TV TIPY 30.10. - 5.11. 2006

TV TIPY 30.10. - 5.11. 2006

článok



30.10.
Pondelok

19.55  Sladké hry minulého leta  SR, 1969 (Dvojka)
Impresionisticky ladený tragický príbeh mladej práčky Mušky, ktorá svojou čistotou a bezhraničnou radosťou zo života fascinuje mužov okolo seba. Partia Muškiných piatich nápadníkov - bohémov svojim spôsobom života narúša miestne konvencie, dokáže sa uvoľnene zabávať, snívať a radovať z každej chvíle a unikať pred meštiackou každodennosťou. Film je oslavou radosti zo života a túžby po nemožnom.  

21.25  Zem sa chveje  (La terra trema: Episodio del mare), Tal., 1948 (ČT2)
Adaptácia veristického románu Giovanniho Vergu Dom u mišpule. Dej filmu, nakrúteného v sicílskom nárečí, v autentickom prostredí a výlučne s nehercami, zachytáva ťažké životné podmienky chudobných rybárov, ktorých predajcovia rýb sociálne vykorisťujú. Keď sa hlavnému hrdinovi podarí presvedčiť ostatných rybárov, aby sa osamostatnili, narážajú nielen na odpor predajcov, ale aj prírodných živlov. Svojím druhým hraným filmom sa režisér Luchino Visconti výrazne zaradil do filmového hnutia neorealizmu.


31.10.
Utorok

22.00  Lola  (Lola), Nemecko, 1981 (Dvojka)
Druhý diel "nemeckej trilógie" (Manželstvo Evy Braunovej, Lola, Túžba Veroniky Vossovej) režiséra Rainera Wernera Fassbindera ukazuje odvrátenú stránku nemeckého hospodárskeho zázraku. Príbeh sa odohráva v päťdesiatych rokoch v malom západonemeckom mestečku. Mestečko celkom podlieha podnikateľskému dobrodruhovi, majiteľovi stavebnej firmy Schukertovi, ktorý nekalými praktikami získava lukratívne zákazky od mesta. Nový stavebný komisár, čestný idealista Von Bohm, však takmer zmarí jeho podnikateľské plány. Väčšina honorácie mesta navštevuje miestny lokál, v ktorom pracuje prostitútka Lola. Otcom jej nemanželského dieťaťa je práve Schukert. Von Bohm nič netuší o Lolinej minulosti a profesii a na prvý pohľad sa do nej zamiluje. Ona vytuší svoju veľkú príležitosť postúpiť na spoločenskom rebríčku a preto sa podujme hrať úlohy ženy jeho snov. Stáva sa tak súčasťou mocenských manipulácií a intríg, nástrojom Schukertových plánov a Von Bohmnovej skazy.

23.25  Podfu(c)k  (Snatch), GB/USA, 2000 (Markíza)
Banda lupičov, prezlečených za ortodoxných židov, prepadne brúsiareň drahých kameňov. Z miesta činu odnesú vzácny diamant, ktorý potom kuriér Franky (Benicio Del Toro) vezie do New Yorku svojmu šéfovi Avimu. V Londýne chce kúpiť revolver od ruského gangstra Borisa (Rade Serbedzija), ale ten sa už medzitým dopočul o Frankovom prevoze vzácneho kameňa a plánuje mu ho ukradnúť. Keďže vie o jeho hráčskej vášni, naláka ho na nelegálny boxerský zápas, ktorý organizuje muž prezývaný Turek (Jason Statham). Ten pošle svojho boxera Georgea, aby od cigánov kúpil karavan. V nečakanej  potýčke cigán Mickey (Brad Pitt) ľahko zdolá Georgea. Tento fakt dostane Tureka do ťažkostí, pretože jeho boxer mal nastúpiť v zápase, ktorého výsledok bol dopredu dohodnutý s mocným gangstrom Kruťasom (Alan Ford). Turek prehovorí Mickeyho, aby nastúpil do ringu. Kruťasovu stávkovú kanceláriu majú prepadnúť černošskí priekupníci, ktorých najal Boris. Ich úlohou je počkať, kým dorazí Franky, a potom mu ukoristiť  kufrík. Napriek tomu, že akcia nedopadne podľa ich predstáv, černochom sa ho nakoniec podarí získať. Márne však žiadajú od Borisa sľúbenú finančnú odmenu. Mickey v ringu poruší dohodu a svojho súpera knokautuje. Vďaka tomu sa Kruťas ocitne v nezávideniahodnej situácii. Boris chladnokrvne zastrelí Frankyho. To nemal urobiť, pretože len zavraždený poznal číselnú kombináciu kufríka...

TV Tipy 30.10. - 5.11. 2006 TV Tipy 30.10. - 5.11. 2006


1.11.
Streda

20.30  Muž menom La Mancha  (Man of La Mancha), Tal./USA, 1972 (MGM)
Miguela de Cervantes (Peter O’Toole), vyberača daní, básnika a dramatika zatknú za útoky na cirkev. Je uväznený spolu so zlodejmi, vrahmi a prostitútkami. S nimi sa zahrá na súd, pred ktorým obhajuje a zahrá svoje dielo o dômyselnom rytierovi Donovi Quijotovi de la Mancha. Film režiséra Arthura Hillera.

23.05  Hadie oči  (Snake Eyes), USA, 1998 (JOJ)
Skorumpovaný detektív Nicolas Cage a poctivý člen vládnej ochranky Gary Sinise sa stretnú na boxerskom zápase. Keď zastrelia ministra obrany, obaja rivali chcú chytiť vraha všetkými prostriedkami! Brian De Palma a skúsený scenárista David Koepp vytvorili presvedčivú žánrovú štúdiu so všetkými podstatnými atribútmi. Napätie evokujú najmä nervóznym obrazovým a zvukovým spracovaním. Dej sa často odvíja v retrospektívach – teda v pohľadoch protagonistov na okamihy v čase atentátu. Nechýba ani politické pozadie – ministra odstránili v záujme vojensko-priemyslového komplexu, pre ktorý sa stal nepohodlný. V popredí však stojí vzťah dvoch priateľov, z ktorých sa sa stanú protivníci.


2.11.
Štvrtok

22.30  Hedwiga a Angry Inch  (Hedwig and the Angry Inch), USA, 2000 (ČT2)
Hansel (John Cameron Mitchell), mladý spevák a homosexuál z bývalého východného Berlína, sa chce dostať za železnú oponu, a preto sa zasnúbi s americkým vojakom. Pred svadbou postúpi zmenu pohlavia. V USA jazdí od mesta k mestu a pokúša sa stať rockovou hviezdou.

23.45  Doors  (The Doors), USA, 1991 (JOJ)
Dramatické životné osudy Jima Morrisona (Val Kilmer), legendárneho básnika a speváka skupiny The Doors, ktorý sa počas krátkej ale oslnivej kariéry (1966 - 1971) stal nesmrteľným hrdinom svojej doby - epochy búrlivého rozmachu rockovej hudby, životného štýlu hnutia hippies, opojenia z drog a boja proti establishmentu. Režisér Oliver Stone presvedčivo evokuje atmosféru koncertov The Doors a svet Morrisonových textov. Podáva sugestívne a naliehavé dobové svedectvo. Realisticky až naturalisticky opisuje Morrisonove sexuálne excesy, obscénne exhibície na javisku či vízie so starým indiánskym šamanom, ktorý preňho predstavuje zaniknutý svet harmónie a zmierenia. Postihuje rozpad jeho osobnosti, rozklad talentovaného človeka na ľudskú trosku, zničenú alkoholom, drogami a slávou. Akcentuje pritom Morrisonovo ťaženie k predčasnej smrti aj s jeho halucinačnými stavmi: „Najväčšmi nažive sa cítim v konfrontácii so smrťou, život bolí oveľa viac. Po smrti bolesť zmizne.“ Svoju životnú úlohu tu vytvoril Val Kilmer, ktorý zároveň väčšinu piesní aj sám interpretoval. 

TV Tipy 30.10. - 5.11. 2006 TV Tipy 30.10. - 5.11. 2006


3.11.
Piatok

21.50  Profesionál  (Profesionalac), Juhoslávia, 2003 (Dvojka)
Teja, manažér veľkého vydavateľstva, bol ešte donedávna univerzitným profesorom, bohémskym spisovateľom, členom belehradských intelektuálnych kruhov a vášnivým odporcom Miloševičovho režimu. Jedného dňa ho bez pozvania navštívi v jeho honosnej kancelárii zvláštny hosť. Luka je bývalý agent srbskej tajnej polície a teraz pracuje ako taxikár. Prezradí, že za posledných desať rokov služby bolo jeho úlohou sledovať Teju, písať hlásenia o jeho správaní a činoch, špehovať ho aj v tých najintímnejších momentoch. Postupne sa tak odhaľuje desať rokov zo života dvoch mužov s odlišnými osudmi. Film je tragikomickou kronikou jednej epochy, v ktorej sa Srbi snažili získať slobodu.

22.25  Hurikán v ringu  (The Hurricane), USA, 1999 (Prima)
Tento film bol nakrútený na motívy knihy "Šestnáste kolo" o skutočnom černošskom talentovanom boxerovi Rubinovi Hurikánovi Carterovi (Denzel Washington), ktorý mal pred sebou skvelú boxerskú kariéru, lenže vo svojich dvadsiatich rokoch bol odsúdený za údajnú vraždu, ktorú nespáchal. Je to príbeh o mužovi, ktorý napriek ťažkému detstvu, zmarenej životnej kariére, a trojnásobnému doživotnému trestu nevzdáva svoj boj o slobodu a zostáva sám sebou a slobodný aj napriek múrom väzenia.

23.45  Prežiť  (Alive), USA, 1993 (JOJ)
Nad Andami stroskotá v roku 1972 lietadlo, ktoré má dopraviť uruguayský rugbyový tím do Chile. Nažive zostane len niekoľko ľudí, ktorí sa z rádia dozvedajú, že po deviatich dňoch bolo pátranie po ich posádke zastavené. Potraviny ale rýchlo dochádzajú, a tak sa dvaja muži pokúsia o prechod hôr, aby priviedli pomoc... Snímka vznikla podľa rovnomennej knihy Piersa Paula Reada, ktorý je napísal na základe skutočných udalostí. V dramatickom príbehu zrúteného lietadla sa režisér Frnak Marshall sústredil najmä na pôsobivé realistické vykreslenie podmienok, za ktorých ľudia dokázali prežiť a popri psychologickom vykreslení situácie sa nevyhýba ani naturalistickým scénam kanibalizmu.

01.45  Jama a kyvadlo  (Pit and the Pendulum), USA, 1961 (MGM)
Hrôzostrašný príbeh podľa klasického hororu E.A. Poea, v ktorom sa krutosť minulosti odráža v smrtiacej prítomnosti. Réžia nikto iný ako Roger Corman.


4.11.
Sobota

21.05  Nepriateľ štátu  (Enemy of the State), USA, 1998 (JOJ)
Úspešný právnik Will Smith sa dostane zlomyseľnou hrou náhod do neriešiteľnej situácie. Do jeho tašky s vianočnými nákupmi vložia kazeta, kde je zaznamenaná vražda známeho politika. Stane sa nepohodlným pre Národnú bezpečnostnú agentúru a jej vysokého úradníka Jona Voighta a stráca všetko, vybudovanú kariéru aj spokojné manželstvo...

21.10  Minority Report  (Minority Report), USA, 2002 (ČT1)
Tento príbeh nie je úplným nezmyslom a v roku 2054 sa bude v rôznych formách odohrávať prakticky denne. Kriminalita stúpala astronomickou rýchlosťou a širila sa ako vírus. Jedinou možnosťou, ako predísť vraždeniu je funkčnosť systému, ktorý by dokázal určiť vraha pred samotným činom - prakticky vidieť budúcnosť. Nápad zrealizovalo Ministerstvo spravodlivosti. Jej elitná jednotka PreKrim dokáže vďaka trom jasnovidcom zabrániť zločinom skôr, než sa skutočne stanú. Veliteľom jednotky je detektív John Anderton (Tom Cruise), ktorý nemá ani najmenší dôvod pochybovať o neomylnosti systému až do okamihu, keď sa on sám stane podozrivým z kriminálneho činu.

21.50  Nepochovaný mŕtvy  (A temetetlen hallot), koprodukcia, 2004 (Dvojka)
Životopisný príbeh Imre Nagya je vlastne základným príbehom maďarských dejín XX. storočia. Bol tým prvým komunistickým vedúcim predstaviteľom, ktorý sa nakoniec stal symbolom národného vzdoru proti útlaku, ministerským predsedom, ktorý vypovedal Varšavskú zmluvu a na svoju dobu mal odvahu proklamovať demokratický systém vládnutia viacerých strán. Mnohí sa domnievajú, že úloha, ktorú zohral roku l956, nebola len obrazom vernosti k ideám revolúcie, ktoré hlásal až do svojej tragickej smrti, nebola len dôsledkom jeho cesty životom, jeho komunistického presvedčenia, či moskovskej minulosti, ale že k tomu poznaniu dospel postupne, nejakou zvláštnou katarziou, keď sa v ňom odohrali nepochopiteľné myšlienkové pochody...

23.45  Mys hrôzy  (Cape Fear), USA, 1991 (JOJ)
Minulosť sa vráti ako bumerang a tragicky zasiahne do života rodiny úspešného právnika Nicka Nolteho. Roberta De Nira totiž prepustili z väzenia a on nemá v hlave inú myšlienku, ako pomstiť sa svojmu vtedajšiemu obhajcovi, ktorý zo zaujatosti zatajil poľahčujúce materiály... Americký psychologický thriller režiséra Martina Scorseseho.

01.35  Star Trek: Vzbura  (Star Trek: Insurrection), USA, 1998 (Markíza)
V poradí už deviate filmové pokračovanie slávnej série sa odohráva na  planéte Ba´ku. Vedci federácie tu študujú primitívnu, ale neobvykle idylickú poľnohospodársku komunitu.  Medzi vedcami je na stáži aj Android Data, člen posádky kozmickej lode Enterprise. Ten nečakane zruší maskovanie, obráti sa proti vedcom a dokonca zaútočí na admirálsku loď. Na miesto incidentu sa ponáhľa Enterprise a kapitánovi Picardovi (Patrick Stewart) sa spoločne s  dôstojníkom Worfom (Michael Dorn) podarí po vzdušnom súboji Datu zajať, dopraviť na Enterprise a opraviť. Prieskumníci na planéte zistia, že vidiečania sa dobrovoľne vzdali technického pokroku v záujme zachovania prirodzenej harmónie. Kapitán a dôstojník La Forge (LeVar Burton) zistí, že Datovu poruchu spôsobilo zariadenie, vychádzajúce z blízkeho jazera. Na jeho dne objavia veľký dopravný koráb, v ktorom je umiestnený hologram dediny.

TV Tipy 30.10. - 5.11. 2006 TV Tipy 30.10. - 5.11. 2006

5.11.
Nedeľa

20.05  Denník Bridget Jonesovej  (Bridget Jones Diary), Fra./GB, 2001 (Jednotka)
Jej plány nie sú až tak nereálne. Zhodiť zopár kíl a mať naozajstný vzťah. Bridget Jones (Renée Zellweger) si pre tento cieľ rozhodla viesť denník. Lenže ako na potvoru strieda jedna pohroma druhú. Najprv sa zamiluje do svojho šéfa, aby prišla na to, že je iba klasická bokovka. Po výpovedi prichádza do televízie, kde však realita povolania nie je až taká ružová ako televízny obraz. Jej matka by ešte včera urobila pre svoju dcéru všetko a dnes už skoro nič. Ak je vám pod psa, tak je vám pod psa. Ani dobre mienené rady priateľov nie sú žiadna sláva. Aspoň cigarety, či obľúbený nápoj. Pri takom opojení niekedy môžete stretnúť zázrak a celkom naň v tej istej chvíli zabudnúť. To však nie je prípad Bridget. Kto by to bol povedal, že práve on...

20.30  Cesta na západ  (The Way West), USA, 1967 (MGM)
V roku 1843 sa skupina ľudí vydá na dlhú cestu do Oregonu, vzdialeného 2 500 km, aby tam našla nový domov. Výpravu zorganizoval bývalý senátor, ktorý sa kedysi chcel stať prezidentom USA. Cesta vedie cez územie Siuxov, od ktorých im hrozí útok.

21.05  Červený labyrint  (Red Corner), USA, 1997 (JOJ)
Právnik Richard Gere sa ocitne v čínskom väzení obvinený z vraždy modelky, s ktorou strávil noc. Môže ho zachrániť jedine žena - pridelená obhajkyňa Bai Lingová. Presvedčia zarytú komunistku dôkazy o skorumpovanosti čínskej komunistickej vlády? Americký politický thriller.

21.10  Posledný samuraj  (The Last Samurai), USA, 2003 (Prima)
Japonsko - rok 1870. Občianska vojna mohutnie každým dňom. Jej epicentrum tvorí úsilie cisára pomocou svojej novozriadenej armády zlikvidovať kastu samurajov, ktorí odmietajú dobrovoľne vydať svoje územie. Na pomoc cisárovi prichádza veterán americkej občianskej vojny, kapitán Nathan Algren (Tom Cruise), ktorý so sebou prináša nielen najnovšie zbrane, ale aj ochotu a vôľu naučiť cisárovu armádu s nimi zaobchádzať. Po úspešnom tréningu nastáva prvý ostrý stret so samurajskými bojovníkmi, ktorí ale Algrenom vycvičenú armádu dokonale rozprášia. Zranený Algren sa ocitne v ich zajatí. Namiesto istej smrti však dostane možnosť spoznať samurajský spôsob života, ich kódex a motiváciu. Film režiséra Edwarda Zwicka.

02.05  Fanfan Tulipán  (Fanfan la Tulipe), Fran./Tal., 1952 (Markíza)
Režisér Christian-Jacques a Gina Lollobrigida sa v priebehu jednej noci preslávili dejovo hutným dobrodružným filmom Fanfán Tulipán, ktorý dosiahol obrovský finančný úspech. Režisér získal za film na MFF v Cannes v roku 1952 Cenu za réžiu a na MFF v Berlíne získal film v tom istom roku cenu Strieborný medveď. Hviezdou filmu však zostáva romantický rebelant Gérard Philipe, ktorý s temperamentom, istotou a neodolateľným šarmom paroduje daný filmový žáner.


HIT TÝŽDŇA

Máte tip?


sHIT TÝŽDŇA
31.10.
Utorok

23.35  Masaker na strednej škole  (Delention), Kanada, 2003 (JOJ)
Bývalý vojak Decker (Dolph Lundgren) učí na strednej škole so zlou povesťou a jeho žiaci sú násilníci a delikventi. Aj preto je rád, že dal výpoveď a končí s kariérou učiteľa. Netuší však, že školu práve obsadili ozbrojení teroristi! Aaaaáá, utekajte kade ľahšie...

 


autor Peter Konečný 30.10.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.