KLUBOVÉ TIPY 20.12. - 30.12. 2006

KLUBOVÉ TIPY 20.12. - 30.12. 2006

článok



20.12.
STREDA

Bratislava

Monty Python: Zmysel života (r. T. Jones, VB, 1983, 103 min)
Nostalgia 18:30
Zmysel života je návrat k montypythonovským začiatkom. Nájdete v ňom množstvo skečov spojených jedným spoločným motívom. Je ním sám život. Od splodenia cez transplantáciu orgánov zaživa až po kremáciu. Film je viac než dôstojnou bodkou za spoločnou tvorbou tejto britskej šestice, ktorá sa snažila byť natoľko nezaškatuľkovateľná, až sa sama stala heslom vo výkladovom slovníku.

Život Briana (r. T. Jones, VB, 1979, 93 min)
Nostalgia 20:45
Brian sa narodil hneď vedľa maštale, v ktorej sa narodil Ježiš Kristus a od malička si ho s ním plietli. Vynikajúca paródia z dielne kráľov britského humoru Monthy Python´s. Film paroduje davovú psychózu a slepotu más. V dobe vzniku vyvolal film veľké pozdvihnutie, kvôli parodizovaniu biblických tém a cirkvi.

Trenčín

Utópia, najviac ľudí žije v Číne (r. H. P. Moland, I. Torgesen, T. Rangnes, M. Martens, S. Johnsen, A. Fröhlich, Nór., 2002, 82 min)

Artkino Metro 19:00
Kto vlastne žije v Nórsku, v tejto na prvý pohľad úplne dokonalej krajine? Odpoveď nájdete v tejto prekvapujúco zábavnej originálnej absurdnej komédii pozostávajúcej z ôsmich príbehov o maličkostiach a ich obrovských dôsledkoch. V Nórsku sa viac menej každý stotožňuje s niektorou z politických strán. Okrem toho sa tam tiež neustále diskutuje o cenách benzínu. A tak sa práve benzínová pumpa stane miestom, kde sa nám 24 hodín pred voľbami predstaví celá spoločensko-politická škála Nórska. Majiteľom pumpy je Lasse. Namiesto áut a benzínu však sníva o tom, že raz naštartuje svoje vlastné lietadlo, ktoré si s láskou montuje vzadu v garáži. Deň pred voľbami ho zo sna vytrhne osem príbehov o tom, ako ani v dokonalej krajine nikto nie je dokonalý.

Klubové Tipy 20.12. - 30.12. 2006 Klubové Tipy 20.12. - 30.12. 2006

21.12.
ŠTVRTOK

Bratislava

Na konci s dychom (r. J.-L. Godard, Fran., 1960, 87 min)
Charlie 20:00
Legendárny nestarnúci debut svojrázneho formálneho experimentátora patrí ku klenotom francúzskej novej vlny a je považovaný za synonymum filmovej moderny. Hlavný hrdina Michel Poiccard, bravúrne stelesnený 26-ročným Belmondom, je šarmantný a samoľúby anarchistický gangster bez zodpovednosti a životného východiska, skrývajúci v sebe melanchóliu a ustavičné vnímanie smrti. Pred policajným prenasledovaním uniká do Paríža. S peniazmi od dlžníka chce s pôvabnou americkou študentkou Patriciou utiecť za hranice... Godard film vytvoril s použitím ručnej kamery (kameraman Coutard realizoval aj väčšinu ďalších jeho diel) a s využitím prirodzeného svetla za púhe štyri týždne. Strih vyvoláva dojem fragmentárnosti a razancie, atmosféra chvíľ, bez vyjasnenia dôvodov jednania, je pritom až lyrizujúca.

Tajomstvo slov (r. I. Coixet, Špan./USA, 2005, 112 min)
Kino Mladosť 17:45, 20:00
Vrtná stanica, miesto izolované od civilizácie, vzdoruje vlnám ďaleko na otvorenom mori. Na tomto odľahlom mieste, obývanom len mužmi sa jedného dňa objaví žena (Sarah Polley). Má sa starať o pracovníka (Tim Robbins), ktorý pri nehode prišiel o zrak. Časom medzi nimi vzniká puto. Ako na pustom ostrove sa stávajú závislí jeden na druhom. Za pomoci slov sa na povrch dostávajú ich tajomstvá, bolesť, nádej, láska, smútok... Nesporne najväčšia filmová udalosť v Španielsku za rok 2005. Na vzniku filmu režisérky Isabel Coixet sa výrazne podieľal Pedro Almodóvar a jeho produkčná spoločnosť El Deseo. Film Tajomstvo slov získal štyroch "španielskych Oscarov" (ceny Goya) v hlavných kategóriách a získal obrovský úspech ako u divákov i u kritiky.

Levice

THX 1138 (r. G. Lucas, USA, 1970, 89 min)
FK Otáznik 19:00
Vitajte vo svete monštrózneho labyrintu, v ktorom sú všetci obyvatelia v stereotypných uniformách a odľudštenú vizáž im dodáva lesk holohlavých lebiek. Hlavný hrdina (Robert Duvall) je jeden z mnohých v ohromnom ľudskom mravenisku, jeho "osobnosť" je symbolicky zredukovaná do znakov - THX 1138. Lucas zaujme nejen príbehom, ale hlavne vizuálnou štylizáciou do spektra studených farieb. Steny sú biele, uniformy taktiež a rovnako bezfarebný, dokonale hrozivo sterilný, je design izieb. Ľudia v nich žijú z donútenia. Možno, že ide o ďalšie štádium civilizácie, kde už neexistuje "veliteľ," iba komerčné náboženstvo s automatickými spovednicami. 


22.12.
PIATOK

Bratislava

Raj hneď teraz (r. H. Abu-Assad, Hol./Izrael, 2005, 91 min)
Tatra 18:30
Hrdinami tejto drámy sú dvaja Palestínci – Khaled a Said, ktorí spolu od detstva vyrastali. Po dosiahnutí dospelosti sú naverbovaní k samovražednému teroristickému útoku na vojenskú základňu v Tel Avive. Poslednú noc pred svojou "cestou do raja" môžu stráviť so svojimi rodinami. Ale len pod podmienkou, že budú mlčať o svojej misii... V deň útoku sú obaja dopravení k hranici. Odtiaľ už musia pokračovať každý sám. Rozdelení, začínajú premýšľať a pochybovať o zmysle toho, čo sa má stať... Kontroverzný film, ktorý vzbudil ostré reakcia ako v židovskom, tak arabskom svete. Raj hneď teraz zaznamenal obrovský úspech na festivale v Berlíne (cena Modrý Anjel, cena Amnesty International a Cena poroty), získal Zlatý glóbus a bol nominovaný na Oscara za najlepší cudzojazyčný film.

Vaterland – Lovecký denník (r. D. Jařab, ČR, 2004, 97 min)
Charlie 18:00
Fantastický thriller s prvkami čiernej komédie o niekoľkých kultúrnych stretoch a jednom netradičnom love. Návrat na starú rodinnú usadlosť po pol storočí môže byť zábavný, dobrodružný, ale aj nebezpečný. Hra v starom štýle sa teda môže stať spúšťacím mechanizmom pasce, v ktorej nakoniec uviaznu tak trochu všetci: lovci, domorodci i tajomná korisť. Ani koloniálna atmosféra však nezakryje, že sme v srdci Európy a že je obtiažne deliť svet na prvý, druhý, tretí, štvrtý...Rozporuplne prijatý film ktorý stojí za osobné zhodnotenie divákom.


23.12.
SOBOTA

Bratislava

Dobrý ročník (r. R. Scott, USA, 2006, 118 min)
Kino Istota 20:00
A Godd Year nás privádza do jednej vinice, ktorú neúspešný londýnsky bankár Max Skinner (Russell Crowe) zdedí po svojom strýkovi Henrym (Albert Finney). Také príjemné veci sa občas stávajú – pokiaľ však na ich príjemnosť pozeráme len cez rubínový mok podávaný neskoro popoludní v kruhu priateľov, drina pri práci na vinici je vec druhá. Pôvodný Maxov plán bol "skontroluj a predaj". Lenže plán hneď nabral trhliny. Spomienky na nevinné detstvo, opojná krása večerov v Provence a pôvabná Fanny (Marion Cotillard) povážlivo pohnú Maxovými záujmami..

Klubové Tipy 20.12. - 30.12. 2006 Klubové Tipy 20.12. - 30.12. 2006

26.12.
UTOROK

Bratislava

Mŕtva nevesta Tima Burtona (r. T. Burton, M. Johnson, VB, 2005, 78 min)
Tatra  20:30
19. storočie, Európa. Victor sa vracia domov, aby sa oženil so svojou veľkou láskou Victoriou. Na ceste náhodou nájde starú kosť z prsta. Zo žartu jej navliekne snubný prsteň a prednesie svadobný sľub. Kosť však patrí zavraždenému dievčaťu, ktoré vezme tento žart vážne, zjaví sa ako zombie a trvá na tom, že je teraz jeho žena. Odvedie si ho do podsvetia, zatiaľ čo na neho doma čaká jeho oddaná Victoria. Hoci je Krajina Smrti svojráznejšia a omnoho viac zaujímavá než jeho živý, ale strohý, viktoriánsky svet, zistí, že nie je nič na svete (či už živom alebo mŕtvom), čo by ho mohlo oddeliť od jeho skutočnej a pravej lásky. Príbeh veľkej lásky je plný optimizmu, romantiky a humoru. Film pokračuje v tradícii Burtonových romantických „čiernych“ filmov ako Strihoruký Edward a Predvianočná nočná mora.

Levice

Volver (r. P. Almodóvar, Špan., 2006, 120 min)
Kino Junior 18:30
Najväčšia európska režisérska ikona súčasnosti, Pedro Almodóvar, sa po sérii drám vracia ku komédii. Spoluprácu si po rokoch zopakovala jeho dvorná herečka Carmen Maura. Zahrala si matku Penelope Cruz a Loly Dueňas. Postava, ktorú stvárňuje je moderná žena a dobrá matka. Zamilovala sa však do muža, ktorý nie je práve najsvätejší. Keď umiera, vracia sa do mesta, aby doriešila veci, ktorá nemohla vyriešiť za svojho života.


27.12.
STREDA

Bratislava

Čierna mačka, biely kocúr (r. E. Kusturica, Nem./Fran./Juh., 1998, 129 min)
Charlie 17:45, 20:15
Živelná, divoká, dynamická čiernohumorná komédia z prostredia Balkánu. Pre Kusturicových fanúšikov povinnosť, rovnako ako aj pre ostatných, ktorí majú radi „uletené“ filmy.

Na druhej strane (r. M. Scorsese, USA, 2006, 152 min)
Artkino Za zrkadlom 20:00
Príbeh sa odohráva v Južnom Bostone, kde polícia vedie vojnu s organizovaným zločinom. Policajt Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) dostane za úlohu v prestrojení sa infiltrovať do mafiánskeho syndikátu, ktorý vedie Costello (Jack Nicholson), zatiaľ čo ostrieľaný zločinec Colin Sullivan (Matt Damon) sa ako informátor infiltroval do oddelenia polície...

Trenčín

Factotum (r. B. Hamer, USA/Nór., 2005, 94 min)
Artkino Metro 19:00
Henry Chinaski (Matt Dillon) pracuje v továrňach a skladoch, aby si mohol dovoliť svoje koníčky – chľast, stávky na dostihy, ženy a predovšetkým písanie diel, ktoré nikto nechce vydávať. Film vychádza z rovnomennej knihy Charlesa Bukowskeho. Tá je príbehom spisovateľa žijúceho rebelským životom, ktorý je schopný pre svoju poéziu upísať dušu diablovi... Factotum predstavuje Bukowského literárneho dvojníka Henryho Chinaskiho – šialenca, pustovníka, milovníka nežného i krutého, žijúceho svoj život s bláznivou romantickou naliehavosťou a s nesentimentálnym súcitom k ľuďom na spoločenskom okraji. Chinaski je básnikom losangelského podsvetia, ktorý by chcel žiť len svoj život, sám za seba, ale potreba obživy ho núti hľadať prácu i ďalšie kontakty s okolím. V románe Factotum Bukowski rozpráva nielen o neobyčajnej ľudskej biede, ale tiež o poriadnom kuse zúfalstva, rezignácie a vynúteného flegmatizmu. Toto všetko podáva so svojráznym jemným druhom čierneho humoru, ktorý Chinaskemu zmäkčuje pády po životných kotrmelcoch.

Klubové Tipy 20.12. - 30.12. 2006 Klubové Tipy 20.12. - 30.12. 2006

28.12.
ŠTVRTOK

Bratislava

Ďakujeme, že fajčíte (r. J. Reitman, USA, 2005, 92 min)
Tatra 18:30,  20:30
Nick Taylor pracuje v tabakovej firme ako odborník na komunikáciu s verejnosťou. Jeho úlohou je vyzdvihovať kladné stránky fajčenia (alebo ich vymýšľať). Je vtipný, zhovorčivý a odzbrojujúci, takže ho mnohí prirovnávajú k samotnému Diablovi. Je schopný otočiť každú námietku na adresu svojho zamestnávateľa v jeho prospech. Ale časy sa menia a je jasné, že PR mašinérie tabakových firiem skoro narazia na zjavnú, ale stále jasnejšiu preukázateľnú súvislosť medzi fajčením a smrťou...

Potomkovia ľudí (r. A. Cuarón, VB, 2006, 114 min)
Artkino Za zrkadlom 20:02
Planéta Zem, rok 2027. Už devätnásť rokov sa nenarodilo ani jediné dieťa. Svet podlieha beznádeji a anarchii a po čím ďalej zúfalejších pokusoch o nájdenie a odstránenie príčiny neplodnosti ľudstva sa čaká už len na zázrak. Do neďalekej budúcnosti nás vo svojej temnej a šokujúcej vízii uvádza režisér Alfonso Cuarón (Mexická jazda, Harry Potter a väzeň z Azkabanu ), ktorý sa inšpiroval slávnou rovnomennou sci-fi novelou kráľovnej detektívok P.D. James.


29.12.
PIATOK

Bratislava

THX 1138 (r. G. Lucas, USA, 1970, 89 min)
Charlie 18:00
Vitajte vo svete monštrózneho labyrintu, v ktorom sú všetci obyvatelia v stereotypných uniformách a odľudštenú vizáž im dodáva lesk holohlavých lebiek. Hlavný hrdina (Robert Duvall) je jeden z mnohých v ohromnom ľudskom mravenisku, jeho "osobnosť" je symbolicky zredukována do znakov - THX 1138. Lucas zaujme nielen príbehom, ale hlavne vizuálnou štylizáciou do spektra studených farieb. Steny sú biele, uniformy taktiež a rovnako bezfarebný, dokonale hrozivo sterilný, je design izieb. Ľudia v nich žijú z donútenia. Možno, že ide o daľšie štádium civilizácie, kde už neexistuje "veliteľ," iba komerčné náboženstvo s automatickými spovednicami. 

Motocyklové denníky (r. W. Salles, Argentína/Chile/Peru/USA, 2004, 126 min)
Charlie 20:30
Má dvadsaťtri rokov, študuje medicínu - a eště netuší, že vstúpi do dejín ako Ernesto Che Guevara. S kamarátom Albertom Granadom sa vyberie na cestu po Latinskej Amerike na starej motorke. Píše sa rok 1952 a pred nimi nie je nič iného než voľná cesta - bez turistov, hotelov a máp. Dostať sa z Argentíny až do Venezuely, to je sen, ktorý výlet dlhý 8000 kilometrov zmení v realitu. Snímka inšpirovaná Guevarovými denníkmi Notas de viaje a Granadova kniha Con el Che por America Latina.


30.12.
SOBOTA

Bratislava

Libertin (r. L. Dunmore, VB, 2004, 115 min)
Charlie 17:30, 20:00
V každej generácii sa objaví nejaká osobnosť, ktorá má natoľko priaznivý vzťah k vyvolávaniu škandálov, rebélii a porušovaniu tabu, že sa jej skôr či neskôr podarí prekonať všeobecný názor na to, čo to skutočne znamená byť slobodným človekom. V 17. storočí bol touto osobnosťou jednoznačne John Whilmot, známy aj ako Earl z Rochesteru (Johnny Depp). Vo filme Laurenca Dunmore privádza vzrušujúci, poburujúci a nakoniec dojemný príbeh muža, ktorý porušoval všetky pravidlá modernej spoločnosti už v dobe, kedy sa iba písala...

Dobrý ročník (r. R. Scott, USA, 2006, 118 min)
Kino Mladosť 20:00
A Good Year nás privádza do jednej vinice, ktorú neúspešný londýnsky bankár Max Skinner (Russell Crowe) zdedí po svojom strýkovi Henrym (Albert Finney). Také príjemné veci sa občas stávajú – pokiaľ však na ich príjemnosť pozeráme len cez rubínový mok podávaný neskoro popoludní v kruhu priateľov, drina pri práci na vinici je vec druhá. Pôvodný Maxov plán bol "skontroluj a predaj". Lenže plán hneď nabral trhliny. Spomienky na nevinné detstvo, opojná krása večerov v Provence a pôvabná Fanny (Marion Cotillard) povážlivo pohnú Maxovými záujmami..

 


autor Tomáš Daneček 20.12.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.