TV TIPY 29.1. - 4.2. 2007

TV TIPY 29.1. - 4.2. 2007

článok



29.1.
PONDELOK

21:40 Kukuška (Kukushka), Rus., 2002  (ČT2)
Na sklonku druhej svetovej vojny sa v divokej krajine na ďalekom Severe náhodou stretnú traja ľudia - fínsky ostreľovač Veikko, ruský vojak Ivan a laponská žena Anni. Oboch mužov privedie do príbytku ovdovelej ženy vojna. Veikko sa práve dostal z poriadnej šlamastiky, z ktorej mu ešte zostala nemecká uniforma a s Ivanom (ani s Anni) si nerozumie ani slovo. Obaja však po ňom niečo chcú - Anni lásku a Ivan boj.

00:05 Osudová stávka (Buffalo 66), USA, 1998  (JOJ)
Billy zle stavil vo futbale a prišiel o všetky peniaze. Aby splatil dlhy, zapletie sa do obchodu s drogami, je však chytený a uväznený na 5 rokov. Celú dobu však rodičov udržuje v omyle, že je šťastne ženatý a má skvelú prácu. Po prepustení z väzenia preto urobí prvú vec, ktorá ho napadne: najprv v dobrej viere unesie dievča, aby pred despotickými rodičmi hrala jeho ženu a potom si pôjde vybaviť účty s chlapom, ktorý ho poslal za mreže. Všetko však naberie iné obrátky, keď sa doňho jeho obeť zamiluje.


30.1.
UTOROK

22:00 Hovory o láske (Comizi d'amore), Tal., 1964 (Dvojka)
Režisér Pier Paolo Pasolini v anketovom filme Hovory o láske skúmal postoje Talianov k delikátnym veciam lásky a sexu. S mikrofónom v ruke sa náhodných okoloidúcich, detí, ale aj známych intelektuálov pýtal na to, ako sa rodia deti, či sú ženy rovné mužom, nakoľko je dôležité panenstvo, čo si myslia o homosexuáloch, či by sa mali verejné domy zavrieť alebo či by mal byť rozvod legálny. Rozdielne odpovede na tieto otázky ukazujú, že v ére detí kvetov a sexuálnej revolúcie bolo konzervatívne Taliansko ešte stále poznačené nielen hospodárskymi, ale aj morálnymi rozdielmi medzi bohatých severom a chudobným juhom.

23:45 Ken Park (Ken Park), USA/NL/Fran., 2002  (Film+)
Autorovi kontroverzných KIDS, newyorskému fotografovi Larrymu Clarkovi, zachutila sláva a tak sa ju snaží zopakovať s ešte väčšou dávkou sexuálnej otvorenosti. Zatiaľ čo v KIDS bol sex medzi deckami niečím, čo im ničilo životy, v Ken Parkovi už decká žiadne životy nemajú a sex je pre ne tým posledným, čo ich drží nad vodou. 

TV Tipy 29.1. - 4.2. 2007 TV Tipy 29.1. - 4.2. 2007

31.1.
STREDA

21:25 Perlasca (Perlasca, un eroe italiano), koprodukcia, 2000 (ČT2)
Giorgio Perlasca bol obchodník s dobytkom, ktorý sa pri ceste do Budapešti v roku 1943 stal vlastne náhodou svedkom masových deportácii židov. Miesto osobnej záchrany a návratu do Talianska, takmer impulzívne zvolil iné riešenie. Paradoxne ako človek, ktorý sympatizoval s fašizmom a bojoval v Španielsku ako dobrovoľník na strane generála Franca, začal teraz organizovať záchranu budapeštianskych židov.

22:55 Krátky film o láske (Krótki film o milosci), Poľsko, 1988  (Dvojka)
Rozšírená verzia šiesteho dielu televízneho projektu Dekalóg režiséra Krzysztofa Kieslowskeho je meditáciou o dvoch podobách lásky: zmyselnej a telesnej túžby a platonického metafyzického citu. Devätnásťročný Tomek sleduje ďalekohľadom atraktívnu tridsiatničku Magdu, ktorá býva na sídlisku v dome oproti. Napriek tomu, že na nedostatok záujmu mužov sa nemôže sťažovať, chýbajú jej hlbšie citové väzby. Platonicky zamilovaný Tomek ju špehuje pri dennej rutine aj pri častých návštevách náhodných mužských známostí. Až kontakt s Tomekom otvorí Magde oči a naučí ju prostej ľudskej nehe.


1.2.
ŠTVRTOK

20:30 Vzdialený most (A Bridge Too Far), USA/GB,  1977  (MGM)
V roku 1944 bol oslobodený Paríž. Armáde však chýbalo dostatočné zásobovanie. Generál Montgomery vymyslel plán menom Market Garden: Merket letecké sily a Garden pozemné sily. Hlavnou úlohou bolo vybojovať a udržať tri mosty v Holandsku: Aidhoven, Nijmegen a Arnhemský most cez Rýn...

02:30 Husár na streche (Le hussard sur le toit), Francúzsko, 1995 (Markíza)
Dej tohto romanticko-dobrodružného filmu sa odohráva v roku 1832 v Južnom Francúzsku, kde zúri cholera, ktorá doslova plieni celé dediny. Angelo Pardi - mladý taliansky plukovník, ktorý je na úteku pred rakúskou tajnou službou,  sa dostáva do Aix-en-Provence, kde sa stretáva s príťažlivou Paulinou de Theus. Tá ho prichýli na úteku v dome svojej tety. Rozchádzajú sa a vzápätí náhodne opäť stretávajú  na spoločnej ceste. Utekajú pred zákernou chorobou a Pauline chce nájsť svojho nezvestného manžela. Angelo ani v najťažších situáciách neopúšťa Pauline a jeho mravný postoj a pevný charakter dominuje v celej dejovej línii. Vo filme je zobrazená široká škála emócií - od harmónie, strachu a zúfalstva cez lásku a nádej... 

TV Tipy 29.1. - 4.2. 2007 TV Tipy 29.1. - 4.2. 2007

2.2.
PIATOK

22:00 Hirošima moja láska (Hiroshima mon amour), Fran/Jap, 1959  (Dvojka)
Režisér Alain Resnais nakrútil film podľa scenára spisovateľky Marguerite Durasovej. Jeho ústrednou témou je osobná aj historická pamäť a zabúdanie. Francúzska herečka prichádza roku 1959 do Hirošimy nakrútiť film o mieri. Spoznáva tu Japonca, ktorý jej pripomína jej prvú lásku, nemeckého vojaka z 2. svetovej vojny.

00:30 Francúzska spojka (The French Connection), USA, 1971  (Prima)
Dvojica detektívov bojuje proti obchodu s drogami, Jimmy Doyle, prezývaný Pepek a jeho parťák Buddy Russo. Pri svojej práci v Brooklyne sa dostanú na stopu pripravovaného obchodu, pri ktorom ide o veľké množstvo heroínu, ale veľký prípad nedopadne tak, ako by si priali. 


3.2.
SOBOTA

15:20 Pomsta ružového pantera (Revenge of the Pink ...), GB/USA, 1978  (ČT1)
V poradí piaty film s geniálne nešikovným inšpektorom Clouseauom je nepochybne jedným z najlepších snímkov z "panterského" radu. K jeho vyzneniu bez pochýb napomáha aj skvelý český dabing s neodolateľným Stanislavom Fišerom v hlavnej úlohe.

21:45 Deň šakala (The Day of The Jackal), USA, 1973 (Dvojka)
Kultový politický thriller nakrútený podľa románu Fredericka Forsytha vychádza zo skutočných udalostí okolo pokusu o atentát na francúzskeho prezidenta generála Charlesa de Gaullea. Začiatkom 60-tych rokov 20. storočia považovali bývalí členovia francúzskych légií osamostatnenie Alžírska a jeho odsúhlasenie francúzskou vládou za zradu svojich padlých spolubojovníkov. Vytvorili skupinu sústredenú na likvidáciu de Gaulla, avšak bez úspechu. Prezident sa tak stal najstráženejším človekom na svete. Po dolapení a zabití viacerých dôležitých členov skupiny si preto najali profesionálneho zabijaka s krycím menom Šakal, ktorý mal za úplne samostatnú operáciu zinkasovať pol milióna dolárov. Príbeh sa sústredí na prípravy atentátu a na snahu tajnej polície vystopovať Šakala. Film je klasikou svojho žánru a roku 1997 sa dočkal i remakeu.

22:05 Ronin (Ronin), USA, 1998  (JOJ)
Studená vojna sa možno skončila, ale nové poriadky pomáhajú vzniku skupinám nájomných profesionálov, ktorí z toho či onoho dôvodu opustili svoje miesta v tej alebo onej tajnej službe. Skupinka týchto ľudí, známych ako roninovia, sa stretáva vo Francúzsku kde má pre tajomného klienta odviesť zdanlivo rutinnú prácu.
 
22:40 Mulholland Drive (Mulholland Dr.), Franc / USA, 2001  (Jednotka)
David Lynch v Mulholland Drive po prvý krát otvorene rozpráva o absurdnom svete menom Hollywood, kde hrá dôležitú úlohu závisť, kariérizmus a zákulisné manipulácie. Postavu režiséra Adama Keshera, do práce ktorého začnú brutálne zasahovať autoritatívne sily zvnútra, môžeme chápať ako skryto autobiografickú. Taktiež Lynch musí za uskutočnenie svojich projektov bojovať - avšak práve Mulholland Drive je napriek svojmu pesimistickému ladeniu dôkazom toho, že nielen zlé, ale aj príjemné sny sa občas plnia. 

23:40 Votrelec (Alien), GB, 1979 (Prima)
Kozmická nákladná loď Nostromo cestou na Zem pristane na neobývanej planéte. Na prieskumníkov zaútočí neznámy organizmus a jedného takmer zabije. Pri pokuse astronauta Kanea (John Hurt) operovať, najprv organizmus vypustí silnú žieravinu, neskôr odumrie. Nikto netuší, že v jeho tele zostal zárodok vražedného Votrelca, ktorý svojho nositeľa zničí a zmizne v útrobách lode, kde postupne likviduje jedného člena posádky za druhým... Famózny film Ridleyho Scotta z roku 1979.

TV Tipy 29.1. - 4.2. 2007 TV Tipy 29.1. - 4.2. 2007

4.2.
NEDEĽA

21:05 Žiť po svojom (An Unfinished Life), USA/SRN, 2005 (JOJ)
Príbeh rančerskej rodiny, ktorej život narušil zásah nepriaznivého osudu a jej členovia sa teraz snažia zabudnúť na staré rany a odpustiť si navzájom. Robert Redford, skúsený rančer na odpočinku, ticho trpí po tragickej smrti svojho jediného syna, ktorý zomrel pri autonehode. Život mu rozčerí až príchod jeho nevesty Jennifer Lopezovej. Žena, ktorú viní zo synovej smrti, však neprichádza sama, sprevádza ju dcérka a tá tvrdí, že je jeho vnučkou. Ako ovplyvní zvedavé dievčatko život starnúceho pána? Film režiséra Lasse Hallströma (Ostrovné správy, Čokoláda)

22:00  Ticho po búrke, SR, 2000  (Dvojka)
Tri navzájom prepletené poviedky zo súčasného všedného života vypovedajú o citových vzťahoch trojice mladých ľudí. Jedného dňa - po pohrebe starej mamy dôjde k citovému i fyzickému zblíženiu mladého Cyrila a osamelej klaviristky Evy, ktorá ho kedysi letmo zaujala. Cyril medzitým nadviazal vzťah s Evinou susedkou - kaderníčkou, ktorá žije bez partnera len s malým synom Gašparkom. Ako sa hrdinovia vysporiadajú s novou situáciou je témou tohto civilne rozprávaného filmu o osamelosti a potrebe blízkeho človeka.   


HIT TÝŽDŇA
2.2.
PIATOK

22:00  Hirošima moja láska  (Hiroshima mon amour), Fran/Jap, 1959  (Dvojka)
Režisér Alain Resnais nakrútil film podľa scenára spisovateľky Marguerite Durasovej. Jeho ústrednou témou je osobná aj historická pamäť a zabúdanie. Francúzska herečka prichádza roku 1959 do Hirošimy nakrútiť film o mieri. Spoznáva tu Japonca, ktorý jej pripomína jej prvú lásku, nemeckého vojaka z 2. svetovej vojny. V tomto rafinovane vyrozprávanom filme, ktorého ťažisko leží v atmosfére a pocite, sa prelína minulosť s prítomnosťou a ich priesečníkom je ľudské vedomie, reflektujúce všetko okolo seba. 2. svetová vojna, atómový útok na Hirošimu a Nagasaki ako aj život moderného Japonska sa zlievajú do časopriestoru, v ktorom sa stretáva jeden muž a jedna žena, rozdelení kultúrou a spojení vášňou.


SHIT TÝŽDŇA
2.2.
PIATOK

22:20  Lucas  (The Minion), USA/Kanada, 1998  (JOJ)
Neohrozený Dolph Lundgren musí zachrániť kľúč od pekelnej brány z rúk sluhov Satanových, ktorí chcú ovládnuť svet. Dolph sends Satan back to hell!!!!!!


autor Tomáš Daneček 29.1.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.