SMRTONOSNÁ KINEMA 4.0

SMRTONOSNÁ KINEMA 4.0

článok



VLADIMÍR KUREK

Starý, mrzutý a nespochybniteľne „správňacký“ policajt McClane sa vrátil. Napriek tomu, že štvrtý diel od tretieho delí omnoho viac, ako kalendárne roky, vrátil sa vo veľmi dobrej forme. Smrtonosná pasca (prvý diel, ale v zásade aj séria), je pre mňa etalónom inteligentného akčného filmu. Hrdina, ktorý nie je slaboch, ale na rozdiel od Arnieho a Slyho má dušu a dostatok vlastných problémov, aby sme mu verili a držali palce v tých najbláznivejších nápadoch z kategórie „to sa snáď aj dá naozaj urobiť“.

Od tých čias akčný film ušiel kus cesty (nie vždy správnym smerom) a akosi som si nevedel predstaviť, ako tohto analógového hrdinu zakomponovať do digitálneho veku. A pritom to bolo také ľahké. Stačilo prehnať Willisa cez matricu Matrixu. Smrtonosná pasca 4.0 je pre mňa veľmi vydarenou zmesou pôvodných častí s dobou (a diváckymi nárokmi) po Matrixe. Je pravda, že pre vybudovanie mostu bolo treba sidekickera, ktorý „prekladal“ a akciu, ktorá sa hmýrila jednotkami a nulami, ale ani v jednom momente to nepresiahlo únosnú mieru.

Hlavný hrdina si udržal všetok svoj potrebný šarm, ja osobne dokonca nemám pocit, že by bol príliš mäkký a ratingové diskusie spätne vnímam ako dobre vymyslené promo. Hlavný záporák je výborný (už v Sexbombe od vedľa sa mi páčil), ostatní v pohode. Škoda, že Justin Long je najmä v prvej časti príliš utiahnutý a umrnčaný. A škoda, že sa nerobia takéto dobré filmy častejšie. A pokiaľ možno aj s novými originálnymi zápletkami.

Hodnotenie: 9/10

Smrtonosná Kinema 4.0 Smrtonosná Kinema 4.0

ADRIÁN ŽIŠKA

Ešte teraz sa mi chce od radosti výskať "Yippeee Ki Yay Mother...." ;-) John McClane v dobre odvedených akčných sekvenciách s radosťou v srdci a s pevným, stabilným doskokom preskočil do tretieho desaťročia svojej existencie. Ústredný záporák je síce zo série najslabší, ale o to lepšie pôsobia jeho sidekickovia (Magie Q po MI3 znova mňamózna ;-) ). Vo výsledku dve hodiny a dačo veľmi slušnej akčnej zábavy, ktorá síce oproti prvým dvom predchodcom trpí občasnou dýchavičnosťou, ale rozhodne ma v svojom žánri dnešnej, často príliš "korektne čistej" konkurencii, čo povedať.

Hodnotenie: 8/10


KRISTÍNA ASCHENBRENNEROVÁ

John's back.. and i like..

Ako jemná dáma s klasickou výchovou zahŕňajúcou francúzštinu a montovanie nábytku som v ranejších rokoch môjho života bola tak trochu ochudobnená o „chlapčenské radosti“, z ktorých sa vytešoval napr. môj bratranec a ktoré okrem Rockyho, Ramba, Karate čokoľvekČerveného čokoľvek zahŕňali aj Smrtonosné pasce. V každom prípade, medzery vo vzdelaní som si doplnila v trošku pokročilejšom veku, a hoci okradnutá o ten správny zážitok zdieľania nálady v kine (kde som videla len posledné dva príspevky do série), mám Pasce rada. Sú drsné, suché, a John to vždy dokáže. A ako obstál u mňa tento raz?

Smrtonosná pasca 4.0 pristúpila k trendu trvajúcemu už pekných pár rokov (pokojne zabrúste trebárs aj do osemdesiatych). V tomto prípade mám na mysli trend (sebareflexívnych) sérií s koreňmi pár desaťročí dozadu, ktoré sa svojimi súčasnými pokračovaniami dostávajú, a to úmyselne, na dve stoličky: pol zadkom sedia v dobe svojich počiatkov, zatiaľ čo druhá polka glatea si hovie v súčasnosti. V Smrtonosnej pasci 4.0 sa tak stretáva elegancia filmového počítačového hackovania (úhľadné interiéry a nažehlené košele spolu s veľkými monitormi a behajúcimi oknami a tabmi) a drsná škola explózie (došklbané zakrvavené šedé tričko obopínajúce hruď hlavného hrdinu). Opäť sú tu teroristi ohrozujúci občanov Spojených štátov amerických (a to hneď na Deň nezávislosti) len preto, aby si zvýšili kreditné operácie na vlastných účtoch. Motív starý až hanba, no prostriedky predsa len o niečo mladšie. A proti nim muž, čo už pár krát odvrátil katastrofu.

V zásade, čo vytkol Michal v recenzii nepovažujem za tak tragické. Dokonca som cítila jemné mrazenie medzi lopatkami, keď si to medzi sebou rozdávali vzdušné a cestné dopravné prostriedky, prípadne old school mlátička McClane a „new“ school Mai. (Všímate tú elimináciu blondínok z akčných filmov?) Nakoľko však John nie je úplne Superman, ponúka mu film odborného poradcu vo veciach výpočtovej techniky, čím vzniká prepojenie staré-nové aj na úrovni postáv; jednoducho, je potrebné mať pri sebe (aj) novú „zbraň“ proti novému zlákovi. Podobnú rolu ako zaujal v trojke Zeus – ten, čo rieši hlavolamy a na konci sa aj chopí zbrane, dostal teraz mladý hacker v ohrození Matthew Farrell. Záporák Thomas Gabriel je sám mixom charakterových prvkov starého a nového, čo sa odráža v jeho metódach: kým hlavný plán realizuje (resp. realizoval by, keby sa do toho nazaplietol John a tie prekliate decká) nabúravaním sa do systémov, stopy a prekážky „maže“ metódou starej školy – pošle drsných a profesionálnych zabijakov (ktorí sú oproti Johnovi „to nové“) a to ďalšie je spoiler, ktorý si odhalíte aj sami.

Bavila som sa a odišla som z kina spokojná. Smrtonosná zbraň 4.0 je totiž jeden z tých inteligentnejších filmov, ktorý si dokáže uťahovať sám zo seba a vlastnej legendy bez toho, aby si podrážal nohy. Možno rozhovor o hudbe, ktorú John počúva a nepočúva, nejaví práve originálne a aj ďalšie verbálne prihrávky na smeč diváckej pamäti nehýria prirodzenosťou. A? Veď predsa sú tu aj situačné a štýlové nadhody. Mne je skôr ľúto tých pár okatých efektov.. Hoci.. Okaté efekty v Smrtonosnej pasci majú svoje čaro..  (Takže v zásade oscilujem niekde medzi tou 8 a 10/10, ale kedže nie je Farrell ako Farrell..)

Hodnotenie: 8/10

Smrtonosná Kinema 4.0 Smrtonosná Kinema 4.0

MAREK VOJTKO

Filmy s názvom Smrtonosná pasca predstavujú to najlepšie, čo nám akčný žáner ponúka. Od v podstate založenia tejto odrody akčňákov, cez priemernejšie, ale stále veľmi dobré pokračovanie, až po návrat k forme v Tiernanovej trojke, je tento názov synonymom inteligentných a dobre spracovaných žánroviek. Najnovšia, štvrtá časť bohužiaľ napriek svojim kvalitám absentuje veľa z toho, čo jej predchodcov urobilo nesmrteľných: krv a nadávky, veľkú dávku reality (hlavne v poslednom akte) a v neposlednom rade zraniteľnosť hrdinu. Ak by som mal pomenovať dve veci, ktoré Smrtonosné pasce odlišuje od akčnej buriny, tak by to bol ich realizmus – v dvojke a trojke len sporadicky narúšaný (katapultovanie sa z lietadla a metro, resp. loď) – a McClane ako ľudský hrdina. 4.0 však najskôr jemne a potom čoraz viac narúša uveriteľnosť akcie a (nielen) McClane bez problémov prežíva udalosti, ktoré by z normálneho človeka vytĺkli život za pár sekúnd ...

A pritom je to škoda, lebo väčšina filmu funguje slušne – či už McClaneová dcéra alebo jeho úvahy o hrdinstve, zobrazovanie počítačového sveta (ktoré je tento raz skoro uveriteľné) a v neposlednom rade aj svižné akčné scény. Avšak Smrtonosnej pasci 4.0 jednoznačne chýba viac scén kalibru odrovnania hlavného záporáka, aby si svoj názov zaslúžil. Takto nám ostal dobrý akčný film, ale rozhodne nie „smrtonosná pasca“.

Hodnotenie: 7/10


autor redakcia 3.7.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Dobrodružný
Minutáż˝: 0 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2007
Homepage www

Premiéra: 27.6. 2007
Premiéra SK: 28.6. 2007
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.