PROFIL: MATT DAMON

PROFIL: MATT DAMON

článok



Matthew Paige Damon sa narodil 8. 10. 1970 v Cambridge (Massachusetts, USA) univerzitnej profesorke a daňovému poradcovi (ktorý rodinu krátko po Mattovom narodení opustil). Mattov starší brat sa venuje maliarstvu.

Trvalo dlho, kým ako herec prerazil (a začal chodiť so svojimi hereckými partnerkami Minnie Driverovou a Claire Danesovou) a počas tejto naháňačky takmer prišiel o zdravie. Dnes patrí k žiadanému hollywoodskemu tovaru. Cesta k tejto pozícii ale bola tŕnistá. Herecké umenie ho zaujímalo už od detstva a s kamarátom, susedom a spolužiakom Benom Affleckom hrávali v amatérskych krátkometrážnych filmoch, reklamách a divadlách (združenie American Repertory Theatre). Už ako tínedžer sa rozhodol preraziť ako herec vo veľkom svete, lenže príležitosti akosi neprichádzali a tak sa vrhol na harvardské štúdium anglického jazyka, ktoré ale nakoniec práve kvôli prvým filmovým príležitostiam nedokončil.

Hoci prvú rolu dostal už koncom osemdesiatych rokov a to hneď vo filme s Juliou Robertsovou Mystic Pizza a v najbližších rokoch hral pod režijnou taktovkou startrekovského doktora Spocka alias Leonarda Nimoya (Byť dobrou matkou) a dostal výraznú podpornú rolu v ambicióznom a hviezdne obsadenom (Gene Hackman, Wes Studi, Jason Patric) westerne Waltera Hilla Geronimo, skutočným upozornením, že s ním treba počítať, bol ale až drogovo závislý vojak, ktorý sa stáva jedným z nedôveryhodných svedkov vypovedajúcich pred Denzelom Washingtonom o zamotanej smrti svojej veliteľky (Meg Ryanová). Práve kvôli tejto vojnovej dráme Edwarda Zwicka Odvaha pod paľbou (1996), keď kvôli scenáru drasticky schudol, mal zdravotné problémy. A skutočná sláva stále nikde.

Profil: Matt Damon Profil: Matt Damon

O tú sa mu postaral až kamarát Affleck, od ktorého sa Matt časom dištancoval, hoci médiami prebehla kuriózna správa, že ak J. J. Abrams naozaj nakrúti jedenásty celovečerný Star Trek, mladého Kirka a Spocka si zahrá práve táto dvojica. Scenár o upratovačovi na renomovanej škole, ktorý je v skutočnosti génius, mali Damon s Affleckom v hlavách už dávno a hoci vznik snímky mal komplikovanú cestu. Nakoniec sa z do nemalej miery autobiografického Dobrého Willa Huntinga stal hit, ktorý ponúkol vynikajúce herecké príležitosti nie len pre Damona a snáď i Afflecka, ako jeho najlepšieho kamaráta, ktorý sa nedokáže pozerať na to, ako jeho druh zabíja vlastný talent. Keď človek sledoval dospelý príbeh s tomu odpovedajúcimi dialógmi a postavami, nemohol veriť, že scenár, za ktorý dvojka Damon & Affleck získala Oscara (Damon bol naviac nominovaný ako najlepší herec v titulnej úlohe), písali dvaja holobriadkovia. Keď režisér projektu, Gus Van Sant, neskôr režíroval drámu Osudové stretnutie, Damon prijal kľúčovú roličku na konci. Zhruba v rovnakom čase bodoval grishamovskou drámou Francisa Forda Coppolu Čarodejník, kde sa ako mladý advokát Rudy Baylor na vlastnej koži naučí, že ak je človek raz hore, je už iba jedna cesta.

V roku 1998 mu ponúkol vedľajšiu ale dôležitú úlohu samotný Steven Spielberg vo svojom slávnom vojnovom epose Zachráňte vojaka Ryana, kde sa komando amerických vojakov (napr. Tom Hanks, Vin Diesel) vybralo naprieč vojnou zdevastovanou krajinou hľadať strateného mladíka a nadišiel čas položiť si známu otázku, či stojí život viacerých za život jedného. Mladíka si pravdaže nezahral nikto iný, ako Damon. 

Profil: Matt Damon Profil: Matt Damon

Po spolupráci s rovnako talentovaným rovesníkom, Edwardom Nortonom (ten hral v Prvotnom strachu potenciálneho vraha, ktorého Damon t.č. odmietol) v Hráčoch Johna Dahla, sa Matt znova stretol s dávnym priateľom Affleckom, keď ich populárny pop-kultúrny režisér Kevin Smith obsadil do úloh vzbúrených anjelov vo svojej bizarne škandalóznej čiernej komédii Dogma (obaja sú klasickí smithovskí herci -  Chasing Amy, Jay a mlčanlivý Bob vracajú úderOtcom na plný úväzok). Režijný projekt herca Billyho Boba Thorntona o Kráse divokých koní doplatil na komplikované strihanie a ani počítačová rodinná sci-fi záležitosť štúdia Fox Titan A. E. – kde daboval titulného hrdinu - nemala požadovaný komerčný úspech, ale bol tu Minghellov highsmithský triler Talent pána Ripleyho, kde herec žiaril po boku Judea Lawa ako chameleónsky psychopat, ktorý je schopný kvôli svojej roztrieštenosti vraždiť ľudí. Rovnako psychologicky náročný part, ale už kladný, mu ponúkol Robert Redford vo svojej Legende o slávnom návrate, kde Damon tvoril pár s Willom Smithom ako jeho mentorujúcim nosičom golfových palíc, kým on sám dostal úlohu vojnou ovplyvneného mladíka, vracajúceho sa z frontu a prijímajúceho športovú výzvu, aby možno našiel lásku (Charlize Theronová) a možno stratil démonov.

Bolo to ale vlastne len nedávno, čo sa z Damona definitívne stal nie len schopný dramatický herec, ale i komerčná hviezda. Reč je o adaptácii Ludlumovho špionážneho trileru. V réžii Douga Limana Damon trénoval na titulnú rolu muža, ktorého vyplaví more s amnéziou a za pochodu, po boku dievčaťa (Franka Potenteová) a pár krokov pred chladnokrvným zabijakom (Clive Owen) nachádza útržky odpovedí a spomína si na svoju minulosť neľútostného vládneho zabijaka v realisticky poňatom – a v Čechách nakrúcanom - akčnom hite Agent bez minulosti. Pokerový Jason Bourne, schopný zneškodniť útočníka tromi bleskovými chvatmi, sa stal dôstojnou a sviežou konkurenciou uhladených gentlemanských krásavcov, akými boli James Bond a Ethan Hunt. 

V dvojke, Bournovom mýte, si vzal tajného agenta a jeho stále viac tajomnú ako objasnenú minulosť do parády cenený Paul Greengrass. Ešte špinavšie, akčnejšie, strhujúcejšie. A za už desať miliónov na ruku. Bourne sa vráti ešte raz v uzavretí trilógie, v The Bourne Ultimatum zrejme znova v Greengrassovej réžii.

Profil: Matt Damon Profil: Matt Damon

Po tomto hektickom období, ktoré trvalo v podstate už od polovice 90. rokov, mu dobre padol oddych na uvoľnenej zlodejskej komédii Stevena Soderbergha Ocean´s Eleven, kde sa ako talentovaný zlodej nestratil ani po boku skúsenejších tigrov (Clooney, Pitt, Robertsová, Garcia). Nasledovala prekombinovanejšia, ale stále úspešná Ocean´s Twelve a podobne ako Bourne, i tento príbeh sa v dohľadnom čase uzavrie do trilógie (Ocean´s Thirteen). Čo by to bolo za umelca bez prešľapov? I on ich pár na konte má: v Bratoch ako sa patrí, bláznivej komédii bratov Farrellyovcov, stelesnil siamské dvojča s Gregom Kinnearom a ani dlho prestrihávaná Gilliamova Kliatba bratov Grimmovcov, kde ako známy rozprávkár bojoval so svojim bratom (Heath Ledger) proti ozajstným monštrám, nenaplnila očakávania. Potom sú tu ale síce komerčné krachy, zato umelecké žiarenia v podobe Gaghamovej Syriany, do ktorej si ho nahovoril oscarový kamarát Clooney. Že k sebe prechovávajú vzájomný rešpekt je vidieť z Clooneyho režijného debutu Milujte svojho zabijaka, kde sa Damon (s Bradom Pittom) mihli na pár sekúnd ako súťažiaci v zoznamovacej TV relácii.

O tom, že sa tento mladíckym dojmom pôsobiaci, pomaly ale isto už štyridsiatnik, dostáva do prvej ligy svedčí i snímka, s ktorou k nám prichádza do kín. V Amerike úspešný remake hongkonskej klasiky Volavka – Na druhej strane. V réžii Martina Scorseseho sa predstavuje ako mafián infiltrovaný v radoch polície, poverený svojim bossom (Jack Nicholson) vypátrať zradcu (Leonardo DiCaprio) v radoch mafie. Herec sa zároveň upokojuje i v súkromnom živote. V roku 2005 sa oženil s Lucianou Barrosoovou a okrem nevlastnej dcéry sa stal otcom i vlastného potomka, dcéry Isabelle.

 


autor Ivan Kučera 3.11.2006
  • DVD: Na druhej strane (18.04.2007 2:24:08)
  • Na druhej strane (02.11.2006 4:31:49)
  • Preview: Na druhej strane (23.10.2006 23:11:12)
  • The Departed v seriálovom balení (30.08.2016 21:47:40)
  • The Departed tím bude gamblovať (30.08.2011 1:43:40)
  • The Departed 2 (01.02.2007 17:32:59)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Krimi/Dráma
    Minutáż˝: 0 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2006
    Homepage www

    Premiéra: 6.10. 2006
    Premiéra SK: 2.11. 2006
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.