FILMOVÉ PREMIÉRY 1.3. 2007

FILMOVÉ PREMIÉRY 1.3. 2007

článok



Dnes tu máme jedno retro, jeden americký vojnový epos a v neposlednom rade jeden skvelý dokumentárny film. Výber toho najlepšieho je opäť na vás. Trošku vám však poradíme... 

Filmové premiéry 1.3. 2007 Filmové premiéry 1.3. 2007 Filmové premiéry 1.3. 2007

ROCKY BALBOA

Najslávnejší filmový boxer sa vracia do ringu. Neprestal sa totiž riadiť heslom: Nič sa nekončí, kým sa to skutočne neskončí.

Pred tridsiatimi rokmi bol mužom bez budúcnosti, ktorý sa živil prácou pre druhoradého úžerníka. Keď sa mu pritrafila možnosť postaviť sa do boxerského ringu s úradujúcim majstrom ťažkej váhy Apollom Creedom, jeho šanca na víťazstvo bola jedna ku miliónu. Jediné, čo chcel, bolo bojovať až do konca. Jeho odvaha a nepoddajnosť v živote i v ringu inšpirovala milióny ľudí.

Každá sláva sa raz pominie a Rocky Balboa, ktorý bol kedysi „Talianskym žrebcom“, teraz trávi večery rozprávaním príbehov stálym návštevníkom svojej reštaurácie Adrian´s, pomenovanej po jeho žene, z ktorej predčasnej smrti sa nikdy nespamätal. Jeho syn ho viac-menej ignoruje, pretože ho príliš zamestnáva vlastný život. Čas a rany osudu Rockyho pokorili, otupili jeho päste a vzali mu všetko okrem jeho starých historiek, ale vnútri je stále rovnaký bojovník, ktorý chce vydržať na nohách až do posledného kola.

Titul úradujúceho šampióna ťažkej váhy aktuálne drží Mason „The Line“ Dixon, ktorý je výnimočný iba tým, ako jednoducho sa mu podarilo túto trofej získať. Ešte nikdy sa mu do cesty nepostavil rovnocenný súper. Je to paradox – Mason je jednoznačne najlepší, ale len málokto mu praje toto postavenie.

Potom ho však počítačová simulácia prirovná k Rockymu Balboovi v jeho najlepšej forme. Kto by vyhral, keby sa títo dvaja proti sebe postavili v ringu? Dixon so svojimi prepracovanými údermi a prácou nôh, alebo Rocky so svojou vášňou a silnými direktmi?

Znie to ako vtip, ale táto otázka, na ktorú zdanlivo nie je odpoveď, privedie Rockyho späť do ringu. I keď je takmer dvakrát starší než jeho oponent, je zápas s Dixonom druhou šancou, ktorú nemusel nikdy dostať – šancou, ako dokázať sebe i všetkým ľuďom, ktorých má rád, že zatiaľ čo telo starne, plameň v srdci je stále silný.

Keď bol v roku 1976 uvedený do kín pôvodný film Rocky, stal sa medzinárodným fenoménom a nesmrteľnou klasikou. Nečakaný hit sa v silnej konkurencii veľkorozpočtových titulov prebojoval do oscarového súboja a bol nominovaný na 10 cien Akadémie, pričom uspel v kategóriách najlepší film, najlepšia réžia a najlepší strih. Sám Stallone, ktorý zaryto trval na tom, že v prípade realizácie filmu musí byť obsadený do hlavnej roly, bol nominovaný hneď dva razy – za najlepší herecký výkon a najlepší scenár.

Rocky Balboa (USA, 2006, 102 min.)
Réžia: Sylvester Stallone. Scenár: Sylvester Stallone. Kamera: J. Clark Mathis. Hudba: Bill Conti. Hrajú: Sylvester Stallone, Burt Young, Milo Ventimiglia, Geraldine Hughes, James Francis Kelly, Tony Burton, A.J. Benza, Talia Shire, Henry G. Sanders, Antonio Tarver

Filmové premiéry 1.3. 2007 Filmové premiéry 1.3. 2007 Filmové premiéry 1.3. 2007

LISTY Z IWO JIMA

Pred 61 rokmi stáli proti sebe na ostrove Iwo Jima americká a japonská armáda. Prešli desiatky rokov a na tomto ostrove sú stále v sopečnej pôde pochované stovky listov, ktoré doteraz neboli objavené. Tieto listy dávajú mužom, ktorí tu bojovali a generálovi, ktorý ich viedol, tváre a hlas.

Japonskí vojaci odvelení na Iwo Jima vedeli, že domov sa už pravdepodobne nevrátia. Sú medzi nimi aj Saigo - pekár, ktorý chce žiť, aby znovu uvidel tvár svojej práve narodenej dcéry; Nishi - olympijský šampión v jazdectve, známy po celom svete pre svoj talent a česť; Shimizu – bývalý policajt, ktorého idealizmus ešte nebol skúšaný vojnou; a poručík Ito – prísny vojak, ktorý radšej prijme samovraždu ako kapituláciu...

Na čele obrany stojí generál Tadamichi Kuribayashi (Ken Watanabe), ktorému cesty po Amerike odhalili nezmyselnosť vojny. Ale tiež mu dali strategické vedomosti o tom, ako čeliť americkej armáde.

Na ostrove, kde ako jediný úkryt slúžia odhodlanie a vulkanické skaly, sa generálovi Kuribayashimu podarí zmeniť jasnú krvavú porážku na takmer 40-dňovú hrdinskú a dômyselnú bitku.

Na ostrove Iwo Jima prišlo o život takmer 7 000 amerických vojakov a viac ako 20 000 japonských. Čierne piesky Iwo Jima sú nasiaknuté ich krvou, ale ich obete, snaha, ich odvaha a súcit žijú v listoch, ktoré posielali domov.

Držiteľ Oscara Clint Eastwood mal pocit, že ak natočí len film Zástavy našich otcov, porozpráva iba polovicu príbehu. Preto sa rozhodol natočiť súčasne dva filmy o tej istej udalosti. Hoci ide o dva rozdielne príbehy, rozprávané z rozdielnej perspektívy a točené v dvoch rôznych jazykoch, Listy z Iwo Jima aj Zástavy našich otcov sú Eastwoodovou poctou ľuďom, ktorí prišli o život na oboch stranách tohto konfliktu.

Letters from Iwo Jima (USA, 2006, 141 min.)
Réžia: Clint Eastwood. Scenár: Iris Yamashita, Paul Haggis. Kamera: Tom Stern. Hudba: Clint Eastwood, Lennie Niehaus. Hrajú: Ken Watanabe, Lucas Elliott, Kazunari Ninomiya, Shido Nakamura, Ryo Kase

Filmové premiéry 1.3. 2007 Filmové premiéry 1.3. 2007 Filmové premiéry 1.3. 2007

DARWINOVA NOČNÁ MORA

Zvláštny druh dravej ryby, okúňa nílskeho, bol kedysi v 60. rokoch skúšobne vypustený do Viktóriinho jazera. Z vedeckého experimentu sa stala biologická katastrofa: okúň sa premnožil a vyhubil ostatné druhy rýb žijúce v tamojších vodách. Okúne zaujali európskych obchodníkov a stali sa výnosným predmetom podnikania.

Zatiaľ čo lietadlá z Afriky vozia do Európskej únie rybie mäso prvotriednej kvality, domorodí Afričania žijú zo skazených zvyškov, trpia hladom a umierajú na podvýživu. Čo privážajú lietadlá z Európy? „Nič, sú prázdne,“ hovoria miestni. Piloti, ktorí riadia tieto veľké dopravné Iljušiny ale vedia, čo majú na palube. Sú to zbrane na podporu krutých občianskych vojen.

Hubert Sauper s kolegom nakrútili v ťažkých podmienkach a pod rôznym krytím rozhovory s mnohými ľuďmi: od ruských a ukrajinských pilotov cez nočného strážnika a prostitútku.

Darwin’s Nightmare (Rakúsko/Belgicko/Francúzsko, 2004, 107 min.)
Réžia: Hubert Sauper. Scenár: Hubert Sauper. Kamera: Hubert Sauper


autor Peter Konečný 1.3.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.