TV TIPY 11.12. - 17.12. 2006

TV TIPY 11.12. - 17.12. 2006

článok



11.12.
Pondelok

21.20  Pestuj si pravačku  (Soigne ta droite), koprodukcia, 1987 (ČT2)
V tomto filme si zahral sám Jean-Luc Godard postavu, ktorá je plná sebairónie a snaží sa v priebehu 24 hodín doručiť kotúč s filmom akémusi producentovi. Godard divákovi vyrozpráva tri od seba takmer nezávislé príbehy plné chaosu a emócii.

02.50  Jakubov rebrík  (Jacobs Ladder), USA, 1990 (JOJ)
Tim Robbins ako vojak americkej armády Jacob Singer jediný prežije konflikt svojich spolubojovníkov vo vietnamskej vojne, ktorí sa v amoku navzájom postrieľali medzi sebou. Príčinou tragédie bola halucinogénna droga nazývaná Rebrík, ktorú armáda experimentálne podala vojakom, aby zvýšila ich agresivitu v boji proti nepriateľovi. Jacobovo vnímanie reality sa čoraz väčšmi prepletá s halucináciami plnými desivých démonov. Je stále obeťou drogy alebo to zavinilo tentoraz niečo iné? Americký mysteriózny thriller režiséra Adriana Lynea (Lolita).


12.12.
Utorok

22.00  Konečne nedeľa  (Vivement Dimanche!), Francúzsko, 1983 (Dvojka)
Majiteľ realitnej agentúry Julien Vercel je podozrivý z vraždy svojej manželky Marie-Christine a jej milenca Claudea Massouliera. Všetky dôkazy svedčia proti nemu, keď náhle prichádza obvinenie z ďalšej vraždy. Julien si nevie rady a rozhodne sa pred políciou ujsť. Jedine Julienova sekretárka Barbara Beckerová verí v nevinu svojho šéfa. A pretože je nielen profesionálnou sekretárkou, ale aj amatérskou detektívkou, na vlastnú päsť sa podujme vypátrať skutočného vraha. Jeho stopy ju z Paríža zavedú až do kriminálneho podsvetia juhofrancúzskeho mesta Nice. Posledný film režiséra Francoisa Truffauta je poctou kriminálnym príbehom majstra napätia Alfreda Hitchcocka...

23.00  CQ  (CQ), koprodukcia, 2001 (ČT2)
Mladý nádejný filmár Paul (Jeremy Davies) sníva na sklonku 60. rokov v Paríži, že nakrúti film, ktorý bude jeho skutočnou osobnou výpoveďou. Súčasne pracuje ako strihač na sci-fi filme, ktorého dej sa odohráva v roku 2001. Keď režisér zlyhá, prichádza jeho šanca. Dráma videoklipára Romana Coppolu – brat Sofie.

TV Tipy 11.12. - 17.12. 2006 TV Tipy 11.12. - 17.12. 2006

13.12.
Streda

20.00  Doktor Živago  (Doctor Zhivago), koprodukcia, 2002 (ČT2)
Román Doktor Živago vyniesol autorovi Borisovi Pasternakovi Nobelovu cenu za literatúru (1958), ale aj taký odpor sovietskemu režimu, že ocenenie radšej odmietol. Britsko-americká snímka je v poradí druhou adaptáciou Pasternakovej predlohy.

22.55  Muž, ktorý luže  (L’ homme qui ment), SR/Francúzsko, 1968 (Dvojka)
Film francúzskeho spisovateľa a režiséra Alaina Robbe-Grilleta vznikol v slovensko-francúzskej koprodukcii v čase ideologického odmäku. Experimentálnymi rozprávačskými postupmi prehodnocuje národné mýty a legitímnosť histórie. Je to rozprávanie plné pravdy i klamu, faktov i výmyslov. Hrdinom je akýsi novodobý barón Prášil, ktorý svojimi historkami o hrdinovi miestneho odboja mystifikuje obyvateľov malého slovenského mesta a získava si tak priazeň a lásku žien.


14.12.
Štvrtok

22.40  Satyricon  (Satyricon), Taliansko/Francúzsko, 1968 (ČT2)
Táto osobitá alegória je akousi starovekou road-movie o putovaní mladíkov Encolpia a Ascylta. Zobrazuje surrealisticky a často naturalisticky antický svet hostín, orgií, úchyliek a výstredností. Rúcajúce sa hodnoty rímskeho impéria symbolizuje zrúcaný nevestinec. Réžia: Federico Fellini.

22.30  Priepasť  (The Abyss), USA, 1989 (Prima)
Zem ukrýva tajomstvá, o ktorých sa nám ani len nesníva. Stáročia čakajú v temnotách, kým ich niekto neobjaví. Americká ponorka havaruje v hlbinách oceánu. Záchranný tím, ktorý ma vyšetriť okolnosti nehody, sa vydá na cestu do neprebádanej priepasti. V tmavých hĺbkach číhajú neznáme sily... Kultový thriller od režiséra Jamesa Camerona (Terminátor, Titanic).

TV Tipy 11.12. - 17.12. 2006 TV Tipy 11.12. - 17.12. 2006

15.12.
Piatok

22.20  Tí druhí  (The Others), Fran./Špan./USA, 2001 (Markíza)
Grace žije s dcérou a synom na ostrove Jersey v prielive La Manche. Je krátko po druhej svetovej vojne a rodinka márne čaká na návrat otca z bojísk Normandie. Grace má život o to ťažší, že obe deti trpia silnou alergiou na denné svetlo, preto musí celý obrovský dom starostlivo zatemňovať. Aby si uľahčila trápenie, najme si služobníctvo – no čoskoro sa v dome začnú diať veľmi znepokojivé veci a Grace zrazu nevie, či má brať táraniny svojej dcéry Anny o duchoch vážne alebo nie...

22.25  Sedem  (Se7en), USA, 1995 (Prima)
Detektív poručík William Somerset (Morgan Freeman) pomaly končí svoju kariéru a jeho poslednou úlohou je zaučiť mladého a ambiciózneho detektíva Davida Millsa (Brad Pitt). Obaja sú nasadení na vyšetrovanie prípadu brutálnej vraždy, ktorý ich neodvolateľne vtiahne do pomýleného a zvráteného sveta psychicky vyšinutého, ale inteligentného a rafinovaného zločinca skrývajúceho sa za "umelecké" meno John Doe (Kevin Spacey) - presne tak sa totiž v policajnom žargóne v po anglicky hovoriacich krajinách označujú neidentifikovaní mŕtvi. Vražedný maniak neúprosne pokračuje v besnom zabíjaní ďalej - už na druhý deň sa nájde zohavené telo najlepšieho advokáta v meste, vedľa ktorého je krvou napísané slovo "chamtivosť". Zdá sa, že to nie je posledná obeť a kým polícia vraha vypátra a zastaví, bude každý zo siedmich smrteľných hriechov - obžerstvo, chamtivosť, lenivosť, smilstvo, pýcha, závisť a hnev - kruto potrestaný... Už kultový film Davida Finchera (Klub bitkárov, Úkryt).

23.50  Krokodília múdrosť  (The Wisdom of Crocodiles), GB, 1998 (ČT1)
Volá sa Steve Grlscz (Jude Law) a polícia práve vyšetruje násilnú smrť jeho priateľky Marie. Steve síce ochotne spolupracuje pri vyšetrovnaí, na Marie nie je jeho prvou priateľkou, ktorá prišla o život. Polícia pátra po dôkazoch a Steve prežíva už novú lásku k Anne (Elina Löwensohn).

00.55  V zajatí jakuzy  (Brother), Japonsko, 2000 (Prima)
Film Takeshi Kitanu o chladnokrvnom gangstrovi Yamamotovi, ktorý musí ujsť do Ameriky. Tam vyhľadá mladšieho brata, ktorého zasvätí do "remesla". Skvelý, drsný thriller, ktorý rozhodne treba vidieť.  


16.12.
Sobota

20.05  Trója  (Troy), USA/Malta/GB, 2004 (Prima)
Legendárny príbeh zaznamenaný gréckym básnikom Homérom nám je známy zo starých gréckych bájí a povestí. Príčinou konfliktu, ktorý prerástol do legendárnej trójskej vojny bola žena. Paris (O. Bloom), syn trójskeho kráľa Priama, mal rozhodnúť, ktorá z troch bohyní – Athény, Afrodity a Héry je najkrajšia. Afrodita mu v silnej túžbe po víťazstve prisľúbila najlákavejšiu odmenu – najkrajšiu pozemskú ženu. Paris jej úplatku podľahol a zvolil ju. Afrodita preto potom v roku 1193 p.n.l. pomohla Parisovi s únosom krásnej Heleny, manželky Menelausa – kráľa Sparty. Okrem nej však Paris ukradol aj kráľovskú pokladnicu…To bolo príčinou desať rokov trvajúcej vojny medzi Trójanmi a gréckymi vojskami známej vďaka zradnému Trójskemu koňovi, ktorého navrhol postaviť slávny Odysseus (Sean Bean). V úlohe legendárneho bojovníka Achila sa predstaví Brad Pitt.

21.35  Amadeus  (Amadeus: Director’s Cut), USA, 1984/2001 (ČT1)
Český režisér Miloš Forman našiel počas svojho amerického pôsobenia osobnú tému v zápase výnimočného jedinca s predstaviteľmi politickej a inej moci. Ideálnu látku objavil v divadelnej hre Petra Shaffera - Amadeus, ktorá sa od uvedenia v roku 1981 stala hitom svetových scén. Geniálny skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart sa v nej stane obeťou vražedných intríg svojho kolegu, dvorného skladateľa Antonia Salieriho, ktorý nedokáže uniesť ťarchu závisti a vlastnej priemernosti. Práve Salieri je - napriek titulu - hlavným hrdinom príbehu. Miloš Forman nakrútil výnimočné filmové dielo, ktoré odštartovalo vo svojej dobe "mozartomániu". Film získal osem Oscarov.

22.15  Nemocnica  (The Hospital), USA, 1971 (MGM)
Nemocnici šéfuje chirurg so samovražednými sklonmi – Herbert Bock (George C. Scott). Kým pacienti umierajú pre neuveriteľnú nedbanlivosť a nezáujem personálu, osamelý doktor Bock sa zaľúbi do dcéry jedného pacienta. Medzitým chorých začne ohrozovať aj neznámy vrah. Čierna komédia režiséra Arthura Hillera.

22.30  Million Dollar Hotel  (The Million Dollar Hotel), koprodukcia, 2000 (Dvojka)
Mysteriózno-romantický thriller sa odohráva v nezvyčajnej komunite outsiderov, žijúcich v spustnutom Million Dollar Hoteli. Tu prebýva i osamelá romantická duša Tom Tom (Jeremy Davies), ktorý je nevyliečiteľne zaľúbený do krásneho anjela ulice Eloise (Millla Jovovich). Ich láska sa rozvíja na pozadí vyšetrovania smrti narkomana Izzyho, ktorú prichádza objasniť nekompromisný agent FBI Skinner v podaní Mela Gibsona. Million Dollar Hotel nakrútil Wenders podľa námetu speváka z kapely U2 Bona Voxa, ktorý sa spolu so svojou kapelou a s renomovaným hudobníkom Brianom Enom postaral o výbornú filmovú hudbu. Na skvelom soundtracku sa v jednej zo skladieb objaví aj hlas hlavnej ženskej predstaviteľky filmu Millly Jovovich. Tá hrá úlohu Eloise, do ktorej sa zamiluje Tom Tom (Jeremy Davies), ktorý je aj rozprávačom celého príbehu. Film režiséra Wima Wendersa získal na MFF Berlinale cenu poroty - Strieborného medveďa...

TV Tipy 11.12. - 17.12. 2006 TV Tipy 11.12. - 17.12. 2006

17.12.
Nedeľa

20.00  Banditi  (Bandits), USA, 2001 (JOJ)
Bruce Willis a Billy Bob Thornton sú najúspešnejšími bankovými lupičmi v americkej histórii. Ich osvedčenou metódou je zajať manažéra vyhliadnutej banky v predvečer lúpeže a ráno ho "odprevadiť" do práce. Jedného dňa však zoberú ako rukojemníčku unudenú ženu v domácnosti Cate Blanchettovú a udalosti naberú nečakaný spád. Americká kriminálna komédia režiséra Barry Levinsona.

20.05  X-Men  (X-Men), USA, 2000 (Prima)
Keď v roku 1944 chlapec svojim hnevom v poľskom koncentračnom tábore zdemoloval polovicu pletiva, čudovali sa nielen dozorcovia, kam sa to vlastne dostali a s kým majú dočinenia. V neďalekej budúcnosti 21. storočia však má ľudstvo i vnukovia dozorcov pomerne jasno. Mutanti sú medzi nami. Na prvý pohľad ich nerozoznáte, ale berte na vedomie, že každý z nich má schopnosť, ktorá môže byť vražedná alebo ostatným nebezpečná...

20.30  Amíci  (Yanks), koprodukcia, 1979 (MGM)
Veľká Británia, 1942. Do krajiny prichádzajú americkí vojaci, ktorí tu nachádzajú nové lásky, veď väčšina mužov je na fronte a ich priateľky si pripadajú osamelé. Matt, Danny a John tiež stretnú mladé ženy a zaľúbia sa. Ich životy však skomplikuje vojna... Film režiséra Johna Schlesingera.

02.50  Lásky mezi kapkami deště  ČR, 1979 (Markíza)
Česká filmová romanca režiséra Karla Kachyňu o láske na predmestí Žižkova, dvoch bratoch a súboji obuvníka Davida s baťovským Goliášom. Príbeh sa odohráva v tridsiatych rokoch.  Na jeho počiatku sa na pražský Žižkov sťahuje vidiecka rodina obuvníka Bursíka. Na rozdiel od otca (Vladimír Menšík), ktorý si nikdy na život veľkomesta nezvykol, sa jeho deti rýchlo prispôsobili a našli si tam svoje miesto, hlavne bratia Pepan (Jan Hrušínský) a Kajda (Lukáš Vaculík).


HIT TÝŽDŇA
16.12.
Sobota

21.36  Amadeus  (Amadeus: Director’s Cut), USA, 1984/2001 (ČT1)
Osem Oscarový triumf Miloša Formana. Čakali ste na tomto mieste niečo iné?


sHIT TÝŽDŇA
15.12.
Piatok

20.00  Vlak smrti  (Lasko: Deathtrain), Nemecko, 2005 (Markíza)
Tentoraz si dovolím celý opis deja, myslím, že to stojí za to. Vojnový veterán sa rozhodne opustiť jednotky mierových síl KFOR a vstúpi do tajného spolku „Pugnus Dei“. Jeho prvou úlohou je ochrániť vlak, ktorým cestujú chorí pútnici do Lourd v nádeji na zázrak. Bohužiaľ, vlakom cestuje aj bezcitný gangster Lennart (Arnold Vosloo) a jeho banda. Tí sú na úteku po veľkolepej krádeži, pri ktorej sa im podarilo získať vysoko nákazlivé vírusy. „Pugnus Dei“ sa pokúsi proti gangu zakročiť, ale akcia skončí smrťou jeho člena Matthiasa (Simon Dutton). Neúspešný je i zásah špeciálneho komanda. Zločinci získajú nadvládu nad vlakom a pútnikov si vezmú ako rukojemníkov. V prostriedku  zostane jediný muž, ktorý dokáže odvrátiť katastrofu. Dokáže zneškodniť páchateľov skôr, ako vypustia vo vlaku smrteľný vírus? Dalo sa očakávať na tomto mieste niečo iné?

 


autor Peter Konečný 11.12.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.