AK NEPRÍDEŠ, NEZAŽIJEŠ ...

AK NEPRÍDEŠ, NEZAŽIJEŠ ...

článok



Už dnes začína 8. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. O tom, čo nás na ňom tento rok čaká (a nielen o tom) sme sa porozprávali s jeho programovým riaditeľom Petrom Náglom.


8 rokov s festivalom...  čo Vás pri tejto bilancii napadá?

- Trpezlivosť. Možno na začiatku som si myslel, že fenomén medzinárodného filmového festivalu, sa v našich špecifických podmienkach udomácni rýchlejšie. Ale isté veci sa jednoducho preskočiť nedajú... Na druhej strane som veľmi rád, že začiatok decembra je už celkom obstojne spojený aspoň u bratislavskej verejnosti s týmto podujatím. A rovnako ma teší, že zatiaľ nemusíme robiť výraznejšie kompromisy v programe v súvislosti s dovozom tzv. hviezd, ktoré festival lepšie predávajú. Usilujeme sa podľa možností dostať do Bratislavy naozaj najpozoruhodnejšie ukážky súčasného filmového umenia, ktoré znesú najprísnejšie kritériá.

Platí aj u nás, že čím starší festival, tým menšie finančné ťažkosti a ľahšie presviedčanie partnerov? V akej miere pomohlo ôsmemu ročníku MFF Bratislava Ministerstvo kultúry?

- Absolútne nie, a vôbec tomu nerozumiem. Tabuľkový optimálny rozpočet 30-40 miliónov korún napĺňame niekedy z polovice, inokedy len z tretiny. Aktuálny ročník MFF Bratislava dostal zatiaľ najvýraznejšiu podporu z Ministerstva kultúry – dovedna 14 miliónov korún.

Ako hodnotíte pomaly končiaci sa rok 2006 po svetovej festivalovej stránke?

- Mal som možnosť sa zúčastniť okrem iných aj troch top festivalov – Berlín, Cannes, Benátky, a mám pocit, že určite všetky priniesli viacero lepších ako tých iných filmov. Pre mňa osobne je ohromným prínosom fakt, že všetky spomínané kolosy do značnej miery forsírujú diela mladých, nových talentovaných autorov. Nie sú to len samostatné programové sekcie, ale aj rôzne dielne talentov, snímky študentov filmových škôl a ďalšie profesné akcie, ktorých sa zúčastňujú, prípadne vedú renomovaní svetoví filmári.

Objavili sa aj teraz významné filmové diela? Nie je ich o niečo menej ako po minulé roky?

- To je vždy záležitosť subjektívneho pohľadu. Ak očakávame prelomové dielo, ktoré pohne kinematografiou, tak toho sme sa určite nedočkali. Ale ak aj v otázke je konštatácia, že tých významných je menej, potom je to v poriadku – ak sa teda dohodneme, koľko je to tých „menej“. Ak nájdeme trebárs desať takých filmov, myslím, že to je dosť. Osobne by som mohol spomenúť Cestu na Guantanamo Michaela Winterbottoma, Babylon Alexandra Gonzálesa Iňarritu, Letný palác čínskeho tvorcu Lou Ye, Červená cesta debutujúcej Andrey Arnold, Pokojný život Jia Zhangke, Eufória Igora Vyrypajeva, Nový svet Emanuela Crialeseho... Určite je ich viac.

Ako programový riaditeľ MFF Bratislava máte pomerne ťažkú úlohu zostaviť program niekoľkých sekcii. Mali ste s niektorou zo sekcii tento rok väčšie či menšie problémy?

- Najpríjemnejšie problémy som mal tento rok so súťažou, kde pokojne mohlo byť aj 30 filmov. Na druhej strane sa určite zložitejšie zostavoval Svetový čas, kde sú zaradené filmy mimoeurópskeho priestoru. A dostať väčšinu vytipovaných filmov z Ázie predstavoval tentoraz tvrdý oriešok. O to mám väčšiu radosť, že sa to podarilo. No a o sekcii Slovenský film 2006 by som mohol tiež rozprávať alebo skôr Miro Ulman, ktorý to mal priamo pod dohľadom.

Prezradíte pár vlastných festivalových tipov?

- Spomenul som už ruskú Eufóriu, ďalej poľský Z kaluže do blata, dánsku Princeznú, britskú Kráľovnú, hongkongských Vydedencov či „Recyklačku“ alebo nórsky animák Slobodu Jimmymu!

Ktoré filmy sa Vám napriek snahe nepodarilo na festival priviesť?

- Napríklad tie, ktoré som spomenul pri hodnotení tých lepších filmov tohto roka, ale aj ďalšie (názvy nie sú podstatné), ktoré sme mohli mať, ale naša snaha stroskotala pre nezáujem českých či slovenských distributérov zabezpečiť pre nás filmovú kópiu.

Do médií sa už dostala informácia o hlavnom hosťovi 8. ročníka MFF Bratislava – Jánovi Třískovi. Prečo práve táto legenda českého herectva? Môžeme sa tešiť aj na ďalšie zahraničné filmové osobnosti?

- Je to spoločný hosť MFF Bratislava a Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, ktorý svojou prítomnosťou poctí obe akcie. Voľba na Jana Třísku padla preto, lebo hoci ide o jedného z najvýznamnejších českých hercov, mladá generácia ho prakticky nepozná, keďže od konca 70. rokov minulého storočia žije v Los Angeles. A na Slovensku viac ako deň nebol už dlhé roky. Máme prisľúbenú účasť Karla Rodena, ktorý by mal uviesť prvý a dosť netradičný  poľský western Letná láska. Mali sme samozrejme eminentný záujem napríklad o Michaela Winterbottoma, ale ani pri spoločnom úsilií MFF Bratislava a anglického veľvyslanectva to, žiaľ, nevyšlo.

Festival ponúkne aj zaujímavé sprievodné podujatia. Sú medzi nimi aj novinky?

-  V spolupráci so slovenskou kanceláriou Media organizujeme dvojdňový seminár na tému žánre, portál kinema.sk pripravil trojvečerovú akciu Film roku 2006, v rámci ktorej sa odprezentujú aj ďalšie zaujímavé výsledky tohto distribučného roka, na pôde festivalu udelí SFTA po prvý raz Národné filmové ceny, po úspechu z minulého roka bude opäť panel Nové slovenské filmy 2007-2008 a aj verejnosť bude mať možnosť zúčastniť sa „podlampovej“ diskusie na tému medzinárodné filmové festivaly v kontexte národnej tvorby, ktorú budú 4. decembra o 17. hodine v priestoroch bývalého véčka moderovať Štefan Hríb a Juraj Kušnierik.

Vaša krátka pozvánka na festival...

- K obligátnemu – Ak neprídeš, nezažiješ – dodávam Treba vidieť!


autor Peter Konečný 1.12.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.