TV TIPY 11.6. - 17.6. 2007

TV TIPY 11.6. - 17.6. 2007

VOD recenzia



11.6.
PONDELOK

12:05 Žena za výkladom (The Woman in the Window), USA, 1945 (MGM)
Kriminalistický psychológ profesor Richard Wanley (Edward G. Robinson) práve poslal svoju ženu a deti na prázdniny, keď ho vo výklade na Fifth Avenue hlboko zasiahol portrét krásnej mladé ženy (Joan Bennett). Krátko nato sa s ňou zoznámi osobne a je pozvaný do jej bytu. Tu sa však stretne s jej milencom (Arthur Loft) a v sebaobrane ho zabije. Film noir podľa románu Once Off Guard J.H. Wallise v réžií Fritza Langa.

16:00 Trblietanie v tráve (Splendor in the Grass), USA, 1961 (ČT2)
Trblietanie v tráve natočil režisér Elia Kazan v roku 1961 podľa pôvodného filmového námetu dramatika Williama Ingeho. Popisuje typické úspešné americké rodiny, žijúce v idylickej symbióze s americkým prostredím tzv. prijateľným životným štýlom pred príchodom hospodárskej krízy. Do tejto spoločnosti vstupuje mladá a naivná Wilma, ktorá sa  zamiluje do mladíka práve z takejto vplyvnej rodiny. Po prežití milostného sklamania končí Wilma so zlomeným srdcom. V tichu a pokoji psychiatrickej liečebne hľadá v sebe silu a odvahu  odraziť sa od úplného dna.


12.6.
UTOROK

21:55 Mimo zákona (Down by Law), USA/SRN, 1986 (Dvojka)
Trpko-smiešny príbeh o mužoch mimo zákona sa odohráva v Louisiane, kdesi v okolí New Orleans. V jednej cele zavšiveného väzenia sa stretnú nezamestnaný Dj Zack, príležitostný pasák Jack a popletený taliansky turista Roberto. Zack a Jack nemajú žiadne ilúzie a noc vo väzení je pre nich len ďalším dôkazom toho, že život za veľa nestojí. Obaja sú poriadne otrávení, ale najviac im vadí ich čudácky spoluväzeň. Roberto rozpráva len lámanou angličtinou a tak mu jeho druhovia neveľmi rozumejú. Ešte menej však chápu jeho nekonečný optimizmus, živený vierou v americký sen. Robertovo rojčenie jeho spoluväzňov ešte viac dráždi. Ale len do chvíle, keď pochopia, že Roberto má plán ako z väzenia ujsť. Traja vetroplasi na úteku sa potom nadránom túlajú mestom a snažia sa nájsť podnik, kde by si dali poriadne raňajky. Film režiséra Jima Jarmuscha je poctou väzenským filmom a predovšetkým žánru film noir. Poučene i s úctou paroduje konvencie klasických kriminálnych príbehov a predstavuje hrdinov, ktorí sú odsúdení na život mimo zákona už len zo samej podstaty svojej existencie.

22:40 Zvyčajní podozriví (The Usual Suspects), USA/Nem, 1995 (JOJ)
Explóziu lode v južnej Kalifornii prežili iba dvaja cestujúci. Jedným z nich je hendikepovaný Kevin Spacey, jediný svedok udalostí a zdroj informácií pre špeciálneho agenta z colnej služby Chazza Palminteriho. Ten už roky pátra po nepolapiteľnom zločincovi a bývalom policajtovi Gabrielovi Byrneovi. Ten mal zahynúť v plameňoch. Je však historka jediného svedka pravdivá?

TV Tipy 11.6. - 17.6. 2007 TV Tipy 11.6. - 17.6. 2007

13.6.
STREDA

22:50 Tretia generácia (Die Dritte Generation),  SRN, 1979 (Dvojka)
Film Tretia generácia prináša trpký pohľad na spoločenskú situáciu v Západnom Nemecku v sedemdesiatych rokoch, poznačenú násilnými akciami radikálnych skupín. Zobrazuje členov teroristickej bunky v západnom Berlíne, ktorá pod revolučnými heslami a proklamovanou nenávisťou voči kapitalizmu skrýva vlastné meštiacke myslenie a zázemie. Skupina plánuje únos šéfa medzinárodnej korporácie, ktorú obviňujú za všetky krivdy a nespravodlivosti sveta. Celá záležitosť sa im však kvôli neschopnosti a zradcovi vo vlastných radoch vymkne z rúk. Rainer Werner Fassbinder s príznačným čiernym humorom odhaľuje pokrytectvo tak na strane teroristov, ako aj na strane bohatých obchodných spoločností a naznačuje, že napriek zdanlivému nepriateľstvu medzi nimi jestvuje tichá spolupráca, napomáhajúca udržať spoločenské status quo.

00:20 Kokaín (The Blow), USA, 2001 (Prima)
Ide o príbeh vychádzajúci zo skutočnosti. Sleduje cestu Georga Junga (Johnny Depp) hviezdy školského futbalového družstva, priemerného Američana, ktorý sa príchodom medzinárodného obchodu s drogami v sedemdesiatych rokoch, v priebehu krátkej doby stal hlavným dovozcom kokaínu z kolumbijského Medelinu. Všetko to začalo v šesťdesiatych rokoch na plážach v Kalifornii, kde George spolu s kamarátom Tuniakom (Ethan Suplee) rozbehli predaj marihuany. Obchody doslova prekvitali, mládež „húlila" o sto šesť a George si pomaly napĺňal svoj vlastný americký sen. K tomu ale ambiciózny mladík potreboval väčší kšeft. Miestny dealer Derek už nevyhovoval a jediná cesta viedla do Mexika, kde je povolené snáď úplne všetko. Jung sa vypracoval na profesionálneho pašeráka v reťazci, dopravujúcom biely prášok z Latinskej Ameriky k americkým zákazníkom. A tak začalo obdobie jeho strmého vzostupu, dočasného obdobia úspechov a nakoniec spravodlivého pádu.


14.6.
ŠTVRTOK

21:55 Najlepšie roky mladosti (2) (La Meglio gioventù), Tal, 2003 (Dvojka)
Štvordielna miniséria zachytáva prostredníctvom osudov členov jednej rodiny najvýznamnejšie udalosti nedávnej talianskej histórie od 60-tych rokov 20. storočia až po súčasnosť. Spoločenské udalosti sú videné prizmou každodenných peripetií života a spoločne vytvárajú panorámu moderného Talianska. Tento unikátny projekt vyniká výnimočne citlivým spracovaním, spájajúcim jednotlivé príbehy do celistvej mozaiky, a ponúka tak silnú výpoveď o ľuďoch, z ktorých sa každý svojím spôsobom snaží urobiť svet o trochu lepším.

22:10 Stvorení pre lásku (In the Mood for Love), Hong Kong/Thajsko, 2000 (ČT2)
Veľká časť tohto filmu sa odohráva na uzučkej chodbe nájomného domu, v ktorom bývajú obaja hlavní hrdinovia vo svojich manželstvách. Ona aj on sú kultivovaní, jemní a plachí, zatlačení do úzadia svojimi agresívnejšími partnermi, ktorým vo filme nikdy nevidíme tvár a neskôr sa vytratia úplne. I medzi nimi sa postupne rozvinie vzťah. Režisér s pomocou nádhernej kamery, hudby a výborných hereckých výkonov vytvoril krásny, beznádejný, vášnivý príbeh lásky, ktorá nikdy nebola.

22:25 Tajomná žiara nad Pacifikom (The Final Countdown), USA, 1980 (Jednotka)
Výročie veľkej americkej hanby a historickej traumy stále zanecháva živé stopy. Útok na prístav Pearl Harbor bol dovtedy nepredstaviteľným. Teraz, po takmer štyridsiatich rokoch sa americká lietadlová loď na čele s kapitánom Matthewom Yellandom (Kirk Douglas) plaví vodami na miestach, kadiaľ prechádzala japonská flotila pri útoku na americkú základňu. Nikto nevie, ako sa to stalo, ale z radarov loď kapitána Yellanda zmizla. O malú chvíľu preletia nad loďou japonské lietadlá. „Skvelé napodobeniny“, hovorí posádka, lenže lietadlá útočia. Znie to neuveriteľne, ale loď prešla časovou bránou do iného kontinua a pred ňou sa nachádza japonská flotila s cieľom zaútočiť na Pearl Harbor. Píše sa rok 1941 a kapitán Matthew Yelland má možnosť zmeniť beh dejín.

TV Tipy 11.6. - 17.6. 2007 TV Tipy 11.6. - 17.6. 2007

15.6.
PIATOK

23:45 Gangstri (Gangsters), Fran/Belg, 2002 (ČT1)
Film napísal a režíroval Olivier Marchal, ktorý ako bývalý policajt využíva vlastné skúsenosti pri vykreslení atmosféry a detailov policajného vyšetrovania. V príbehu znejú trpké tóny nad osudom tých, ktorí v pracovnom nasadení strácajú nielen uznanie a podporu tých, pre ktorých plnia svoje úlohy, ale mnohokrát aj svoju dôstojnosť a život.

02:20 Prežiť (Alive), USA, 1993 (JOJ)
V roku 1972 nad Andami stroskotá lietadlo, ktoré malo dopraviť uruguajský rugbyový tím do Chile. Nažive zostane len niekoľko pasažierov, ktorí sa z rádia dozvedia, že po deviatich dňoch už zastavili neúspešné pátranie po lietadle. Potraviny sa však rýchlo míňajú, mŕtvych pribúda a aktuálne sú aj otázky kanibalizmu.


16.6.
SOBOTA

21:10 Smrtonosná pasca 3 (Die Hard: With a Vengeance), USA, 1995 (ČT1)
Aj  v treťom diely úspešnej americkej filmovej série sa k slovu dostane akcia, napätie a humor. Bruceovi Willisovi tento krát podarene prihráva Samuel L. Jackson v úlohe jeho nedobrovoľného partnera, zatiaľ čo postavu zloducha si vychutnal Jeremy Irons.

22:15 Kto sa bojí Virginie Woolfovej? (Who's Afraid of Virginia Woolf?), USA, 1966 (Dvojka)
Adaptácia hry amerického dramatika Edwarda Albeeho je prenikavou i trpkou štúdiou partnerských vzťahov a ľudských charakterov. Vysokoškolský profesor histórie George začal piť, aby dokázal ľahšie znášať každodenné zlomyseľnosti svojej zatrpknutej manželky Marthy. Jedného večera sa jej obeťou okrem manžela stane aj Georgeov kolega s manželkou, ktorí si k staršiemu manželskému páru zašli na pohárik. Nočná doba a alkohol vo vzťahu hostiteľov vyplavujú čoraz viac trpkosti, ktorou sa postupne nakazí i mladší a ešte stále zaľúbený pár. V hlavných úlohách komornej drámy excelujú vo svojich životných úlohách Elizabeth Taylorová, ocenená Oscarom, a Richard Burton.

01:00 11'09''01 (11'09''01 – September 11), VB/Fran/Jap/Egypt,  2002 (ČT1)
Tému tragédie sa rozhodli producenti zveriť nie jednému, ale hneď jedenástim režisérom naraz. Tak vzniklo jedenásť krátkych, dokumentárnych filmov so symbolickou dĺžkou 11 minút a 9 sekúnd (pri sledovaní som mal miestami pocit dlhšej minutáže) plus jeden záber. Výber režisérov pokryl prakticky celý svet a ani jeden z nich nevedel, čo tvoria kolegovia zúčastnení na projekte. Okrem témy neboli zadané žiadne pravidlá a schémy a režisérom bola ponúknutá absolútna voľnosť tvorby.

TV Tipy 11.6. - 17.6. 2007 TV Tipy 11.6. - 17.6. 2007

17.6.
NEDEĽA

20:00  Prison Break: Útek z väzenia  (Prison Break), USA, 2006 (JOJ)
Posledné dve časti seriálu, ktorý na pár týždňov „zamestnal“ aj slovenských televíznych divákov. Škoda, že sa z veľmi dobre (dramaturgicky a scenáristicky) rozbehnutého projektu stal len veľmi málo pravdepodobný zhluk udalostí smerujúcich k očakávanému záveru. Napriek tomu, Prison Break patrí k tomu lepšiemu, čo americký seriálový trh ponúka.

20:05 Dnes neumieraj (Die Another Day), VB/USA, 2002 (Jednotka)
Všetko malo byť tak jednoduché. James Bond bol konečne na stope severokórejskému teroristovi, ktorého stačilo už iba zajať. Jeho misia v demilitarizovanej zóne však bola prezradená a Bond padol do zajatia. Napokon však výmena väzňov dopomôže agentovi 007 na slobodu, kde sa pre neho začínajú celkom iné problémy. Na svete je opätovne zbraň, ktorá môže zničiť celý svet. Je na Bondovi, aby zabránil jej zneužitiu.


HIT TÝŽDŇA

14.6.
ŠTVRTOK

22:10 Stvorení pre lásku (In the Mood for Love), HongKong/Thajsko, 2000 (ČT2)
Veľká časť tohto filmu sa odohráva na uzučkej chodbe nájomného domu, v ktorom bývajú obaja hlavní hrdinovia filmu vo svojich manželstvách. Ona aj on sú kultivovaní, jemní a plachí, zatlačení do úzadia svojimi agresívnejšími partnermi, ktorým vo filme nikdy nevidíme tvár a neskôr sa vytratia úplne. I medzi nimi sa postupne rozvinie vzťah. Režisér s pomocou nádhernej kamery, hudby a výborných hereckých výkonov vytvoril krásny, beznádejný, vášnivý príbeh lásky, ktorá nikdy nebola. (recenzia filmu)


SHIT TÝŽDŇA

14.6.
ŠTVRTOK

22:25 Prezidentov muž (The President's Man), USA, 2000 (JOJ)
Hlavným hrdinom „napínavého“ thrilleru je Joshua McCord, starnúci agent a expert na obzvlášť ťažké prípady. Má pred sebou niekoľko úloh. Musí vyslobodiť Prvú Dámu zo zajatia teroristickej skupiny  vyšinutých radikálov, a musí nájsť a vycvičiť svojho nástupcu. Všetkými milovaný Chuck Norris zasahuje. Réžiu tohto majstrovského diela vzal do rúk najmladší Chuckov syn Eric. Znie to ako sľubná kombinácia nie?


autor Tomáš Daneček 11.6.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.