TV TIPY 14.5. - 20.5. 2007

TV TIPY 14.5. - 20.5. 2007

článok



14.5.
PONDELOK

21:50 Tiene a hmla (Shadows and Fog), USA, 1992 (Čt2)
Režisér Woody Allen vzdáva touto štýlovo čistou a ucelenou snímkou hold svetu ilúzií, svetu filmu. V sugestívne pôsobiacom čiernobielom prevedení tieňov a bizarných typov, ktoré najskôr odniekiaľ poznáme, sa premyslene pohráva s množstvom odkazov na filmových tvorcov a mýty.

00:50 Pollock (Pollock), USA, 2000 (JOJ)
Život svetoznámeho newyorského maliara Jacksona Pollocka nebol vždy plný úspechov a ocenení. Jeho násilný a radikálny štýl tvorby mnohých odradzoval, Pollockove nové umenie bolo považované za obskúrne, svojich obdivovateľov si hľadalo postupne. A autor na tom nebol o nič lepšie. Okrem zápasu s mienkou verejnosti totiž zvádzal omnoho ťažšie, vnútorné boje, v ktorých vyhrávajú iba najsilnejší. Medzi tých však Pollock nepatril. Osobní démoni, tak veľmi prínosní jeho tvorbe, ho postupne zožierali a nedopriali mu odpočinok.


15.5.
UTOROK

21:55 Po úradných hodinách (After Hours), USA, 1985 (Dvojka)
Paul Hackett je počítačový poradca vo veľkej firme a jeho pracovné dni sú plné rutinnej a nudnej práce. Ani po úradných hodinách mu jeho život neposkytuje veľa vzrušenia. Preto keď jedného dňa v reštaurácii spozná atraktívnu Marcy a získa jej telefónne číslo, dlho neváha a ešte v ten istý večer jej zavolá. Marcy ho pozve do sochárskeho ateliéru svojej priateľky Kiki v newyorskom Soho. Takto nevinne sa začína jeho nočné putovanie, ktoré sa pod vplyvom zdanlivo náhodnej zhody bizarných okolností zmení na nočnú moru.

00:25 Drak prichádza (Enter the Dragon), Hong Kong / USA, 1973 (Prima)
Bývalý šaolinsky mních Han neobmedzene vládne vo svojej ostrovnej pevnosti. Každé tri roky usporadúva slávny turnaj v bojových umeniach. Nikto však netuší, že Han je zločinec, ktorý pašuje drogy. Bohužiaľ pre neho sa turnaja zúčastní postava Bruca Leeho. Samotný Lee mesiac po dokončení tohto filmu za neobjasnených okolností zomrel.  

TV Tipy 14.5. - 20.5. 2007 TV Tipy 14.5. - 20.5. 2007

16.5.
STREDA

21:35 Počasie na zajtra (Pogoda na jutro), Poľsko, 2003 (Čt2)
Obľúbený divadelný a filmový herec, úspešný scenárista a režisér - to všetko v sebe stelesňuje poľský tvorca Jerzy Stuhr. Vo svojej pôsobivej komédií Počasie na zajtra ponúka Stuhr karikatúru aranžovaných predvolebných mítingov a predstieraných televíznych show, ktoré vnikajú do našej reality rovnako ako drogy, cynizmus a nezáujem o najbližších. V tomto príbehu taktiež neopakovateľným spôsobom stvárnil úlohu Józefa Kozioła.

22:55 Rím otvorené mesto (Roma, città aperta), Taliansko, 1945 (Dvojka)
Roberto Rossellini využil svoje skúsenosti z dokumentaristickej tvorby a vytvoril kľúčové dielo talianskeho filmového smeru zvaného neorealizmus. Napätá atmosféra nemeckej okupácie a priblíženie sociálnej mizérie obyvateľov činžiakov v Otvorenom meste nezaprie genialitu tvorca špecializujúceho sa na zachytenie človeka v jeho prirodzenom prostredí.


17.5.
ŠTVRTOK

21:40 Kabaret (Cabaret), USA, 1972 (Čt2)
Jedno z najlepších diel americkej muzikálovej tradície previedol do filmovej podoby legendárny choreograf a režisér Bob Fosse. V hlavnej úlohe uvidíme Lizu Minnelli, ktorá za rolu trafenej, ale aj sexuálne príťažlivej Sally získala Oscara. Onú sošku obdržal za vedľajšiu mužskú úlohu Joel Grey, ktorý stelesnil diabolsky zvodného kabaretného konferenciera. Ďalších šesť Oscarov získal Kabaret v kategóriách najlepšia réžia, kamera, výprava, strih, zvuk a hudobný aranžmán.

21:55 Zázrak z Bernu (Das Wunder von Bern), Nemecko, 2003 (Dvojka)
Citlivý príbeh o vzťahu otca a syna sa odohráva na pozadí zložitých spoločenských zmien v západnom Nemecku päťdesiatych rokov. Roku 1954 sa vracia otec jedenásťročného Matthiasa z ruského zajatia. Chlapec, ktorý nadovšetko miluje futbal, sa však medzičasom naučil neprítomnosť otca nahrádzať upnutím sa na svojho trénera. Preto len ťažko dokáže nadviazať vzťah k mužovi, poznačenému vojnou, ktorý má byť jeho otcom. V roku, kedy Nemecko vyhralo majstrovstvá sveta sa práve vďaka futbalu dokážu otec a syn opäť zblížiť a nájsť si k sebe cestu.

TV Tipy 14.5. - 20.5. 2007 TV Tipy 14.5. - 20.5. 2007

18.5.
PIATOK

21:50 Spy Game (Spy Game), VB / USA, 2001 (Markíza)
Píše sa rok 1991 a veterán služby v CIA Nathan Muir (Robert Redford) je posledný deň v službe pred odchodom do penzie, keď sa dozvedá, že jeho niekdajší chránenec Tom Bishop (Brad Pitt) sa dostal do vážnych problémov. Je v čínskom väzení, obvinený zo špionáže a má do 24 hodín zomrieť. Z obáv pred medzinárodným incidentom sa od neho CIA dištancuje. Jeho záchrana predstavuje totiž veľké riziko.

22:05 Vojna (Voyna),  Rusko, 2002 (Dvojka)
Mladý ruský vojak Ivan sa dostal do čečenského zajatia a v neľudských podmienkach prežíva iba vďaka tomu, že vie po anglicky a môže čečenskému veliteľovi prekladať správy z internetu. Okrem neho povstalci väznia a týrajú britský pár - Johna a Margaret - a ťažko raneného ruského kapitána Medvedeva. Režisér Alexej Balabanov vo svojom kontroverznom filme radikálne odsudzuje neľudské správanie čečenských povstalcov, ľahostajnosť zahraničných veľmocí a všetkých tých, ktorí by najradšej na čečenský konflikt zabudli.

00:30 Noc oživených mŕtvol (Night of the Living Dead), USA, 1990 (JOJ)
Súrodenci Barbara a Johnnie idú na cintorín, kde je pochovaná ich matka, aby na jej hrob položili kvety a zapálili sviečky. Z ničoho nič ich zrazu napadne jeden oživený mŕtvy a Johnnieho zabije. Barbare sa pred zombie podarí ujsť a cestou narazí na opustený dom, kde sa chce skryť. Aj tam však na ňu čaká ďalšia živá mŕtvola, lačná po jej krvi a mäse.


19.5.
SOBOTA

20:00 Trója (Troy), USA / Malta / VB, 2004 (Prima)
Vášeň  legendárnych milencov, Parisa, trójskeho princa (Orlando Bloom) a Heleny (Diane Kruger), kráľovnej zo Sparty, podnietila v starovekom Grécku vojnu, ktorá  mala zničiť civilizáciu. Keď Paris ukradol Helenu jej manželovi, kráľovi Menelaosovi (Brendan Gleeson), bola to potupa, ktorú bolo treba potrestať. Rodinná hrdosť diktuje, že Menelaova potupa je aj  potupou jeho brata Agamemnóna (Brian Cox), mocného kráľa Mykén, ktorý čoskoro zjednotí všetky najväčšie grécke kmene, aby uniesol Helenu z Tróje a aby zachránil bratovu česť.

22:10 THX 1138 (THX 1138), USA, 1971 (Dvojka)
Celovečerný debut svetoznámeho amerického režiséra, scenáristu a producenta Georga Lucasa prináša temnú víziu budúcnosti, v ktorej je človek zbavený svojej individuality a premenený na biologický stroj. Hlavný hrdina je jedným z mnohých nádenníkov v tomto ohromnom ľudskom mravenisku a i jeho osobnosť - rovnako ako osobnosť jeho kolegov - je symbolicky zredukovaná do znakov jeho mena - THX 1138.

23:20 Tichý Američan (The Quiet American), USA / Nem / Austrália,  2001 (Čt1)
Príbeh ľúbostného trojuholníka a záhadnej vraždy
, odohrávajúci sa v Saigone v 50. rokoch počas boja Vietnamcov proti francúzskemu kolonializmu. Hlavnými aktérmi sú starší novinár, mladý Američan plný ideálov a krásna Vietnamka. V ich svete nič nie je také, ako sa zdá - je to svet plný intríg a zrád

TV Tipy 14.5. - 20.5. 2007 TV Tipy 14.5. - 20.5. 2007

20.5.
NEDEĽA

20:05 Piráti Karibiku (Pirates of the Caribbean: The Curse ...), USA, 2003 (Jednotka)
Karibské more v 17. storočí. Pirát - džentlmen Jack Sparrow sa spojí s dcérou guvernéra, aby zabránili plánu pirátov pod vedením kapitána Barbosy oživiť starovekú kliatbu aztéckych bohov. Nie je to však jednoduché. Barbosa a jeho posádka sú v skutočnosti nemŕtvi, pretože sa pred časom zmocnili aztéckeho zlata, na ktoré bohovia uvalili kliatbu. Len mesačný svit vždy odhalí ich pravú podobu živých umrlcov.

21:05 Bad Boys 2 (Bad Boys 2), USA, 2003 (JOJ)
Detektívi na narkotiká z Miami Mike Lowrey a Marcus Burnett sú pridelení ku špeciálnej jednotke, ktorá musí zastaviť prísun drogy Extáza do mesta. V priebehu vyšetrovania sa dostanú až k drogovému bossovi menom Tapia, ktorý je odhodlaný pre rozrastanie svojho impéria zabiť každého, kto sa mu postaví do cesty. Vzťahy medzi parťákmi komplikuje Marcusova sestra Syd, do ktorej sa Mike zamiluje. Syd je naviac tajná agentka vládnej organizácie. Keď sa dostane do vážnych problémov, sú Mike a Marcus jediní, ktorí ju môžu zachrániť.

22:35 Posledný skaut (Last Boy Scout, The), USA, 1991 (Jednotka)
Tanečnica Cory si najíma súkromného detektíva Joea Hallenbecka (Bruce Willis), aby ju chránil. Jej priateľ Jimmy (Damon Wayans) je hráč amerického futbalu v tíme, ktorého manažér lieta v korupčných aférach. Zatiaľ však o nich, okrem Cory a Jimmyho nikto nevie. Tento gamblujúci syndikát je však schopný pre bezpečie svojich nelegálnych zárobkov všetkého a ani Joe nestačí zabrániť vražde Cory. To už sa však s Joeom spojí Jimmy a v jej byte nachádzajú dôkazy svedčiace o špinavých praktikách manažéra Marconeho, do ktorých je zapletený aj senátor. Joe má jednoducho smolu. Netrvá dlho a Marcone ho nechá uniesť, kde mu s pokojom v hlase oznámi, aký osud ho čaká. Je tu však aj Jimmy, ktorý Joea dostane z nastraženej pasce. Joe je odhodlaný Marconeho zničiť za každú cenu.


HIT TÝŽDŇA

19.5.
SOBOTA

22:10 THX 1138 (THX 1138), USA, 1971 (Dvojka)
Celovečerný debut svetoznámeho amerického režiséra, scenáristu a producenta Georga Lucasa prináša temnú víziu budúcnosti, v ktorej je človek zbavený svojej individuality a premenený na biologický stroj. Hlavný hrdina je jedným z mnohých nádenníkov v tomto ohromnom ľudskom mravenisku a i jeho osobnosť - rovnako ako osobnosť jeho kolegov - je symbolicky zredukovaná do znakov jeho mena - THX 1138. V tomto svete bez individuálnych ľudských životov, emócií a vášní nie je priestor pre nepredvídané a nevypočítateľné. Preto sú všetci obyvatelia povinní užívať denné dávky sedatív, utlmujúcich akékoľvek spontánne ľudské prejavy. Za ich nepovolené vysadenie hrozí prísny trest. THX 1138 pomôže k precitnutiu a následnej vzbure až základná ľudská emócia - láska. George Lucas dôslednou vizuálnou štylizáciou sveta budúcnosti do spektra sterilných studených farieb a sugestívnou prácou so zvukom vytvoril hrozivý orwellovský svet, ktorý sa od súčasnej reality možno nelíši až tak veľmi, ako sa na prvý pohľad môže zdať. (recenzia filmu)

 

sHIT TÝŽDŇA

20.5.
NEDEĽA

12:30 Všetky chcú Papiho (Chasing Papi), USA, 2003 (JOJ)
Pohľadný Tomas Papi Fuentes (Eduardo Verastegui) pracuje v reklamnej agentúre a je naozaj bezhlavo zamilovaný do troch nádherných dievčat v troch mestách. Dokonalá Patrícia (Jaci Velasquez) je v New Yorku, pôvabná Lorena (Roselyn Sanchez) v Chicagu a rozkošná Cici (Sofia Vergara) v Miami. Keď všetky tri pricestujú do L.A. prekvapiť Papiho, situácia nie je vážna, ale priam kritická!   


autor Tomáš Daneček 14.5.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.