VIANOČNÉ TV TIPY 21.12. - 26.12. 2006

VIANOČNÉ TV TIPY 21.12. - 26.12. 2006

VOD recenzia



21.12.
Štvrtok

22.05  Žiarivé svetlá veľkomesta  (Bright Lights, Big City), USA, 1988 (MGM)
Mladý a citlivý muž prichádza do New Yorku za prácou v jednom veľkom časopise. Netrvá však dlho a ocitne sa v dvojitej pasci alkoholu a drog. Jeho jedinou nádejou je Vicky, sesternica jeho rovnako divokého kamaráta Tada. Dokáže ho ona zachrániť. Dráma režiséra Jamesa Bridgesa v hlavných úlohách s Michaelom J. Foxom, Kieferom Sutherlandom a Phoebe Cates.

01.35  Čeľuste  (Jaws), USA, 1975 (JOJ)
Piesočné pláže, modré more a žiarivé nebo vítajú návštevníkov rekreačného mesta Amity. Nikto však netuší, že pod hladinou čaká neobyčajne agresívny sedemmetrový biely žralok. Kultovka Stevena Spielberga...


22.12.
Piatok

22.00  Divoké včely  (Divoké včely), ČR, 2001 (Dvojka)
V bohom zabudnutej dedine na severe Moravy plynie život obyvateľov poflakovaním sa a vysedávaním v miestnej krčme. Akýmsi spoločenským centrom je stánok, kam sa chodí nakupovať na dlh. Takmer nikto nemá prácu ani peniaze, ale na trochu jedla a pijatiky to stačí. Kája, syn miestneho filozofa z ľudu, pracuje v lese. Bojí sa prejaviť svoju lásku k Božke, pretože tá chodí s Láďom, veľkým fanúšikom Michaela Jacksona. Do dediny sa nečakane vracia Kájov starší brat Peter. Spoznal aj svet za hranicami osady, ale ťahá ho to domov. Osudy týchto krásno-smutných postáv sa však zmenia počas hasičskej zábavy...

22.05  Muži na zabitie  (The Replacement Killers), USA, 1998 (Markíza)
Detektív Stan Zedkov (Michael Rooker) pri záťahu na obchodníkov s drogami zabije v sebaobrane jedného z priekupníkov, syna mafiánskeho bossa Weia. Ten chce, aby detektív cítil rovnakú bolesť ako on a nariadi jednému zo svojich  najlepších mužov, aby zabil Zedkovho sedemročného syna. Skúsený zabijak John Lee (Yun-Fat Chow) nedokáže zastreliť nevinné dieťa a odmietne príkaz splniť. Uvedomí si, že tým ohrozí svoju matku a dcéru žijúcu v Šanghaji. Rozhodne sa zachrániť seba i rodinu skôr, ako sa k nim dostanú Weiovi muži... Réžia: Antoine Fuqua.

23.10  Občan X  (Citizen X), USA, 1995 (JOJ)
Skutočný príbeh ruského masového vraha Andreja Čikatila, ktorý za osem rokov brutálne zavraždil vyše päťdesiat ľudí a dlhé roky unikal spravodlivosti pre prieťahy v byrokratickom a nekvalifikovanom vyšetrovaní. Komunistickí pohlavári totiž verili, že sérioví vrahovia môžu existovať iba v kapitalistickom režime... Americký kriminálny thriller.

01.15  Takí normálni zabijaci  (Natural Born Killers), USA, 1994 (JOJ)
V detstve tyranizovaná a sexuálne obťažovaná Juliette Lewisová sa na prvý pohľad zaľúbila do mäsiara Woodyho Harrelsona. Ten jej pomôže surovo zabiť jej rodičov a spolu sa dajú na útek, ktorý sprevádzajú desiatky celkom zbytočných vrážd. Mladý párik zabijakov sa inšpiruje všadeprítomným násilím v médiách a okolitom svete, médiá zase bohatnú na sledovanosti reportáží z ich smrtonosných výtržností či na reklame v priamych prenosoch z ich vražednej misie... Oliver Stone vo svojej vrcholovej forme.

Vianočné TV Tipy 21.12. - 26.12. 2006 Vianočné TV Tipy 21.12. - 26.12. 2006

23.12.
Sobota

20.00  Zoolander  (Zoolander), USA, 2001 (JOJ)
Supermodel Derek Zoolender (Ben Stiller) , z ktorého už na prvý look srší závratná dávka inteligencie, je čo sa týka výzoru absolútnou špičkou. Ženy mu aj napriek totálne vymytému mozgu padajú k nohám a svet profesionálneho modelingu mu udeľuje jedno ocenenie za druhým. Nič ale netrvá večne a predvádzacie móla atakuje nový objav s novým lookom - Hansel (Owen Wilson). Derek vďaka nemu prichádza o štvrtý titul modela roku a s rozhodnutím opustiť modeling (sú predsa aj krajšie a dôležitejšie veci, ako len dobre vyzerať, len ešte nevie ktoré sú to...) odchádza hľadať svoje korene. Nie, nebojte sa, to ešte nie je hlavná fabula príbehu.

21.05  Zima kúzelníkov  (Zima kúzelníkov), SR, 2006 (Jednotka)
Rozprávať „nevážne o vážnom“ - aj tak by sme mohli charakterizovať zámer scenára Jozefa Puškáša a režiséra Dušana Trančíka Zima kúzelníkov, ktorý prináša príbeh „o posledných šancách“ v živote hrdinov. Dokážu ich rozpoznať a využiť ? Alebo len podliehajú svojim omylom, ilúziám a sebaklamu, tlakom a podrazom okolia?

22.30  Stratený v La Mancha  (Lost In La Mancha), UK/USA, 2002 (Dvojka)
Dokument z nakrúcania filmu "Muž, ktorý zabil Dona Quijota" režiséra Terryho Gilliama zachytáva rad nešťastných náhod, s ktorými "zaoceánsky montypythonovec" a jeho filmový štáb statočne zápasili a nakoniec prehrali. Dvom kanadským dokumentaristom sa podarilo nakrútiť fascinujúci dokument o možných i nemožných katastrofách, ktoré sprevádzali šesť dní nakrúcania Gilliamovho vysnívaného projektu, najdrahšieho filmu v dejinách európskeho filmu. Od ochorenia hlavného predstaviteľa Jean Rocheforta až po búrku, ktorá zlikvidovala nákladné rekvizity a zaplavila filmové exteriéry. Tento tragikomický pohľad na odvrátenú stranu filmového umenia ukazuje Gilliama ako večného optimistu, ktorý podobne ako Don Quijote zápasí s veternými mlynmi. Produkcia filmu bola zastavená, scenár sa stal majetkom poisťovne, no Gilliam sa ani potom nevzdal a pokračuje ďalej v získavaní podpory na nakrútenie svojho vysnívaného projektu.

22.50  Veľké problémy v Malej Číne  (Big Trouble in Little China), USA, 1986 (Prima)
Dobrodružno-fantazijný príbeh patril k tým nie veľa západným lákadiel, ktoré prerazili oponu a dostali sa do našich kníh (s oneskorením). Aspoň mám ten silný pocit (čistoty?), že som ako skutočne mladý a pioniersky orientovaný videl toto (vtedy) vzrušujúce divadlo kombinujúce ázijské  bojové umenia a mystiku s tvrdohlavosťou a burannskou prieraznosťou západu, to všetko ošpikované Indym Jonesom a namiešané a podané majstrom kuchárom Johnom Carpenterom. (Vec, Starman, Halloween)

01.55  Predvianočná nočná mora  (The Nightmare Before ...), USA, 1993 (JOJ)
V tekvicovej hlave Jacka Skellingtona, kostlivca zo záhrobného Halloweentownu, sa zrodí skvelý plán - zastúpi Santu Clausa a obyvateľom susedného Christmastownu zariadi parádne Vianoce v najmilšom štýle. Zo záprahu ťahanom kostrami mŕtvych sobov im už nadeľuje krásne hračky - bábiky kostlivcov, umrlčie lebky a krvilačné netopiere. Ale prečo potom obdarovaní naňho hnevlivo pália delami? Americký kultový komediálny hororový animovaný muzikál s hudbou Dannyho Elfmana podľa námetu Tima Burtona.


24.12.
Nedeľa

17.35  Kubo  (Kubo), SR, 1965 (Dvojka)
Dnes už klasická televízna veselohra podľa Jozefa Hollého, v ktorej chcú lakomí rodičia vydať svoju dcéru za síce bohatého, no hlúpeho richtárovho syna Kuba. Cez postavu nahlúpleho Kuba autor zosmiešňuje praktiky okolo ženenia a nerozumné uprednostňovanie majetkových záujmov pred záujmami životného šťastia.

18:30  Hľadá sa Nemo  (Finding Nemo), USA, 2003 (Markíza)
V pestrofarebných a teplých vodách žije vo svojom bezpečnom a odľahlom príbytku zo sasaniek Marlin a jeho syn Nemo. Marlin má obavy zo všetkých nepredvídateľných nebezpečenstiev, ktoré hlbiny oceánu skrývajú a snaží svojho syna chrániť pred nástrahami okolia. Nemo je však, rovnako ako všetky malé rybky, veľmi zvedavý a túži tajomný útes preskúmať. Keď je potom nečakane unesený ďaleko od domova a skončí v akváriu, ktorým si vyzdobí ordináciu lacný zubár, Marlin sa ocitne v úlohe hrdinu na ceste za záchranou syna. V priebehu hľadania sa Marlinovi pripojí samaritánka Dory – ryba s najhoršou krátkodobou pamäťou a s najväčším srdcom v celom oceáne. Jej nehynúci optimizmus ženie Marlina dopredu a dodáva mu odhodlanie riskovať a prekonávať akékoľvek obavy. Vďaka nej začne Marlin postupne veriť, že sa nakoniec predsa len podarí všetky problémy zdarne vyriešiť..

19.20  Shrek  (Shrek), USA, 2001 (JOJ)
Shrek, zelený obor, žije síce celkom sám, ale šťastne v svojom domčeku na samote pri lese až do chvíle, keď ho doslova prepadne nekonečný zástup známych aj menej známych rozprávkových postavičiek, ktoré boli vyhostené z kráľovstva nevzhľadného Lorda Farquaada. V snahe zjednať poriadok a hlavne vrátiť pokoj do svojho príbytku Shrek sľúbi Farquuadovi, že vyslobodí krásnu princeznú Fionu zo zajatia obávaného draka a privedie mu ju, aby sa s ňou mohol oženiť. Obor svoj sľub splní, lenže potom sa to všetko zamotá a vyvíja celkom inak...

20.30  Najväčší príbeh všetkých čias  (The Greatest Story ...), USA, 1965(MGM)
Zobraziť na filmovom plátne život, smrť a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista patrí medzi najťažšie úlohy filmografie. Munumentálny film Georga Stevensa s hviezdnym obsadením je jedným z najkrajších, najúplnejších a najvernejších adaptácii evanjelia.

21.10  Stratení v snehovej búrke  (Snowbound), USA, 1994 (Jednotka)
Dvetisíc míľ od domova sú ich nádeje horšie. Beztak sa však nevzdávajú. Jim a Jennifer Stolpovci sa spolu s malým dieťaťom vybrali na náročnú a dlhú cestu, ktorú im preťalo zlé počasie. Zatiaľ sa to dá so zvýšenou pozornosťou zvládnuť, ale ked začne snehová búrka, ich cesta sa musela prerušiť. Po čase strávenom v aute sa však zdá, že ich ďalšia a vlastne jediná záchrana je pokračovať pešo s jedinou úlohou: nájsť pomoc…

21.50  Don Quijote  (Don Quijote), Španielsko, 1991 (Dvojka)
Adaptácia slávneho románu Miguela de Cervantesa "Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha." Schudobnelý šľachtic z La Mancha, Alonso Quijano, prepadol vášnivému čítaniu rytierskych románov. Tie ho zbavili posledných zbytkov rozumu. Jeho scitlivená fantázia ho presvedčí o tom, že je stredovekým rytierom a preto sa so svojím verným zbrojnošom Sancho Panzom vydá v ústrety dobrodružstvám. Počas putovania zažíva množstvo príhod a podstupuje mnohé trápenia, len aby získal srdce milovanej dámy, Dulciney. Don Quijote, "rytier smutnej postavy" vstúpil do dejín literatúry a umenia ako symbol všetkých snov a ilúzií, ktoré nemilosrdná realita odsudzuje na stroskotanie. Televízna miniséria v hlavnej úlohe s legendárnym hercom Fernandom Rey bola nakrútená roku 1988 v štyroch častiach. Roku 2005 sa realizoval nový zostrih, ktorý skrátil pôvodnú metráž a film prispôsobil dnešnému divákovi.

22.00  Román pre ženy  (Román pro ženy), ČR, 2005 (Markíza)
... je jemne groteskným príbehom dvoch žien: dvadsaťročnej Laury, ktorá pracuje v redakcii dámskeho týždenníku Vyrovnaná žena, a jej ovdovelej matky, tlmočníčky a prekladateľky Jany. Obe ženy hľadajú toho pravého a stále sa im nedarí. Jana, ktorá kedysi chodila s jedným Čechom, a preto „typických“ Čechov úprimne neznáša, márne hľadá svojho vysnívaného cudzinca a útrpne odoláva tragikomickému dvoreniu dobráckeho suseda Žemlu. Laura sa po dvoch vzťahoch s lektorom angličtiny a mladým predavačom mobilných telefónov zamiluje do štyridsiatnika Olivera, ktorý je zamestnaný ako kreatívec v reklamnej agentúre. Východiskovou zápletkou celého filmu je fakt, že Oliver bol pred dvadsiatimi rokmi veľkou láskou Laurinej matky, inými slovami oným “typickým“ Čechom...

22.15  Pozor, vizita!  (Pozor, vizita!), ČR, 1981 (Prima)
Keď sa starý svetobežník Prepsl dostane na infekčné oddelenie, rýchlo si zvykne. Stane sa obľúbencom pacientov i personálu, predovšetkým vďaka svojmu rozprávačskému talentu. No príchod peknej Manky mu spôsobí problémy. Slávny film režiséra Karla Kachyňu.

03.20  Zemianska česť  (Zemianska česť), SR, 1957 (Markíza)
Historická satira z prvej polovice 19.storočia, ktorá zachytáva rozklad a úpadok zemianskeho stavu. Schudobnelí zemani sa síce ešte naoko hlásia k starým zásadám zemianskej cti a slávy, voľby však ukážu, aké ľahké je kúpiť si rytierske vlastnosti. Réžia: Vladimír Bahna.

03.55  Pán a pani Bridgeovci  (Mr. And Mrs. Bridge), USA, 1990 (JOJ)
Konzervatívne a spiatočnícke názory prestížneho právnika Paula Newmana ovplyvňujú životy všetkých členov jeho rodiny. Nevie si predstaviť, že jeho manželka by sa mala zaoberať aj niečím iným ako starostlivosťou o dom a výchovou detí. Keď však deti dospejú, objavia sa v manželstve prvé trhliny, pretože v skutočnosti starnúcich manželov nič nespája. Americký rodinný film režiséra Jamesa Ivoryho.

Vianočné TV Tipy 21.12. - 26.12. 2006 Vianočné TV Tipy 21.12. - 26.12. 2006

25.12.
Pondelok

09.35  Princ egyptský  (The Prince of Egypt), USA, 1998 (JOJ)
Biblický príbeh o Mojžišovi, ktorý sa stal egyptským princom a nevlastným bratom budúceho faraóna Ramzesa. Keď však spoznal svoj židovský pôvod, v pravý čas opustil palác, aby naplnil božiu vôľu a vyviedol svoj ľud z egyptského otroctva do zasľúbenej zeme. Americký animovaný biblický príbeh.

13.30  Anjel Pána  (Anděl Páně), ČR, 2005 (Markíza)
Je skoro ráno, deň pred Vianocami, a celé nebo sa chystá na veľkolepé oslavy Ježiškových narodenín. Panna Mária (Klára Issová) so svätou Veronikou (Veronika Žilková) pečú hory koláčov, Traja králi chystajú tortu a zbor anjelikov nacvičuje koledy. Len jeden anjel akoby tu bol naviac a každému sa len plietol pod nohy – Petronel (Ivan Trojan), tvrdohlavý nešika a kazisvet. Čoho sa dotkne, to pokazí, ale pritom si nikdy neprizná svoju chybu. Zakrátko si proti sebe poštve všetkých svätých. Jediným, kto má s Petronelom ešte trpezlivosť je sám Pán Boh (Jiří Bartoška), ale i toho Petronel nakoniec urazí. Za trest je poslaný na pozemský svet, aby napravil jedného hriešnika, inak na Štedrý deň skončí ako padlý anjel v pekle. Vystrašený Petronel, premenený na žobráka, odchádza medzi smrteľníkov, o živote ktorých nemá ani poňatie. Sprevádza ho bláznivý čert Uriáš (Jiří Dvořák), ktorý sa náramne baví na Petronelov účet. Petronel blúdi zasneženou krajinou a pokúša sa nájsť si svojho hriešnika, ktorému by napravil hlavu. Nemá však ani najmenšiu predstavu o ľudských želaniach, túžbach, starostiach a láskach.

20.00  Oči plné snehu  (Oči plné snehu), SR, 1983 (Dvojka)
Aký je osud rodín s telesne postihnutými deťmi? Koľko sily, trpezlivej lásky a obetavosti je im treba venovať, aby rodičia zvládli tento ťažký údel, "prekážkový beh na dlhé trate"...? Majú právo na vlastné šťastie, na vybočenie zo stereotypu povinností? Ak áno, do akej miery, aby neubližovali svojim deťom? Réžia: Ivan Balaďa.

20.00  My Fair Lady  (My Fair Lady), USA, 1964 (ČT2)
Príbeh kvetinárky Lízy Doolittlovej (Audrey Hepburn) a profesora Henryho Higgisa (Rex Harrison), ktorý sa staví, že z chudobného dievčaťa urobí skutočnú dámu, splnil očakávania producentov a krátko po uvedení zarobil dvojnásobok výrobných nákladov vo výške 17 miliónov dolárov. Réžia: George Cukor.

20.00  S tebou ma baví svet  (S tebou mě baví svět), ČR, 1982 (Markíza)
Každoročná „pánska jazda“ troch otcov sa po zásahu razantných manželiek stáva niečím ako materskou školou v zimnej prírode. Aj keď je to pre mužov poriadna čiara cez rozpočet, nepodliehajú panike, lebo sú presvedčení, že ich výchovné metódy spoľahlivo predstihnú metódy matiek. A počas spoločného pobytu troch mužov so šiestimi deťmi na horách sa ukáže, že sú skutočne lepšími pestúnmi ako ich mamy, najmä ak práve tie nie sú v dohľade. Mužské výchovné metódy sú veľmi svojrázne a vyvolávajú plno zmätkov a úsmevných situácií...

22.15  Con Air  (Con Air), USA, 1997 (JOJ)
Nicolas Cage sa po prepustení z väzenia ocitol v lietadle plnom najnebezpečnejších trestancov, ktorí sa pod vedením psychopatického masového vraha Johna Malkovicha pokúšajú o hromadný útek. Americký akčný thriller režiséra Simona Westa.

23.55  Ryba menom Wanda  (A Fish Called Wanda), GB, 1988 (ČT1)
Diamanty za 20 miliónov libier majú nových nových majiteľov, ktorí sa ich veľmi ľahko zmocnili: gangstra Georgea a Kena, Georgeovu milenku Wandu a jej brata. Dvadsať delené štyrmi je naozaj pekná suma, ale dvadsať delené dvoma, to znie predsa len lepšie.

01.45  Strašidelné Vianoce  (Scrooged), USA, 1988 (Markíza)
Komédia o Frankovi Grossovi (Bill Murray), typickom americkom kariéristovi. Je posadnutý túžbou po sláve a dosiahnutým úspechom sa zaradil medzi najmladších bossov amerického mediálneho priemyslu.  So svojou vianočnou televíznou šou, ktorá bude plná násilia, originality a akčných, dynamických scén, chce tromfnúť všetky doterajšie rekordy. Avšak v deň uvedenia tejto šou na televízne obrazovky sa pred Frankovými očami zjaví duch jeho mŕtveho predchodcu Leea Haywarda (John Forsythe). Ten ho privedie naspäť k jeho bývalej láske Claire (Karen Allenová), ktorú Frank pred pätnástimi rokmi kvôli kariére opustil, a ohlási mu aj návštevu ďalších duchov...

03.15  Konec starých časú  (Konec starých časú), ČR, 1989 (JOJ)
Nového majiteľa panstva, veľkostatkára Stoklasu a jeho rodinu, príjemne prekvapí aj poctí návšteva svojrázneho cudzinca, ktorý sa predstaví ako knieža a plukovník Alexej Megalrogov so sluhom Váňom. Očarujúcemu Rusovi podaktorí veria, iní nie. Film Jiřího Menzela.

03.20  Nevestin otec  (Father of the Bride), USA, 1950 (Markíza)
Spencer Tracy ako úspešný právnik Stanley, vydávajúci svoju jedinú dcéru Kay (Elizabeth Taylorová) má nemalé starosti. Najprv si musí overiť, či nastávajúci ženích Buckley je vôbec hoden jeho pokladu a preveriť treba samozrejme aj jeho rodičov. No a potom prichádzajú zásnuby a samotná príprava svadby, ktorú pevne chytí do rúk Stanleyho manželka Ellie. Z pôvodne plánovanej malej svadby v rodinnom kruhu odrazu vzniká oslava pre viac ako päťsto hostí s orchestrom a so všetkým, čo k tomu patrí. A Stanley sa nestačí čudovať, akou rýchlosťou sa míňajú jeho ťažko zarobené peniaze ...

Vianočné TV Tipy 21.12. - 26.12. 2006 Vianočné TV Tipy 21.12. - 26.12. 2006

26.12.
Utorok

12.10  Mrázik  (Morozko), Rusko, 1964 (JOJ)
Legendárna rozprávka o pracovitej Nastenke, statočnom ale samoľúbom Ivanovi a láske, ktorá si poradí so zlou macochou a rozmaznanou Marfušou, rovnako ako aj s mrazivým kúzlom paličky čarodejníka Mrázika.

15.25  Lov na myš  (Mouse Hunt), USA, 1997 (JOJ)
Dvaja bratia chcú zbohatnúť predajom starého domu, no najprv z neho musia vyhnať nevítaného podnájomníka - prešibanú myš. Americká komédia režiséra Gore Verbinskiho (Piráti Karibiku).

16.30  Rysavá jalovica  (Rysavá jalovica), SR, 1970 (Jednotka)
Veselohra nakrútená podľa poviedky M. Kukučína. Adam Krt so svojou ženou Evou nažívajú v svornosti, nebyť škriepnych susedov Trnkovcov, s ktorými sa povadia pre kozu a hydinu. Adam Krt sa vyberie na jarmok predať kapce a kúpi v dobrej nálade od Trnku jalovičku. Pálenka ich zblíži, lenže kým sa oni meria, jalovička spred krčmy mizne. U Krtov nastane súdny deň, lebo Adam prišiel domov nielen bez jalovice, ale aj bez peňazí. Všetko sa však šťastne vyrieši...

17.20  Fantomas  (Fantomas), Francúzko/Taliansko, 1964 (JOJ)
Nezabudnuteľný komisár Louis de Fun`es sa snaží dolapiť Fantomasa, záhadného netvora s oceľovou tvárou, ktorý terorizuje Paríž! Francúzska legendárna komédia.

20.00  Doba ľadová  (Ice Age), USA, 2002 (ČT1)
Všetkému je na vine veverička. Malá vychudnutá šabľozubá veverička, ktorá sa chcela len v pokoji najesť a pritom nechtiac odštartovala dobu ľadovú. Chaos všeobecného sťahovania do teplých krajín, spojí osudy ukecaného leňochoda Sida a zatrpknutého mamuta Manfreda. Pri ich púti, sa im náhodou podarí zachrániť malé ľudské dieťa, ktorého matka zahynula na úteku pred šabľozubými tigrami. Jeden z nich menom Diego sa k Sidovi a Manfredovi pripojí pod zámienkou, že ich ako skúsený stopár dovedie k pozostatkom kmeňa, ku ktorému dieťa patrí. V skutočnosti však chce dieťa doniesť vodcovi svojej svorky...

20.00  Vianočný škriatok  (Elf), USA, 2003 (Markíza)
Keď bol ešte malý, odviezli ho na Severný pól, kde ho vychoval otec škriatok. Ale Buddy (Will Ferrell) časom zistí, že je iný ako ostatní škriatkovia. Aby našiel miesto, kam vlastne patrí, vyberie sa hľadať svojho pravého otca do New Yorku. A práve vo veľkomeste sa Buddy dozvedá, prečo je jeho otec Walter Hobbs (James Caan) na zozname neposlušných – pre svoju bezcitnosť a nemilosrdnosť. Dozvie sa aj to, že jeho otec nemal poňatia, že sa Buddy vôbec narodil. Hlavne však príde na to, že príčinou všetkých problémov, s ktorými sa potýka Santa,  je nedostatok vianočnej nálady a pohody. Buddy, ktorý stihol veľmi rýchlo spoznať všetky pôvaby a čaro nielen New Yorku, ale aj ľudskej kultúry, sa snaží svojmu otcovi a celému svetu vrátiť vianočnú atmosféru, vianočného ducha a rodinnú pohodu, v čom mu veľmi ochotne pomáha pôvabná Jovie (Zooey Deschanelová). Keď Walterovo priateľstvo so synom Buddym začne narúšať doterajší spôsob života a zasahovať do jeho práce, je otec nútený prehodnotiť svoje priority. Otázkou je, či sa Buddymu podarí všetkých presvedčiť, že Santa naozaj existuje?

21.30  Moulin Rouge  (Moulin Rouge), USA, 2001 (ČT1)
Malinký Toulouse-Lautrec nám v Paríži roku 1899 spieva pieseň o mladíkovi, ktorý prišiel do malebnej dedinky Montmart, aby tu tvoril svoje básne pri výhľade na nočnú tančiareň, alebo lepšie povedané bordel - Moulin Rouge. Skôr ako chce napísať svoj príbeh o láske, zoznámi sa s "deťmi revolúcie". Táto štvorica zaujímavých charakterov, má zálusk pripraviť hru Špektakulárny špektákl. V tom im pomôže práve nový sused. Ale je tu väčší problém: dostať hru do legendárneho podniku Moulin Rouge. Práve tu je na prvý pohľad básnik Christian okúzlený kurtizánou Satine, hviezdou podniku. Bohužiaľ (alebo chvála Bohu) je na tom Satine podobne. V Moulin Rouge platí jediné pravidlo: Nikdy sa nezamiluj!

21.30  Ivanovo detstvo  (Ivanovo detstvo), Rusko, 1962 (Dvojka)
Hrdinom vojnovej drámy je dvanásťročný rozviedčik Ivan. Vojnový štáb, pre ktorý cez front prenáša dôležité správy, nedokáže pochopiť, kde sa v chlapcovi berie toľká nenávisť k Nemcom. Len Ivanove sny a spomienky prezrádzajú, že Ivan prestal byť dieťaťom vo chvíli, keď mu nacisti priamo pred očami zavraždili matku. Nadporučík Gaľcev chce pre Ivana lepšiu budúcnosť a preto nalieha, aby odišiel do suvorovského učilišťa. Podplukovník Griaznov však rozhodne, že Ivan má aj naďalej pre štáb vykonávať riskantnú prácu. Jedného dňa sa však už nevráti. Po skončení vojny Gaľcev v archíve gestapa nachádza doklad o tom, že nacisti Ivana popravili. Film je tragickým portrétom dieťaťa uprostred vojny, zobrazuje jej krutosť a nezmyselnosť. Celovečerný debut režiséra Andreja Tarkovského získal na MFF Benátky Zlatého leva.

22.10  Prechádza v oblakoch  (A Walk in the Clouds), USA/Mexiko, 1995 (Prima)
Victoria sa bojí vrátiť do Las Nubes v Mexiku, pretože má strach z otca. Ak ten zistí, že jeho dcéra čaká dieťa s úplne neznámym mužom, pravdepodobne sa na smrť urazí. Aby Victoria predišla katastrofe, predstiera manželstvo s jedným vojakom.

23.35  Roma  (Fellinis Roma), Taliansko/Francúzsko, 1972 (ČT2)
Mozaika obrazov, faktov a fantázie je poskladaná z autobiografického pohľadu. Chlapec z Rimini, pre ktorého je Rím takmer legendárnym mestom, sa s ním stretáva ako mladý muž a je úplne pohltený pulzujúcim životom a vírom veľkomesta. Réžia: Federico Fellini.

03.30  Postřižiny  (Postřižiny), ČR, 1980 (JOJ)
Krásna pani manželka Magda Vášáryová a jej švagor Jaromír Hanzlík robia starosti správcovi pivovaru Jiřímu Schmitzerovi, pretože ich výčiny často presahujú medze dobrých mravov dobovej spoločnosti, ale kvôli tomu rozhodne nikoho neprejde chuť na pivo! Česká lyrická komédia podľa predlohy Bohumila Hrabala.

HITY aj sHITY sú tento týždeň na vás...

 


autor Peter Konečný 21.12.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.