TV TIPY 6.8. - 12.8. 2007

TV TIPY 6.8. - 12.8. 2007

článok



6.8.
PONDELOK

21:30 Chrobák (Bug), USA, 2002 (Čt2)
Smutne ladenú komédiu natočila režisérska dvojica Matt Manfredi a Phil Hay. Ich filmový debut má pritom podobu epizodicky vystavaného príbehu, s rôzne užívanými prvkami humoru, irónie, situačných gagov, aj istého ľahkého surrealistického nadhľadu. Silver Lake, Los Angeles. Malý chlapec pri čínskom bistre šľape na chrobáka. Táto zdanlivo obyčajná situácia odštartuje nečakanú reťazovú reakciu. Od tejto chvíle sa v rôznych okamžikoch pretnú a navzájom ovplyvnia životné príbehy niekoľkých postáv.

23:20 Posledné volanie (Last Call), USA / Kan, 2002 (Jednotka)
Príbeh neopätovanej lásky a posledných mesiacov života slávneho spisovateľa F. Scotta Fitzgeralda (Jeremy Irons). Celý svoj život bojoval s neduhmi, ktoré ho obrali o veľa životných síl. V prvom rade alkohol a v druhom rade smutný osud jeho schizofrenickej ženy. I napriek tomu však tento človek napísal hneď niekoľko románov, ktoré patria medzi to najlepšie, čo v Amerike v dvadsiatom storočí vzniklo. Teraz, na sklonku svojho života, sa však konečne môže oprieť o asistentku a obdivovateľku v jednej osobe Frances Krollovú (Neve Campbellová), ktorá mu dodáva silu naďalej žiť. Aj napriek búrlivému vzťahu s milenkou, chorej žene, zhoršujúcemu sa zdraviu a permanentnému alkoholizmu sa tento génius pera odhodlal napísať svoj posledný a pomerne ostrý román "Posledný magnát" z prostredia filmového priemyslu, ktorý mnohí kritici považujú za jeho najlepšiu knihu.


7.8.
UTOROK

21:30 Zabíjanie (The Killing), USA, 1956 (Dvojka)
Johnny Clay sa po piatich rokoch dostal z väzenia a chystá sa oženiť so snúbenicou Fay. Je pevne rozhodnutý, že do ďalších kšeftov sa pustí až keď sa presvedčí, že riziko ozaj stojí za potenciálny zisk. Spolu so štyrmi ďalšími mužmi chystá prepadnutie dostihovej pokladne. V hre sú dva milióny dolárov. Lúpež je naplánovaná do najmenších detailov. Zapojený je do nej aj George Peatty, plachý pokladník z dostihovej dráhy. Je ochotný riskovať krk len preto, aby zapôsobil na chladnú a panovačnú manželku Sherry. Sherry mu je neverná s Valom a všetky informácie o plánovanej krádeži posúva svojmu milencovi. Tak dokáže aj dokonale naplánovaný zločin stroskotať na príliš dokonalej zhode náhod.

23:15 Začalo sa to jednej horúcej noci (One Night at McCool's), USA, 2001 (Markíza)
Všetko to začalo jednej noci v bare menom McCool´s. Tento krát tu bolo vcelku rušno. Randy (Matt Dillon) tu pracuje ako barman. Právnik Carl (Paul Reiser) tu zostáva  ešte po záverečnej. Detektív Dehling (John Goodman) je tu kvôli kriminálnemu činu. Je to snáď mŕtve telo, ktoré spojilo týchto mužov dohromady? Prvý filmový projekt produkčnej spoločnosti Further Films Michaela Douglasa, ktorý si v ňom vychutnal menšiu úlohu  vášnivého hráča binga a hlavne zabijaka.   

TV Tipy 6.8. - 12.8. 2007 TV Tipy 6.8. - 12.8. 2007

8.8.
STREDA

10:05 Cudzinci vo vlaku (Strangers on a Train), USA, 1951 (Čt1)
Pri ceste vlakom z Washingtonu do New Yorku sa stretnú dvaja muži: Bruno Antony a Guy Haines. Od nezáväzného rozhovoru sa postupne dostanú k osobnejším veciam. Guy je tenisovou hviezdou a viac než o svoju nevernú a vypočítavú manželku Miriam sa zaujíma o pôvabnú dcéru senátora Mortona. To všetko vie Bruno z bulvárnej tlače. A využije to k istému návrhu: on zavraždí Miriam a Guy na oplátku zabije Brunovho otca. Guyovi to príde ako vtip, ale keď pochopí, že spoločník myslí ponuku vážne, pohoršene ju odmietne. Lenže Bruno svoju časť "dohody" naozaj dodrží a požaduje protislužbu.

00:15 September (September), USA, 1987 (Čt2)
Mladá fotografka Lane trávi koniec leta v rodinnom dome vo Vermonte. Sem za ňou dochádza jej nápadník, ovdovený učiteľ francúzštiny Howard, rovnako ako sused Peter, ktorý sa pokúša napísať román o otcovi. Na návštevu k nej prichádza blízka priateľka Stefanie a Lanina matka, bývalá herečka Diana Frazierová, so svojim spoločníkom, penzionovaným fyzikom Lloydom. V priebehu jedného večera, keď za oknami domu vypukne prudká búrka, vyplývajú medzi zúčastnenými na povrch skryté vzťahy, ich túžby a traumy z minulosti.

1:20 Nixon (Nixon), USA, 1995 (JOJ)
Americký režisér Oliver Stone venoval tento film kontroverznému mužovi, ktorý v roku 1974 musel rezignovať na úrad hlavy štátu v dôsledku tzv. aféry Watergate. Stone sa pokúša zachytiť jeho život ako celok – neľahké detstvo v chudobnej rodine, smrť dvoch mladších bratov, vzťah s manželkou Pat. Sledujeme Nixonov neuveriteľný politický vzostup - kongresmanom sa stal v tridsiatich troch, senátorom o štyri roky a viceprezident ako štyridsaťdeväť ročný. Prvé prezidentské voľby síce prehral, ale za šesť rokov triumfálne vstúpil do Bieleho domu. Vo filme sledujeme nielen Nixonov osud, ale aj panorámu celého amerického života.


9.8.
ŠTVRTOK

20:05 Tisícročná včela 1/4, ČSSR, SRN, Rak, 1983 (Jednotka )
Cez osudy rozvetvenej rodiny murárskeho majstra Martina Pichandu režisér Juraj Jakubisko zobrazil život liptovských murárov v Hornom Uhorsku od konca 19. po začiatok 20. storočia. Stanete sa svedkami ich putovania za prácou, radostných i tragických udalostí v rodinách, ale aj následkov vojny, či iných politických premien. Fascinujúca rodinná sága na motívy románu Petra Jaroša je divácky najúspešnejšou v histórii domácej tvorby.

21:30 Panelové vzťahy (Panelkapcsolat), Maďarsko, 1982 (Dvojka)
Tretí film režiséra Bélu Tarra tematicky i formálne nadväzuje na režisérov debut Rodinný krb. Dokumentuje rozpad manželského páru žijúceho na veľkom mestskom sídlisku s dvoma malými deťmi. Muž jedného dňa bez upozornenia i slova vysvetlenia nahádže pár vecí do cestovnej tašky a napriek protestom svojej manželky odíde, sám nevie kam, jednoducho preč.

02:25 Hodiny (The Hours), USA, 2002 (Markíza)
Jeden deň a v ňom osudná chvíľa v živote troch žien, z ktorých každá žije v inej dobe. Napriek tomu sú ich osudy navzájom prekvapivo prepojené. Život a dielo Virginie Woolfovej (Nicole Kidmanová) ovplyvňuje príbeh dvoch ďalších žien, žijúcich v dvoch ďalších obdobiach - v Kalifornii 60.rokov a v súčasnom New Yorku.

TV Tipy 6.8. - 12.8. 2007 TV Tipy 6.8. - 12.8. 2007

10.8.
PIATOK

13:05 Farba peňazí (The Color of Money), USA, 1986 (JOJ)
Paul Newman ako bývalý úspešný profesionálny hráč biliardu Eddie Felson. Momentálne sa živí predajom alkoholu. Už takmer dvadsať rokov nehral, ale keď sa v bare zoznámi s mladým, talentovaným, ale veľmi netrpezlivým hráčom Vincentom Lauriom (Tom Cruise), začne sa o neho zaujímať, keďže mu pripomína samého seba v mladšom vydaní. Rozhodne sa ho "vychovať" a obaja sa vyberú na turné po biliardových herniach v celej krajine. Cestujú v trojici s Vincentovou priateľkou Mary (Elizabeth Mastrantoniová). Eddie učí Vincenta, ako si biliardom zarobiť veľké peniaze. Medzi oboma mužmi čoskoro však nastanú konflikty a ich cesty sa rozchádzajú. Eddie začne znovu aktívne hrať a na veľkom turnaji v Atlantic City sa ocitne zoči-voči svojmu bývalému žiakovi.

21:45 Willenbrock (Willenbrock), Nem, 2005 (Dvojka)
Bývalý východonemecký občan Bernard Willenbrock využije šancu, ktorú mu kapitalizmus v zjednotenom Nemecku ponúka a začne podnikať s ojazdenými autami. Obchod prosperuje, manželstvo mu funguje, pravda, aj vďaka tomu, že príležitostné milostné dobrodružstvá vie dobre utajiť. Zdanlivo bezvýznamná udalosť však zničí všetky istoty jeho pokojnej existencie a život sa mu začne rozpadať. Willenbrock postupne stráca suverénne postoje úspešného obchodníka a pochopí, že vo veciach, kde je polícia bezmocná si jednoducho musí pomôcť sám. Adaptácia úspešného románu nemeckého spisovateľa Christopha Heina rozpráva o katastrofách, ktoré číhajú pod povrchom bezproblémového sveta a niekedy stačí len málo, aby vyplávali na povrch a všetko zmenili.


11.8.
SOBOTA

21:45 Freud (Freud), USA, 1962 (Dvojka)
Životopisný film o autorovi a popularizátorovi metódy psychoanalýzy Sigmundovi Freudovi zachytáva päť rokov z jeho života, počas ktorých Freud bojoval o to, aby sa psychoanalýze dostalo uznania v serióznych lekárskych kruhoch. Príbeh filmu sa začína v roku 1885. V tomto čase väčšina psychiatrov odmietala liečiť hysterických pacientov, pretože hystériu nepovažovali za chorobu, ale len za simuláciu a snahu upútať na seba pozornosť okolia. Ale Freud sa naučil používať hypnózu, aby odhalil príčiny tejto psychózy. Jeho pacientkou je mladá žena, ktorá odmieta piť vodu a už roky je sužovaná rovnakou nočnou morou.

00:25 Nezvratný osud (Final Destination), USA,  2000 (Prima)
Mladý študent Alex (Devon Sawa), odlieta so svojimi spolužiakmi na výlet do Francúzska. Na letisku je už všetko pripravené, len Alex má z toho všetkého divné pocity. Keď už sedí v lietadle, zasiahne ho verný flashback toho, čo sa o pár minút naozaj stane. Vyletí zo svojho sedadla a zbesilo začne vykrikovať, že lietadlo vybuchne. To sa samozrejme nestretne s veľkým pochopením personálu a je nemilosrdne vyvedený von. Jeho učiteľka a pár zvedavých spolužiakov tiež opúšťajú lietadlo, aby vlastne zistili, čo sa s Alexom stalo. Bohužiaľ, alebo vlastne našťastie, sa po tomto incidente, ani jeden z nich nemôže vrátiť na palubu lietadla, ktoré hneď na to štartuje (keby sa to stalo naozaj, tak je let na 99% zrušený). Potom nasleduje "úplne nečakaný" výbuch, pri ktorom všetkých 280 pasažierov zahynie.

02:50 Chicago (Chicago), USA, / Nem, 2002 (Markíza)
Sex, vražda, lož, sláva. Muzikál vo veľkolepom a strhujúcom štýle, ktorý vás fascinuje svojím príbehom a omráči svojím stvárnením - réžiou, výpravou i bezchybnými hereckými výkonmi. Zvodná muzikálová speváčka sa dostane do väzenia za vraždu svojho tajného milenca. Všade inde by za zločin nasledoval trest. Ale v Chicagu 20.rokov sa pomocou šikovného právnika stáva z Roxie Hartová hviezda a miláčik médií!

TV Tipy 6.8. - 12.8. 2007 TV Tipy 6.8. - 12.8. 2007

12.8.
NEDEĽA

20:05 Zamilovaný Shakespeare (Shakespeare in Love), USA/VB, 1998 (Jednotka)
Londýnsky dramatik Will Shakespeare má napísať novú hru a potrebuje inšpiráciu. Tú nachádza vo chvíli, keď sa nečakane stretne s pôvabnou Lady Violou, ktorá tak miluje divadlo, že sa vydáva za muža, aby si mohla zahrať. Z lásky na prvý pohľad sa vyvinie osudový vzťah, do ktorého sa zapletie aj sama kráľovná Alžbeta I. , a vznikne hra, ktorá má obrovský úspech. Milenci sa však musia rozísť, lebo Viola je proti svojej vôli vydatá a Will už je ženatý. Dokonale rozohraný, dômyselný a vtipný príbeh ťaží aj z ďalších Shakespearových diel.  

22:40 Erin Brockovich (Erin Brockovich), USA, 2000 (JOJ)
Erin Brockovich (Julia Robertsová) je dvakrát rozvedená matka troch detí. Navyše toho času bez zamestnania a bez peňazí. Keď sa jej konečne podarí uchytiť ako najobyčajnejšia sekretárka v advokátskej kancelárii Eda Masryho je pevne rozhodnutá chytiť šancu za pačesy. Pri rešerši jedného banálneho prípadu narazí na stopu znečisťovania podzemných vôd elektrárenskou spoločnosťou. Následky, ktoré zanechal jedovatý chróm na obyvateľoch priľahlého púštneho mestečka sú katastrofálne. Erin získa dôveru poškodených ľudí aj svojho šéfa a začne dávať dohromady veľký prípad.

22:40 Babie leto (Babí léto), Česko, 2001 (Dvojka)
Pán Hána je operetný herec na dôchodku, ktorý spolu s manželkou obýva menší byt na neosobnom pražskom sídlisku. V jeho stareckom tele sa skrýva malý chlapec - rád sa smeje, často sa túla a dôsledne a razantne odmieta "brať život vážne," ako od neho žiada jeho manželka. Spolu s kamarátom Edom sa zabávajú drobnými hereckými etudami na verejnosti a neškodnými podvodmi. Pri jednom z nich však Fanda pokazí drobný detail a zrazu má na krku tridsaťtisícový dlh. Zároveň pani Hánovej rapídne dochádza trpezlivosť.

23:25 Základný inštinkt (Basic Instinct), USA / Franc, 1992 (Markíza)
V atraktívnom prostredí San Francisca, v milionárskych vilách, v luxusných baroch, pri bláznivých jazdách autom a pri ešte bláznivejších sexuálnych  orgiách sa odohráva príbeh trošku extravagantnej spisovateľky Catherine Tramellovej (Sharon Stoneová), okolo ktorej sa to hmýri záhadnými vraždami. Okrem toho má priamo v jej románoch zločin svoje miesto, dokonca akoby  svojou literárnou tvorbou predpovedala skutočnosť. Tieto všetky podivné  udalosti vŕtajú v hlave detektívovi Nickovi Curranovi (Michael Douglas).


HIT TÝŽDŇA

9.8.
ŠTVRTOK

21:30 Panelové vzťahy (Panelkapcsolat), Maďarsko, 1982 (Dvojka)
Tretí film režiséra Bélu Tarra tematicky i formálne nadväzuje na režisérov debut Rodinný krb. Dokumentuje rozpad manželského páru žijúceho na veľkom mestskom sídlisku s dvoma malými deťmi. Muž jedného dňa bez upozornenia i slova vysvetlenia nahádže pár vecí do cestovnej tašky a napriek protestom svojej manželky odíde, sám nevie kam, jednoducho preč. Režisér potom v retrospektíve a až nemilosrdne autenticky zachytáva udalosti, ktoré muža k tomuto kroku viedli. To, čo u neho spočiatku vyzeralo ako nezáujem o rodinu a snaha ujsť za lepším životom, sa postupne začína kryštalizovať ako dôsledok neustálych výčitiek zo strany manželky, ktorá trpí izoláciou na materskej a nedokáže sa realizovať inak ako obmedzovaním a ponižovaním svojho manžela. Titul Panelové vzťahy je metaforou ľudí, uväznených vo vlastných životoch, v rutine partnerských a pracovných vzťahov, ale aj v pasci socializmu, z ktorého sa nedá ujsť. Je nielen trpkou analýzou jedného manželstva, ale aj analýzou životného pocitu beznádeje, odcudzenia a klaustrofóbie vyvolaného tak individuálnymi osudmi jednotlivcov ako aj spoločenskými pomermi, ktoré tieto osudy formujú.


autor Tomáš Daneček 6.8.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.