OSCAROVÉ KONŠPIRÁCIE

OSCAROVÉ KONŠPIRÁCIE

článok



Už o niekoľko dní, presnejšie 25. februára, budeme svedkami každoročnej veľkolepej show, odovzdávania prestížnych Oscarov. Kým sa však v Kodak Theatre rozžiaria prvé oslavné amplióny využijeme zostávajúci čas a detailnejšie si posvietime na kategóriu najviac sledovanú, na kategóriu, ktorá so sebou okrem najväčších očakávaní častokrát prináša aj diskutabilné rozhodnutia. Preto kráľovskú kategóriu Najlepší film roka nie vždy spájame s luxusom, očakávaním a napätím, ale predovšetkým kladieme dôraz na skúmanie, či všetky nominované filmy splnili požadovaný štandard a ich posolstvo je adekvátne svojmu oceneniu. A práve v týchto miestach to miestami najviac, ľudovo povedané, škrípe. Ale o tom neskôr.

Oscarové konšpirácie

Som vo finále, vyhrám?

Len málokto mohol spochybniť fakt, že tretí celovečerný projekt jedného z najúspešnejších režisérov súčasnosti Alejandra Gonzálesa Ińárritua (Amores Perros, 21 gramov) neskončí práve na tomto mieste. Reč je samozrejme o filme Babel. Nielenže ide o zaslúženú nomináciu, je dosť pravdepodobné, že práve nami, ako prvý spomínaný snímok bude najväčším ašpirantom na víťazstvo. Vopred odpisovať netreba ani šance ostatného projektu Martina Scorseseho, film Na druhej strane splnil presne to, čo sa od neho očakávalo. Svedčí to tiež o tom, že aj v starom rybníku sa niekedy dá chytiť majstrovský úlovok, tobôž, keď máte k dispozícii obzvlášť kvalitnú hereckú kompiláciu. Otázkou je či naše rozprávanie ostane v rovine fantazírovania, alebo sa premenená nominácia stane realitou. Uvidíme. Naše dumanie teraz presuniem k filmom, ktoré som doposiaľ nemal možnosť zhliadnuť, preto o zásluhách viacmenej z druhej ruky. Začína sa stávať nepísaným pravidlom, že medzi nominovanými nesmie chýbať Clint Eastwood. Po Tajomnej rieke a Milion dollar baby si síce vybral ročnú dovolenku, ale medzi top 5 nechýba ani tentoraz. A nie je to návrat hocijaký. Mať dva filmy v oscarovom súpolení naraz je umenie a ako vidíme nie nič nereálne. Prvý z nich síce bojuje „len“ v technických disciplínach (Zástavy našich otcov), no Listy z Iwo Jima si okrem nominácie na film roka vyslúžili čestné miesto aj v pozorne sledovanej sekcii režisérov a pôvodného scenára (zvukový strih nevynímajúc). Nechcem byť priveľmi skeptický, ale v tak silne nabitej konkurencii štábu okolo Eastwooda nedávam veľkú šancu, minimálne nie v hlavných kategóriách. Ešte väčším prekvapením by bol triumf šťuky medzi nominovanými, filmu Malá Miss Sunshine, v týchto dňoch brázdiacim naše kiná. O tom, že za málo peňazí veľa muziky tu platí dvojnásobne. Na strane druhej má o niečo vyššie ambície depresívne ladená novinka Stephena Frearsa (Pekné svinstvo) Kráľovná, sledujúca život britskej kráľovskej rodiny po tragických udalostiach spojených so smrťou, ľudmi obdivovanej a milovanej Lady Diany. Na 79. ročníku odovzdávania najprestížnejších filmových cien však budú s určitosťou miešať karty iné snímky. To by sa nemuselo týkať Helen Mirrenovej, ktorá už jednou rukou siaha po zlatistom „naháčovi“. Z osobného pohľadu favorizujem Inarrituov Babel v tesnom mikrosúboji s „Martyho“ krimi na starý dobrý spôsob - Na druhej strane.

Oscarové konšpirácie Oscarové konšpirácie Oscarové konšpirácie

Bude sa opakovať scenár ostatného ročníka...

... v ktorom celkom senzačne triumfovala snímka spočiatku sa zdajúca bez akýchkoľvek šancí? Isto si spomeniete ako ste takto pred rokom, presne o tomto čase, z každej strany načúvali do neba volajúcim hlasom vzývajúcim po víťazstve chúlostivej homosexuálnej snímky Anga Leeho (Tiger a drak), Brokeback Mountain. Kontroverzne ladená nádielka otvorenej netradičnosti nakoniec prekvapujúco podľahla svojim prešpikovaným ambíciám. Ale kto čakal, že sa v tomto prípade bude konať prekvapenie aj na úkor dôstojne akademicky zladeného (a pre samotných akademikov naservírovaného) Mníchova Stevena Spielberga? Tu sa ukázal silný patriotizmus a potreba zviditeľniť strach z nejasnej budúcnosti. World Trade Centre padlo, Amerika je hore nohami a Paul Haggis na minútu presne pustil pero z rúk a „popadol“ kameru. Výsledok? Oslavné fanfáry pre angažovaný Crash. Zaslúžene? Podľa mňa, aj napriek svojej nechutnej prvoplánovosti a hre na strunu „odbornej poroty“, film oblbol ľudí natoľko (vrátane mňa), že sa čoskoro zabudlo na análny sex Jaka Gyllenhaala a Heatha Ledgera. Súdiac teda z neďalekej minulosti, nehovor hop, kým nepreskočíš. Prehnaným „patriotizmom“ (berte s rezervou) smrdí aj tohtoročný domáci ašpirant, v tomto prípade v opačnom garde (Listy z Iwo Jima), ten však očividne nestíha za svojimi súpermi a prekvapením je už vôbec to, že je medzi nominovanými. Moja odpoveď na otázku položenú v úvode teda znie: Nie. Prekvapenie by sa tentoraz hlavnej kategórii malo vyhnúť. Dúfajme! 

Oscarové konšpirácie Oscarové konšpirácie

Som akademik a páči sa mi toto:

Uvažujme, ako by sme sa zachovali my v koži (Johna Malkovicha) čistokrvného hlasujúceho porotcu, Američana. Súdiac z premisy - milujem svoju vlasť a nezaujíma ma nič iné musíme pripísať plusový bod Listom z Iwo Jima, napriek náhľadu na skutočnosť z japonskej strany. Príbeh s reálnymi kontúrami priam volá po pozornosti a patričnej odozve. Vychádzajme však z toho, že Eastwoodových ocenených filmov sa nakopilo nad prijateľný rámec, preto sa pozornosť bude opierať o tému nemenej háklivú, akou terorizmus bezpochyby je. Tejto problematiky sa (veľmi) zľahka dotkol práve Babel. V súčte s výborným mozaikovitým námetom a dôsledným hereckým prevedením jednoznačný kandidát na trofej. Súperom by mu preto mohol byť jedine Departed, a to už len z princípu, že všetko dokonale namaľované musí byť oslavované a oceňované (tým nechcem napádať samotný film – páčil sa mi). Malá Miss Sunshine svoj vrchol dosiahla už samotnou účasťou vo finále a jej tvorcovia budú zrejme viac zaujatí pompéznou výzdobou v sále, ako samotnými výsledkami. Nad priemerom ešte mierne vyčnieva britská Kráľovná, nie som si však celkom istý tým, že by mala prebiť tak silnú konkurenciu, a to aj napriek vysokej atraktívnosti danej témy.

V skratke o nominovaných

Babel
Americký manželský pár Richard a Susan (Pitt, Blanchettová) a ich dve deti v opatere pestúnky Amelie. Dvaja marockí synovia chudobného pastiera. Japonská hluchonemá dievčina a jej otec. Na prvý pohľad nesúrodé príbehy, ktoré sa však až podozrivo vzájomne pretínajú.

Na druhej strane
Spravodlivý policajt v utajení Billy Costigan (DiCaprio) je poverený políciou, aby prenikol do zložiek organizovaného zločinu – mafie. Opačnú úlohu plní Colin Sullivan (Damon), patriaci pod ochrannú ruku úchylného mafiánskeho Bossa Costella (Nicholson). Hra na mačku a myš môže začať.

Listy z Iwo Jima
Druhá svetová vojna vrcholí, no v Tichomorí je všetko pripravené na poslednú krvilačnú bitku. Nachádzame sa na japonskom ostrove Iwo Jima, kde sa naposledy vzájomne pretnú patróny zo zbraní znepriatelených amerických a japonských vojakov. Listy z Iwo Jima ponúkajú triezvy pohľad na celý konflikt, tentoraz zo strany Japonska.

Malá Miss Sunshine
Úsmevná „road movie“ tak trochu divnej dysfunkčnej rodinky Hooverovcov vydávajúcej sa na dlhú, strastiplnú cestu za dcérinou účasťou na súťaži krásy. Z fanatickej posádky ide po chrbte mráz (napríklad vulgárny dedo, vyhodený z domova dôchodcov za šňupanie heroínu stojí určite za pozornosť).

Kráľovná
Británia je v smútku a žiali. Zbožňovaná Lady Di nečakane tragicky odišla a zanechala po sebe len nekonečnú prázdnotu a spúšť v našich srdciach. Zronená rodina sa však bude musieť postaviť na rovné nohy. Kde je však skutočná pravda? 


Čo dodať na záver

Päť kandidátov, jeden víťaz. Každý máme favorita, ktorému držíme palce viac či menej. Ja však pre zmenu fandím porotcom, aby sa ich rozhodovanie nieslo v duchu fairplay a vyhlo sa tak nechcenému fiasku. Dúfajme, že 25. februára v Kodak Theatre podobný scenár nehrozí a v továrni na sny zavládne pravá oslavná atmosféra. 


autor Pavol Tomčík 8.2.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.