi vo svojom druhom režijnom počine takmer dokumentárnym spôsobom oboznamuje diváka so svetom, kam sa väčšina z nás pravdepodobne nikdy nedostane. Našťastie sa nesnažil nakrútiť násilne dojímavý príbeh, postavy a udalosti sú obyčajnejšie, ako je vo väzenských drámach zvykom. Predlohou k filmu bol román Buscemiho priateľa Edwarda Bunkera, ktorý si pobyt za mrežami vyskúšal na vlastnej koži. Spoločne s Buscemim nezaujato vykresľuje atmosféru väzenia – nudu, špinu, občasné násilie, nedôveru medzi väzňami, ale niekedy aj úsmevné historky a vzájomnú priateľskú výpomoc.


30.9.
Sobota

21.05  Lovci levov  (The Ghost and the Dakrness), USA, 1996 (ČT1)
Stavebný inžinier John Patterson (Val Kilmer) prijíma od cynického podnikateľa ťažkú úlohu – postaviť železničný most vo východnej Afrike. Most má byť hotový o päť mesiacov, o pol roka sa má stať Petterson otcom a chce byť dovtedy doma. Termín však ohrozujú levy. Dobrodružný thriller režiséra Stephena Hopkinsa.

22.00  Ďalších desať minút I.: Trúbka  (Ten Minutes Older), kop., 2002 (Dvojka)
Ambiciózny medzinárodný filmársky projekt spojil pätnásť režisérov svetového formátu. Každý z nich nakrútil filmovú poviedku s jednotnou a voľne poňatou témou času. Vznikli tak dva celovečerné filmy ktoré nesú názvy Trúbka a Čelo. Segment Spikea Leeho sa s režisérovým príznačným politickým radikalizmom volá We Wuz Robbed (Okradli nás) a zachytáva udalosti prehry Al Gorea v amerických prezidentských voľbách s Georgeom Bushom. Werner Herzog nakrútil dokument o prírodnom národe v amazonskej džungli, ktorý od objavenia bielymi ľuďmi čelí vymretiu na civilizačné choroby. Jim Jarmush v štýlovo čistej poviedke zachytil desaťminútovú pauzu filmovej herečky počas náročného nakrúcania. Wim Wenders zobrazil halucinácie človeka pod vplyvom LSD. Claire Denisová zachytila dialóg francúzskeho filozofa a jeho študenta, v ktorom diskutujú o probléme inakosti. Jean-Luc Godard zostrihom svojich filmov opäť potvrdil sám sebe, že je najväčším filmovým režisérom všetkých čias. Jiří Menzel vyrobil z archívne ho materiálu portrét herca Rudolfa Hrušinského od mladosti až po smrť.

22.10  Vyvolený  (Unbreakable), USA, 2000 (JOJ)
Bruce Willis ako jediný zo 132 cestujúcich prežije haváriu rýchlovlaku bez jediného škrabanca. Samuel L. Jackson, prezývaný aj ""Pán sklo"" pre extrémnu krehkosť svojich kostí, sa ho usiluje presvedčiť, že práve oni dvaja sa nachádzajú na opačných koncoch jedného spektra - podľa všeobecnej teórie rovnováhy má jeden z nich všetko, čoho sa nedostáva tomu druhému. Je to len chorá fikcia bláznivého zberateľa komiksov, alebo šokujúci dôsledok záhadných súvislostí životov oboch mužov? Réžia M. Night Shyamalan.

03.15  Kóma  (Coma), USA, 1978 (Markíza)
Doktorka Wheelová zistí, že na jednom oddelení bostonskej nemocnice pacienti až príliš často upadujú do kómy a veľmi rýchlo ich prevážajú do záhadného Jeffersonovho inštitútu. Pustí sa do pátrania na vlastnú päsť. Odhalí ilegálny obchod s ľudskými orgánmi. Thriller Michaela Crichtona.

TV Tipy 25.9. - 1.10. 2006 TV Tipy 25.9. - 1.10. 2006

1.10.
Nedeľa

21.45  Tábor tigrov  (Tigerland), USA/Nemecko, 2000 (Jednotka)
Bozz (Colin Farrell) vlastne ani celkom presne nevie, prečo bol naverbovaný do armády napriek tomu, že ju tak neznáša. Spojené štáty sa potrebujú pohnúť ďalej vo vietnamskom konflikte a tak ani výcvikové kempy pre nových vojakov nie sú žiadnou prechádzkou. Neprichádza do úvahy, že by niekto nad Bozzom zaváhal v akomkoľvek prípade. Je to skvelý vojak s vodcovskými schopnosťami, lenže na jeho budúcu kariéru dôstojníka si robí zálusk aj niekto iný. A zďaleka nie je jediným, kto by Bozza radšej videl povaľovať sa v posteli kdesi v Texase. Na to všetko si musia ešte počkať, alebo niečo preto urobiť. Pre budúcu čatu začína posledná časť výcviku. Dokonalá simulácia Vietnamu Tigerland. A pre niektorých to bude boj s ostrými nábojmi...

23.10  Dievčatá z kalendára  (Calendar Girls), UK, 2003 (Prima)
Režisér Nigel Cole (Biela vdova) zavedie divákov do dedinky Knapely, kde členky ženského spolku rok čo rok vydávajú kalendár, z ktorého výťažok zvyknú venovať na charitatívne účely. Aby zvýšili tržby, rozhodnú sa vydať kalendár so svojimi aktmi. Jeho vydanie vyvolá šok a dámam a ostatným obyvateľom dedinky Knapely poriadne zamieša osudy... Helen Mirren bola za svoju úlohu nominovaná na Európsku filmovú cenu i Zlatý glóbus pre najlepšiu herečku.

23.25  Krajinka  SR, 2000 (Dvojka)
Film Dušana Dušeka a Martina Šulíka sa vo vysielaní STV prezentuje v dvoch častiach. KRAJINKA - to je mozaika tragikomických historiek, ktoré priniesol a odvial čas. Príbehy prostých ľudí na malom kúsku Slovenska, vo vymierajúcej lokalite, mapujú ľudské osudy v histórii a históriu v ľudských osudoch počas šesťdesiatich rokov, kedy sa rodia a umierajú generácie, ľudia sa stretávajú a strácajú, prežívajúc svoje každodenné radosti a trápenia. Vojny, prevraty a iné dramatické udalosti doliehajú na osudy obyčajných ľudí v tomto zabudnutom kúsku zeme skôr v podobe tragikomických nedorozumení a zápletiek, ako s tragickým dosahom. Lebo postavy a postavičky Krajinky žijú svojskou životnou filozofiou a bizarnou schopnosťou vzdorovať "rušivým" vplyvom.

03.30  Hedwig a Mizerný palec  (Hedwig and the ...), USA, 2001 (Markíza)
Hansel žije s matkou v skromných podmienkach. Jeho život sa zmení, keď sa zamiluje do amerického vojaka. Plný viery v spoločný život podstúpi operáciu zmeny pohlavia, ktorá sa však nepodarí, a tak zostáva stáť na pomedzí medzi mužstvom a ženstvom. Réžia: John Cameron Mitchell.

HITy TÝŽDŇA

Tentoraz sem patria jednoznačne dva filmy, dve povinné jazdy – dokonalé Vertigo (utorok, 22.00 – Dvojka) a geniálny Mechanický pomaranč (štvrtok, 22.05 – ČT2).

sHIT TÝŽDŇA
28.9.
Štvrtok

01.25  Cyborg Cop 2  (Cyborg Cop 2), USA, 1994 (JOJ)
Vo veľkej konkurencii (Cyborg Cop I. – streda na JOJ, Potkany – sobota na Jednotke, Smrtiace kobylky – nedeľa na Jednotke) tu máme tohtotýždňového víťaza. David Braldey ide na vec... tajná vládna organizácia ATG totiž prerába ľudí na vraždiacich robotov a preto treba zasiahnuť - teda okamžite prepnúť. 


autor Peter Konečný 25.9.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.