TV TIPY 3.9. - 9.9. 2007

TV TIPY 3.9. - 9.9. 2007

článok



3.9.
PONDELOK

20:05 Čokoláda (Chocolat), VB/USA, 2000 (Jednotka)
Chuť, ktorá vás dostane. Stačí ochutnať iba raz a už nebudete túžiť po ničom inom. Presne to sa práve teraz deje v malom francúzskom mestečku, kde si cestovateľka Vianne Rocher (Juliette Binoche) otvorila obchod s čokoládou. Netrvá dlho a táto žena sa udomácni v srdciach miestnych obyvateľov. Vášeň a skryté túžby, ktoré sa odrazu čoraz viac chystajú prejavovať robia týchto ľudí šťastnejších. To je práve problém pre šľachtica de Reynauda (Alfred Molina), ktorý sa obáva poklesu morálky. Čoraz viac ľudí však už pozná chuť čokolády  a nechce sa jej vzdať za žiadnu cenu. Pribúda priateľov a aj obdivovateľov. Sloboda je silnejšia než čokoľvek iné, aj keď zápas o ňu ešte zďaleka neskončil. Slobodná je stále aj tajomná Vianne, ale do mestečka prichádza rovnako tajomný cestovateľ Roux (Johnny Depp). Nastal čas, aby sa prejavili skryté túžby samotnej Vianne

22:15 Good Bye Lenin! (Goodbye Lenin!), Nem, 2003 (Čt1)
Berlín - NDR – august 1978 – Štart rakety SOJUZ s prvým nemeckým kozmonautom má potvrdiť veľký triumf Honeckera. Alex Kerner (Daniel Bruhl) so sestrou Ariannou (Maria Simon) a s matkou Christianou (Katrin Sass) sledujú v priamom prenose štart rakety. Keďže ich matka je veľká prívrženkyňa socialistického režimu, všetky udalosti veľmi prežíva. Po nejakom čase je hospitalizovaná na nervovej klinike a po návrate domov dostáva srdcový infarkt. Po infarkte upadne do kómy, počas ktorej sa Honecker a jeho režim zrúti a dôjde k zjednoteniu Nemecka. Alex sa bojí, že keď príde k vedomiu a dozvie sa o páde režimu, dostane ďalší infarkt a umrie. Preto sa rozhodne hrať, že NDR a bývalý režim ešte existujú. Do bytu prinesie staré nábytky z pivnice a podonáša zo smetiska všetko, čo by mohlo pripomínať pôvodný štát. Z TV kanálu nahrá správy o starom režime a tieto prehráva matke ako aktuálne správy.


4.9.
UTOROK

22:05 Persona (Persona), Swe, 1966 (Dvojka)
Elisabeth Voglerová je slávna herečka, ktorá počas svojho výstupu v predstavení Elektry náhle prestala rozprávať a zaryto odmieta prerušiť mlčanie. Podľa všetkého je fyzicky zdravá, no nekomunikuje s okolím. Keď si už ani lekári nevedia rady, zdravotná sestra Alma je poverená jej domácou opaterou. Dve ženy sa spoločne vyberú do odľahlého domu na ostrove, kde sa má Elisabeth s Alminou pomocou zotaviť. V snahe získať si dôveru herečky reaguje Alma na Elisabethino mlčanie prívalom slov. Alma zveruje Elisabeth svoje najhlbšie tajomstvá, túžby a sny. Ani si neuvedomí, že z jej vlastnej osobnosti sa postupne stal iba tieň. Elisabeth mlčaním pred seba postavila bielu stenu, na ktorú Alma premieta svoje vlastné ja a ktorá jej s ľahostajnosťou prináša iba tichú ozvenu vlastných slov. Táto zvláštna konfrontácia skúša vnútornú silu oboch žien, ktoré sú síce veľmi odlišné, ale vo svojej podstate i veľmi podobné.

TV Tipy 3.9. - 9.9. 2007 TV Tipy 3.9. - 9.9. 2007

5.9.
STREDA

21:55 Pravdivé lži (True Lies), USA, 1994 (Markíza)
Zvláštny agent Harry Tasker  vedie dvojitý život. Plynulo  rozpráva šiestimi jazykmi, je dobre vycvičený pre kontrašpionáž a pracuje ako medzinárodný špión pre vládnu organizáciu najvyššieho utajenia, ale jeho žena Helen  už pätnásť rokov verí tomu, že má za muža obyčajného nudného obchodníka s počítačmi. Harry má všetky schopnosti, prostriedky a odvahu chrániť svoju zem. A bude mať plné ruky práce. teroristom sa totiž podarilo prepašovať na americkú pôdu jadrovú hlavicu.

23:45 Podvodníci (Matchstick Men), USA, 2003 (Prima)
Roy a Frankie sú podvodníci, ktorí už dlhé roky tvoria partnerov pri elegantných zločinoch. Poznajú jeden druhého, akoby boli bratia a majú dohodnuté určité pravidlá hry. Roy je starostlivý a šetrí každú penny. Trpí poruchou akejsi posadnutosti a bez liekov nie je schopný nič robiť. Frankie je naopak dobrodruh, ktorý je večne po niečom hladný. Chce donútiť Roya hrať špinavú hru, čo sa Royovi nepozdáva. V tom sa objavuje Angela - Royova dcéra v teenagerskom veku a rozvráti jeho starostlivo naplánovaný život. A k tomu všetkému sa chce naučiť rodinné remeslo 


6.9.
ŠTVRTOK

20:00 Wasabi (Wasabi), Franc/Jap, 2001 (Čt1)
Hubert je tvrdý policajt s dušou kvetinky. Už devätnásť rokov žije so spomienkami a s výčitkami nadriadených, že so svojimi dobre mierenými radami (ranami) by sa mohol krotiť. Náhly telefonát ho vráti devätnásť rokov späť v čase a do Japonska v mieste. Tajomné zmiznutie jeho partnerky má objasniť testament. Najväčším prekvapením nebude ani 200 miliónov dolárov na účte, ani pozornosť Jakuzy, ale devätnásťročná dcéra Yumi.

21:55 Sladký život (La Dolce vita), Tal/Franc, 1960 (Dvojka)
Felliniho slávna kronika dekadentnej bohémskej spoločnosti, v ktorej sú jedinými hodnotami sláva, alkohol a sex. Sprievodcom po tomto svete je mladý playboy a bulvárny novinár Marcello, ktorý strávi niekoľko dní v spoločnosti filmovej divy Sylvie. Marcello sníva o tom, že raz vykoná niečo skutočné a dobré, zatiaľ je však lapený v pasci nočných klubov, večierkov a extravagancií. Hoci hovorí o tom, ako sa chce venovať serióznemu spisovateľskému remeslu, stráca sa vo víre sladkého života. Príbeh je členený siedmimi svitaniami a siedmimi súmrakmi, ktoré oddeľujú jednu preflámovanú noc od druhej. Film je plný alegorických výjavov na pomedzí sna a skutočnosti, pozemského a posvätného, skutočného a iluzívneho.

TV Tipy 3.9. - 9.9. 2007 TV Tipy 3.9. - 9.9. 2007

7.9.
PIATOK

23:40 Ľudia z predmestia (The Burbs), USA, 1989 (Jednotka)
Ray Petersen (Tom Hanks) by najradšej nerobil nič. Konečne aspoň týždeň dovolenky, ale Ray nechce pohnúť ani prstom. Manželka Carol vystrája, ale nič to nemení na fakte, že Ray nikam nejde a radšej si bude užívať sladké ničnerobenie doma, na inak nudnom predmestí. Všetko sa raz skončí a aj nuda v zapadákove raz musí spoznať, čo to znamená koniec. Rodinka Klopekových, čo sa prisťahovala do susedstva, má totiž veľmi podivuhodné prejavy. Ray si teda vezme rodinku na starosť a sleduje ju vo dne, v noci. Povráva sa niečo o kanibalizme a keď jeden zo susedov zmizne, Ray so svojim kamarátom Markom sú presvedčení, že ho zjedli práve Klopekovci.

02:00 Horor z Amityvillu (The Amityville Horror), USA, 1979 (MGM)
Film bol nakrútený podľa údajne pravdivého príbehu nešťastnej rodiny Lutzovcov, ktorí sa s nadšením nasťahujú do nového domu na Long Island, aby hneď zistili, že je plný duchov jeho predchádzajúcich majiteľov. Tí vykúkajú z každého zákutia a strašidelných zážitkov nie sú ušetrené ani Lutzove deti. Na scénu teda vstupuje láskavý otec Delaney, ktorý sa zo všetkých síl snaží démonov z domu vyhnať a zachrániť tak túto nevinnú rodinu zo spárov terorizujúcich démonov.


8.9.
SOBOTA

23:05 Thelma a Louise (Thelma & Louise), USA, 1991 (Čt1)
Snímka režiséra Ridleyho Scotta  na začiatku deväťdesiatych rokov s novou razanciou otvoril otázku postavenia ženy v modernej spoločnosti a v rodine. Je však predovšetkým strhujúcim príbehom dvoch osobností, ktoré sa síce doslova rútia do priepasti, ale zároveň v sebe objavujú prekvapujúce vlastnosti, o ktorých vo svojom doterajšom zošnurovanom živote nemali ani tušenia.

23:25 Samsara (The Samsara), Franc/Nem/India/Tal, 2001 (Dvojka)
Filozofická love-story s jemnou naliehavosťou predostiera dilemu, západnému človeku zdanlivo cudziu: voľbu medzi náboženskou meditáciou v izolácii kláštora a svetským životom. Tibetského mnícha Tašiho odvedú jeho priatelia po troch rokoch osamelej meditácie spať do kláštora. Potrebuje rehabilitáciu, obnovenie normálneho rytmu života. Po čase stretáva krásnu Pemu a začne s ňou žiť, stane sa otcom a roľníkom. Náhle sa v ňom však čosi zmení a rozhodne sa nasledovať vnútorný hlas na ceste do vlastnej minulosti. Titul filmu Samsara znamená kolobeh znovuzrodenia, reinkarnácie, a je protikladom nirvány, stavu blaženosti a oslobodenia. Film zasadený do nádhernej scenérie pohoria Ladakhu, je zatiaľ jediným filmom nakrúteným v tak veľkých nadmorských výškach.

03:20 Pred úsvitom (Before Sunrise), USA/AT/CH, 1995 (Markíza)
Vášnivá a inteligentná romanca francúzskej študentky a mladého Američana, ktorí sa stretnú v rýchliku z Budapešti do Viedne. Čaká ich neobyčajných štrnásť hodín strávených neplánovanou expedíciou po Viedni.

TV Tipy 3.9. - 9.9. 2007 TV Tipy 3.9. - 9.9. 2007

9.9.
NEDEĽA

21:30 Matrix Reloaded (The Matrix Reloaded), USA, 2003 (Markíza)
Pokračovanie kultovej sci-fi, ktorá redefinovala žáner akčného filmu a získala 4 Oscarov, nás opäť zavedie do temného sveta budúcnosti, ovládaného strojmi. Ľudstvo naďalej trpí v otroctve virtuálnej reality, z ktorého ho môže oslobodiť len veštbou predpovedaný Vyvolený. Novodobý spasiteľ Neo (Keanu Reeves) musí v druhej časti čeliť novým protivníkom - sú nimi Dvojčatá, nemilosrdní zabijaci, v skutočnosti smrtiace vírusy, ktoré sa pohybujú Matrixom a dokážu ho meniť a podriaďovať svojej vôli rovnako ako Neo. Okrem nich ide Vyvolenému po krku aj agent Smith, ktorý sa oddelil od Matrixu a teraz Nea prenasleduje na vlastnú päsť.

00:10 Väznica (Animal Factory), USA, 2000 (JOJ)
Vyfasovať jedenásť rokov naostro za dealovanie s marihuanou  je poriadna nočná mora. Lenže keď Ron (Edward Furlong) po prvý krát vstúpil do svojej cely, pochopil, že ozajstný problém iba začína. Jeho spolubývajúci (Mickey Rourke) je populárne väzenské "dievča" a Ron rýchlo zistí, že aj jeho mladá kože je pre odsúdencov veľkým lákadlom. Našťastie vzbudí Ron záujem miestnej autority Earla Copana (Willem Dafoe), väzňa, ktorý strávil za mrežami viac času než na slobode. Pre Earla sa Ron stane náhradou za všetko, čo nikdy nemal - rodinu, priateľov, syna - a na oplátku mladík získa ochranu a zasvätenie do neľútostných pravidiel sveta "vnútri". Aj Earl má ale svojich nepriateľov a atmosféra vo väzení začína hustnúť.


autor Tomáš Daneček 3.9.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.