FILMOVÉ PREMIÉRY 22.2. 2007

FILMOVÉ PREMIÉRY 22.2. 2007

článok



Filmom tohto týždňa sa stáva mexická Kačacia sezóna, ktorú bohužiaľ uvidí len pár stoviek divákov. Budete medzi nimi? Za pozornosť stoja aj oscarové Dreamgirls (pre fanúšikov muzikálov povinná jazda) a o vymanenie sa spod nezmyselnej narniovskej reklamnej kampane sa pokúša aj fantazijná Terabithia. Pozor však na odpady tohto týždňa – Saw III Darwinove ceny. Oba sú doslova diváckym utrpením. 

Filmové premiéry 22.2. 2007 Filmové premiéry 22.2. 2007 Filmové premiéry 22.2. 2007

MOST DO KRAJINY TERABITHIA

Jess je zakríknutý chlapec, ktorý celé leto poctivo trénuje beh, aby sa stal najrýchlejším vo svojej triede. Jeho cieľ je však prekazený, keď nové dievča Leslie, ktoré nastúpi do školy, nečakane vyhrá bežecké preteky. Avšak aj napriek tejto udalosti sa z nich rýchlo stanú najlepší priatelia.

Leslie rada rozpráva vymyslené príbehy plné fantázie a čarov a Jess zase rád maľuje. Leslie čoskoro predstaví Jessovi nový svet plný predstavivosti a fantázie a spoločne vytvoria tajné kráľovstvo Terabithia, čarovné miesto, kde sa dá dostať len na starom lane ponad potok v lese blízko ich domovov. Tu spoločne vládnu kráľovstvu a bojujú proti Temnému pánovi a jeho tvorom...

Pod tvorbu nádherných palácov, mystických bytostí a zázračnej prírody sa podpísalo Oscarom ocenené štúdio Weta Digital vo Wellingtone, Nový Zéland, z ktorého dielne vyšli kinohity ako Pán Prsteňov 1-3, King Kong a mnohé iné. Film bol rovnako ako Pán Prsteňov 1-3 nakrúcaný vo West Auckland, na Novom Zélande v lesoch Riverhead.

Bridge to Terabithia (USA, 2007, 100 min.)
Réžia: Gabor Csupo. Scenár: Jeff Stockwell, David Paterson. Kamera: Michael Chapman. Hudba: Aaron Zigman. Hrajú: Josh Hutcherson, AnnaSophia Robb, Erin Annis, Tyler Atfield, Mikaila Baumel, Katrina Cerio, Lauren Clinton

Filmové premiéry 22.2. 2007 Filmové premiéry 22.2. 2007 Filmové premiéry 22.2. 2007

DREAMGIRLS

Jednoduchý a pritom neuveriteľne silný je príbeh muzikálu Dreamgirls oscarového scenáristu a režiséra Billa Condona. Zachytáva tŕnistú cestu za slávou v podaní dievčenského tria Dreamettes, ich vzostupy a pády, obete, ktoré museli svojmu snu priniesť a hlavne je plný skvelej hudby. Film vznikol podľa rovnomenného divadelného muzikálu, ktorý patrí k tomu najlepšiemu, čo vzniklo na doskách slávneho divadla Broadway.

Curtis Taylor predáva autá, ale rád by sa presadil v hudobnom priemysle – túži po vlastnej nahrávacej spoločnosti a pesničkách, ktoré budú hrať tie najpočúvanejšie americké rádiá. Na lokálnej speváckej súťaži v Detroite stretáva tri dievčatá, ktoré by mu v splnení jeho sna pomôcť. Deena (Beyoncé) je nadpozemsky krásna, Effie(Jennifer Hudson) veľmi talentovaná a Lorrell (Anika Noni Rose)-dokonalý spojovací článok. Brána k úspechu sa im začne otvárať, keď dostanú ponuku spievať vokály v skladbách aktuálnej hviezdy Jamesa „Thunder“ Earlyho, ktorý účinne mieša rock´n´roll so soulovou muzikou. Čím ďalej ambicióznejší Curtis im ale zametá cestičku k vlastnej kariére. Otázka je, či cena, ktorú všetci traja za výstup na vrchol zaplatia, nebude predsa len privysoká.

„Všetci poznáme ten pocit, kedy zúfalo túžime po niečom, čo nemôžeme mať. Snáď každému sa už stalo, že ho jeho najbližší nechali v štichu, alebo že obetoval všetko kvôli jednému cieľu a až v ňom si uvedomil, že to nestálo za to. Tieto zásadné životné zlomy premenili na prvý pohľad bežný muzikál v niečo mimoriadne a ja som sa to pokúsil preniesť do filmovej verzie“, hovorí režisér Condon.

Mimoriadnosť dodáva filmu Dreamgirls aj jeho obsadenie. Jamie Foxx, držiteľ Oscara za stvárnenie Raya Charlesa, jedna z najpopulárnejších speváčok súčasnosti Beyoncé Knowles, finalistka americkej speváckej súťaže Pop Idol Jennifer Hudson a herecké legendy Danny Glover a Eddie Murphy – tí všetci veľmi presvedčivo na pozadí osobných príbehov svojich postáv mapujú americkú hudobnú scénu na prelome 60. a 70-tych rokov minulého storočia.

Členky ústredného dievčenského tria vyberali castingoví režiséri zo 780 speváčok úmorných 6 mesiacov. A oplatilo sa. „Tie tri sú tak presvedčivo dobré, že po skončení filmu začnete hneď zháňať lístky na koncert“, hovorí Jamie Foxx.

Dreamgirls (USA, 2006, 130 min.)
Réžia: Bill Condon. Scenár: Bill Condon, Tom Eyen. Kamera: Tobias A. Schliessler. Hudba: Henry Krieger. Hrajú: Beyoncé Knowles, Jamie Foxx, Eddie Murphy, Danny Glover, Jennifer Hudson

Filmové premiéry 22.2. 2007 Filmové premiéry 22.2. 2007 Filmové premiéry 22.2. 2007

SAW III

Spoločne so svojou novou učnicou Amandou (Shawnee Smith) sa Jigsawovi (Tobin Bell), stojacim za brutálnymi a komplikovanými hrami, ktoré vystrašili celú komunitu, zasa raz podarilo uniknúť a zmiznúť. Zatiaľ čo sa ho miestni detektívi snažia nájsť, lekárka Lynn Denlon (Bahar Soomekh) a Jeff (Angus Macfayden) si uvedomujú, že sa stali najnovšími pešiakmi na jeho krutej šachovnici.

Saw III (USA, 2006, 107 min.)
Réžia: Darren Lynn Bousman. Scenár: Leigh Whannell. Kamera: David A. Armstrong. Hudba: Charlie Clouser. Hrajú: Tobin Bell, Shawnee Smith, Angus Macfadyen, Bahar Soomekh, Dina Meyer, Kim Roberts, Donnie Wahlberg

             

KAČACIA SEZÓNA

Dvaja štrnásťroční chlapci, Flama a Moko, sa pripravujú na dlhú nedeľu bez mamy. Vonku na sídlisku niet čo robiť, ale doma je všetko pripravené – televízor, videohry... . A pizza je na ceste. Pokojný deň sa zmení, keď na dvere zaklope dievča od susedov, ktoré chce použiť kuchynskú rúru na pečenie. A zároveň prichádza poslíček s pizzou (o 11 sekúnd neskôr, čo je dobrá zámienka nezaplatiť objednávku). Štvorica sa začína postupne spoznávať, k čomu nepochybne prispievajú veľkorysé dávky marihuany.

Vynikajúca čiernobiela mexická komédia bola nakrútená s minimálnym rozpočtom, inšpirovaná postupmi súčasného tzv. nového argentínskeho filmu. Je veľmi pôsobivá a autentická – civilné herecké prejavy a minimum štylizácie sugerujú až akúsi náhodnosť v zobrazovaní reality bytu a postáv v ňom. Až v závere filmu režisér mení optiku a vytvára zaujímavý katarzný moment pomocou „oživenia“ obrazu, zaveseného na stene… Film je teda pozoruhodný aj čo sa týka využívania špecificky filmových vyjadrovacích prostriedkov a drží diváka vo veselom napätí po celý čas, pričom sa dej odohráva stále v jednom priestore. Ale prioritnú úlohu tu hrajú brilantné dialógy postáv – krútia sa okolo rozvodov rodičov, prebúdzajúcej sa sexuality, osamelosti, problémov s dospievaním, sklamaných očakávaní. Nehľadiac na tieto vážne témy dej vytvára množstvo komických efektov, ktoré sa nesú vo zvláštnej, trochu nostalgickej nálade. Film mal premiéru na Festivale mexických a iberoamerických filmov v Guadalajare, kde sa stal veľkým hitom a získal sedem cien.

Temporada de patos (Mexiko, 2004, 87 min.)
Réžia: Fernando Eimbcke. Scenár: Fernando Eimbcke, Paula Markovitch. Kamera: Alexis Zabé. Hudba: Alejandro Rosso. Hrajú: Daniel Miranda, Diego Catano, Enrique Arreola, Danny Perea, Carolina Politi, Antonio Zúniga, Alfredo Escobar

             

DARWINOVE CENY

Čierna komédia Darwinove ceny je nakrútená na základe internetových cien  The Darwin Awards. Toto výročné ocenenie vzniklo práve na základe Darwinovej evolučnej teórie prirodzeného výberu. Víťaz je vybratý z rady ľudí usmrtených pri idiotských nehodách vďaka vlastnej hlúposti. Zásluha týchto ľudí pre budúcnosť druhu Homo Sapiens spočíva v tom, že svoje gény nadobro  vyradili z hry. Najbizarnejšie prípady kolosálnej blbosti vyšli už v troch knihách. 

Policajný detektív Michael Burrows (Joseph Fiennes) vyhľadá vyšetrovateľku poisťovne Siri (Winona Ryder), aby dokázal spojitosť medzi prípadmi divných úmrtí. Siri sa špecializuje na najbizarnejšie prípady poistných udalostí. Spoločne riešia záhadu divných “Darwinovských” nehôd. Pri svojom pátraní narazia na neuveriteľné prípady. Chlapík, čo si pripevnil raketu na svoje auto, aby prekonal rýchlostný rekord. Dvaja experti, ktorí urobili dieru do ľadu dynamitom, aby mohli chytať ryby, alebo obchodník, ktorý demonštroval spoľahlivosť svojho nerozbitného okenného skla tým, že sa proti nemu rozbehol... na 25 poschodí!

The Darwin Awards (USA, 2006, 85 min.)
Réžia: Finn Taylor. Scenár: Finn Taylor. Kamera: Hiro Narita. Hudba: David Kitay. Hrajú: Joseph Fiennes, Winona Ryder, David Arquette,


autor Peter Konečný 22.2.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.