TV TIPY 5.2. - 11.2. 2007

TV TIPY 5.2. - 11.2. 2007

článok



5.2.
PONDELOK

22:25 Krstný otec 3 (The Godfather III), USA, 1990 (JOJ)
Jedna z najväčších ság v dejinách kinematografie pokračuje! V tretej časti rozsiahleho eposu o taliansko-americkej mafiánskej rodine Corleone je hlavnou postavou Michael (Al Pacino), ktorý sa po otcovej smrti stal novým kmotrom. Píšu sa už šesťdesiate roky a Michael má dve velké priania: vymaniť svoju rodinu zo sveta zločinu a nájsť za seba vhodného nástupcu.
 
23:00  Apollo 13 (Apollo 13), USA, 1995 (Markíza)
Apollo 13 mal byť let americkej posádky rakety v dobe, keď sa po mesiaci ešte nikto neprechádzal. Dôsledne pripravené ťaženie s cieľom podmaniť si tento satelit sa zmenil na ľudskú drámu, odštartovanú hláškou: Houston, máme problém. Traja astronauti, na ktorých doma čakali ich rodiny, sa pre technickú poruchu ocitli vo vzduchoprázdne s minimálnou šancou na záchranu. Na 9 Oscarov nominovaný film podľa skutočnej udalosti s hviezdnym obsadením by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. 

TV Tipy 5.2. - 11.2. 2007 TV Tipy 5.2. - 11.2. 2007

6.2.
UTOROK

20:30 Kes (Kes), VB, 1969 (MGM)
Autentický príbeh dospievajúceho chlapca bez priateľov, a bez nádeje sa odohráva v 60. tych rokoch na severe Anglicka. Útek z neutešenej reality nachádza vo výchove a výcviku mladého sokola. To je jediná vec v jeho mladom živote, ktorá má preňho zmysel.
 
21:55 Evanjelium sv. Matúša (Il Vangelo secondo Matteo) Fran/Tal, 1964 (Dvojka)
Východiskom filmu je biblické svedectvo apoštola Matúša, ktoré býva pre svoju prostotu a zrozumiteľnosť označované za najľudovejšie zo všetkých evanjelií. Ateista a marxista Pier Paolo Pasolini v ňom zobrazil Krista ako asketického revolucionára, ktorý sa snaží svojím oduševneným kázaním vzbudiť ducha odporu v biednych a jednoduchých ľuďoch.


7.2.
STREDA

22:30 Umberto D (Umberto D), Tal, 1952 (Dvojka)
Intímny a tragický príbeh Umberta D., penzionovaného úradníka, ktorý z biedneho dôchodku sotva vládze uživiť sám seba, nieto ešte svojho milovaného psíka Flicka. Dej filmu zachytáva postupné vytláčanie starého a osamelého Umberta na okraj spoločnosti: neustále hádky s jeho domácou, ktorá zvyšuje nájom, choroba, ktorá ho zavedie do nemocnice a nemá na lieky. Keď už nevie, ako ďalej, rozhodne sa dobrovoľne odísť z tohto sveta, no obáva sa o Flicka. Verný psík ho však neopustí a Umberto D. sa tak vďaka nemu vráti do života. Film zachytáva pálčivé sociálne problémy povojnového Talianska, je portrétom súdržnosti chudobných ľudí, ale aj bezcitnosti a povrchnosti zámožnejších vrstiev. Film režiséra Vittoria de Sicu a scenáristu Caesareho Zavattiniho patrí medzi najvýznamnejšie diela talianskeho filmového neorealizmu.

04:45 Jama a Kyvadlo (Pit and the Pendulum), USA, 1961 (MGM)
V poradí druhý film Rogera Cormana, v ktorom adaptoval dielo amerického autora  E.A. Poea. Pôvodne sa zamýšľal nad spracovaním Masky červenej smrti, mal však pocit že téma je príliš podobná Bergmanovej Siedmej pečati. 

TV Tipy 5.2. - 11.2. 2007 TV Tipy 5.2. - 11.2. 2007

8.2.
ŠTVRTOK

22:15 Statočné srdce (Braveheart), USA, 1995 (JOJ)
Film je inšpirovaný skutočnou historickou postavou Williama Wallace, ktorý sa v 13.storočí postavil do čela odporu proti anglickému kráľovi Eduardovi I. William sa tajne oženil, aby sa jeho žena Murron [Marn] vyhla kráľom nariadenému právu prvej noci. Jedného dňa sa ju však pokúsia znásilniť anglickí vojaci, a keď ju William braní, je vyhlásený za štvanca a Murron popravená. Wallace sa postaví na čelo odporu proti vrchnosti, nakoniec je však  kvôli zrade vlastného vojska zajatí...  

23:05 Zachráňte vojaka Ryana (Saving private Ryan), USA, 1998 (Markíza)
Druhá svetová vojna bola rozhodujúcou udalosťou 20. storočia. Zmenila hranice sveta a dnes je nazývaná "poslednou veľkou vojnou". Ani sebalepší výcvik však nemohol spojenecké armády pripraviť na to, čo ich čakalo po vylodení v Normandii. Napriek tomu, že všetci boli odhodlaní a verili vo víťazstvo, bitku o malý kus pobrežia sa podarilo prežiť iba niektorým. Z pohľadu kapitána Johna Millera je zrejmé, že si uvedomuje nebezpečenstvo, ktoré na jeho jednotku čaká. Netuší však, že to nie je zďaleka tá najťažšia úloha, ktorý bude musieť so svojimi vojakmi splniť...


9.2.
PIATOK

21:50 Milenci z Pont-Neuf (Amants du Pont-Neuf, Les), Fran, 1991 (Dvojka)
Romanca z dielne režiséra francúzskeho filmového neobaroka, Leosa Caraxa, rozpráva príbeh spaľujúcej lásky dvoch outsiderov, ktorí sa stretnú, zamilujú a žijú na parížskom moste Pont-Neuf. Alex je bývalý cirkusový akrobat, bezdomovec závislý na alkohole a sedatívach. Michelle je maliarka, ktorá skončila na ulici kvôli sebadeštruktívnej láske a postupne prichádza o zrak. Alex a Michelle sa stanú párom, oporou jeden pre druhého a záchranou v bezútešnej existencii. Keď je most kvôli rekonštrukcii uzavretý, nasťahujú sa naň. Ich romantická idyla však netrvá dlho - stavebné práce na moste sa čoskoro začínajú. Michele úplne stráca zrak a Alex ju zo strachu pred stratou drží ako svojho zajatca. Silný príbeh o živote na hrane, o plnokrvných a skutočných citoch, ktoré vedú človeka až na kraj priepasti, získal viacero cien na medzinárodných festivaloch.

22:25 A.I.- Umelá inteligencia (Artificial Intelligence: A.I.), USA, 2001 (JOJ)
Film vznikol už roku 1972 v briliantnom mozgu medzičasom zosnulého Stanleyho Kubricka. Lenže v tom čase Kubrickovi chýbali finančné ako aj technické možnosti na uskutočnenie svojho diela, a tak jednoducho napísal scenár, ktorý až do svojej smrti prepracovával. Ešte za svojho života plánoval réžiou poveriť, alebo aspoň na réžii spolupracovať, so Spielbergom, a preto niet divu, že tento jeho dielo po Kubrickovej smrti dokončil (už od roku 1998 obidvaja spolu hľadali termín na začiatok nakrúcania).

TV Tipy 5.2. - 11.2. 2007 TV Tipy 5.2. - 11.2. 2007

10.2.
SOBOTA

14:55 Monte Walsh (Monte Walsh), USA, 2003 (Jednotka)
Časy sa menia, ale Monte Walsh (Tom Selleck) zostáva rovnaký. Zdá sa, že o pár rokov Monteho nik nebude potrebovať. Veľké korporácie skupujú krajinu, po ktorej sa preháňajú kravy, vlaky dokážu previesť viac dobytka ako armáda kovbojov. Darmo raz, Monte bude musieť na svojom živote čosi zmeniť...

22:15 Zahraj mi pieseň “Misty“ (Play “Misty“ for Me), USA, 1971 (Dvojka)
Režijný debut herca a režiséra Clinta Eastwooda. Sám v ňom stvárnil úlohu Davea, diskdžokeja v provinčnom mestečku, ktorý má v miestnom rádiu nočnú šou. V nej číta poslucháčom básne, rozpráva o svojom živote a hrá na želanie. Každú noc mu do rádia telefonuje jeho verná poslucháčka Evelyn a vždy ho požiada o skladbu "Misty". Keď sa akoby náhodou jedného večera stretávajú v bare, prežijú spolu krátku aféru. Pre Davea sa tým celá záležitosť skončila, navyše, plánuje sa vrátiť k svojej bývalej láske. Ale pre Evelyn je to iba začiatok. Je ochotná dožadovať sa Daveovej lásky i s nožom v ruke...


11.2.
NEDEĽA

20:00 Diablov advokát (The Devils Advocate), USA/Nem, 1997 (Markíza)
Mladý úspešný právnik Kevin Lomax (Keanu Reeves) obhajuje v rodnom Gainsville učiteľa Gettysa,  obvineného zo sexuálneho obťažovania svojej žiačky Barbary (Heather Matarazzová) . Napriek tomu, že počas pojednávania zistí učiteľovu vinu, podarí sa mu napadnúť výpoveď obete a dosiahnuť oslobodzujúci rozsudok. Onedlho dostane ponuku pracovať pre významnú firmu v New Yorku, ktorú prijme. Po tom, ako presvedčí svojho nového zamestnávateľa o svojich schopnostiach, sa s manželkou Mary Ann (Charlize Theronová) nasťahujú do prepychového domu, kde bývajú tí najlepší zamestnanci firmy, vrátane jeho majiteľa Johna Miltona (Al Pacino). Zdanlivé šťastie a dokorán otvorená brána k úspechu sa však veľmi rýchlo začne kaliť a manželom sa začínajú diať stále zvláštnejšie a desivejšie veci...

21:15 Zelená míľa (The Green Mile), USA, 1999 (Prima)
Okolo roku 1935 v Louisiane, mladý Paul (Tom Hanks) pracuje ako dozorca vo väzení pre ťažkých zločincov, ktorí sú odtiaľto posielaní na smrť. Paul nie je iba "zamestnancom", ale bystrým pozorovateľom, ktorý citlivo vníma rázovité postavy ťažkých zločincov aj ich osudy. Stretáva sa napríklad s čiernym obrom Johnom, ktorý má ruky ako lopaty a je obvinený z vraždy dvoch detí. Nemôže uveriť, že človek, ktorý sa bojí spať potme by bol schopný tak strašného činu.
S pozdravom od  Stephena Kinga.


HIT TÝŽDŇA
6.2.
UTOROK

21:55 Evanjelium sv. Matúša (Il Vangelo secondo Matteo) Fran/Tal, 1964 (Dvojka)
Východiskom filmu je biblické svedectvo apoštola Matúša, ktoré býva pre svoju prostotu a zrozumiteľnosť označované za najľudovejšie zo všetkých evanjelií. Ateista a marxista Pier Paolo Pasolini v ňom zobrazil Krista ako asketického revolucionára, ktorý sa snaží svojím oduševneným kázaním vzbudiť ducha odporu v biednych a jednoduchých ľuďoch. Pasolini svojou príznačnou režijnou metódou eklekticky spája dokumentarizujúce snímanie ručnou kamerou s historicky štylizovanými i súčasnými kostýmami, černošskými spirituálmi, Bachovými Pašijami či Šostakovičovým Pochodom revolucionárov. Do úloh biblického príbehu obsadil výlučne nehercov, ktorí dodali dielu na drsnej autentickosti a presvedčivosti. Pasoliniho interpretácia evanjelia sa síce verne pridŕža knihy Nového zákona, avšak originálnym spracovaním a portrétom postavy Krista presahuje ilustráciu biblického textu a stáva sa aktuálnou reflexiou o pôvodných zdrojoch kresťanstva a jeho sociálnom odkaze. Evanjelium sv. Matúša je jedným z mála Pasoliniho filmov, ktorý oficiálne cirkevné autority prijali pozitívne.


sHIT TÝŽDŇA
9.2.
PIATOK

00:05 Upíri: Los Muertos (Vampires: Los Muertos), USA/Mex, 2001 (Markíza)
John Carpenter uvádza film “Upíri Los Muertos“, desivé pokračovanie hororového hitu Upíri. Drsný zabijak upírov Derek Bliss (Jon Bon Jovi) sa vydá na lov krvilačných tvorov do srdca Mexika, kde dostal novú úlohu od záhadného klienta. Spoločne so skupinou zabijakov, v ktorej je i atraktívna Zoey (Natasha Gregson Wagnerová). Odvážny Derek sa pustí do boja s rastúcim počtom nebezpečných upírov prahnúcich po krvi a ich úskočným mocným vodcom, ktorý má už pre nich pripravený svoj vlastný plán...

 


autor Tomáš Daneček 5.2.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.