KLUBOVÉ TIPY 26.10. - 31.10. 2006

KLUBOVÉ TIPY 26.10. - 31.10. 2006

článok



26.10.
ŠTVRTOK

Bratislava

Na konci s dychom (r. J.-L. Godard, Fran., 1959, 90 min)
Charlie 18:00
Legendárny nestarnúci debut svojrázneho formálneho experimentátora patrí ku klenotom francúzskej novej vlny a je považovaný za synonymum filmovej moderny. Hlavný hrdina Michel Poiccard, bravúrne stelesnený 26-ročným Belmondom, je šarmantný a samoľúby anarchistický gangster bez zodpovednosti a životného východiska, skrývajúci v sebe melanchóliu a ustavičné vnímanie smrti. Pred policajným prenasledovaním uniká do Paríža. S peniazmi od dlžníka chce s pôvabnou americkou študentkou Patriciou utiecť za hranice... Godard film vytvoril s použitím ručnej kamery (kameraman Coutard realizoval aj väčšinu ďalších jeho diel) a s využitím prirodzeného svetla za púhe štyri týždne. Strih vyvoláva dojem fragmentárnosti a razancie, atmosféra chvíľ, bez vyjasnenia dôvodov jednania, je pritom až lyrizujúca.

Raňajky na Plute (r. N. Jordan, Ír./VB, 2005, 135 min)
Kino Mladosť 20:00
Nový film režiséra Neila Jordana (Hra na plač, Interview s upírom). 70-te roky 20. storočia. Patrick Braden je mladý muž, ktorý je síce v spoločnosti obľúbený, ale márne sa hrá na drsného chlapíka. Už ako dieťa si bol vedomý toho, že je iný ako ostatní chlapci. Trpkým urážkam zo svojho okolia čelí pomocou dôvtipu a šarmu a nedovolí, aby jeho vlastný život ktokoľvek alebo čokoľvek zmenilo. Keď dospeje, opustí malé mestečko v Írsku a odchádza do Londýna, kde ako spevák travesty-kabaretu objaví celkom nový svet...

Poprad

Let číslo 93 (r. P. Greengrass, USA, 2006,107 min)
Kino Tatran 17:00
Film anglického režiséra Paula Greengrassa (Bournov mýtus) s názvom United 93 (Let číslo 93) má byť presnou rekonštrukciou udalostí z 11. septembra 2001. Vďaka všetkým doposiaľ zozbieraným prameňom sa dozvieme informácie nielen o osudoch pasažierov a posádky lietadla Boeing 757 letu číslo 93 (išlo o tretie zničené lietadlo, ktoré sa zrútilo 8 míľ juhovýchodne od mesta Pittsburg), ale aj o ich rodinách, príbuzných a zamestnancoch kontrolných veží.

Klubové tipy 26.10. - 31.10. 2006 Klubové tipy 26.10. - 31.10. 2006

27.10.
PIATOK

Bratislava

Čierna mačka, biely kocúr (r. E. Kusturica, Nem./Fran./Juh., 1998, 129 min)
Charlie  17:45, 20:15
Živelná, divoká, dynamická čiernohumorná komédia z prostredia Balkánu. Pre Kusturicových fanúšikov povinnosť, rovnako ako aj pre ostatných, ktorí majú radi „uletené“ filmy.

Krížnik Poťomkin (r. S. M. Ejzenštejn, ZSSR, 1925, 75 min)
Kino Múzeum 17:30
21. december 1925, kedy mal v Moskve premiéru film "Krížnik Poťomkin", navždy vošiel do dejín kinematografie... Vzniklo legendárne dielo, ktoré potom dlhé desaťročia obsadzovalo v najvýznamnejších filmových anketách prvé miesto a stalo sa tak jedným z najslávnejších filmov všetkých dôb. Námetom príbehu sa stala vzbura námorníkov na krížniku Poťomkin Tauridský v roku 1905. Ejzenštejn vo filme novátorsky využíva skúsenosti dovtedajšieho umeleckého vývinu, možnosti moderného filmového vyjadrovania v integrácii s postupmi výtvarného umenia, drámy, literatúry a hudobnej harmónie.

Trenčín

Na východ od raja (r. E. Kazan, USA, 1955, 117 min)
Artkino Metro 19:00
Dvojčatá Cal (James Dean) a Aron (Richard Davalos) žijú spolu so svojim silne veriacim otcom Adamom Traskom (Raymond Massey). Zatiaľ čo poslušný Aron s otcom vychádza dobre, Cal sa stále nedokáže prispôsobiť. Napriek tomu sa snaží o uznanie, naráža však na nepochopenie... Jediný z troch Deanových filmov, ktorého uvedenia do kín sa tento zrejme najvetší idol mládeže všetkých čias dočkal.


28.10.
SOBOTA

Bratislava

Super Size Me (r. M. Spurlock, USA, 2004, 100 min)
Kino Tatra 18:30, 20:30
Čo by sa stalo, keby ste počas celého mesiaca nejedli nič iné len stravu z rýchlych občerstvení? Filmár Morgan Spurlock sa vydá na takú cestu a je to tá najriskantnejšia púť jeho života. Pravidlá? Tridsať dní nesmie jesť nič iné než čo je v ponuke McDonald’s, stravovať sa v tomto reťazci trikrát denne, musí si objednať všetko čo je v ponuke aspoň raz a musí si dať XXL menu, ak ho k tomu vyzvú. Zatiaľ čo Spurlock prežúva pod zlatými oblúkmi, jazdí po celej krajine a rozpráva sa s mnohými odborníkmi na rýchle občerstvenie, s obyčajnými ľuďmi a navštevuje školy, firmy...

Manderlay (r. L. von Trier, Dán./Švéd./Fran./VB/SRN/Hol., 2005, 139 min)
Charlie 20:30
V druhej časti plánovanej „americkej“ trilógie, založenej na motíve USA ako krajiny neobmedzených možností, uvádza dánsky enfant terrible Lars von Trier znovu na scénu postavu Grace — hrdinky svojho predchádzajúceho filmu Dogville. Grace a jej otec sa na začiatku 30-tych rokov minulého storočia sťahujú z Colorada do Alabamy, na starou plantáž nazývanú Manderlay, kde sú konfrontovaní s hroznou krutosťou a nespravodlivosťou otroctva. Grace sa rozhodne zasiahnuť. Ale s akým výsledkom?

Klubové tipy 26.10. - 31.10. 2006 Klubové tipy 26.10. - 31.10. 2006

29.10.
NEDEĽA

Bratislava

Dieťa (r. J.-P. Dardenne a L. Dardenne, Bel./Fran., 2005, 96 min)
Kino Múzeum 19:30
Osemnásť ročnej Soni a o niečo staršiemu Brunovi sa  narodilo dieťa. Nemajú kam ísť, ale nezdá sa, že by im to robilo velké starosti: sú zvyknutý žiť zo dňa na deň. Bruno sa živí drobnými krádežami a trošku i predajom drog, ale Soňu má rád a zdá sa, že je ochotný postarať sa i o dieťa. Keď ho ale Soňa pošle na prechádzku s kočíkom, ktorý narýchlo zohnali, zatiaľ čo sama čaká v rade, aby dieťa zapísala do matriky, vybaví sa Brunovi lákavá ponuka z minulého dňa a bez dlhého premýšľania sa rozhodne predať dieťa k adopci. Vzápeti ho odnesie podľa pokynov pred dvere cudzieho bytu a po chvíli zoberie obálku s peniazmi. Vôbec nechápe, prečo je Soňa tak zdesená: dieťa si predsa môžu spraviť nové, ale peniaze potrebujú teraz. Keď zistí, že Soňa je neoblomná, vydá sa na miesto činu, aby dieť získal naspäť...

Odvaha milovať (r. C. Lelouch, Fran, 2005, 103 min)
Kino Lúky 19:30
Príbeh o nevere, vražde, samovražde, ale predovšetkým o láske. Najnovší film Clauda Lelouche sa odohráva v súčasnom Paríži. Najprv sa zoznámime s dievčaťom Shaa, ktorá túži sa stať popovou speváčkou. Medzi pouličnými umelcami stretne talentovaného talianskeho speváka Massima. Začnú spolu vystupovať a postupne sa prepracujú medzi hviezdy parížskej klubovej scény. Do ich vzťahu sa pomaly vkráda neistota, či je ich priateľstvo skutočné, alebo či sa len vzájomne využívajú, aby dosiahli úspech na úkor druhého.


30.10.
PONDELOK

Bratislava

Život je čudo (r. E. Kusturica, Fran./Srb., 2004, 155 min)
Charlie 17:15, 20:15
Srbský inžinier z Belehradu Luka sa so svojou rodinou usadí »na konci sveta«, kde pripravuje stavbu železnice, ktorá by tento zabudnutý kraj premenila na turistický raj. Keď vypukne vojna, Lukovi sa značne skomplikuje život a musí riešiť vážne rodinné problémy. Kusturica sa vo svojom najnovšom filme vyjadruje k svojím obvyklým témam a Život je čudo je oslavou radosti zo života, lásky a humanity.

Panelstory aneb jak se rodí sídliště (r. V. Chytilová, ČR, 1979, 96 min )
Nostalgia  20:45
Povestná satira, dlhé roky zakázaná, sa odohráva na rozbahnenom veľkomestskom sídlisku, stále ohromuje dokonalou znalosťou ľudských pováh, často smiešne sebeckých a autocentrických, rozhodne však ľahostajných k tomu, čo sa deje okolo nich. Iba dedinský dedko stratený uprostred panelákov prináša závan skutočného záujmu a súcitu.


Nitra

Factotum (r. B. Hamer, USA/Nór., 2005, 94 min)
Filmový klub Nitra 19:00
Henry Chinaski (Matt Dillon) pracuje v továrňach a skladoch, aby si mohol dovoliť svoje koníčky – chľast, stávky na dostihy, ženy a predovšetkým písanie diel, ktoré nikto nechce vydávať. Film vychádza z rovnomennej knihy Charlesa Bukowskeho. Tá je príbehom spisovateľa žijúceho rebelským životom, ktorý je schopný pre svoju poéziu upísať dušu diablovi... Factotum predstavuje Bukowského literárneho dvojníka Henryho Chinaskiho – šialenca, pustovníka, milovníka nežného i krutého, žijúceho svoj život s bláznivou romantickou naliehavosťou a s nesentimentálnym súcitom k ľuďom na spoločenskom okraji. Chinaski je básnikom losangelského podsvetia, ktorý by chcel žiť len svoj život, sám za seba, ale potreba obživy ho núti hľadať prácu i ďalšie kontakty s okolím. V románe Factotum Bukowski rozpráva nielen o neobyčajnej ľudskej biede, ale tiež o poriadnom kuse zúfalstva, rezignácie a vynúteného flegmatizmu. Toto všetko podáva so svojráznym jemným druhom čierneho humoru, ktorý Chinaskemu zmäkčuje pády po životných kotrmelcoch.

Klubové tipy 26.10. - 31.10. 2006 Klubové tipy 26.10. - 31.10. 2006

31.10.
UTOROK

Bratislava

Dvojaký život Veroniky (r. K. Kieślowski, Fran./Poľ., 1991, 98 min)
Filmový klub Lúky 19:30
V obnovenej premiére sa dostane do slovenských kín film jedného z mála režisérov postkomunických krajín, ktorý si svoju tvorbou udržoval vysoký celoeurópsky i svetový kredit. U nás ho poznáme už od slávneho Amatéra (1979), vo svete sa presadil až televíznym Dekalógom a práve týmto filmom, ktorý je príbehom dvoch identických dievčat, Krakovčanky a Parížanky (obe sú hudobne nadané, ľaváčky, obe majú chorobu srdca, obe chodia rady bosé, atď.). Hoci sa stretávajú len na krátky čas, a i to len na diaľku, ich osudy sú prepojené. Záhadné veci sa tu dejú s neuveriteľnou prirodzenosťou a jednoduchosťou. Kieślowski pomocou dokonalo prepracovaných detailov vytvára strhujúci až mystický obraz, naplnený zvláštnou emočnou silou. Obrovský podiel na celkovom vyznení filmu majú kameraman Idziak, skladateľ Preisner a najmä predstaviteľka oboch Veroník Irene Jacob.

Proti múru (r. F. Akin, SRN, 2003, 122 min)
Charlie 17:45, 20:00
Cahil žije v Hamburgu už roky. Keď jednej noci vrazí autom priamo do múru, ocitne sa na psychiatrickej klinike. Tu sa zoznámi s tureckým dievčaťom Sibel, výnimočnou a nonkonformnou postavou. Sibel chce žiť normálnym životom mladej ženy bez obmedzení, chce voľnosť, ktorú ostatné Európanky považujú za samozrejmosť. Preto presvedčí Cahila, aby sa s ňou – formálne – oženil a tým ju oslobodil od fanatickej rodiny. Cahil po dlhšom prehováraní návrh prijíma. Ani jednej z dvojice však netuší, do akých problémov sa tým dostanú. Začína šialený a krutý pád do hĺbky násilia, vypätých emócií a vzájomných nedorozumení. Film Proti múru je divoká melodráma plná krutosti a vášnivej lásky, nakrútená výnimočne presvedčivo a vierohodne. Režisér používa moderné, často až dokumentárne výrazové prostriedky, nezáleží mu až tak na dokonalosti kompozície záberu – o to viac však film pôsobí ako záznam reality, ako prirodzený záznam hektického spôsobu života hlavných postáv.

 


autor Tomáš Daneček 25.10.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.