ŽENA VO VODE A NA DVD

ŽENA VO VODE A NA DVD

článok



Z minulo týždňových DVD noviniek ma najviac oslovilo zatiaľ najpodivnejšie a (žiaľ) najneúspešnejšie dielo režiséra, ktorý sa s nami divákmi vždy s takou radosťou hrá a experimentuje. Na jeho najčerstvejší počin ošatený do DVD si posvietime v nasledujúcich riadkoch.

FILM
M. Night Shyamalan. Záhadný a mnohými zbožňovaný Ind má na svedomí len 7 filmov (z toho dva u nás takmer neznáme diela), no závideniahodné miesto v najvyššej režisérskej lige. Okrem iného sa vyznačuje i tým, že k svojím filmom si spravidla sám píše scenáre. V roku 1999 vošiel do širokého povedomia s mrazivým psycho - thrillerom Šiesty zmysel, ktorý dostal lichotivú nálepku „najlepší thriller všetkých dôb“ (či je najlepší, tak to si nie som celkom istý, ale rozhodne sa jedná o jeden z najlepších filmov, aké sa kedy v tomto podžánri natočili). Mnohí kritici práve túto jeho na 6 Oscarov nominovanú mysterióznu prvotinu označujú za jeho najlepšie dielo a ja ich názor môžem len zdieľať. Mysterióznosťou, výbornou hudbou Jamesa N. Howarda, nečakanými dejovými zvratmi a prekvapujúcim vyústením pointy sa vyznačovali aj jeho dva ďalšie veľmi úspešné a kvalitné počiny – Vyvolený a Znamenia. Ináč to už však dopadlo s veľmi diskutovanou Osadou (podľa mňa zatiaľ jeho najreálnejším filmom), ktorá bola prijatá značne rozporuplne, no mňa osobne „Shy“ opäť nesklamal, práve naopak – napínavý príbeh svojím záverom absolútne šokoval a nad myšlienkou filmu som sa ešte hodnú dobu zamýšľal. 

Žena vo vode a na DVD Žena vo vode a na DVD Žena vo vode a na DVD

V druhej polovici septembra mala slovenskú kinopremiéru Žena vo vode, ktorá bola do poslednej chvíľky zahalená rúškom tajomstva a veľkých očakávaní. Rozprávka, thriller či dráma? Každý fanúšik bol v pomykove, čo nám náš novodobý „majster napätia“ naservíruje tento krát. Príbeh o morskej nymfe Story (Bryce Dallas Howard), ktorú si pod svoje ochranné krídla zoberie nesmelý a okolím odsudzovaný samotársky domovník/údržbár (Paul Giamatti) a pokúsi sa jej pomôcť k návratu do jej rozprávkového sveta vzbudzoval všelijaké reakcie. Na pochybnosti pridával aj fakt, že „Shy“ písal tento príbeh pôvodne pre svoje deti ako rozprávku na dobrú noc. A výsledok sa dostavil taký, aký sme mohli predpokladať. Žena vo vode prevzala po Osade v rámci Shyamalanovej tvorby žezlo nepríjemne sa rozchádzajúcich názorov tak ako u divákov, tak i filmových kritikov.    

Žena vo vode niektorými aspektmi rozhodne vybočila z cesty, akou sa uberalo režisérovo nedávne kvarteto. Ubudlo na napätí, tempo príbehu sa výrazne spomalilo, žiadne záverečné šokujúce vyústenie, no na druhej strane pribudlo na originalite a čaru, ktorým týmto film jednoznačne oplýva. Myslím si, že nič nepokazím, keď napíšem že tento kúsok je režisérovým najbizarnejším filmom, čo už vlastne predznamenáva hlavná dejová línia. 

Krásna hudba už vyššie spomínaného Shyamalanovho dvorného skladateľa, J. N. Howarda, spolu s presvedčivými vizuálnymi efektmi a miestami hororovou kamerou vytvára obstojnú technickú stránku. 

„Shy“ sa ani v prípade tohto diela neodvážil porušiť svoje nepísané pravidlo a strihol si úlohu prostého obyvateľa bytovky, ktorý sa snaží napísať nejakú tú dobrú knihu. Na moje veľké prekvapenie „Shy“ stelesnil postavu, ktorá má primerane toľko priestoru ako ostatné vedľajšie úlohy a tentoraz sa rozhodne nedá hovoriť o žiadnej symbolickej „miniúlohe“. Keď už spomínam vedľajšie úlohy, tých je vo filme požehnane. Každá z nich však pri konfrontácii s hlavným hrdinom prináša príjemný humor a v rámci príbehu má neodmysliteľnú účasť a význam. 

Hlavným faktorom hodnotenia filmu je rozhodne hranica vašej fantázie a najmä ochota pristúpiť na režisérovu netradičnú hru a manipuláciu s publikom. Jedná sa o skutočne zaujímavý (čo je však hlavné neošúchaný) príbeh, ktorému keď odpustíte pomalší spád môže vás veľmi milo prekvapiť. Len na margo bizarnosti dejovej línie si osobne netrúfam ani pomyslieť, s čím na nás pán režisér vyrukuje najbližšie.

Myslím si, že týmto vzácnym a netradičným dielom si Shyamalan značnú časť svojej diváckej obce pohneval. Jeho rozprávkovo ladené dielo (či už chcel alebo nie) je totiž určené pre užšiu časť publika ako jeho predchodcovia. Nie kvôli forme či kvalitám, ale najmä kvôli ľuďom a ich viere (čiže riskantnému obsahu). Ohliadnime sa napríklad za Vyvoleným, v ktorom sa svet komiksu stal sčasti realitou. Presne tak isto je to aj v prípade Ženy vo vode, len sa nejedná o komiks, ale o rozprávku (na dobrú noc). A tu je hlavný dôvod rozchádzajúcich sa ohlasov – „človek už možno zabudol poslúchať“ a ako sa vyjadril sám režisér je to o viere. Stačí uveriť. Ja som uveril, pristúpil som na režisérovu hru a zobral som si myšlienku a posolstvo nielen tohto filmu, ale aj samotnej rozprávky, ktorá tomuto všetkému predchádzala. 

DVD
Menu okrem klasického spotu s upozornením, že „pirátstvo je zločin“  predchádza aj trailer na minuloročné letné sklamanie – dobrodružný Poseidon. Čo mňa osobne zaskočilo, bola technická stránka menu. Osobne som očakával detailne prepracovanú a pohyblivú ponuku, no stal som iba svedkom statického obrázku nočného bazénu zachyteného z vtáčej perspektívy. Čo musím taktiež vytknúť je výlučne anglická verzia menu.    

Žena vo vode a na DVD Žena vo vode a na DVD Žena vo vode a na DVD

Okrem originálnej zvukovej verzie si môžete film vychutnať aj v českom a dokonca i v maďarskom znení. Všetky zvukové stopy sú v Dolby Digital 5.1. Pre tých, ktorí si chcú zdokonaliť svoju angličtinu nechýbajú anglické titulky a samozrejme titulky prislúchajúce dvom spomínaným dabingovým mutáciám.

Obraz je vynikajúci a dáva vyznieť tmavým, najmä tmavomodrým farbám. Až na výnimočne sa vyskytujúce zrnenie, ktoré postrehne len ten najpozornejší divák, nie je badať žiadne rušivé prvky.

Bonusový materiál (ako je tomu už pri Shyamalanových filmoch zvykom) je vskutku bohatý a uspokojivý, ale čo je pre nás podstatné otitulkovaný jazykom našich západných susedov, čiže veľmi solídnou a výborne načasovanou češtinou.

V prvom, presne 5 minútovom materiály „Lady in the Water : A Bedtime Story“ nám samotný Shyamalan predstavuje svoju prvú publikovanú detskú knižku. Rozpráva o tom, ako sa tento jeho príbeh stal zo dňa na deň u nich doma priam legendárnym a každým dňom žiadanejším. Opisuje tiež náročnosť, akou musel prejsť, aby sa dopracoval k samotnej finálnej verzii, pri ktorej chcel dosiahnuť maximálnu rovnováhu medzi predstavivosťou vyvolanou textom a obrázkami.

Najrozsiahlejším a na informácie najbohatším príspevkom je dokument „Reflections of Lady in the Water“ (Odraz  Ženy vo vode). K slovu sa okrem hlavného autora a tvorcu filmu dostanú jednotliví protagonisti a veľký priestor sa napodiv dostavil aj viacerým majstrom svojho remesla. Nedá mi nespomenúť charizmatického a excentrického kameramana Christophera Doyle-a, ktorého za jeho vitalizmus, sympatický prístup a nesporný talent ospevoval takmer celý štáb. Z vyčerpávajúceho, skoro 35 minútového dokumentu sa okrem iného dozvieme čo-to o vzniku rozprávkových bytostí (Skrant, Tartulik) a pred očami nám v priebehu pár sekúnd (v skutočnosti úctyhodných 8 týždňov) vyrastie rozsiahly obytný komplex Cave , ktorý bol postavený a zbúraný len pre účely tohto filmu.  

V poradí ako treťom bonuse s názvom „Auditions“ (v preklade zvuková/hudobná skúška) môžete vzhliadnuť naozaj humorné scénky, mnohokrát hraničiace s nechutnosťou. Musím uznať, že surové nacvičovanie zvracania nemusí byť pre tých so slabšími žalúdkami to pravé orechové.    

Zložka „Gag Reel“ (alebo ak chcete Nepodarené scény) ponúka plejádu príjemných a zábavných chvíľok, ktoré spolu počas nakrúcania zažili tí pred kamerou, ale i za ňou. Spolu s predchádzajúcou bonusovou položkou vám zaručene vykreslí úsmev na tvári a Paul Giamatti sa predvedie ako dobrý showman.

Predposledná zložka bonusového materiálu pozostáva z celkovo iba 5 minút vystrihnutých scén, ktorých je presne 7. Poväčšine sa jedná o pár sekundové situácie až na dva vážne komorné dialógy medzi Clevelandom a Story.

Slušnú nádielku bonusovej ponuky uzatvárajú dva trailery (teaser a theatrical trailer) na Ženu vo vode.  

ZÁVER
Do požičovní, rovnako ako na pulty predajní prichádza totožná jednodisková verzia, čo určite poteší vášnivých zberateľov DVD, ktorým tak úplne stačí zabehnúť do najbližšej požičovne (no nezabúdajte na posolstvo, ktoré podčiarkuje úvodný spot). Vždy ma poteší, keď sa vo filmovom svete, ktorý priam plače po niečom invenčnom objaví niečo nové, netradičné, riskantné, experimentálne, jednoducho originálne. Tým, ktorí prišli tomuto kúsku na chuť a ocenili jeho kvality (a nezabudli ešte poslúchať) bezpochyby odporúčam bohaté a vyčerpávajúce DVD.

FILM : 8/10
DVD :  9/10
 


autor Michal Šmajda 21.2.2007
  • Profil: M. Night Shyamalan (26.09.2006 1:53:06)
  • Dáma vo vode (22.09.2006 3:57:19)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dráma/Fantasy
    Minutáż˝: 110 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2006
    Homepage www

    Premiéra: 21.7. 2006
    Premiéra SK: 21.9. 2006
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.