TV TIPY 24.10. - 29.10. 2006

TV TIPY 24.10. - 29.10. 2006

VOD recenzia



24.10.
Utorok

22.00  Tretia generácia  (Die dritte Generation), Nemecko, 1979 (Dvojka)
Film Tretia generácia prináša trpký pohľad na spoločenskú situáciu v Západnom Nemecku v sedemdesiatych rokoch, poznačenú násilnými akciami radikálnych skupín. Zobrazuje členov teroristickej bunky v západnom Berlíne, ktorá pod revolučnými heslami a proklamovanou nenávisťou voči kapitalizmu skrýva vlastné meštiacke myslenie a zázemie. Skupina plánuje únos šéfa medzinárodnej korporácie, ktorú obviňujú za všetky krivdy a nespravodlivosti sveta. Celá záležitosť sa im však kvôli neschopnosti a zradcovi vo vlastných radoch vymkne z rúk. Rainer Werner Fassbinder s príznačným čiernym humorom odhaľuje pokrytectvo tak na strane teroristov, ako aj na strane bohatých obchodných spoločností a naznačuje, že napriek zdanlivému nepriateľstvu medzi nimi jestvuje tichá spolupráca, napomáhajúca udržať spoločenské status quo.

23.30  Sokoli  (Fálkar), koprodukcia, 2002 (ČT2)
Jednoduché podobenstvo o slobode symbolizovanej sokolom, ktorý sa v ľudských rukách mení na Tovar a nadobúda tržnú cenu, osloví milovníkov drsných severských končín, ctiteľov mĺkvych a čistých ľudských vzťahov. Produktom islandského naturelu je Dúa, neter starca, dožívajúceho v miestnej nemocnici, zatiaľ čo ona sa stará o jeho dom, psov i mladého sokola. Starec ho našiel na ceste so zlomeným krídlom. Do mestečka prichádza cudzinec, Američan Simon (Keith Carradine), ktorý sa sem vracia po tridsiatich rokoch. Náhlej náklonnosti k Dúe sa však bráni, čosi mu našepkáva, že by mohlo ísť o jeho dcéru. Do hry vstupuje ešte frustrovaný policajt. Ten definitívne vyprovokuje odchod dvojice s klietkou z ostrova. Namieria si to do Nemecka. Simon stále verí, že sa mu i napriek Dúinmu nesúhlasu s predajom podarí zarobiť veľké peniaze…

TV Tipy 24.10. - 29.10. 2006 TV Tipy 24.10. - 29.10. 2006

25.10.
Streda

20.00  Vtáčí svet  (Le Peuple Migrateur), Francúzsko, 2001 (ČT2)
Jacques Perrin je človek - vizionár. Svoje sny pretavuje do pohľadov, ktoré vyrážajú dych. Svet, ktorý poznáme, svet, ktorý nás obklopuje zrazu dostáva novú, nečakanú dimenziu. Po Mikrokozme svoju čarovnú kameru tentokrát zdvihol poriadne vysoko. Príbeh putujúcich vtákov je príbehom prísľubu - prísľubu návratu. Ak prekonávajú obrovské vzdialenosti často niekoľko tisíc míľ, podstupujú nebezpečenstvá, prekonávajú vysoké pohoria, nekonečné oceány, vyprahnuté horúce púšte, vzdorujú zlému počasiu, všetko je kvôli jedinej nevyhnutnosti - prežiť. Ich migrácia je bojom o život. Počas jari na severnej pologuli odlietajú smerom arktickým krajom, kde sa narodili. Je záhadný zákon prírody, že len v týchto odľahlých končinách sa vedia rozmnožovať.

22.55  Jeden deň pre starú paniu  SR, 1966 (Dvojka)
Lyricko-komediálny film o láske, rodičovskom puritánstve, o nečakaných životných situáciách, i tom, že aj tá najzamotanejšia situácia môže mať dobrý koniec. Príbeh manželov Jasenkovcov, ktorí prichádzajú do Bratislavy za dcérou, sa prepletá s príbehom mladej Hedy, ktorá kvôli snúbencovej matke zinscenuje fingovaný sobáš.


26.10.
Štvrtok

21.05  Anna a kráľ  (Anna and the King), USA, 1999 (JOJ)
Mladá vdova Jody Fosterová pricestuje aj so svojím malým synom do siamskeho kráľovstva, aby tu učila malého princa. Zoznámi sa nielen s odlišnou feudálnou kultúrou, často nepochopiteľnou a krutou, ale aj s vladárom, ktorý chce uchrániť nezávislosť krajiny a súčasne ju otvoriť západnej civilizácii. Príbeh romantického ľúbostného vzťahu siamskeho panovníka a britskej vychovávateľky Anny odohrávajúci sa v druhej tretine 19. storočia vychádza zo skutočnosti (podľa zápisov Anny Leonowensovej, 1834-1914), ktorá učila deti kráľa Mongkuta (1804-1868). Nové spracovanie je mimoriadne realistické a snímka sa stala veľkou príležitosťou nielen pre Jodie Fosterovú, ale aj herca Chow Yun-Fata. V Thajsku snímku zakázala cenzúra, pretože vraj hrubo skresľuje historické udalosti.

22.15  Ako sa stal Harry stromom  (How Harry Became a Tree), kop., 2001 (ČT2)
Dej sa odohráva na dedinke na východe Írska. Harrymu Lamoneymu (Colm Meaney) sa neustále vracia sen, v ktorom sa premieňa na strom a z jeho dreva je vyrobená rakva. Nepohne ním ani smrť manželky a syna. Verí, že veľkosť muža závisí od veľkosti jeho nepriateľov. Film režiséra Gorana Paskaljeviča.

TV Tipy 24.10. - 29.10. 2006 TV Tipy 24.10. - 29.10. 2006

27.10.
Piatok

22.00  Sex a Lucía  (Lucía y el sexo), Španielsko/Francúzsko, 2001 (Dvojka)
Film španielskeho režiséra Julia Medema s titulom Sex a Lucía nadväzuje na režisérovu predošlú tvorbu, vyznačujúcu sa balansovaním na hrane reálneho a ireálneho. Hrdinkou mozaikovito rozprávaného príbehu je Lucía, čašníčka v jednom madridskom podniku. Jedného dňa po príchode z práce nájde doma list na rozlúčku od svojho priateľa, spisovateľa Lorenza. Vzápätí jej niekto z nemocnice telefonuje, že Lorenzo mal nehodu. V domnienke, že Lorenzo je mŕtvy, Lucía bez rozmyšľania odchádza na ostrov Formentera v Stredomorí, kde chce nabrať silu do nového života a zároveň sa v myšlienkach vrátiť k mŕtvemu Lorenzovi....

23.45  Angel Heart  (Angel Heart), USA, 1987 (JOJ)
Záhadný klient Robert De Niro najme súkromného detektíva Mickeyho Rourka, aby vypátral bývalú spevácku hviezdu. Zdanlivo rutinný prípad však skrýva desivé tajomstvo - diabol nezabúda a neodpúšťa. Brilantne inscenovaná snímka Alana Parkera sprevádza diváka mystickým labyrintom okultizmu a satanizmu a spája v sebe mnohé prvky klasickej filmovej detektívky a filmu noir s typickými motívmi hororových príbehov. Bez začervenania môžeme totiž snímku Angel Heart (vznikla ako adaptácia románu Williama Hjorstberga Falling Angel) označiť za najtemnejší a aj najlepší film Alana Parkera a výkon Mickeya Rourkea môžeme označiť za jeho najlepší v celej kariére, hoci spoluhráčmi sú mu také hviezdy ako Robert De Niro, Charlotte Ramplingová či Lisa Bonetová.

03.05  Hlava 22  (Catch-22), USA, 1970 (Markíza)
Skvelý režisér Mike Nichols sa ujal filmovej adaptácie románu Josepha Hellera, príbehu malej skupiny pilotov v oblasti Stredozemia v roku 1944. Víťazi a porazení, oportunisti i tí, čo prežili... Všetci majú spoločné jedno -   sú nervózni, bezbožní a majú strach...


28.10.
Sobota

19.55  Tiger a drak  (Crouching Tiger, Hidden Dragon), kop., 2000 (Prima)
Legendárny bojovník 19. storočia Li chce darovať svoju starodávnu zbraň žene, ktorú tajne ľúbi. Ale keď šabľu ukradnú, jeho svet sa zrúti. Stopy lupiča vedú priamo do guvernérovho domu. Je možné, aby vznešený muž vykonal takýto prízemný čin? Oscarová „špagátová lietačka“ režiséra Ang Leeho.

21.10  Akumulátor  ČR, 1994 (ČT1)
Zememerač Olda trpí záhadnou stratou energie, s ktorou si lekári nevedia poradiť. Až liečiteľ Fišárek zistí, čo mladíkovi chýba. Jemu i ostatným pacientom vysáva energiu televízna obrazovka, za ktorou sa ukrýva paralelný svet obývanými dvojníkmi. Film Jana Svěráka.

22.25  Teória letu  (The Theory Of Flight), GB, 1998 (Dvojka)
Rojko Richard je posadnutý túžbou lietať a preto neustále konštruuje rôzne nefunkčné lietajúce stroje. Pri jednom z neúspešných letov je zatknutý a po opakovaných výstrahách potrestaný verejnou službou. Stáva sa opatrovateľom v domove pre ťažko fyzicky postihnutých. Tu stretáva Jane - mladú ženu umierajúcu na motoneurónovú poruchu. Medzi nimi vzniká priateľstvo a Jane poprosí Richarda o pomoc pri realizovaní jej jedinej túžby: skôr než zomrie, chce stratiť panenstvo. Keď Richard napokon súhlasí, začína sa šialené dobrodružstvo s hľadaním vhodného gigola. Vo filme podáva skvelý herecký výkon Helena Bonham Carter v úlohe postihnutej, no duševne silnej a odhodlanej ženy.

23.20  Kruh  (The Ring), USA, 2002 (JOJ)
Znie to ako ďalší z neuveriteľných príbehov. Existuje videopáska plná obrazov ako z najťaživejších snov. Tam, kde ju premietli, vzápätí zazvoní telefón s varovaním, že ten, kto si ju pozrel, zomrie presne o sedem dní. Rachel Kellerová (Naomi Wattsová), reportérka renomovaného denníka, prirodzene odmieta uveriť takejto informácii, lenže keď dôjde k záhadnej a nevysvetliteľnej smrti štyroch teenagerov, rozhodne sa prísť celej veci na koreň , pretože jedným zo štvorice bolo dieťa jej priateľky. Nie je to vôbec jednoduché, ale nakoniec aj ona získa pásku, premietne si ju so svojím malým synom, a telefón skutočne o chvíľu zazvoní. Zostáva len sedem dní a nocí, aby s priateľom Noahom (Martin Henderson) našla spôsob, ako zachrániť seba i svojho jediného syna. Netuší na akú dlhú, smrťou a zúfalstvom zahalenú cestu sa s Noahom budú musieť vydať.

TV Tipy 24.10. - 29.10. 2006 TV Tipy 24.10. - 29.10. 2006

29.10.
Nedeľa

20.00  Zamatoví vrahovia  (Sametoví vrazi), ČR, 2005 (ČT1)
Dvojdielny film Sametoví vrazi voľne vychádza z najznámejšieho prípadu násilnej trestnej činnosti poslednej doby v Čechách tzv. Orlických vražd. Išlo o sériu vrážd z rokov 1991 až 1993. Silný príbeh, skvelé obsadenie, na režijnej stoličke Jiří Svoboda. To všetko ponúka film o orlických vraždách, akási česká porevolučná mafiánska sága.

21.10  Wyatt Earp  (Wyatt Earp), USA, 1994 (Prima)
Šerif Wyatt Earp sa rozhodol urobiť poriadok na divokom západe. Spolu s bratmi plánuje vyčistiť Dodge City a Tombstone od zločineckých bánd. Jeho nepriateľom však férovosť nič nehovorí a v boji používajú aj tie najpodlejšie prostriedky. Western Lawrence Kasdana.

23.10  Rozruch na onkológii  SR, 1991 (Dvojka)
Aj u nás známy bestseller autora Nevena Orhela už pred pár rokmi si získal veľkú pozornosť a záujem čitateľov. Hrozba onkologických ochorení, jedna z najdesivejších civilizačných chorôb, vzbudila záujem aj laickej verejnosti. Témy z lekárskeho prostredia sa stretávajú s čitateľskou túžbou dozvedieť sa viac o osudoch ľudí, ktorí s touto krutou chorobou zápasia a nahliadnuť do mysle a konania odborníkov, od ktorých často závisí prežitie pacienta. Podľa románu N. Orhela Rozruch na onkológii vznikla dvojdielna televízna inscenácia, strhujúci príbeh zápasu mladej lekárky o záchranu svojho ťažko chorého otca.

02.25  Dobrý vojak Švejk  (Dobrý voják Švejk), ČR, 1956 (JOJ)
Kinematografiou sa už od čias nemého filmu ťahá pestrá niť pokusov o viac či menej verné adaptácie slávneho diela Josefa Haška. K najznámejším patrí Lamačov film z roku 1926 s Karlom Nollom ako titulným hrdinom, Fričova adaptácia so Sašom Rašilovom nakrútená začiatkom 30. rokov 20. storočia či vydarená animovaná verzia Jiřího Trnku. Roku 1957 nakrútil najznámejšiu dvojdielnu adaptáciu Karel Steklý. Film sa verne drží prvého dielu románu nazvaného V zázemí. Rudolf Hrušínský a ďalší predstavitelia dokonale naplnili divácku predstavu o vonkajšej podobe Haškových hrdinov. Film sám osebe je len sledom voľne radených epizód z obľúbenej predlohy.


HIT TÝŽDŇA
27.10.
Piatok

22.00  Sex a Lucía  (Lucía y el sexo), Španielsko/Francúzsko, 2001 (Dvojka)
Film španielskeho režiséra Julia Medema s titulom Sex a Lucía nadväzuje na režisérovu predošlú tvorbu, vyznačujúcu sa balansovaním na hrane reálneho a ireálneho. Hrdinkou mozaikovito rozprávaného príbehu je Lucía, čašníčka v jednom madridskom podniku. Jedného dňa po príchode z práce nájde doma list na rozlúčku od svojho priateľa, spisovateľa Lorenza. Vzápätí jej niekto z nemocnice telefonuje, že Lorenzo mal nehodu. V domnienke, že Lorenzo je mŕtvy, Lucía bez rozmyšľania odchádza na ostrov Formentera v Stredomorí, kde chce nabrať silu do nového života a zároveň sa v myšlienkach vrátiť k mŕtvemu Lorenzovi...


sHIT TÝŽDŇA
29.10.
Nedeľa

02.05  Jaštery  (Raptor), USA, 2001 (Markíza)
Pokojný život amerického mestečka naruší hrozná séria brutálnych vrážd. Šerif Tanner (Eric Roberts) sa pustí do vyšetrovania a je rozhodnutý páchateľa chytiť za každú cenu. Pátranie vedie k tajnému vedeckému výskumu a šokovaný policajt zistí, že človek, ktorý bol dosiaľ iba lovcom, sa sám stal korisťou. Niekomu sa podarilo prebrať k  životu dávno vyhynuté dravé jaštery...  Celú pravdu pozná iba vedec Hyde (Corbin Bernsen), ale práve ten je na ich strane... To rozhodne (ne)musíte vidieť!

 


autor Peter Konečný 23.10.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.