PIRÁT GORE VERBINSKI

PIRÁT GORE VERBINSKI

článok



Do kín práve mieri jeho najčakávanejší, najdrahší a dozaista i najziskovejší film. Začínal reklamami a posledné roky zakotvil vo vodách Karibiku. Pripomeňme si jeho režisérsku plavbu do súčasných končín.   

Gregor „Gore“ Verbinski sa narodil 16. marca 1964 v Oak Ridge, v štáte Tennessee, v rodine jadrového fyzika, poľského pôvodu. Keď mal Gregor tri roky presťahovala sa jeho rodina do Kalifornie, kde neďaleko San Diega vyrastal. V roku 1987 úspešne absolvoval UCLA (University of California, Los Angeles) v odbore filmovej a televíznej réžie. Základný kameň svojej tvorby položil nakrúcaním hudobných klipov a reklamných šotov. Pracoval pre také gigantické koncerny ako Coca-Cola, Nike, Canon či Budweiser. Za svoj prínos do tejto brandže bol štyrikrát ocenený cenou Clio a raz Strieborným levom v Cannes.

Oblasť reklamy však predstavovala iba odrazový mostík do sveta Hollywoodu. Prvýkrát na seba upozornil komediálnou prvotinou Honba na myš (Mouse Hunt, 1997), ktorá nebyť svojej modelovej ošúchanosti a priemernosti mohla dopadnúť oveľa lepšie. Dvom bratom, pokúšajúcim sa predať hodnotný zdedený dom skríži ich veľké plány myš, obývajúca ich zlatú baňu. Ako sa ukáže, zlikvidovať jedného takého hlodavca nie je také jednoduché, ako sa pôvodne zdalo. Bláznivý príbeh pritiahol do kín predovšetkým tých najmladších a u kritikov prepadol. 

Pirát Gore Verbinski Pirát Gore Verbinski

O 4 roky nato, sa Verbinski pokúsil o veľký zlom, keď sa mu do svojho nového projektu podarilo pritiahnuť hviezdno-hviezdnu dvojicu Brad Pitt - Julia Roberts. Film sleduje cestu zleniveného gangsterského poslíčka Jerryho do Mexika, odkiaľ má priniesť starú zbraň, známu pod názvom Mexičan. O túto legendárnu zbraň je však eminentný záujem a situácia sa zamotáva, keď jeden z potencionálnych majiteľov zbrane má za rukojemníčku jeho nesmierne hašterivú a sťahovačnú priateľku Samanthu. Mexičan (The Mexican, 2001) sa stal kino hitom, avšak vysokú koncentráciu hollywoodskych hviezd a úžasný potenciál Verbinski neustál a (čo sa týka kvality) dopadol podobne, ako pri jeho predošlom počine, možno ešte horšie. Film zrážala na kolená dlhá stopáž, pomalé tempo, žánrová rozhádzanosť a absencia vtipných/zaujímavých scén, čiže v prvom rade zlyhal scenár.

Po tomto prešľape sa rozhodol vyskúšať si plavbu hororovými vodami, keď nakrútil americkú verziu kultového japonského hororu Kruh (The Ring, 2002). Kazeta, po pozretí ktorej do 7 dní zomriete, priniesla Verbinskému zaslúžené ovocie v podobe veľmi kladného prijatia a z amerického Kruhu sa stal jeden z najlepších hororov poslednej doby. Bol to úspech ako hrom, nakoľko asi všetci dobre vieme, ako to v poslednej dobe dopadlo s množstvom remakeov legendárnych hororov. Chladná atmosféra, výborná vizuálna stránka a v neposlednom rade objav menom Naomi Watts, ktorej sa po úlohe investigatívnej novinárky vyšetrujúcej záhadu okolo tajuplnej VHS-ky, otvorila cesta plná významných hereckých príležitostí. Do oka padla mexickej režisérskej ikone Ińariitovi (21 gramov) či megalomanovi Jacksonovi (King Kong). Nečakaný vodopád úspechu ale nestačil na to, aby sa Verbinski upísal aj pokračovaniu, ktoré si pod svoje režisérske krídla zobral už Hideo Nakata, mimochodom tvorca japonského originálu. Kruh 2 však v porovnaní s či už japonskou alebo americkou jednotkou dopadol katastrofálne.

Pirát Gore Verbinski Pirát Gore Verbinski

Jeden telefonát, v ktorom mu jeho agent tlmočil slová Jerryho Bruckheimera, definitívne spečatil jeho úspešnú hollywoodsku kariéru a vydal sa naprieč veľkému 125 miliónovému pirátskemu dobrodružstvu. Len pre zaujímavosť, „veľký Jerry“ (Bad Boys 1, 2; Pearl Harbor) si na Verbinského réžiu robil zálusk už dobrých pár rokov dozadu. V roku 2003, kedy mali premiéru Piráti z Karibiku – Prekliate Čiernej perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003) už všetci tvorcovia počnúc Bruckheimerom a Verbinskim vedeli, že po megaúspechu tohto blockbustera by bolo hlúpe nevydať sa na otvorené more po druhý, respektíve tretíkrát. Vznikol výborný výpravný akčný letný hitík – zmes všetkého, čo k horúcemu blockbusteru patrí – humor, akcia, romantika, ale najmä nová kultová postava svetovej kinematografie – Jack Sparrow v nenapodobiteľnom podaní Johnnyho Deppa (ktorý je schopný zahrať bravúrne asi akúkoľvek postavu). Jeho kreácia, ktorá je v rámci celej trilógie kapitolou samou o sebe, sa stala behom pár dní priam legendárnou. Oscarová nominácia za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe hovorí sama za seba. Však povedzme si na rovinu, kedy bol naposledy niekto nominovaný za výkon v dobrodružstvom a akciou prešpikovanom blockbusteri (k tomu ešte podotýkam nakrúcanom pod producentskou záštitou Jerryho B.). Jednotka tiež bojovala o cenného Oscara v kategóriách najlepší zvuk, strih zvuku a vizuálne efekty, o ktoré sa postarali kúzelníci z ILM. Prekliatie Čiernej perly však nakoniec odišlo s prázdnymi rukami, nakoľko čelilo technicky nesmierne náročnej konkurencii v zložení Návratu Kráľa a námorníckeho Master and Commander.

Riskantné zakotvenie v pirátskych vodách znamenalo absolútny reštart pirátskeho subžánru. Zásluhu by som nerád pripisoval na vrub jednotlivca (či už režiséra, producenta alebo hereckého predstaviteľa), ale myslím si, že nebyť Deppovej charizmy a najoriginálnejšieho a najvtipnejšieho pirátskeho stelesnenia všetkých čias, hodnotenia kritikov by boli o riadny kus chladnejšie a nižšie. Jeho prípadná absencia (pre mňa nepredstaviteľná) by sa tiež určite odzrkadlila na výške tržieb. 

Pirát Gore Verbinski Pirát Gore Verbinski

Po vyčerpávajúcom megaprojekte si do rúk zobral viac-menej drámu The Weather Man (2005), ktorá vykresľuje život moderátora televízneho počasia Davea Spritza (slušný Nicolas Cage), ktorý pripomína jazdu na horskej dráhe. Kým jeho pracovná prestíž a kredit sú na vzostupe, jeho osobný život sa rúca do záhuby. Má za sebou neľahký rozvod, znepriatelené deti a jeho vlastný otec leží na smrteľnej posteli.

Minulé leto priplávali do našich kín už ako jasní kasoví favoriti Piráti z Karibiku s podtitulom Truhlica mŕtveho muža (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006). Dvojka doslova ničila všetky kiná, dosiahla najlepšiu otváraciu premiéru v histórií a behom dvoch dní rekordne prekročila 100 miliónovú hranicu. Svoj veľký podiel na týchto kasových rekordoch mal samozrejme i jeden z najúspešnejších producentov všetkých čias a jeho výborný timing na 7.7. 2006. Dvojka teda svojho predchodcu číselne o hodne prevýšila, avšak kvalitatívne sa veľmi nevytiahla. Samozrejme viac priestoru dostal J. Sparrow, jeho opilecké hlášky a zženštilé gestá. Akcii a dramatickosti sa tiež medze nekládli. Ja by som vytkol dramatickú nevyváženosť medzi prvou a druhou polovicou filmu. Treba tiež podotknúť, že druhý diel sa nakrúcal súbežne s trojkou (podobne ako pri Matrixe) a rozpočet sa zastavil na hranici 450 miliónov.

Tretí a najdlhší Piráti s podtitulom Na konci sveta (Pirates of the Caribbean: At Worlds End, 2007) sľubujú ešte popcornovejšiu a nabúchanejšiu zábavu ako ich predchodcovia. Slovenský divák bude môcť, dúfajme, že triumfálne finále pirátskej trilógie vidieť už tento štvrtok, kým v Amerike budú kiná praskať vo švíkoch až o deň neskôr. Vidím to na širokú radu nových kasových rekordov. Viesť polemiku či áno alebo nie, je zbytočné. Prívlastok jedného z najziskovejších filmov všetkých čias je možno len otázkou pár desiatok hodín.  

Gore Verbinski je aktuálnym režisérskym kapitánom hollywoodskych, ale najmä pirátskych filmových vôd. Mal šťastie – všimol si ho J. Bruckheimer, dal mu šancu, priestor a vznikla, hádam, najlepšia pirátska sága v celej kinematografii. Aj napriek fenomenálnemu úspechu Pirátov z Karibiku (ktorý sa ešte len v nasledujúcich dňoch vystupňuje do atmosférických výšin) si myslím, že Verbinski na svoj vrchol ešte len čaká. Urobil si vynikajúce renomé a má v sebe potenciál, ktorý by mohol využiť v oveľa menšom, komornejšom a viac autorskejšom filme, kde by si mohol obrúsiť svoj vlastný rukopis.


autor Michal Šmajda 23.5.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Dobrodružný
Minutáż˝: 170 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2007
Homepage www

Premiéra: 25.5. 2007
Premiéra SK: 24.5. 2007
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.