TV TIPY 7.11. - 12.11. 2006

TV TIPY 7.11. - 12.11. 2006

článok



7.11.
Utorok

22.00  Túžba Veroniky Vossovej  (Die Sehnsucht der Veronica ...), Nem., 1982 (Dvojka)
Postava Veroniky Vossovej bola inšpirovaná osudom "nemeckej Grety Garbo", herečky Sybille Schmitz, ktorá vrchol svojej slávy zažila počas 2. svetovej vojny. Zaujímali sa o ňu mocní muži Tretej ríše a publikum jej tlieskalo. Roku 1955 je však z nej už len zúfalá troska. Márne sa snaží oživiť svoju hereckú kariéru, nie je schopná predniesť ani krátku repliku. Smútok za zašlou slávou tlmí silnými dávkami morfia, od ktorého sa počas ťažkých rokov stala závislou. Zároveň sa úplne odovzdala do rúk sadistickej lekárke, ktorá profituje zo skrachovaných bývalých boháčov závislých na drogách. Jedného dňa Veroniku stretne športový reportér. Spoznáva v nej bývalú hviezdu a chce odhaliť jej tajomstvo. Film Túžba Veroniky Vossovej je posledným dielom Fassbinderovej voľnej trilógie o nemeckom hospodárskom zázraku.

22.55  Marat-Sade  (Marat/Sade), GB, 1967 (ČT2)
Píše sa 13. júl 1808 a v charentonskom ústave pre duševne chorých sa nachádza početné, vzácne obecenstvo, aby zhliadlo mimoriadne zaujímavú produkciu. Markíz de Sade, jeden z chovancov, napísal a réžijne spolu s pacientmi pripravil hru o udalosti, ku ktorej došlo práve pred pätnástimi rokmi.  Hru o zavraždení Jeana-Paula Marata, veľkej postavy francúzskej revolúcie, ktorého 14. júla 1793 ubodala vo vani mladá fanatička Charlotta Cordayová.

TV Tipy 7.11. - 12.11. 2006 TV Tipy 7.11. - 12.11. 2006

8.11.
Streda

22.15  Vnútorný vesmír  (Innerspace), USA, 1987 (Prima)
Priemyselní špióni prepadnú laboratórium a ukradnú technológiu, umožňujúcu zmenšiť človeka do mikroskopických rozmerov. Zneužitiu tohto výdobytku môže zabrániť iba pilot Tuck Pendleton (Dennis Quaid) – ten je však uväznený v cievach cudzieho muža. Sci-fi komédia režiséra Joe Danteho získala Oscara v kategórii najlepšie vizuálne efekty.

22.55  Obrazy starého sveta  SR, 1972 (Dvojka)
Sugestívne portréty starých ľudí z Liptova a Oravy, ktorí dokážu aj v stave civilizačného chaosu a neistoty žiť vnútorne slobodní. Nevšedný dokument citlivo a s pochopením kreslí podoby starých dedinčanov, žijúcich zdanlivo na okraji spoločnosti, v podmienkach hraničiacich z biedou, ale vo vlastnom a svojbytnom svete. Dielo inšpirované piatimi fotografickými cyklami Martina Martinčeka rozširuje galériu portrétov o ďalšie postavy.


9.11.
Štvrtok

22.25  Lesní chodci  ČR/SR/Francúzsko, 2003 (ČT2)
I vo svojom druhom hranom filme, príbehu dvojice romantických tulákov, zostáva režisér Ivan Vojnár verný téme ľudí z okraja spoločnosti, outsiderom a ich spoločnému údelu vykorenenosti a často i zmareného života. Zaháľač a opilec s bohémskymi sklonmi Rufus sa zoznámi s predavačkou v bazáre Kateřinou a má s ňou dieťa Malého Rufusa. Jeho kamarát Čerčil, ktorý ma tiež tuláctvo v krvi, sa zamiluje do omnoho mladšej Gréty a má s ňou dcérku Malú Grétu. Zatiaľ čo vzťahy rodičov sa rozbijú, vzťah ich detí vznikne, až keď sú obaja dospelí. A zdá sa, že tulácke deti, ktoré zdedili mnohé od svojich otcov, majú nádej...

23.50  Svet podľa Prota  (K-Pax), USA/Nemecko, 2001 (Jednotka)
Stačí tak málo, byť v nesprávnom čase na nesprávnom mieste, na obyčajnú otázku odpovedať: „Nie som z vašej planéty", a už máte lôžko na psychiatrickej klinike určite zaručené. Tak sa vyslanec z vesmíru nazývaný Prot (Kevin Spacey), zoznámi so psychiatrom Markom Powellom (Jeff Bridges). Následné stretnutia, pri ktorých Prot dokáže dlhé hodiny podrobne rozoberať život na planéte K-PAX z ktorej pochádza, presne definovať jej polohu, spôsob života jej obyvateľov, napriek presvedčivosti, nedokážu obetavého psychiatra presvedčiť o tom, že by naozaj mohlo ísť o mimozemskú inteligenciu. Je síce na pochybách, ale racionálne zmýšľanie mu nedovolí podľahnúť Protovej prirodzenosti a znalostiam, ktorým ale podľahnú chovanci ústavu. Powell vidí jedinú možnosť ako odhaliť Protovu minulosť, v jeho zhypnotizovaní a odkrytí spomienok na dobu, kedy bol ešte zdravý. Čas ale beží proti nemu, Prot sa totiž plánuje čoskoro vrátiť na K-PAX.

TV Tipy 7.11. - 12.11. 2006 TV Tipy 7.11. - 12.11. 2006

10.11.
Piatok

22.00  Sen zimnej noci  (San zimske noci), Srbsko/Čierna hora, 2004 (Dvojka)
Srbsko, zima 2004. Po desiatich rokoch sa vracia Lazar z väzenia domov ako nový muž. Rozhodol sa zbaviť ťažkého bremena svojej minulosti a začať nový život v krajine, ktorá po skončení vojny tiež túži po lepšom živote. Má sa nasťahovať do domu, ktorý zdedil po matke. Tu však nachádza dve bosnianske utečenkine: Jasnu a jej 12-ročnú autistickú dcéru Jovanu. Manžel opustil Jasnu pretože sa nedokázal zmieriť s handicapom ich dcéry a tak sa Jasna nasťahovala do opusteného domu. Pretože matka s dcérou nemajú kam ísť, Lazar ich nechá u seba žiť a tieto tri poznačené duše sa spoločne pokúsia začať nový život.

02.45  Chaplin  (Chaplin), GB, 1992 (Markíza)
Životopisný film o slávnom Charlie Chaplinovi mapuje priebeh 55-ročnej životnej kariéry tohto geniálneho komika. Neradostné detstvo chudobného židovského chlapca, syna neúspešnej varietnej umelkyne Hannah Chaplinovej, postupne upadajúcej do vážnej duševnej choroby (hrá ju Chaplinova dcéra Geraldine) zanechalo hlbokú stopu v umelcovej duši a ovplyvnilo celý jeho ďalší život - jeho príchod do USA v 1913 a fenomenálny úspech v období zrodu amerického fimového priemyslu,  jeho spolupráca s Mackom Sennettom (Dan Ay-kroyd), Doglasom Fairbanksom (Kevin Kline) a Mary Pickfordovou (Maria Pitillo) vo filmových ateliéroch United Artists Studio,  jeho manželské krízy, početné a nikdy nie bezproblémové kontakty s mladými ženami,  jeho prenasledovanie J. Edgarom Hooverom (Kevin Dun) vyústiace do označenia za komunistu a Chaplinovho nedobrovoľného odchodu do exilu,  jeho šťastné, 35 rokov trvajúce manželstvo so štvrtou manželkou Oonou O´Neill (Moira Kelly) (ktorá mu porodila 8 detí a s ktorou žil vo švajčiarskom Vevey až do svojej smrti v 1977),  až po jeho triumfálny návrat do USA v r. 1972, aby tu obdržal Oscara za celoživotné dielo.


11.11.
Sobota

20.00  Kontakt  (Contact), USA, 1997 (Prima)
Dr. Eleanor Arrowayová (Jodie Foster) pozorne sleduje vesmír, aj keď ju kolegovia neberú príliš vážne. Jedno osudové ráno však zachytí zakódovaný signál. Kým svetový vedci skúšajú odkódovať odkódovať posolstvo, Ellie bojuje, aby sa stala prvou vyslankyňou Zeme vo vesmíre. Skvelé sci-fi Roberta Zemeckisa.

22.00  Mexická jazda  (Y tu mama tambíen), Mexiko/USA, 2001 (Dvojka)
Road movie o dospievaní, vzťahu mužov a žien, o láske, sexe a o smrti. Hrdinami veselého príbehu o smrteľne vážnych veciach sú dvaja osemnásťroční chlapci. Tenoch pochádza z bohatej rodiny politika, Julio zo zabezpečenej strednej vrstvy. Nemajú žiadne starosti, život si užívajú plnými dúškami. Keď ich priateľky odídu na prázdniny do Európy, Tenoch s Juliom zrazu nevedia, čo si počať s voľným časom. Na svadbe príbuzných spoznávajú o desať rokov staršiu Luisu, manželku Tenochovho bratranca. Luisa sa dospievajúcim chlapcom páči a tak ju zo žartu pozvú na cestu k rozprávkovo čistej morskej zátoke. Luisa už nedokáže znášať opakované nevery svojho manžela a rozhodne sa preto pozvanie prijať. Počas cesty naučí Tenocha a Julia niečo o ženách i o nich samých. Vďaka nej sa na konci leta z rozmaznaných a egoistických výtržníkov stanú dospelými mužmi. Nič už však nebude také, aké bolo predtým, lebo na konci tejto cesty ich čaká prvý dotyk so smrťou.

23.05  Neľútostný súboj  (Heat), USA, 1995 (JOJ)
Aj keď stoja na opačných stranách, detektív Vincent Hanna (Al Pacino) a gangster Neil McCauley (Robert De Niro), majú veľa spoločného. Obaja sú dokonalí profesionáli, obaja sú svojím založením samotári a obaja sú natoľko posadnutí svojou profesiou, že to vážne narušuje ich súkromný život. McCauleyoho banda prepadne poštové auto, ale dokonale premyslený plán naruši nováčik, ktorý spôsobí masaker. Prípad vyšetruje najobávanejší policajný buldog Hanna a dostane sa na stopu ďalšej chystanej lúpeže, ktorou chce elegantný McCauley uzavrieť svoju zločineckú dráhu. Napriek takmer trojhodinovej dĺžke a rade vedľajších motívov, ide o strhujúcu a napínavú drámu vo veľkom štýle. Michael Mann thriller nakrútil podľa vlastného scenára, a ako vždy, aj v tomto filme sa mu podarilo nájsť ideálnych hereckých predstaviteľov – Al Pacina a Roberta De Nira.

TV Tipy 7.11. - 12.11. 2006 TV Tipy 7.11. - 12.11. 2006

12.11.
Nedeľa

21.05  Tombstone  (Tombstone), USA, 1993 (JOJ)
Do arizonského mesta Tombstone, útočiska najväčších zločincov Divokého západu prichádza sudca Wyatt Earp (Kurt Russell), aby tu spolu so svojimi dvoma bratmi a ich rodinami začal nový život. Keď sa stane súčasťou krvavej prestrelky so zločincami a v boji zahynie jeden z jeho bratov, rozhodne sa vyčistiť mesto raz a navždy! Podarí sa mu zneškodniť mnohých zločincov, ale ich nebezpečný vodca, najrýchlejší pištoľník v celom okolí – Johnny Ringo – stále uniká. Americký western režiséra George P. Cosmatosa.

22.55  Priateľstvá padajúceho lístia  SR, 1998 (Dvojka)
Videofilm podľa novely Etely Farkašovej prináša psychologicky presvedčivý a emocionálne pôsobivý príbeh starej a osamelej ženy Agáty, ktorá sa ocitá v domove dôchodcov. Neprivádza ju tam ľahostajnosť vzdialených príbuzných, ani sociálna núdza. Dôvody spočívajú v často celkom prirodzenej nemožnosti či neschopnosti strednej generácie, zaťaženej bremenom vlastných záväzkov a povinností, postarať sa o svojich príbuzných dôstojne a zabrániť pocitu, že sú v rodine na ťarchu. Krehký príbeh o večnej túžbe po láske a priateľstve z domova dôchodcov dáva herečke Viere Strniskovej príležitosť zažiariť v dojímavom ľudskom charaktere.

02.10  Srdce v Atlantíde  (Hearts in Atlantis), USA, 2001 (Markíza)
Fotograf Bobby Garfield dostal oznámenie o smrti svojho priateľa z detstva. Na Sullyho pohrebe sa dozvie, že medzi živými už nie je ani jeho prvá láska Carol. Vydá sa do štvrte, kde kedysi všetci traja vyrastali a spomína na osudné leto, v ktorom sa zrodili city tak silné, že ho potom sprevádzali po celý život. V deň Bobbyho jedenástich narodenín sa k nim ako nájomník prisťahoval tajomný Ted Brautigan – mimoriadne vzdelaný starnúci muž bez minulosti. Získa si záujem a obdiv chlapca, ktorý stratil otca a matka mu nevenuje dostatok lásky. Napriek tomu, že Bobby spočiatku nechápe, prečo sa Ted ukrýva, snaží sa mu zo všetkých síl pomôcť. Pritom od neho dostane do vienka dar, ktorý mu už nikdy nikto nevezme – dar preniknutia pod povrch vecí a vzájomného priateľstva.


HIT TÝŽDŇA
11.11.
Sobota

23.06  Neľútostný súboj  (Heat), USA, 1995 (JOJ)
Aj keď stoja na opačných stranách, detektív Vincent Hanna (Al Pacino) a gangster Neil McCauley (Robert De Niro), majú veľa spoločného. Obaja sú dokonalí profesionáli, obaja sú svojím založením samotári a obaja sú natoľko posadnutí svojou profesiou, že to vážne narušuje ich súkromný život. Napriek takmer trojhodinovej dĺžke a rade vedľajších motívov, ide o strhujúcu a napínavú drámu vo veľkom štýle. Michael Mann (Collateral, Miami Vice) thriller nakrútil podľa vlastného scenára, a ako vždy, aj v tomto filme sa mu podarilo nájsť ideálnych hereckých predstaviteľov – Al Pacina a Roberta De Nira.


sHIT TÝŽDŇA
11.11.
Sobota

20.00  Na pokraji smrti  (Half Past Dead), USA/Nemecko, 2002 (Markíza)
Ruský zlodej Saša Petrosevič (Steven Seagal) úspešne absolvuje skúšku detektorom lži (technika stále nie je dokonalá) a stáva sa súčasťou jednej z najväčších zločineckých skupín so širokou pôsobnosťou. Spolu s grázlom Sonnym (Ja Rule), sa ale nečakane po klinickej smrti dostáva do väzenia a to nie hocijakého. Nejakého magora totiž napadlo prebudovať a znova otvoriť prísne strážené väzenie Alcatraz... Nech mi ortodoxní fanúšikovia Seagala prepáčia, ale Na pokraji smrti je skutočne veľmi zlý a zbytočný film. Hlavnú zodpovednosť za tento nudný a nezmyselný paškvil nesie na svojich pleciach režisér a zároveň aj autor scenára Don Michael Paul (prevažne televízny režisér seriálov ako Modelky, Renegade či Pacific Blue), ktorý miluje akčné filmy a napriek tomu, že o ich nakrúcaní nevie vôbec nič, rozhodol sa s balíkom 25 miliónikov zrealizovať svoj sen a jeden si navariť. Výsledkom je nefungujúci zlepenec žánrového klišé, so smutne "odfláknutým" scenárom. Na plátne sa dejú neuveriteľné veci, ktoré dopĺňajú rovnako neuveriteľné herecké výkony charakterovo "prepracovaných" postáv. Seagalovu fyzickú neschopnosť zachraňuje rýchly strih, podobne ako aj zvyšok prehrávajúceho hereckého osadenstva. Túžite stráviť večer na pokraji šialenstva v spoločnosti absolútneho braku suterénu komercie? Nech sa páči, máte možnosť.

 


autor Peter Konečný 6.11.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.