TV TIPY 24.9. - 30.9. 2007

TV TIPY 24.9. - 30.9. 2007

VOD recenzia



24.9.
PONDELOK

1:00 Mulholland Drive (Mulholland Dr.), Franc./USA, 2001 (Čt2)
Ďalšie tajuplné podobenstvo z dielne Davida Lyncha kde nič nie je také, ako sa zdá. Prelínanie nielen časových rovín a komplikovaný príbeh robia z filmu dielo, ktoré nestačí vidieť raz, aby ho divák pochopil. Interpretačné pole je (ako to už u pána Lyncha býva) nedozierne, každý si môže film vyložiť prakticky ako chce. »Návod«, ktorý režisér zverejnil na internete, ponúka pár záchytných bodov, ktoré by mohli prispieť k výslednej podobe skladačky.


25.9.
UTOROK

21:55 Šepoty a výkriky (Viskningar och rop), Švédsko, 1972 (Dvojka)
Karin a Maria sa po rokoch vracajú do rodného domu za smrteľne chorou sestrou Agnes. Rodinné spomienky a prichádzajúca smrť vyplavujú z hlbín minulosti dlho premlčané hriechy a na povrchu obnažujú vzťahy, zbavené súcitu, plné pretvárky, kalkulu, lží a ľahostajnosti. Vzájomne odcudzené sestry nedokážu ani pri smrteľnej posteli nájsť k sebe cestu odpustenia a odhaľujú iba neláskavý rub citov. Táto komorná dráma o rozpade základných ľudských hodnôt čerpá zo severskej dramatickej tradície a je vrcholným súhrnom autorských tém a režijných postupov Ingmara Bergmana. Vizuálne riešenie filmu, za ktorý Bergmanov dvorný kameraman Sven Nykvist získal Oscara, vychádza z citácií klasických diel výtvarného umenia a zo sugestívnosti pôsobenia farieb, ktoré evokujú základné pocity a vzťahy príbehu.

2:20 Beh na dlhú trať (The Long Run), JAR, 2000 (Jednotka)
Barry patrí k tým skúsenejším mužom, ktorí už čo to v živote preskákali. Ako jeden z najlepších trénerov v krajine pripravuje bežcov na náročný maratón, ale jeho staromódne a tvrdé metódy sú tŕňom v oku mnohým vplyvným ľuďom. Je teda otázkou času, kedy sa Barry ocitne bez práce a jeho bežcov preberie iný tréner. To je však pre Barryho úplná katastrofa a tak keď ho osud spojí s Christine, utečenkyňou z Namíbie, jeho túžba pripraviť pre maratón víťaza je opäť živá. Christine však podľa Barryho potrebuje tvrdý tréning a prísnu životosprávu. Jej mimoriadny talent ju predurčuje víťaziť, ale je tu čosi, čo sa s Barryho mentalitou nedokáže pretnúť. Jej túžba po väčšej slobode a voľnosti v súkromnom živote. Naviac, o Christine sa zaujíma aj súčasný tréner bežcov, ktorých Barry pred časom trénoval.

TV Tipy 24.9. - 30.9. 2007 TV Tipy 24.9. - 30.9. 2007

26.9.
STREDA

21:30 Adaptácia (Adaptation), USA, 2002 (Čt2)
Charlie Kaufman píše ako žije. So značnými problémami. Jeho dvojča Donald žije ako píše... s ľahkosťou a bezstarostne. Susan píše o živote... Ale nevie ho žiť... Johnov život je ako kniha….Čaká na adaptáciu… Jeden príbeh… Štyri životy… Milión spôsobov, ako sa to všetko môže skončiť...

00:50 Romper Stomper (Romper Stomper), Austrália, 1992 (Čt2)
Film je príbehom Handa (Russell Crowe) a jeho gangu vyznávačov Mein Kampf, násilníckych neonacistických skinheadských hrdlorezov, medzi ktorých patrí aj jeho najlepší kamarát Davey. Ich pravidelnou zábavou je opíjanie sa do nemoty a rasistické nájazdy na prisťahovalcov v chudobnom predmestí austrálskeho Melbourne. Hando sa čoskoro zapletie s mladým dievčaťom na úteku, drogovo závislou Gabe. Keď si ale miestny bar kúpi vietnamský prisťahovalec, začnú skinheadi vojnu o svoje územie. Z Daveyho a Gabe sa stanú milenci a Hando zrazu nevie, ako ďalej. 


27.9.
ŠTVRTOK

21:40 Večný svit nepoškvrnenej mysle (Eternal Sunshine ...), USA, 2004 (Čt2)
Život osamelého a nesmelého Joela sa od základov zmení, keď stretne excentrickú a temperamentnú Clementine. Zažíva s ňou bláznivé chvíle, o ktorých nikdy pred tým nesníval. Clementine je však aj značne nevyrovnaná a jej nepredvídateľné správanie  jedného dňa vyústi až v rozhodnutie zbaviť sa Joela a začať odznova. K tomu jej účinne pomôžu na experimentálnej klinike, kde jej starostlivo vymažú pamäť. Joel celú situáciu rieši rovnako rázne, spomienka na ňu ho stále trápi a tak sa rozhodne podstúpiť rovnaký zákrok. V jeho prípade však sa však experiment lekárovi vymkne z rúk a na radu príde jeho asistent, ktorý sa namiesto monitorovania Joelovej mozgovej činnosti začne zabávať divokými erotickými dobrodružstvami.

22:05 Utečenec (The Fugitive), USA, 1993 (Markíza)
Úspešný chirurg s vysokým príjmom, luxusným autom a pohodlnou vilou. Medzi priateľmi obľúbený, medzi kolegami uznávaný. Všetko sa jedného večera drastický zmení. Doktor Richard Kimble (Harrison Ford) po príchode z nemocnice nájde manželku s roztrieštenou hlavou v kaluži krvi. Vzápätí sa brutálny útočník vrhne aj naňho. Po krátkom zápase násilník uteká a doktor zúfalo objíma svoju manželku. Keď Kimble rozpráva svoj príbeh polícii, popisuje násilníka ako muža, ktorý mal namiesto jednej ruky protézu. Historka je natoľko absurdná, že mu policajti neveria a  bezúhonný muž sa stáva hlavným podozrivým. Vďaka  zdanlivo nevyvrátiteľným dôkazom je nakoniec odsúdený za vraždu na trest smrti.

22:55 Mŕtvy muž prichádza (Dead Man Walking), VB/USA, 1995 (Jednotka)
Rádová sestra Helen (Susan Sarandon) si myslela, že už ju nič nemôže zaskočiť. Avšak list väzňa odsúdeného na smrť za brutálnu vraždu je niečo celkom iné, s čím sa doposiaľ stretla. Matthew Poncelet (Sean Penn) to má, ako sa zdá, definitívne zrátané, ale s Helen do jeho života prichádza nádej, že sa konečný výkon rozsudku odloží. Oscarový film s výnimočnými hereckými výkonmi je nakrútený podľa skutočného príbehu.

23:10 Modrý zamat (Blue Velvet), USA, 1986 (Dvojka)
Film Modrý zamat je jedným z vrcholov tvorby režiséra Davida Lyncha. Podobne ako v ďalších svojich dielach tu s príznačnou dávkou napätia, ale aj humoru a irónie, preniká k temným stránkam duše. Film bol začiatkom spolupráce režiséra s hudobným skladateľom Angelom Badalamentim, ktorého piesne, pohrávajúce sa s americkou mytológiou sentimentu a gýča, sú odvtedy neoddeliteľnou súčasťou Lynchových fascinujúcich príbehov.

2:45 Duchársky príbeh (Ghost Story), USA, 1981 (Prima)
Vydarený, atmosferický a napínavý horor zo starej školy o štyroch postarších pánoch, ktorí ukrývajú 50 rokov staré temné tajomstvo a ktoré ich teraz prenasleduje.

TV Tipy 24.9. - 30.9. 2007 TV Tipy 24.9. - 30.9. 2007

28.9.
PIATOK

21:50 Čierna kefa, Maďarsko, 2004  (Dvojka)
Absurdná komédia v čiernobielych farbách o štyroch povaľačoch namočených v nekalom kšefte, kvôli ktorému predstierajú, že sú kominári. V skutočnosti nie sú súci ani na podvodníkov. Keď v stávke prídu o peniaze, ktoré im šéf dal na nákup materiálu, snažia sa všemožne nejaké peniaze získať. Hoci lístok z lotérie, ktorý si podali, vyhral značnú sumu, zjedla im ho koza. Tú totiž ich kamarát chová kvôli špeciálnemu pestovaniu marihuany. Podarí sa im ukradnúť kozu od hnutia hare krishna a vymeniť ju za kozu dílera. Keď jej však rozrežú brucho, namiesto lístku z lotérie nájdu kľúče od luxusného auta. Nočná mora jedného popoludnia v ich živote je vďaka lúpeži tohto auta vyriešená.

22:05 Hadie oči (Snake Eyes), USA, 1998 (Markíza)
V Atlantic City sa schyľuje k boxerskému zápasu. Miestny detektív Rick Santoro (Nicolas Cage) nemôže medzi rozvášnenými fanúšikmi chýbať. Rád tipuje  a rád použije svoj policajný odznak  aby bookmakera obral o pár sto dolárov. Štrnásť tisíc fanúšikov šalie v rytme ľavých hákov  šampiónov. Medzi nimi sa skrýva jeden atentátnik s prstom na spúšti. Minister obrany je zavraždený niekoľkými výstrelmi. Detektív Rick Santoro inštinktívne tasí zbraň, ale márne hľadá cieľ. Aréna je uzatvorená. Všetci sú podozriví. Santoro sa okamžite púšťa do vyšetrovania plného dramatických zvratov a prekvapení.  


29.9.
SOBOTA

17:00 Žiješ len dvakrát (You Only Live Twice), VB/USA, 1967 (Jednotka)
Opäť je tu agent 007 James Bond a opäť neľahká úloha zabrániť hroziacemu konfliktu, ktorý by pre svet znamenal tretiu svetovú vojnu. Zdá sa, že špičkoví vedci pracujúci pre Spectre si dali záležať. Najskôr nechali uniesť americkú družicu s posádkou s tým, aby si mysleli, že za únosom stojí Sovietsky zväz a o krátku chvíľu na to vykonali to isté so sovietskou družicou, ale v obrátenom garde. Zdá sa, že tajomstvo sa ukrýva hlboko v sopke, kde už Bond skúma terén.

1:05  O 28 dní (28 Days Later...), Holandsko / VB / USA, 2002 (Prima)
Skupinka aktivistov, ktorá bojuje za práva zvierat, vtrhne do laboratórií, kde vedci skúmajú opice infikované besnotou. Ochrancovia v ošiali vypustia pokusné opice von z klietok a tie ich okamžite dokúšu a nakazia. O 28 dní neskôr... Pracovník kuriérnej služby Jim sa prebudí v nemocnici z kómy a zistí, že budova je úplne prázdna. Nikde nikoho. Vystrašený tak opúšťa nemocnicu, aby objavil celú hrôzu. Londýn je mŕtve mesto. Vírus zlikvidoval skoro všetkých obyvateľov. Prežila len skupinka ľudí, ktorá bojuje o svoju záchranu.

TV Tipy 24.9. - 30.9. 2007 TV Tipy 24.9. - 30.9. 2007

30.9.
NEDEĽA

22:10 Matrix Revolutions (The Matrix Revolutions), USA, 2003 (Markíza)
V záverečnej časti trilógie vedie armáda Zionov, podporovaná odvážnymi civilnými dobrovoľníkmi, neúprosný boj, aby odvrátila inváziu Sentinelu. Zostávajúce ľudské pokolenie bojuje nielen o holé životy, ale o budúcnosť ľudstva samotného. Neznámy prvok otrávi mužstvo a ničivého plánu Smitha sa okamžite zmocní Bane, člen konvoja. Každým ďalším okamihom sila rastie. Smith je za hranicou kontroly robotov a teraz hrozí zničenie ich ríše, reálneho sveta Matrixu. Veštkyňa ponúka Neovi (Keanu Reeves) svoje rady, ktoré však on prijíma s vedomím, že jej slová môžu byť iba ďalšou klamnou rovinou veľkého systému Matrix. S pomocou Niobe volí Neo a Trinity (Carrie-Anne Mossová) ďalekú cestu, na akú sa ešte nikdy žiaden človek nepodujal - nebezpečnú cestu nad zemou, až do vnútra hrozivého mesta robotov. V tejto mechanizovanej metropole sa Neo stretáva tvárou v tvár s najvyššou mocou sveta robotov...

22:20 Smrtonosná pasca 2 (Die Hard 2), USA, 1990 (JOJ)
John McClane je opäť na Vianoce v Los Angles. Čaká tu na svoju ženu na medzinárodnom letisku. Zapletie sa do prestrelky a odvedú ho k veliteľovi letiskovej polície. Vie, že sa znovu niečo stane. Jeho predtucha je správna: teroristi v čele s plukovníkom Stuartom získajú kontrolu nad letiskom a prikážu všetkým lietadlám, aby zmenili smer na iné letisko. Tri lietadlá však majú málo paliva a hrozí, že sa zrútia. V jednom je aj Johnova žena. Teroristi požadujú prepustenie obchodníka s drogami Esperanza (Franco Nero), ktorý má na letisku pristáť.


HIT TÝŽDŇA

Tento krát je naozaj z čoho vyberať, takže máte úplne voľnú ruku. Každý podľa vlastného vedomia a svedomia.


sHIT TÝŽDŇA

21:15 Kameňák 2, Česko, 2004 (Jednotka)
Pokiaľ vám nestačilo minulý týždeň, tak vedzte, že režisér Zdeňek Troška mal k dispozícii na šesťdesiat tisíc „kameňákov“, ktoré zaslali diváci do súťaže po prvom diely. Len na vlastné nebezpečenstvo.


autor Tomáš Daneček 24.9.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.