TV TIPY 11.9. - 16.9. 2007

TV TIPY 11.9. - 16.9. 2007

VOD recenzia



11.9.
UTOROK

22:00 Hodina vlka (Vargtimmen), Švédsko, 1968 (Dvojka)
Hodina vlka je časom medzi polnocou a úsvitom, kedy umiera najviac chorých a rodí sa najviac detí. Je to čas, kedy živých v hlbokom spánku prenasledujú ich najtemnejšie obavy a nočné mory. V tomto čase ožívajú duchovia a démoni. Režisér Ingmar Bergman nakrútil existenciálne podobenstvo o strachu, driemajúcom v každom človeku, ako surreálne ladený horor. Fantázia sa v ňom mieša so skutočnosťou a pohlcuje hrdinov v bezodnej priepasti ich vlastného vnútra.

23:35 Hrdina (Ying xiong), Čína / Hong Kong, 2002 (Markíza)
Rozpočet historického vojnového veľkofilmu Hero niekoľkokrát prekročil prostriedky vložené do oscarového filmu Tiger a drak. Režisérom filmu je dvojnásobný laureát Zlatého Medveďa a ceny BAFTA , trikrát nominovaného na Zlatú Palmu Zhang Yimou. Hereckými hviezdami sú Ziyi Zhang (ktorá zažiarila v už spomínanom filme Tiger a drak) a Jet Li (Rómeo musí zomrieť). Dej sa odohráva pred 2000 rokmi za vlády dynastie Qin a rozpráva príbeh hrdinského bojovníka a ochrancu  kráľa, pred ktorým stojí obrovská úloha - zjednotiť Čínu a kráľa tak spraviť Imperátorom. Producenti pri natáčaní spolupracovali s čínskou armádou a tak mohli vzniknúť jedny z najefektnejších scén dejín historického vojnového filmu.


12.9.
STREDA

20:00 Nebezpečná rýchlosť (Speed), USA, 1994 (JOJ)
Jack Traven, policajný špecialista, ktorý je poslaní, aby zneškodnil bombu umiestnenú pomstychtivým vydieračom na autobus. Situácia je veľmi vážna, Jack, ktorému pomáha cestujúca, musí udržovať rýchlosť autobusu, inak bomba exploduje. A to nie je v uliciach Los Angeles vôbec jednoduché. A tak sa pred nami odvíja nepretržitá akcia s množstvom prekvapení.
 
00:05 Hedwig a Mizerný palec (Hedwig and the Angry Inch), USA, 2001 (Čt2)
Šokujúci, príšerné, besné, úchvatné, skvelé a neopakovateľné, s podobnými rozporuplnými prívlastkami je spojený punkový muzikál nazvaný Hedwiga a Mizerný palec. Jeho hlavným hrdinom je Hansel, mladý spevák a homosexuál z niekdajšieho Východného Berlína, ktorý sa chce dostať za železnú oponu. Preto sa zasnúbi s vojakom americkej posádky. Pred svadbou ešte podstúpi zmenu pohlaví. Neskôr sa mu podarí dostať sa do USA, kde jazdí od mesta k mestu so svojou punkovou show a pokúša sa stať úspešnou rockovou hviezdou. Režisérom je debutujúci John Cameron Mitchell, ktorý stvárnil hlavnú úlohu a je súčasne aj spoluscenáristom filmu.

TV Tipy 11.9. - 16.9. 2007 TV Tipy 11.9. - 16.9. 2007

13.9.
ŠTVRTOK

21:40 O slavnosti a hostech, Československo, 1966 (Čt2)
Symbolické podobenstvo o totalitnej moci je dielom režiséra Jana Němca, avšak jeho autorstvo je nutné pripísať aj scenáristke a výtvarníčke Ester Krumbachovej, vtedajšej Němcovej životnej partnerke. Závažné a divácky náročné dielo v roku 1966 získalo zaslúženú priazeň filmové kritiky a patrí medzi diela, ktoré nemožno v súvislosti s českou Novou vlnou nespomenúť. Za normalizácie film pochopiteľne putoval do pomyselného trezoru.

21:55 Ginger a Fred (Ginger e Fred), Tal / Franc / SRN, 1986 (Dvojka)
Jedno z posledných diel najväčšieho filmového mága Felliniho je nostalgickou spomienkou na zanikajúci svet, výpoveďou o starnutí, i ostrou kritikou nového sveta, ovládaného prostoduchou televíznou zábavou. Hlavnými protagonistami filmu sú Felliniho dlhoroční spolupracovníci - manželka Giulietta Massina a režisérovo filmové alter ego Marcello Mastroianni. Stvárnili zostarnutý pár varietných tanečníkov, ktorých najznámejším číslom bola imitácia Ginger Rogersovej a Freda Astairea. Po vyše dvadsiatich rokoch sa opäť stretávajú, aby vystúpili v televíznej šou spolu s inými imitátormi. Počas priameho prenosu nastane výpadok elektrického prúdu, čo umožní protagonistom spomínať na časy zašlej slávy a na svet, v ktorom bolo všetko pomalšie a oveľa skutočnejšie

22:50 Príbeh z Bronxu (A Bronx Tale), USA, 1993 (Jednotka)
Calogero mal ešte iba deväť rokov, keď v uliciach newyorského Bronxu videl na vlastné oči vraždu. Za ňou stojí miestny mafiánky boss Sonny (Chazz Palminteri), ktorého Calogero policajtom neprezradí. Aj takto sa môže začať zvláštne priateľstvo chlapca a mafiánskeho bossa, ktorý aj napriek zákazu jeho otca Lorenza (Robert De Niro) pokračuje ďalej. Toto je príbeh chlapca, ktorého na život pripravili dva svety. Svet slušnosti a čestnosti jeho otca a svet tvrdej ulice a násilia jeho učiteľa Sonnyho. Nevšedný príbeh a skvelí herci v režijnom debute Roberta De Nira.


14.9.
PIATOK

21:50 Nazajtra (Másnap), Maďarsko, 2004 (Dvojka)
Mysteriózny thriller experimentujúci s konvenciami tradičného filmového rozprávania sa odohráva kdesi na maďarskom vidieku v bližšie neurčenej dobe, možno krátko po 2. svetovej vojne. Režisérovi Atillovi Janischovi sa podarilo prekročiť hranice priestoru i času narácie a vytvoriť magickú atmosféru zvláštneho sveta, fungujúceho podľa neznámych pravidiel. Jeho režijný rukopis nezaprie inšpiráciu spisovateľom Franzom Kafkom, filmárom Davidom Lynchom či surrealistickými fotografiami výtvarníka Wolsa.

22:05 Chladná pomsta (Collateral Damage), USA, 2002 (Markíza)
V jednom kratučkom momente, Gordy Brewer (Arnold Schwarzeneger), stráca všetko, o čo sa kedy zaujímal a staral. Raz ráno, bežiac centrom mesta v snahe stretnúť sa čo najskôr so svojou ženou a synom, pribehne ako svedok na miesto, kde práve exploduje bomba. Explózia sa pripisuje na vrub El Loba , "Vlka", ako nazývajú vykričaného vodcu rebelov Kolumbijskej desiatky rokov trvajúcej občianskej vojny. Gordyho jedinou útechou pri strate svojej rodiny je nádej, že spravodlivosť učiní zadosť a že Vlk bude potrestaný skôr, ako stihne spáchať ďalší zločin. Ale niekoľko týždňov neskôr, ako došlo k tragickej nehode, zbadá oficiálnu ponuku vstúpiť do Vlkových služieb a rozhodne sa dopadnúť Vlka sám.

TV Tipy 11.9. - 16.9. 2007 TV Tipy 11.9. - 16.9. 2007

15.9.
SOBOTA

21:05 Bojovník (Musa), Južná Kórea / Čína, 2001 (Film+)
V roku 1375 na území veľkej Čínskej ríše panuje totálny vojnový chaos medzi jednotkami znesvárenej mongolskej dynastie Jüan a čínskej dynastie Ming. Keď zajmú diplomatov zo susedného kórejského kráľovstva Coryo, obvinia ich zo špionáže a vedú do vyhnanstva. Ak chcú deviati kórejskí bojovníci ešte niekedy uvidieť svoj domov, musia vykonať záslužný čin - oslobodiť unesenú čínsku princeznú z dynastie Ming, aby jej cisársky otec im umožnil návrat do vlasti. 

21:50 Pán veľrýb (Whale Rider), Nem / Nový Zéland, 2002 (Dvojka)
Ústrednou postavou príbehu je Koro a jeho vnučka Pai. Koro mal odjakživa v malej komunite domorodých obyvateľov na Novom Zélande veľkú úctu a vážnosť. Narodil sa totiž s magickou schopnosťou rozumieť veľrybám. Ostrovania ho považujú za svojho najvýznamnejšieho obyvateľa, pretože práve s ním /a jeho schopnosťou/ spájajú svoju identitu. Film je fascinujúcim príbehom veľkej túžby po láske, priateľstve a uznaní. Túžby takej veľkej, aká sa môže zrodiť iba v srdci dieťaťa.

22:55 Chicago (Chicago), USA / Nem, 2002 (Čt1)
Sex, vražda, lož, sláva. Muzikál vo veľkolepom a strhujúcom štýle, ktorý vás fascinuje svojím príbehom a omráči svojím stvárnením - réžiou, výpravou i bezchybnými hereckými výkonmi. Zvodná muzikálová speváčka sa dostane do väzenia za vraždu svojho tajného milenca. Všade inde by za zločin nasledoval trest. Ale v Chicagu 20.rokov sa pomocou šikovného právnika stáva z Roxie Hart hviezda a miláčik médií!


16.9.
NEDEĽA

22:05 Road To Perdition (Road To Perdition), USA, 2002 (Jednotka)
Je tuhá zima roku 1931. Nikomu sa nežije ľahko, ekonomická kríza zúri a o prácu je núdza. Michael Sullivan (Tom Hanks) prácu má a tým umožňuje svojej rodine prežitie. Platí za to však vysokú daň v podobe svojho svedomia - je totiž zabijakom pre miestneho šéfa podsvetia Johna Rooneyho (Paul Newman). Život ale musí ísť ďalej, a tak Sullivanovi neostáva nič iné, iba bojovať so svojím svedomím. Všetko sa ale razom zmení, keď sa jeho starší syn Michael jr. (Tyler Hoechlin) stane svedkom jedného nepodareného záťahu s dvoma mŕtvymi.

22:30 Čierny jastrab zostrelený (Black Hawk Down), USA, 2001 (JOJ)
Nie je to tak dávno, čo v roku 1993, Somálsko zmietané vojnou decimoval hladomor a diktátorská vláda Hameda Farrah Aidida, ktorá nastolila korupciu a pripustila boj zúrivých gangov o zahraničnú potravinovú pomoc. V hlavnom meste Mogadishe vládne strach a nepredstaviteľný chaos.

23:20 Sedem (Se7en), USA, 1995 (Prima)
V roku 1995 režisér Dávid Fincher nakrúca svoj druhý celovečerný titul. Za sebou má mierne rozpačito prijaté tretie pokračovanie Votreleckej ságy a ešte predtým viacero reklám pre známe firmy ako Coca-Cola a Nike a klipov pre Michaela Jacksona, Madonnu, či Rolling Stones. Film Sedem ho však posúva výrazne ďalej. Má k dispozícii hollywoodske hviezdy, či už zabehnuté (Morgan Freeman), alebo v tom čase ešte len začínajúce (Brad Pitt, Gwyneth Paltrow), a v rukách nepochybne mimoriadne kvalitný scenár Andrewa Kevina Walkera. Vzniká tak jeden z najzaujímavejších thrillerov poslednej dekády 20. storočia, film, na ktorý sa tak rýchlo a ľahko nezabúda.


HIT TÝŽDŇA
11.9.
UTOROK

22:00 Hodina vlka (Vargtimmen), Švédsko, 1968 (Dvojka)
Hodina vlka je časom medzi polnocou a úsvitom, kedy umiera najviac chorých a rodí sa najviac detí. Je to čas, kedy živých v hlbokom spánku prenasledujú ich najtemnejšie obavy a nočné mory. V tomto čase ožívajú duchovia a démoni. Tým musí čeliť Johan Borg, maliar sužovaný strachom i tvorivou krízou, ktorý žije na odľahlom ostrove ďaleko od ľudí iba so svojou tehotnou manželkou Almou. Johan sa noc čo noc vyhýba spánku, aby ušiel pred svojimi vnútornými démonmi. Počas prebdených nocí rozpráva žene zvláštne príbehy, nevedno či nočné mory alebo spomienky, a ona len počúva. Ich tichý život naruší bohémska spoločnosť schudobneného baróna von Merkensa, ktorý manželov pozve do svojho sídla na druhom konci ostrova. Počas tejto návštevy bujará spoločnosť konfrontuje Johana s jeho minulosťou a nočné mory sa náhle premieňajú na skutočnosť. Režisér Ingmar Bergman nakrútil existenciálne podobenstvo o strachu, driemajúcom v každom človeku, ako surreálne ladený horor. Fantázia sa v ňom mieša so skutočnosťou a pohlcuje hrdinov v bezodnej priepasti ich vlastného vnútra. Americká filmová kritika ocenila réžiu Ingmara Bergmana a združenie amerických filmárov National Board of Review udelilo herečke Liv Ullmannovej cenu za stvárnenie úlohy Almy Borgovej.

SHIT TÝŽDŇA

Nechávam na vás.


autor Tomáš Daneček 10.9.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.