DVD: VŠETCI KRÁĽOVI MUŽI

DVD: VŠETCI KRÁĽOVI MUŽI

článok



Tentokrát sme sa rozhodli bližšie si posvietiť na film, ktorý sa do našich kín aj napriek hviezdnemu hereckému obsadeniu nedostal - na ambiciózny projekt Stevena Zailliana.


FILM:

Všetci kráľovi muži predstavujú filmovú adaptáciu klasického, Pulitzerovou cenou oceneného románu Roberta Penna Warrena z roku 1946 a zároveň remake 3 Oscarmi ovenčenej politickej drámy z roku 1949.

Režisér a scenárista v jednej osobe, Steven Zaillian, pochodil viac na poli scenáristickom ako režisérskom. Kým tento biografický počin je v poradí iba jeho tretím dielom, napísal celú radu scenárov, vrátane oscarového scenára k Schindlerovému zoznamu.  

DVD: Všetci kráľovi muži DVD: Všetci kráľovi muži DVD: Všetci kráľovi muži

Príbeh sa odohráva v prvej polovici minulého storočia a sleduje vzostup, pád a povahovú premenu Willieho Starka (Sean Penn), ktorý sa z obyčajného zanieteného vidieckeho populistu (konkrétne pokladníka mesta Mason) prepracoval na post guvernéra Louisiany. Po fantastickom volebnom víťazstve sa obklopuje tímom ľudí, okrem iných aj inteligentným a mladým žurnalistom z aristokratickej rodiny, Jackom Burdenom (Jude Law), ktorý je rozprávačom a hlavnou postavou celého príbehu. Totiž práve jeho známi a rodinní priatelia tvoria schodíky k spoznaniu samého seba, ako i k vzostupu jeho šéfa.

Aj napriek tomu, že Willie Stark nepredstavuje hlavnú postavu (ako v druhej polovici filmu zistíte), dá sa táto politická dráma zaškatuľkovať do žánru biografických diel. Mapuje totiž politický status, vzostup, zostup a praktiky excentrického politického mága. Ten totiž tým, že dal postaviť školy, mosty a diaľnice si získal priazeň obyčajného ľudu, avšak na druhej strane vyhlásil vojnu vysokopostaveným politikom. Sean Penn podáva v jednej zo svojich vrcholných úloh dych berúci výkon. Na scény jeho dychtivých a energiou presakujúcich prejavov len tak skoro nezabudnete. Penn opäť raz vytvoril charizmatickú, vnútorne precítenú kreáciu a jeho diabolský výkon tvorí najhlavnejší pilier tohto filmu.

Výsostným pozitívom je i výtvarná a technická stránka, ktoré slušne budujú autenticitu a atmosféru zobrazovanej doby. Najmä kostýmy, obrazové kompozície a kamerové filtre, od Jackových pestrofarebných spomienok, cez vyblednutú a tmavú súčasnosť, po čiernobiele finále. Nájdete tu aj odkazy na technicky precízne a dobovo, priam dokonale spracované filmy ako Road to Perdition alebo Dobrú noc a veľa šťastia, ktorých kvalít ale Všetci kráľovi muži ani zďaleka nedosahujú.  

Film zráža na kolená v kontraste s Pennovým výkonom pomerne chladný Jude Law, ktorý sa k vášnivejšiemu podaniu odhodlá skutočne minimálne. Nakoľko sa jedná o politickú tému, majoritne založenú na hereckých výkonoch a dialógoch a v druhej polovici sa viac priestoru dostaví Jackovi Burdenovi a jeho minulosti, málokto sa vyhne nudnejším chvíľam. V tomto prípade by jednoznačne prospela kratšia minutáž. Sofistikovanejšia narácia pozostáva z niekoľkých flashbackov, ktoré do príbehu uvádzajú nové, vedľajšie postavy – všetko ľudí z Jackovho života (bývalá láska – Kate Winslet, krstný otec a zároveň Starkov politický odporca – Anthony Hopkins). Ich výkony z rady výkonov ale tentoraz vôbec nevyčnievajú.  

DVD: Všetci kráľovi muži DVD: Všetci kráľovi muži DVD: Všetci kráľovi muži

DVD:

Už anglické dynamické menu na pozadí cigaretového dymu a bankoviek signalizuje, že nepôjde o tuctové DVD spracovanie. Obraz je vo formáte 1,85:1 a vo frekventovaných tmavých scénach čistý. Zvukové stopy zastupuje DD 5.1 angličtina, čeština a DS poľština. Samozrejme najvýraznejším zvukom vyniká originálna stopa a pre tých, ktorí sa chcú pobaviť, odporúčam poľskú verziu. Nevídane pestrú titulkovú ponuku tvorí 15 verzií.

Special Features kompletne ponúka vyše 80 minút bonusového materiálu. Veľkým sklamaním je však absencia akejkoľvek titulkovej podpory. Nenájdete tu ani anglickú podporu, ktorá by aspoň anglicky zdatným jedincom nedovolila stratiť sa vo víre (zaujímavých) informácií a monológov. Skutočná škoda.

„Deleted Scenes“ umožňuje vzhliadnuť tri vystrihnuté scény: „Crooks on the Payroll“ (2,5 min.), „The Hospital Contract“ (7,5 min.) a „Alternative Ending“ (11,5 min.), ktorý je o viac než 7 minút dlhší ako ten použitý. Nemám pocit, že by sa tieto tri sekvencie do finálnej skladby filmu nehodili, práve naopak, stoja za pozornosť už len z dôvodu ujasnenia prípadných nejasností.

Rozsiahle „Featurettes“ pozostávajú z 5 dokumentov. „The Making of All the King´s Men“ (6,5 min.) predstavuje štandardný dokument na štýl „film o filme“, v ktorom sa nám okrem iných tvorcov prihovorí režisér/scenárista, producenti a herecký tím (s výnimkou Seana Penna, ktorý sa o slovo neprihlási ani v jednom v nasledujúcich materiálov). 

V zložke „An American Classic“ (13 min.) všetci zúčastnení predstavujú amerického klasika a držiteľa Pulitzerovej ceny za román All the King´s Men – Roberta Penna Warrena.

V „La. Confidential: On Location with All the King´s Men“ (8,5 min.) nás tvorcovia sprevádzajú lokalitami nakrúcania a vyzdvihujú význam výberu vhodných miest, ktoré charakterizujú Louisianu, respektíve New Orleans. 

„Shake Hands with the Devil“ (10,5 min.) vám predstaví literárnu a filmovú postavu Willieho Starka a dvakrát dlhší dokument „The Legend and Lore of Huey Long“ (23 min.) sa zase povenuje kedysi skutočne žijúcemu guvernérovi Louisiany – Hueymu P. Longovi (1893 – 1935), ktorý inšpiroval Roberta P. Warrena k vzniku postavy Willieho Starka. Okrem odborníkov na históriu štátu Louisiana sa dočkáte tiež autentického materiálu.
 

ZÁVER:

Všetci kráľovi muži sa približujú k modelu životopisného filmu, ktorý by bez fantastického výkonu hlavného predstaviteľa za veľa nestál. Nudnejšie pasáže, o čosi dlhšia stopáž a zmena hlavnej postavy urobili tretiemu počinu režiséra a scenáristu Stevena Zailliana miernu neplechu. Aj napriek tomu je toto dielo poctivým exkurzom do vysokej americkej politiky 30. rokov 20. storočia určeným pre náročnejších. DVD výbava je veľmi slušná, avšak pri hŕbe bonusového materiálu zamrzia (a to je ešte slabý výraz) chýbajúce akékoľvek titulky.  

FILM: 7/10
DVD:  8/10


autor Michal Šmajda 20.6.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.