DAVID LYNCH – TEMNÉ STRÁNKY DUŠE

DAVID LYNCH – TEMNÉ STRÁNKY DUŠE

článok



„Tvrdím, že inšpirácia je vec, ktorá môže film ovplyvniť. Nemyslím ale, že by film mal ľuďom nejako otvárať oči alebo ich meniť – na to nie je dosť silný. Aj napriek tomu má stále mimoriadne veľkú moc. A mohol by byť ešte silnejší, kebyže bol abstraktnejší, menej lineárny, menej naratívny.“
/David Lynch/

Nebola by to asi kompletná knižnica správneho milovníka kvalitnej filmovej literatúry, keby v nej chýbala publikácia mapujúca život a tvorbu večne nepochopeného a za nejeden film do odcudzenia spadajúceho amerického tvorcu snímok, ktoré v drvivej väčšine nezapadajú do bežného konceptu filmovej narácie, Davida Lyncha.

Aj napriek všetkým, častokrát neopodstatneným výhradám je tento rodák z ďalekej Montany neoddeliteľnou súčasťou filmovej skladačky rokov minulých, súčasných a ak sa nič nepredvídané neudeje aj tých budúcich. Kontroverzia s akou sú jeho diela prijímané nenechala chladnými viacerých publicistov a pedagógov z celého sveta. Jeden z nich, nemecký rodák prednášajúci na Filmovej a televíznej akadémii v Mníchove, Robert Fischer, Lynchov sympatizant, vystúpil z pomyselného tieňa a do povedomia nášho čitateľa načrel asi najviac. Pod jeho rukopisom a drobnohľadom vznikla fascinujúca monografia objasňujúca zaujímavou a pútavou formou životné etudy žijúcej filmovej legendy.

David Lynch – Temné stránky duše

Kniha, David Lynch – Temné stránky duše (v českom jazyku) bola uvedená na pulty našich kníhkupectiev ešte koncom ostatného roka. Ide o obsiahlo doplnené prvé vydanie z roku 1995 (Fischerov originál vznikol o dva roky skôr), ktoré je oproti svojmu predchodcovi obohatené o obdobie posledných funkčných rokov (dokopy šesť „zbrusu“ nových kapitol) až po súčasnosť venujúcu sa absolútnej novinke z autorovej dielne, filmu Inland Empire, tento rok podľa všetkého uvedeného aj v našich kinách. Vďaka špičkovej a dôslednej práci známeho českého publicistu Kamila Filu, autora spomínaného doplňujúceho textu (Robert Fischer o rozšírenie a doplnenie svojho originálu neprejavil záujem), sa kniha pod dohľadom editora Jiřího Voráča stala realitou a vznikla pod záštitou brnenského nakladateľstva JOTA. A prečo sa po nej oplatí siahnuť?

Jednak pre jej prehľadné členenie kapitol podľa jednotlivých tvorivých, nielen filmových období mapujúcich tak profesionálny ako aj osobný režisérov život od úplných počiatkov, a jednak preto, že nejde o žiadne zdrvujúce a náročné čítanie s ktorým by mal bežný/laický čitateľ problémy. Práve naopak, kniha dáva priestor na realizáciu skutočne všetkým. Nové vydanie je okrem spomínaných šiestich kapitol aktualizované aj zo strany príloh a obrazového materiálu, ktorý sa pre čitateľa stane fascinujúcou prechádzkou životom Davida Lyncha.

Monografia tohto postmodernistu ponúka na rozsiahlych 463 stranách úchvatný prerod osobnosti, z malého utiahnutého génia v uznávanú filmársku osobnosť. Vďaka citlivému a detailnému zaobchádzaniu so slovom sa čitateľ dozvedá množstvo nie príliš známych skutočností, ktoré stáli na pozadí zrodu väčšiny diel. Rukopis (ako Fisherov, tak aj Filov) s akým je publikácia stvorená núti čitateľa zhltnúť knihu doslova na jedno nadýchnutie.

Prehľad jednotlivých kapitol:

Sny, cudzie svety a metamorfózy
Detstvo a mladosť
Pohyblivé obrazy (Ranné krátke filmy)
Vnútorný život a vnútornosti (Mazacia hlava)
Srdce búši (Sloní muž)
Spáč sa musí prebudiť (Duna)
Bledé ucho na modrom zamate (Modrý zamat)
Ostatné oblasti (Lynchove „boovky“)
Welcome to Lynchtown (Mestečko Twin Peaks)
Elvis a Marilyn v pekle (Divokosť v srdci)
Lynch, Badalamenti a Julee Cruisová
Laura Palmerová žije (Twin Peaks: Fire walk with me)
Ďalšie výrobky s visačkou „Made in Lynch-Factory
Od abstrakcie po železo (Autoportrét Davida Lyncha)
Anketa (Je David Lynch skutočne dôležitý?)

Úvod k dodatku
Nočná jazda vedomia (Lost highway)
Preradené na najnižší rýchlostný stupeň (Príbeh Alvina Straighta)
Zrkadlo, v ktorom nespoznávame samých seba (Mulholland drive)
Lynchove „bokovky“ 1992 – 2006
Digitálne šero „vnútrozemnej ríše“ (Inland Empire)

Okrem uvedených kapitol si môže čitateľ zalistovať aj v prehľadnej filmografii a diskografii Davida Lyncha. K dispozícii je taktiež prehľadný obsah a podrobný register všetkých spomenutých mien a filmov. Na škodu určite nie je ani prekrásne formovaná obálka knihy od Jiřího Mičkala, ktorá je okrem pofajčievajúceho Davida Lyncha posiata najzaujímavejšími hereckými momentkami (nechýba na nej ani fascinujúci Robert Blake z Lost highway, Isabella Rossellini z Modrého zamatu, či Naomi Wattsová z Mulholland drive). Na rozdiel od farebnej obálky je obrazová zložka knihy v čierno-bielej kombinácii, čo nie je samozrejme na škodu. Fotografie sú vo vysokom rozlíšení a sú príjemným spestrením už v aj tak kvalitou nabitej publikácii.

Na záver dodajme, že slovenský čitateľ sa ku knihe poľahky dostane v online internetových predajniach, kde sa cena pohybuje na rozmedzí 550-580Sk podľa aktuálnych cenníkov a zliav, alebo je tu samozrejme možnosť priamej kúpi v kníhkupectvách (ja osobne som si knihu zadovážil v trnavskom Artfore za 600Sk pri 10% zľave z ISICU). Nejde síce o malý peniaz, ale ak ste obdivovateľmi majstra mystérie, uznajte, je vašou povinnosťou nazrieť do tejto kvalitnej a čo do obsahovej stránky bohatej monografie.

„Film môže otvoriť vnútro človeka a on potom povie: niečo takéto som ešte nezažil! Možno ho to ani neprinúti k slzám ani ku smiechu, ale dotkne sa ho to spôsobom, akým sa ho predtým nikdy nič nedotklo. Toto by mohol film dokázať.“
/David Lynch/


autor Pavol Tomčík 31.1.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.