ROWAN ATKINSON ALIAS MR. BEAN

ROWAN ATKINSON ALIAS MR. BEAN

článok



Veru tŕnistú a nevďačnú pozíciu majú herci verejnosťou žánrovo zaškatuľkovaní. Akonáhle sa Stallone a Schwarzenegger, akčné hviezdy 80. rokoch, vrhli do víru komédií, ohlasy boli rozpačité. Akonáhle sa Hugh Grant z romantiky pozrel do iného žánru, už to nebolo úplne ono. A tak by sme mohli pokračovať a pýtať sa, či sú ich kroky správne. Veď akonáhle Jim Carrey prestal byť zvieracím detektívom, podal také výborné psychologické výkony, akým bol Andy Kaufman, alebo na nešťastnú lásku zabúdajúci chlapík z Večného svitu nepoškvrnenej mysli. Divákom to ale bolo pomerne fuk. A rovnako je to snáď so všetkými komikmi na svete. Poznáme predsa Bila Murraya. Je zaujímavé, ako zvládnu dramaticky náročnejšie úlohy, ale čo z toho, keď diváci ich pokusy ignorujú? Rowan Atkinson, nezabudnuteľný a nenahraditeľný predstaviteľ Mr. Beana, by mohol rozprávať a vysvetľovať, prečo sa po všetkých tých vyhláseniach a pár dramatickejších úlohách, znova vrátil sto krokov dozadu a vyslal svojho pána Beana do Francúzska...

1.85 metra vysoký Rowan Sebastian Atkinson sa narodil 6.1. 1955 vo Veľkej Británii do poľnohospodárskej rodiny. Showmanské schopnosti uňho prepukli ešte počas štúdia na Oxfordskej univerzite, kde bol členom miestneho kabaretu. Hoci mal v ruke papier elektrotechnika, nakoniec zvíťazilo herectvo. Spočiatku skúšal šťastie na divadelných doskách, ale postupne sa prebojoval do televíznych seriálov, či už to bol „Zavarený smiech“ (Canned Laughter) alebo „Žiadne správy o deviatej“ (Not the Nine O´Clock). Na druhom menovanom sa podieľal i ako scenárista a za tunajší herecký výkon získal anglickú cenu BAFTA.

Rowan Atkinson alias Mr. Bean Rowan Atkinson alias Mr. Bean

Hoci sa má za to, že prerazil pánom Beanom, jeho prvý skutočný úspech sa datuje už na počiatok osemdesiatych rokov, konkrétne od čiernym humorom oplývajúceho seriálu „Čierna zmija“ (The Black Adder), kde stvoril princa Edmunda. Na seriáli sa podieľal so svojim oxfordským spolužiakom, Richardom Curtisom. Jeho umelecký život zostal s tým Rowanovým prepojený dodnes. Skutočný boom nastal ale až bizarným a takmer nemým sitcomom „Mr. Bean“ (Mr. Bean). Tu nezabudnuteľne vytvoril ústrednú a vlastne jedinú (ak nepočítame medvedíka) psychopatického, na prvý pohľad nenápadného, v skutočnosti demolačného a pravdepodobne veľmi vážne duševne postihnutého pána Beana. Či sa to niekomu páči alebo nie, tento anglický pošuk je Atkinsonovou životnou rolou. Ostatne, podieľal sa tu nie len na produkcii, ale i na scenári. V takmer nemých epizódach sa šialený pán Bean dostáva - za sprievodu šokovaných pohľadov „obyčajných“ anglických spoluobčanov – do extrémne vyhrotených situácií v takých bežných záležitostiach, ako sú zubár alebo opaľovanie. Hoci pán Bean za celé tie roky prehovoril len pár slov, o to náročnejšia čakala Atkinsona rola ako pre herca, pretože vystihnúť (anti)hrdinove myšlienkové pochody musel len s pomocou nezabudnuteľnej mimiky.

Po „Čiernej zmiji“ a „Mr. Beanovi“ stvoril Atkinson tretiu výraznú televíznu postavičku. Na starnúce kolená a s tým, že chce mať od Beana konečne večný pokoj, si v polovici 90. rokov s chuťou zahral svoju najcivilnejším dojmom pôsobiacu televíznu postavičku, policajného inšpektora Fowlera v sitcome „Tenká modrá čiara“ (The Thin Blue Line).

Rowan Atkinson alias Mr. Bean Rowan Atkinson alias Mr. Bean

Úspešný muž? Teoreticky. Hoci sa snažil hrať v celovečerných filmoch už od osemdesiatych rokov, popularita nikde a zakaždým sa tento smutný klaun napokon vrátil so stiahnutým chvostom do televízie. Nepomohli roličky v Kershnerovej bondovke Nikdy nehovor nikdy (Never Say Never Again) ani Čarodejniciach (The Witches) s Anjelicou Hustonovu. Nepomáha Mel Smith s Vysokým chlapíkom (The Tall Guy) ani Hugh Laurie, dnes taký obľúbený doktor House, v televíznom kúsku Štek od Stephena Frya a Hugha Laurieho (A Bit of Fry and Laurie). Prvý výrazné bodovanie na poli celovečerného filmu sa koná až v roku 1993, keď Jim Abrahams obsadzuje do výraznej podpornej úlohy vojnového zajatca Dextera a manžela hrdinovej (Charlie Sheen) platonickej lásky (Valeria Golinová) v bláznivej paródii Žeravé výstrely 2 (Hot Shots! Part Deux). Hoci tu Rowan nemal priveľký priestor, kto by mal to srdce zabudnúť na „kruto ma mučili; zaviazali mi šnúrky na topánkach“!

Ešte v tom istom roku nielenže spolupracuje s bývalým Monty Pythonom Markom Chapmanom v The Driven Man (The Driven Man), kde sa i podieľa na scenári, ale britský režisér Mike Newell mu dáva nezabudnuteľnú roličku nevydareného kňaza v úspešnej romantickej komédii Štyri svadby a jeden pohreb (Four Weddings and a Funeral). Na otázku, prečo niektorí odporcovia romantických komédií vôbec zašli do kina na tento kúsok s Andie MacDowellovou a Hughom Grantom, si budete musieť odpovedať sami. Nasledujúci rok sa niesol v snahe dobyť Hollywood, ale dabing Zazu, hoci v Disneyovom trháku Leví kráľ (The Lion King), vám veľa brán neotvorí...

Rowan Atkinson alias Mr. Bean Rowan Atkinson alias Mr. Bean

A tak sa Rowan (majiteľ produkčných firiem Tiger Television a Tiger Aspect Films) v roku 1997 napriek prísahám spolieha na svoju najslávnejšiu postavu, miestami až smrteľne nebezpečného pána Beana v celovečernom filme Bean (Bean). Réžie sa ujíma Mel Smith, Atkinson sa podieľa na scenári a  produkcii a nechýba ani dávny kamarát Richard Curtis. Snímka bola ohromne úspešná. Do takej miery, že Američania ako odpoveď na „urážku“ nakrútili podstatne nevydarenejšieho Muža, ktorý vedel príliš málo s Billom Murrayom. Kiná praskali vo švíkoch, napriek tomu snímka v mnohých scénach príliš tlačila na pílu a ako bonus poprela mnohé trademarky kultovej postavičky v tvídovom saku – napríklad hovorila! Fuj, konštatovali fanúšikovia... ale do kina aj tak zašli, veď ako by to bolo. V konečnom dôsledku boli všetci spokojní, vrátane Atkinsona, ktorý ale neváhal pravdaže ako vždy zdôrazniť, že „ale už naozaj viackrát nie“. Teraz k nám prichádza s nie príliš nadšenými kritikami obdarovanými Prázdninami pána Beana (Mr. Bean´s Holiday), závery necháme na vás.

Tohto roku už 52-ročný herec sa snažil, ale s polovičatými úspechmi: „zaspávajúci“ Enrico v tímovej komédii Miliónové preteky (Rat Race) Jerryho Zuckera;  majiteľ ostrova, na ktorom straší v hranej verzii slávneho kresleného duchárskeho seriálu Scooby-Doo (Scooby-Doo); predavač v úspešnej vianočnej komédii Richarda Curtisa Láska nebeská (Love Actually); prekvapivo „seriózna“ rolička reverenda Goodfellowa v Univerzálnej upratovačke (Keeping Mum); tajný agent Johnny English (Johnny English). Napriek tomu, že zlé filmy vyzerajú inak, zostáva pri nahliadnutí do jeho filmografie v ústach skôr pachuť. Pachuť, ako to už býva, spôsobená zakaždým, keď vidíme, ako sa za bežných okolností sympatický a talentovaný človek dostáva do žánrovej škatuľky a jeho fanúšikovia, namiesto toho, aby mu pomáhali, ho paradoxne ešte viac ničia tým, že svojho obľúbeného miláčika nemienia vidieť v ničom inom, iba v tom, na čo si zvykli. Čím viac sa Atkinson snažil z pohyblivého piesku vyhrabať, tým ho tá potvora čoraz nenásytnejšie pohlcovala. Môže si za to objektívne aj sám, bol to ostatne predsa on, kto podpisoval ďalšie a ďalšie zmluvy na Beana. Na strane druhej, hovorí sa, že skutočným umením nie je diváka rozplakať, dojať, ale rozosmiať. V takom prípade sme sa dnes bavili o veľmi príjemnom mužovi. Doprajme mu teda šťastný súkromný život, aby ho fanúšikovia prestali zastavovať v potravinách a pýtať sa ho, kde má medvedíka, a takisto poprajme veľa zdravia nie len jemu samotnému, ale i jeho o dva roky mladšej ázijskej manželke Sunetre Sastryovej a ich dvom synom.


autor Ivan Kučera 5.4.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.